En

צור קשר

checked

הפחתה רטרואקטיבית של מזונות ילדים במשמורת משותפת

מזונות שוויון בנטל תחולה רטרואקטיבית תיק סגור

 הלכה חדשה מזונות: בשורה לאבות - הפחתה רטרואקטיבית של  מזונות ילדים במשמורת משותפת

 

התקדים במזונות רלוונטי לשנת 2019

לפני כשנה וחצי, בחודש יולי 2017, קבע בית המשפט העליון כי בעת משמורת משותפת, נושאים ההורים יחדיו בחובת מזונות הילדים וזו אינה חלה עוד על האב באופן בלעדי. כעת, שנה וחצי לאחר אותו פסק דין מהפכני, קובע בית המשפט לענייני משפחה בפתח תקווה כי הלכה זו חלה גם על תיקים סגורים ותהווה עילה לאבות לבקש הפחתה של דמי מזונות הילדים.

 

שוויון בנטל- קביעתו של ביהמ"ש העליון

היה זה אחד מפסקי הדין המהפכניים ביותר בתחום דיני המשפחה ומשרדנו גאה לקחת חלק מרכזי בו, בהעלאת הטיעונים שהובילו להלכה החדשה (בע"מ 919/15) בית המשפט העליון קבע כי בעת משמורת משותפת, שני ההורים יישאו יחד בחובת מזונות הילדים וזאת בהתאם למצבם הכלכלי. החלטה זו שינתה באופן דרסטי את המצב המשפטי שנהג עד אז, על פיו חובת מזונות הילדים הייתה מוטלת על האב בלבד, הן במשמורת מלאה והן במשמורת משותפת. משמעות הדבר היא כי במשמורת משותפת, האב היה משלם כפל תשלום מזונות, הן בגין זמנה של האם עם הילדים והן בגין זמנו עמם.

 

ביהמ"ש העליון קיבל את טענותיה של עו"ד מאיה רוטנברג אשר ייצגה את האב, על פיהן מצב זה פוגע בעקרון השוויון בין אבות לאימהות אשר צריכים לחלוק בתשלום המזונות, כפי שהם חולקים בזמני השהות עם הילדים.

 

האם ההלכה החדשה במזונות חלה רטרואקטיבית?

אין ספק כי החלטתו של ביהמ"ש העליון היוותה צעד גדול ורב בחשיבותו לקידום השוויון בין גברים ונשים בסוגיית המזונות. אולם בעת קביעת ההלכה החדשה, בית המשפט לא נתן את דעתו באשר לשאלה האם ההלכה החדשה תחול רטרואקטיבית או על תיקים חדשים בלבד. כלומר האם כאשר ניתן פסק דין בתביעת מזונות ילדים והתיק נסגר, האם יוכל האב לפנות לבית המשפט בבקשה להפחתת דמי המזונות בשל ההלכה החדשה.

 

ביהמ"ש העליון כאמור לא דן ולא הכריע בשאלה זו ועד כה נקבע בבתי המשפט לענייני משפחה, כי אין לפתוח מחדש תיק מזונות, אלא אם התרחש שינוי מהותי בנסיבות. החודש, תמונה זו משתנה, משביום  1.7.18, יצא פסק דינו של השופט עובד אליאס, אשר קובע כי ההלכה החדשה של ביהמ"ש העליון, תחול גם על תיקים סגורים.

 

תמ"ש 4542-03-16

בהחלטה מעניינת ביותר, קובע השופט אליאס, מבית המשפט לענייני משפחה בפתח תקווה, כי ההלכה של בית המשפט העליון חלה רטרואקטיבית גם על תיקים שנסגרו ולגופו של עניין הפחית בתיק שלפניו, את סכום מזונות הילדים מ6,500 ₪ בחודש ל3,300 ₪ בלבד. מה הוביל את השופט אליאס לקבל החלטה זו? אמנם, פסיקת מזונות ילדים לעולם איננה סופית וניתן לפתוח תיק מזונות שנסגר, אולם אך ורק אם הוכח שינוי מהותי בנסיבות: פיטורים, מחלה, סגירת עסק וכיו"ב. בכל מצב שכזה, יכול מי מהצדדים, לבקש הפחתה או הגדלה של דמי המזונות. לטעמו של השופט אליאס, ההלכה של ביהמ"ש העליון מהווה כשלעצמה נימוק להפחתת תשלום המזונות כי היא מהווה שינוי מהותי בנסיבות.

 

לקריאה נוספת: פסק הדין שמחיל את ההלכה של בית המשפט העליון על תיקים סגורים

 

בפסיקתו, התייחס השופט לכך כי החלטתו יכולה להביא לפרץ תביעות חדשות ולפגיעה מסוימת בהסתמכותה של האם על דמי המזונות שנקבעו, אולם לדידו, עקרון השוויון שקבעה ההלכה של ביהמ"ש העליון, גוברת על שני הרכיבים הללו.

 

הפסיקה החדשה - דעות

פסיקתו של השופט אליאס מעוררת ללא ספק סערה רבה בקרב הקהילה המשפטית, ארגוני הנשים והציבור כולו. יש הסבורים כי צדק הוא בהחלטתו, משזו הדרך הנכונה ליישום מלא של עקרון השוויון אותו ביקש ביהמ"ש העליון לקדם בהלכה החדשה.

 

פתיחה מחדש של  תיקי מזונות ילדים תוכל לתקן עוול של אבות רבים, אשר תשלום המזונות הנוכחי בו הם מחויבים הביאם לקריסה כלכלית. כעת, משעל האם לחלוק עמו בנטל זה, הרי שיוכל האב לשלם הרבה פחות וכך לשקם את חייו.

 

לצד אלו, יש הסבורים כי הפגיעה בעקרון סופיות הדיון היא קשה מדי היות כי לכאורה, ניתן יהיה עתה לפתוח כל תיק מזונות באשר הוא ולאלץ את בית המשפט לדון בתביעת המזונות בשנית. כמו כן, ישנו טיעון ההסתמכות של האם, אשר מן ההיגיון הוא כי התאימה את אורח חייה והתנהלותה הכלכלית בהתאם לקביעת ביהמ"ש ועתה יכול ותידרש לשינוי של 180 מעלות.

 

אז מה יהיה עכשיו?

חשוב לציין כי פסק דינו של השופט אליאס אינו הלכה מחייבת. על כן, עד שבית המשפט המחוזי או בית המשפט העליון יידרשו לסוגיה זו, בתי המשפט לענייני משפחה יכולים, כל אחד מהם, לפסוק כראות עיניו ולקבוע האם ההלכה של ביהמ"ש העליון חלה רטרואקטיבית או רק על תיקים תלויים וחדשים. אולם, פסיקתו של השופט אליאס סללה ללא ספק את הדרך לכל אב המעוניין לנסות ולהביא להפחתת דמי מזונות הילדים שנקבעו לו.

 

עד היום, ללא שינוי מהותי לרעה במצבם הכלכלי של אבות, לא יכלו הם לפנות לבית המשפט בבקשה להפחית את התשלום. אולם עתה, קיימת האפשרות להתבסס על פסק דינו של השופט אליאס ומי יודע, אולי להביא להפחתה ניכרת בתשלום ולשיקום כלכלי.

 

משלם דמי מזונות ילדים על סמך פסיקה שניתנה טרם ההלכה החדשה בעליון? הנך מוזמן לפנות אלינו ולברר בדבר הסיכוי להפחתת גובה התשלום. עו"ד מאיה רוטנברג, המתמחה בדיני משפחה, עורכת הדין שייצגה את האב בהליך הגירושין והובילה למהפך ההיסטורי בדיני המזונות. עו"ד מאיה רוטנברג במהלך הקריירה שלה הישגים משפטיים יוצאי דופן, בפסקי דין רבים בנוסף להלכה של ביהמ"ש העליון (בעמ 919/15 פלוני נגד פלונית) בדבר שוויון בנטל המזונות ותשמח לבחון את נסיבות המקרה ולחוות את דעתה המקצועית.

 

ניתן לפנות אלינו דרך טופס יצירת הקשר ונחזור אליכם בהקדם.
אנו זמינים באמצעים הבאים:

 

מאיה רוטנברג, עורכת דין

סניף תל-אביב צפון:

 

רחוב ראול ולנברג 18, מתחם CU (שוק צפון) מגדל C קומה 2 רמת החייל, תל-אביב.

ישראל     

 

מיקוד:  6971915 

 

טלפון:  03-6161535

 

פקס:  03-6161913   

 

נייד:    0544-705733

 

office@rotenberglaw.co.il

..

*
*
טען קובץ

בעניין המשמורת נקבע בהסכם הגירושין כדלקמן:
"הילדים יהיו במשמורת משותפת של שני ההורים.הסדרי השהות של האב עם הילדים יתואמו בין ההורים.בהעדר הסכמה הסדרי השהות יחולקו כדלהלן:בשבוע שבו שוהים הקטינים אצל האב בסוף השבוע אזי הקטינים יהיו בבית האב בימים ב' ו-ד'.בשבוע שבו שוהים הקטינים אצל האם בסוף השבוע אזי הקטינים יהיו בבית האב בימים א', ג' ו-ה' וחוזר חלילה."

בעניין מזונות הילדים לא הגיעו ההורים להסכמה והוסכם כי העניין יידון לאחר סידור הגט. בפני בית הדין היתה תלויה ועומדת תביעת מזונות של האם שהוגשה עוד קודם לכן.
בדיון התברר כי הסכם הגירושין מבוצע ככתבו, ואכן הילדים שוהים בחלוקת זמנים שווה אצל הוריהם.

ביטול מזונות במשמורת משותפת
משמורת הילדים משותפת. משכך יש לפטור את האב ממזונות הילד בן השש, ולחייבו במזונות הילד בן השלוש עד גיל שש בלבד, ומכאן ואילך לפטרו ממזונותיו.
ב"כ האב הפנתה בדבריה ובסיכומיה לפס"ד ביהמ"ש העליון בבע"מ 919/15 שקבע כי הורים שחולקים משמורת משותפת על ילדים בני 6-15 יהיו חייבים בדמי מזונות משותפים בהתאם ליכולתם הכלכלית.
לדבריה, פוטנציאל ההשתכרות של האם שווה לזה של האב, ולכן יש לקבוע שיכולתם הכלכלית שווה.

עוד אמרה כי עקרון השוויון קובע כי גם על האישהלשאת בתשלום המזונות, והגישה המטילה חובת מזונות על שני ההורים תואמת לא רק את ערכי היסוד של המשפט בישראל אלא את המבט הרחב של המשפט העברי עצמו.
הכנסות האב נטו עומדות על סך של 6,400 ש"חלחודש. הוצגו תלושי משכורת.

האב הסכים לשאת במחציות כמקובל.
בסיכומיה, השיבה ב"כ האם כי ההלכה החדשה שנקבעה על ידי בית המשפט העליון אינה מחייבת את בית הדין הרבני. בית הדין הרבני דן לפי דין תורה, ולפי דין תורה האם אינה מחויבת במזונות. כמו כן הביאה פסקי דין שניתנו בבית הדין הרבני לאחר שינוי ההלכה על ידי בית המשפט העליון, שהלכו בדרך המסורתית ולא הטילו חיוב מזונות על האם.קרא עוד
דרג את הכתבהדירוג כתבה חיוב האב והאם במזונות כאשר המשמורת משותפת  | פסק דין למזונות קבועים - תיק1140557/4: 5 כוכבים
כוכב 12 כוכבים3 כוכבים4 כוכבים5 כוכבים
1 מדרגים
יצירת קשר
יצירת קשר מהירה
עבור לתוכן העמוד