הסכם ממון על דירה

הסכם ממון על דירה
 הסכם ממון על דירה לפני נישואין
זוגות רבים מתחתנים או מנהלים משק בית משותף כידועים בציבור כאשר בבעלות אחד מהם דירה שנרכשה טרם הנישואין ונרשמה על שמו בלבד.
 
הסכם ממון על דירה לפני הנישואין יקבע כי בעת גירושין או פרידה, הדירה תישאר בבעלותו של מי שרכש או ירש אותה.
 
על פניו, נכס אשר נרכש או הורש לפני הנישואין אמור להיות שייך אך ורק למי שרכש או ירש אותו, אך מה קורה כאשר בני זוג התגוררו במשך כל שנות נישואיהם בדירה? ומהו היחס בין הוראת סעיף 5(א) לחוק יחסי ממון בין בני זוג, התשל"ג-1973 לבין התנהגות בני הזוג במרוצת שנות הנישואין? האם יש לבן הזוג השני זכויות בדירה לפני נישואין ? אלו השאלות שמתעוררות, אנו נבהיר אותם במאמר זה ונסביר מדוע ישנה חשיבות גדולה לערוך הסכם ממון אשר מגן על דירה שנרכשה או נתקבלה בירושה או מתנה לפני הנישואין.
 
מדריך הסכמי ממון: מהו הסכם ממון?
 
מטרתו של הסכם ממון היא להבטיח כי במקרה של גירושין, או פרידה של ידועים בציבור, ישמור כל צד על הרכוש שצבר טרם הנישואין. כך למשל, כאשר מי מבני הזוג מגיע אל הקשר כאשר יש בבעלותו דירה. אז, עריכת הסכם ממון תגן על קניינו של בן הזוג בנכס ותמנע מן הצד השני לטעון לזכויות בו. הסכם ממון על דירה: כל מה שצריך לדעת.
 
למה צריך הסכם ממון?
כאשר בני זוג נשואים או ידועים בציבור נפרדים ובבעלותם דירה משותפת, תבוצע ביניהם חלוקת הרכוש המשותף (הדירה היא נכס משותף) אשר נצבר בתקופת הקשר. על פניו, מדובר בהגדרה ברורה, רכוש אשר נקנה לאחר שהצדדים הפכו לזוג. אולם, למעשה, גם דירה או נכסים אשר נרכשו טרם בני הזוג נפגשו, יכולים להיחשב לרכוש משותף ולהיכלל בחלוקת הרכוש. מדוע? בשל הלכת השיתוף, על פיה, כאשר שימש הנכס שנרכש טרם הנישואין, את בני הזוג בתקופת חייהם יחד ו/או כאשר הצד השני פעל להשבחתו, אותו הרכוש כבר אינו בבעלותו הבלעדית של הצד שרכש אותו. כלומר, לצד השני תהיינה בזכויות באותו הנכס, על אף שלא נצבר בתקופת החיים המשותפים.
 
להלכת השיתוף יכולה להיות משמעות כלכלית אדירה, בפרט כאשר מדובר על נכסים בעלי שווי רב כגון דירה. על כן, מומלץ אם לא נחתם הסכם ממון טרם הנישואין, לערוך הסכם ממון לאחר הנישואין שיכלול גם את נושא הדירה, פעולה זו מאפשרת לבני הזוג לקבוע מראש את אופן חלוקת הרכוש על כל סוגיו בעת פרידה וכך לשמור על הזכות הקניינית המלאה של כל צד ברכוש שלו ולמנוע למעשה את תחולתה של הלכת השיתוף.
 
הסכם ממון על דירה
בימינו, כאשר גיל הנישואין גבוה יותר מבעבר, זוגות רבים נפגשים כאשר לאחד מהם כבר יש דירה בבעלותו. במצב כזה, ישנה חשיבות רבה מאוד לעריכת הסכם ממון, אשר יגן על זכויותיו של אותו צד בנכס, במקרה של גירושין. ללא הסכם ממון, יוכל הצד השני לנסות ולהוכיח את קיומה של הלכת השיתוף, כאמור מעלה. אם יעמוד בנטל הוכחה זה, הרי שבית המשפט יכול להעניק לו זכויות בדירה, למרות שזו נרכשה לפני הנישואין.
 
לאור המשמעות הכלכלית של מיסוד הזוגיות, זוגות רבים בוחרים לערוך הסכם ממון, אשר במסגרתו עורך הדין המנסח את ההסכם מתייחס באופן מפורש לנושא הדירה. ההסכם יקבע כי היה ובני הזוג ייפרדו, הדירה נותרת בבעלותו הבלעדית של הצד שרכש אותה. חשוב לציין כי חתימה על הסכם ממון היא הכרחית אך אינה סותמת לבדה  את הגולל על טענת הלכת השיתוף. כלומר, על בן הזוג שרכש את הדירה, להימנע משיתוף בפועל של הנכס, למשל כי הדירה לא תשמש למגורים עם בת הזוג. כל עוד לא ננקטו פעולות להימנע משיתוף בדירה, לצד השני נותר פתח לטענה של תחולת הלכת השיתוף, על אף שנחתם הסכם ממון.
 
 
הסכם ממון בין ידועים בציבור
חיים יחד בדירה כידועים בציבור? חשוב שתדעו כי גם אתם זקוקים להסכם ממון. נהוג לחשוב כי הסכם ממון רלוונטי רק לזוגות נשואים, אולם הוא חשוב לא פחות עבור ידועים בציבור. זאת משום שהלכת השיתוף חלה גם על ידועים בציבור במקרה של פרידה. על כן, כאשר לאחד מבני הזוג יש דירה בבעלותו, מומלץ לערוך הסכם ממון על דירה, אשר יגן על זכויותיו הקנייניות של אותו צד בנכס.
 
הסכם ממון, חשוב לציין טעון אישור נוטריוני או של בית משפט על מנת שיהיה לו תוקף מחייב. ידועים בציבור או זוגות טרם החתונה, יכולים לפנות לנוטריון לצורך עריכת ההסכם (עורך דין בעל הסמכה של נוטריון). זוגות אשר עורכים את ההסכם לאחר הנישואין, מחויבים לפנות לבית המשפט לענייני משפחה אשר יעניק להסכם תוקף משפטי מחייב
 
קרא/י על נושא הידועים בציבור: מה הם ידועים בציבור?
 
הסכם ממון על דירה - הגנה על זכויות בנכס
נכס בבעלות אישית של אחד מבני הזוג, יכול להיחשב לרכוש משותף אם הוכחה בו כוונת שיתוף גם אם על פי הדין לא נכלל במסגרת איזון המשאבים. כאשר מדובר על דירה - נכס בעל ערך כלכלי רב, לנושא כוונת השיתוף בנכס הספציפי יש משמעות כלכלית לא מבוטלת עבור שני בני הזוג. לפיכך, מומלץ לפנות לעו"ד שתערוך הסכם ממון עם הסדרה מפורשת לנושא בעלות הדירה ולנסח באופן ברור כי במקרה של פרידה או גירושין, הדירה לפני הנישואין תישאר בבעלות בן/בת הזוג בעל הנכס . חשוב להדגיש ! יש לנסח במדויק ובאופן מפורש כי הדירה תישאר בבעלות בלעדית של בן או בת הזוג שרכש/ה קיבל/ה את הזכויות בנכס טרם הנישואין /מיסוד היחסים וכי בן/בת הזוג השני לא יקנה זכויות בדירה בחלוף הזמן.
 
מעוניינים לנסח הסכם ממון על דירה?
עורכת דין ומגשרת מאיה רוטנברג, מומחית בתחום דיני המשפחה, בעלת ניסיון רב שנים בניסוח הסכמי ממון בין בני זוג תסייע לכם לנסח הסכם שיבטיח את זכויותיכם בנכס.
 
פנו אלינו בכל שאלה ונשמח לעזור:
 

משרד עורכי דין לענייני משפחה תל אביב

עורכת דין מגשרת מאיה רוטנברג

 

ניתן לפנות אלינו דרך טופס יצירת הקשר ונחזור אליכם בהקדם.
אנו זמינים באמצעים הבאים:

 

מאיה רוטנברג, עורכת דין

סניף תל-אביב צפון:

 

רחוב ראול ולנברג 18, מתחם CU (שוק צפון) מגדל C קומה 2 רמת החייל, תל-אביב.

ישראל     

 

מיקוד:  6971915 

 

טלפון:  03-6161535

 

פקס:  03-6161913   

 

נייד:    0544-705733

 

office@rotenberglaw.co.il

Maya Rotenberg, Adv.

North Tel-Aviv branch:

 

18 Raoul Wallenberg St., Building C, 2th floor CU business park, Ramat Hachayal ,Tel-Aviv, Israel.

 

Zip Code: 6971915

 

Tel:       +972-3-6161535

 

Fax:   +972-3-6161913


Mobile:
+972-54-4705733

 

office@rotenberglaw.co.il

 ..
*
*


 שאלות ותשובות בנושא הסכם ממון על דירה
 
בני זוג התחתנו וחתמו על הסכם ממון לפיו הדירה בבעלות בלעדית של בן זוג אחד ולשני אין בעלות בדירה שהיא בית המגורים. אם בן הזוג מעוניין למכור את הדירה ולרכוש חדשה בעלת ערך גבוהה יותר, מה יהיו זכויות בן/בת הזוג בדירה והאם יש צורך לערוך את הסכם הממון מחדש?
 
במידה ובן זוג מעוניין למכור דירה שמוסדרת בהסכם ממון בבעלותו הבלעדית, ולקנות דירה בכספים המשותפים (כספי משק בית משותף), נוצרת לבן/בת בזוג טענה של בעלות משותפת וקיימת הנחה של כוונת שיתוף. במקרה זה מומלץ לערוך הסכם ממון חדש ולהתייחס לדירה החדשה במפורש בהסכם.
 
בני זוג מעוניינים להסדיר בהסכם ממון את היחסים הממוניים ו/או הרכושיים ביניהם הנוגעים להלוואה מההורים ו/או לגבי הדירה שרוכשים בסיוע מן ההורים, ולפרט את ההסכמות בהסכם מסודר. 

 
מה דינם של נכסים חיצוניים שהוטמעו ברכוש משותף? האם כספים שהבן קיבל במתנה מההורים לצורך רכישת דירה יוחזרו לו בגירושין? בני הזוג נישאו בשנת 2002 ומשכך, חל עליהם משטר של איזון משאבים דחוי בהתאם להוראות חוק יחסי ממון בין בני זוג, התשל"ג- 1974 .בהתאם לסעיף 5 (א) לחוק יחסי ממון, הכלל הוא כי עם פקיעת הנישואין זכאי כל אחד מבני הזוג ל"מחצית שווים של כלל נכסי בני הזוג", למעט נכסים מסוימים המפורטים בסעיף 5 לחוק יחסי ממון, אשר מוצאים מבסיס האיזוןקרא עוד
דרג את הכתבהלחץ לבחירה דירוג כתבה האם כספים שהורה נתן במתנה לבן לצורך רכישת דירה נחשבים רכוש משותף שיחולק בין בני הזוג? | תמ"ש 8972-05-16 ד.מ נ' א.מ: 5 כוכבים מתוך 5
לחץ לבחירה כוכב 1 מתוך 5לחץ לבחירה 2 כוכבים מתוך 5לחץ לבחירה 3 כוכבים מתוך 5לחץ לבחירה 4 כוכבים מתוך 5לחץ לבחירה 5 כוכבים מתוך 5
3 מדרגים