En

צור קשר

checked

מהם גירושין?

גירושין הם הסיום הרשמי של קשר הנישואין בין בני זוג. הליך הגירושין לא מתחיל ביום שבו הבעל נותן לאשתו גט, אלא הרבה לפני כן. לרוב, מדובר בתהליך ארוך ומורכב, אשר הסיבה להתרחשותו נעוצה בכך שמערכת היחסים בין בני הזוג עלתה על שרטון, ובני הזוג לא מעוניינים להמשיך לחיות ביחד. לעתים, בנקודת זמן זו הם נפרדים, אך הם עדיין לא מוגדרים כגרושים. רק הגושפנקא מהרבנות - היום שבו ניתן הגט - מהווה את הפן הפורמלי של סיום קשר הנישואים.

 

מהם גירושין?

 

הסיום הפורמלי של הנישואין חשוב בשל כמה סיבות, ביניהן: האפשרות להנשא לבן זוג אחר, שכן ישנן מדינות האוסרות על ביגמיה, כולל ישראל - ביגמיה אסורה ע"פ חוק העונשין בישראל ונחשבת לעוולה אזרחית ולעבירה פלילית שדינה עד 5 שנות מאסר. סיבה נוספת נעוצה בזכויות - אמנם המדינה נותנת זכויות גם לבני זוג אשר חיים בנפרד, אולם לא כולן ניתנות באופן אוטומטי.

 

גירושין בישראל בין יהודים
בישראל, הדיון בהתרת קשר הנישואים מתקיים בבית דין דתי על פי דתם של בני הזוג או בבית המשפט לענייני משפחה.


חוק שיפוט בתי דין רבניים (נישואין וגירושין), תשי"ג-1953 קובע בסעיף 1, כי ענייני נישואין וגירושין של יהודים בישראל אזרחי המדינה או תושביה יהיו בשיפוטם הייחודי של בתי הדין הרבניים.


בסעיף 2 נקבע, כי נישואין וגירושין של יהודים ייערכו בישראל על פי דין תורה.
כלומר: כאשר מדובר בבני זוג יהודים, שהם אזרחים ישראליים, הגירושין בעניינם ייערכו על פי הדין הדתי-עברי ובפני בית הדין הרבני.


בישראל ישנם מספר בתי דין רבניים, שנמצאים בהתאם למחוזות השיפוט. ערכאת הערעור על בתי הדין הרבניים האזוריים היא בית הדין הרבני הגדול, אשר מקום מושבו בירושלים.

 

חשוב לציין, כי לבית הדין יש סמכות לדון רק בענייני נישואין וגירושין בין יהודים. נישואין וגירושין כוללים גם נושאים, כגון: תביעת מזונות, מדור, תביעה לשלם בית, תביעה לתשלום כתובה ועוד.

 

בית הדין הרבני יכול לרכוש סמכות בעניינים אחרים, כמו: משמורת ילדים או רכוש. זאת, כאשר נושאים אלו נכרכים בתביעת הגירושין.


עניין רכישת הסמכות הוא, למעשה, "מרוץ הסמכויות" בין בית הדין הרבני לבין בית המשפט לענייני משפחה.

 

הסמכות לדון בעניינים אחרים הקשורים לגירושין של בני זוג יהודים (עניינים רכושיים, מזונות אשה וילדים וכד') היא סמכות מקבילה של ביהמ"ש לענייני משפחה ובית הדין הרבני. מכאן, שאם צד אחד 'הקדים' את האחר, וכרך את הנושאים הנ"ל בתביעת הגירושין שמוגשת לבית הדין הרבני, לבית הדין תהא הסמכות לדון גם בנושאים אלו.

 

גירושין ביהדות
גירושין של בני זוג יהודים מתבצעים בהסכמת שני בני הזוג, על ידי כך שהבעל נותן לאשה גט. הגט מסמל את התרת קשר הנישואין, ובעצם מתן הגט לאשה, הבעל הופך אותה ל'מגורשת'.


 

אין לגרש אשה בעל כורחה. כמו כן, בדת היהודית, לאשה נשואה ולגבר אחר שאינו בעלה אסור לקיים יחסי אישות, ואם הם מקיימים יחסים כאלו ונולד להם ילד כתוצאה מהם, הוא יחשב לממזר.


אם צד אחד לא מוכן להתגרש מהצד השני, הרי שהצד השני נקרא מסורב גט.
ע"פ היהדות, אשה מוגדרת כ'אשה עגונה' אם בעלה נעלם או טס לחו"ל טרם מתן הגט.

 

גירושין בנצרות
הזרמים השונים בנצרות נוקטים גישות שונות ביחסם לגירושין. באופן כללי ניתן לומר, כי כל הזרמים רואים אותם כלא רצויים, והם שואבים גישה זו מהיחס השלילי לגירושין בברית החדשה.


הזרם הפרוטסטנטי בנצרות מאפשר גירושין ונישואים מחדש. הדת הקתולית לא מאפשרת לבני זוג להתגרש. עם זאת, מדיניות קתוליות רבות שינו את החוקים שלהן כדי לאפשר לבני זוג להתגרש בניגוד לדת הקתולית. כך למשל, באירלנד חוקק בשנת 1996 חוק הגירושין.

 

גירושין באסלאם
באופן כללי, ע"פ האסלאם, גירושין הם מותרים, אם כי ישנו שוני ביחס לגירושין בין הפלגים האסלאמיים השונים. כך או כך, גירושין נתפסים כאקט שרצוי לנסות להמנע ממנו.


שני הצדדים יכולים ליזום גירושין, אבל רק הבעל יכול לבצע את מעשה גירושין. הבעל יכול לבצע את המעשה ע"י האמירה: "הרי את מגורשת".
 

השריעה (המצוות והחוקים המחייבים את המוסלמים) מצאה דרכים לנסות למנוע את הגירושין על ידי מתן אפשרות להתחרט. הדבר בא לידי ביטוי כך: אם הגבר אומר לאשתו "הרי את מגורשת" רק פעם אחת , בני הזוג יכולים להתחרט לאחר תקופה של 4 חודשים ועשרה ימים, אשר נדרשים כדי לוודא שהאשה לא בהריון.  אם מתברר שהאשה בהריון, אסור לבעלה לגרש אותה עד ללידה.


זכויות הנשים באסלאם בנוגע לגירושין לרוב מוגבלות בצורה משמעותית ביחס לאלו המוענקות לגברים. כך למשל, בתימן - נשים יכולות לבקש להתגרש, רק אם הבעל לא יכול לתמוך בהן כלכלית. לגברים הרבה יותר קל להתגרש. גבר יכול להכריז כי הוא מתגרש "אני מתגרש ממך", ויהיה די בכך. למידע נוסף בנושא לחצ/י ⇐ כאן

 

הדרכים בהן ניתן להתגרש בישראל
הליכי גירושין הם הליכים מורכבים, שיכולים להמשך מספר חודשים או יותר עד לקבלת הגט.

 

הגירושין יכולים להיות אמוציונליים, לאחר תקופה בה מתגלעות מחלוקות רבות בין בני הזוג או פורמליים - לתת את החותמת הרשמית לכך שבני הזוג גרושים, גם אם מזה תקופה אחד ההורים לא גר בבית ולא משמש כהורה עיקרי המטפל בילדו.

  • גישור בגירושין -  בהליך זה בני הזוג יושבים עם מגשר נייטרלי, אשר מסייע להם להגיע להסכמות ולגבש הסכם גירושין, שיהיה מקיף, כולל ומקובל על שניהם. בסיום הליך הגישור, מושג הסכם גירושין, אשר מוגש לבית המשפט. בית המשפט מאשר את ההסכם, לאחר שהוא מוודא שבני הזוג מבינים את תוכנו וחתמו עליו מרצונם החופשי, ונותן לו תוקף של פסק דין.

    ע"פ חוק גישור חובה (כפי שיוסבר בהמשך), יש חובה לפנות תחילה להליך גישור, טרם פניה לבית המשפט.
  • גירושין בשיתוף פעולה - זהו הליך הסכמי, שהמטרה שלו היא להביא בני זוג שמעוניינים להתגרש, להסכם גירושין הוגן וכולל, מבלי לפנות להליכים משפטיים. הליך זה נעשה ע"י צוות מומחים מתחומי המשפט והטיפול.

    אם הצדדים הצליחו להגיע להסכם גירושין ביניהם, הוא יובא לאישור בערכאה המוסמכת כדי שיינתן לו תוקף של פסק דין.
  • גירושין בהליך משפטי - אם בני הזוג לא מצליחים להגיע ביניהם להסכם, לעתים אין מנוס אלא לפנות לערכאות משפטיות. תהליך זה עלול להיות תהליך ארוך ויקר ומלווה במטען רגשי כבד. בהליך משפטי לרוב כל צד ייוצג ע"י עורך דין מטעמו, אשר ינסה לשכנע את בית המשפט בצדקתו.

חוק המהו"ת
ביולי 2016 נכנס לתוקף החוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה (הוראת שעה) התשע"ה -2014. להלן: "חוק המהו"ת" (מידע, הערכה ותיאום) או "חוק גישור חובה".

חוק המהו"ת קובע, כי זוג שמעוניינים להגיש תביעות במסגרת סכסוך משפחתי, יגישו תחילה בקשה ליישוב סכסוך ליחידות הסיוע הסמוכות לבית המשפט למשפחה או לבית הדין הרבני.


המטרה של חוק גישור חובה היא לסייע לבני הזוג ליישב את הסכסוך בדרכי שלום, ולהפחית את הצורך בפנייה לבתי המשפט ובקיום דיונים משפטיים. בדרך זו גם באה לידי ביטוי טובת הילדים.


עם הגשת הבקשה ישנה תקופה של עיכוב הליכים, והצדדים לא יכולים להגיש במשך תקופה זו בקשות או תביעות לערכאה משפטית, מלבד בעניינים דחופים מסוימים.


אם לאחר קיום הפגישות עם יחידת הסיוע, הצדדים לא הגיעו להסכמה, והם לא מעוניינים להמשיך בהליך חלופי, אזי הצד שהגיש את הבקשה ליישוב סכסוך רשאי לבחור האם הסכסוך ידון בבית המשפט לענייני משפחה או בבית הדין הרבני. ההליך ביחידות הסיוע לא כרוך בתשלום.

 

משמורת וקביעת החזקה על הילדים
הליך גירושין הוא הליך לא פשוט, אשר משפיע על כל המשפחה, כולל על הילדים. שאלת המשמורת היא חלק חשוב בהסכמות שבני הזוג מגיעים אליהן במסגרת הליך הגירושין.


בעבר, היה נהוג שהורה אחד הוא המשמורן העיקרי (לרוב האם), ולהורה האחר ניתנו זמני שהות (בעבר: הסדרי ראיה). בשנים האחרונות חל שינוי תפיסתי, וקיימת מגמה גוברת לקביעת משמורת משותפת, במקרים המתאימים, כאשר בהסדר זה שני ההורים הם המשמורנים.


במקרה שלא ניתן לקבוע ⇐ משמורת משותפת, וכאשר הילדים יחסית גדולים, וניתן להתייעץ איתם, בית המשפט יתחשב, במסגרת מגוון השיקולים שיקח בחשבון, גם ברצון הילדים. כלומר: לא עוד קביעה כמעט אוטומטית שהאם תהיה ההורה המשמורן.

 

השפעת גירושין על הילדים
לגירושין יש השפעה עמוקה על כל בני המשפחה. גם על הילדים, כמובן. ההשפעה קיימת על הילדים בכל גיל ובמיוחד בגיל הרך, כאשר אישיותם מתעצבת. עם גירושי הוריהם, הילדים נשארים מבולבלים, עצובים, כועסים ומרגישים שכל מה שהכירו עד כה, משתנה. לא תמיד ההורים יודעים כיצד לנהוג וכיצד לתמוך במצוקות שילדיהם מביעים.


הילדים צריכים להתמודד עם אתגרים רבים וחדשים. עליהם להבין כיצד להתמודד עם האירוע הטראומתי, לעכל ולעבד את תחושת האבדן של המסגרת המוכרת, וכן את חוויית הנטישה של אחד ההורים וההסתגלות למציאות חדשה. כל הרגשות וההתמודדויות האלו משפיעות על הילדים במגוון היבטים: ההיבט הפסיכולגי, הקוגנטיבי, החברתי, הפיזיולגי ועוד. ההשפעה ניכרת בתפקוד הילדים, בהתפתחות אישיותם ולעתים אף משליכה על בריאותם.


לאור האמור, ברי כי ילדים שהוריהם נמצאים בהליכי גירושין זקוקים לתמיכה רציפה וכוללת ממבוגרים ואף מאנשי מקצוע שבסביבתם (קרובי משפחה, מורים, פסיכולוגים, עובדים סוציאליים וכד'), כדי שיוכלו להתמודד עם התחושות שמתלוות לתהליך הגירושין ולהתפתח בצורה בריאה ותקינה, נטולת כעסים והאשמות, ככל האפשר. למידע נוסף בנושא השפעת הגירושין על הילדים ניתן לקרא ⇐ כאן.

 

נישואין מחדש בין בני הזוג הגרושים
מקרה שבו זוג שהתגרש, מתחרט ונישא מחדש, אינו מקרה נדיר. ביהדות, "מחזיר גרושתו" הוא אדם שגרש את אשתו, נתן לה גט ולאחר מכן נושא אותה לאשה שוב. אם לאחר הגירושין האשה נשאה לאחר, והתאלמנה ממנו או התגרשה ממנו, אסור לה לחזור לבעלה הראשון. ואולם, אם האשה לא נשאה לאדם אחר - היא יכולה להנשא שוב לבעלה. זאת, מלבד אם בעלה הוא כהן.


לעומת היהדות, באסלאם גבר יכול לשאת מחדש את גרושתו, רק לאחר שנשאה לאדם אחר והתאלמנה או התגרשה ממנו. אם אותו אדם שגרש את אשתו רצה לשאת אותה לאשה מחדש לפני שהתקיים התנאי הנ"ל, הוא צריך למצוא אדם אחר שיישא אותה לאשה ויגרש אותה עבורו.

 

עמדות חברתיות על גירושין

הגישה של החברה על נושא הגירושין משתנה באופן משמעותי ברחבי העולם.

  • גירושין נחשבים מקובלים מבחינה חברתית על ידי רוב האוכלוסייה במדינות אפריקאיות שמדרום לסהרה כגון: גאנה, אוגנדה, ניגריה וקניה, מדינות דרום אסיה כמו הודו ופקיסטן ומדינות דרום מזרח אסיה כמו הפיליפינים ואינדונזיה.
  • רוב האוכלוסייה רואה בגירושין מקובלים במזרח אירופה, מזרח אסיה, אמריקה הלטינית וארצות הברית.
  • באזורים מפותחים כמו מערב אירופה ויפן, יותר מ- 80% מהאוכלוסייה רואים בגירושין מקובלים חברתית. גירושין מקובלים גם במדינות מסוימות ברוב המוסלמי כמו ירדן, מצרים ולבנון, לפחות כאשר גברים יוזמים אותם.

סיום הנישואים ביהדות
ההשקפה היהודית על הנישואין, מבחינה היסטורית, סיפקה זכויות לאישה שהיו מקובלות על ידי המקרא שהתקבלו על ידי הבעל. נישואין הסתיימו בגלל מסמך גירושין - הגט. את המסמך העניק האיש לאשתו, או שהנישואין הסתיימו על ידי מותו של אחד הצדדים. פרטים מסוימים, בעיקר כהגנה על האישה, נוספו בתקופות התלמודיות.

 

הגט
הנישואים ביהדות מסתיימים בכתיבת גט ומסירתו לאישה (למעט מקרה מוות של הבעל או האישה), הגט ניתן במסירה על ידי הבעל בטקס הגירושין או בשליחותו.  כאשר הבעל מסרב לתת גט לאישה שאינה חיה עמו או שהוא נעלם ולא ניתן לקיים גירושין כהלכה, האישה נקראת "עגונה".  
 

שטר הגט ("ספר כריתות" על פי התורה) הוא מסמך גירושין מסורתי המעיד על סיום הנישואים בין בני הזוג.

 

בסיום הנישואין על פי ההלכה:

  • לאחר מות האישה הבעל יורש אותה.
  • האישה זוכה בכתובתה(ה"כתובה" הנה התחייבות כספית שהבעל מקבל על עצמו בנישואין) במקרה שהבעל נפטר או לאחר גירושים.

עורך דין גירושין

 

 

עו"ד לענייני גירושין | עורך דין דיני משפחה

 

סקירה בינלאומית - משרד עורכי דין  מאיה רוטנברג (מגשרת גירושין)

 

 

10 עובדות מפתיעות על גירושין ברחבי העולם


 

בסמואה, לאישה הזכות להתגרש מבעלה אם ישכח מיום הולדתה . בערב הסעודית בעלים שלא מצליחים להביא קפה עלולים להיות בסכנת גירושים.

אלה רק כמה מחוקי הגירושין המוזרים בעולם. מסורות גירושין מרחבי העולם עובדות ונתונים מעניינים.

 

  • בארצות הברית שיעור הגירושין במקום העשירי בעולם.
    אם חשבתם ששיעור הגירושין בארה"ב הוא מהגבוהים בעולם, אתם צודקים. ארצות הברית מדורגת במקום ה -10, עם שיעור גירושין של 53%. לוקסמבורג היא הראשונה, עם שיעור גירושין של 87%.

  • שיעור הגירושין בהודו הוא הנמוך ביותר בעולם
    אחוז אחד בלבד מהנישאים בהודו מסתיימים בגירושין. הגירושים לא הוכרו אפילו לפני חוק הנישואין ההינדי משנת 1955; בימים אלה גברים ונשים יכולים רק לבקש גירושין - אך אין זה אומר שהשופט ייעתר לבקשת העותר.

  • הנשים האבוריג'יניות באוסטרליה יכולות להתגרש באופן מיידי. I do
    ברוב המדינות והתרבויות לא ניתן להתחיל קשר עם בן זוג שני כאשר אחד כבר נשוי. בתרבות האבוריג'ינית המסורתית באוסטרליה, עם זאת, אישה המעוניינת להתגרש עשויה לסיים באופן מיידי את נישואיה הקיימים באמירה "אני עושה" לגבר אחר. לחילופין, היא יכולה פשוט לבקש מבעלה להסכים להתגרש. אם הוא אומר "כן" הנישואין הסתיימו.

  • רק מוסלמים רשאים להתגרש בפיליפינים
    בעוד שברוב המדינות גירושין שכיחים עד כדי כך שיש חוקים כיצד להליכי גירושין, איי הפיליפינים עומדים לבדם ללא פרוצדורת גירושין חוקית. זו המדינה היחידה שחברה באו"ם ללא כל הוראות חוק לגירושין תקפות בתוך המדינה. התרת נישואין מותרת בנסיבות מסוימות. יש יוצא מן הכלל למוסלמים, שעשויים להתגרש על פי כללי הדת.

אם אתם תוהים, אזרחים פיליפינים שמתחתנים בפיליפינים ואז מקבלים גירושין מעבר לים אינם נחשבים גרושים כחוק בפיליפינים, למרות שהגירושין מוכרים במקום בכל אחר. במרץ 2018, עברה הצעת חוק המתירה גירושין, כלומר חוקי הגירושין הישנים בפיליפינים ישתנו.

  • ביפן, דיני גירושין מסוימים שונים אצל נשים מאשר אצל גברים
    גירושין ביפן הם פשוטים, ישר ולעניין; רוב הזוגות שמתגרשים ביפן אפילו לא צריכים ללכת לבית המשפט. הליך הגירושין כולל חתימה, חיתום והגשת טופס פשוט. אמנם זה לא קשה, אך כמה דברים מסובכים עלולים לקרות לאחר סיום הגירושין. לדוגמא, ביפן אין הוראה ל
    משמורת משותפת על ילדים, כך שילדים שהורים גרושים מבלים בדרך כלל את מרבית זמנם עם הורה אחד ולעתים נדירות רואים את השני.

גרושים יכולים להתחתן שוב לאחר גירושין ביפן, אולם הכללים שונים עבור נשים מאשר לגברים. גברים עשויים להתחתן מחדש מיד לאחר גירושין. נשים חייבות להמתין חצי שנה אם הן רוצות להתחתן מחדש. בנוסף, נשים נדרשות לקחת את שמות המשפחה של בעליהן כשהן נישאות בפרק ב', ועליהן לעבור הליכים משפטיים מסובכים אם הן רוצות להחזיר את שמות הנעורים לאחר סיום הגירושין.

  • חוקי הגירושין בצ'ילה הם מהקשוחים בעולם
    ברוב המקומות, אנשים יכולים לנצל עילות גירושין סטנדרטיות המאפשרות  פרידה ו / או גירושין פשוט בשל הבדלים בלתי ניתנים ליישוב. החוקים הצ'יליאניים אינם מכירים בעילות גירושין של חוסר התאמה. למעשה, שלוש הסיבות היחידות לכך שאזרחים צ'ילאים עשויים להתגרש הם התעללות, נטישה או בגידה. גם אז החוק מחייב תקופת פרידה ממושכת של שנה עד שלוש.

  • לא ניתן להתגרש בוותיקן
    לדתות רבות חוקים נוקשים המסדירים נישואין וגירושין. מבין אלה, החוקים הקתוליים הם מהקשוחים ביותר. מכיוון שוותיקן היא מדינה המנוהלת על ידי קתולים הנשלטת על ידי הוותיקן, אזרחיה אינם רשאים להתגרש. ביטול נישואין ניתנים לביצוע במקרים מסוימים.

  • במלטה גירושים נמשכים למעלה מארבע שנים.
    מדינות, מדינות רבות דורשות מבני זוג להיפרד באופן חוקי לפרק זמן מסוים לפני אישור הגירושין. חוקי הגירושין של מלטה דורשים ארבע שנים של פרידה על פי חוק לפני הזכאות לגירושין. גירושין היו בלתי חוקיים במלטה לפני חקיקה שנכנסה לתוקף בשנת 2011.

  • הסיבות לגירושין דומות בכל רחבי העולם
    ברחבי העולם, עילות גירושין וסיבות שכיחות לגירושין דומות מאוד. על פי רישומים של האומות המאוחדות וארגונים עולמיים אחרים, הסיבות הנפוצות ביותר לגירושין הן:
  • בגידה (18%)
  • שימוש בסמים ו / או אלכוהול (9%)
  • התעללות פיזית ו / או נפשית (6%)

    הסיבה השכיחה ביותר לגירושין, לעומת זאת, היא אי התאמה, או פשוט התפרקות. 44% מהנישואים ברחבי העולם מסתיימים מסיבה זו.

     
יצירת קשר
יצירת קשר מהירה
עבור לתוכן העמוד