ניכור הורי
ניכור הורי או סרבנות קשר זו היא תופעה משפחתית קשה להתמודדות, תופעה המעוותת את מערכת היחסים הנורמלית בין הורה לילד והיא בעלת השפעות הרסניות על הילדים.
התופעה הנקראת "תסמונת ניכור הורי" באה לביטוי בעיקר בחוסר הסכמתו של ילד לראות או להיות בקשר עם אחד מהוריו. פעמים רבות בהליכי גירושין הסרבנות הנובעת מהסתה חריפה של ההורה האחר.
מקור המונח ניכור הורי
הפסיכיאטר האמריקני ריצ'רד גרדנר הגדיר לראשונה את המונח "תסמונת הניכור ההורי" בשנת 1975 (PAS – Parental Alienation Syndrome ). תופעת הניכור ההורי הייתה קיימת גם לפני כן, אך לא הוגדרה כתסמונת.
מחקרו של ד"ר ריצ'ארד גרדנר, מצא כי בסוף שנות ה-70 חלה עליה משמעותית במספר דיוני משמורת הילדים בבתי משפט, ובהתאם לכך ההשלכה על התא המשפחתי והתמודדות עם תופעות של ניכור הורי ותופעות משפחתיות וסוציאליות נוספות.
למרבה הצער, לעיתים, המצב איננו כך וישנה תופעה של ניכור הורי: אחד ההורים פועל להסית את הילדים נגד ההורה השני, במטרה לפגוע בקשר ביניהם ואף להביא לניתוק מוחלט.
ניכור הורי מה ניתן לעשות?
בתי המשפט רואים בחומרה תופעה של ניכור הורי, הן משום שיש במעשה זה חוסר הבנה אודות צרכיו הרגשיים של הילד, הזקוק לשני הוריו והן משום הפגיעה בזכותו של ההורה לקיים קשר יציב עם ילדיו. גישתם של בתי המשפט היא לבחון כל מקרה לגופו, על פי דרגת החומרה של הניכור ההורי.
במקרים קלים יותר, ניתן לטפל בבעיה על ידי קביעה מדויקת יותר של הסדרי הראייה, הקפדה על קיומם (ומתן קנסות בגין הפרת הסדרי הראייה) ולעיתים אף הרחבת היקף המפגשים, על מנת לאפשר להורה לשקם את הקשר עם הילדים.
כמו כן, לא פעם מחייב בית המשפט את ההורים לפנות לטיפול מקצועי, במסגרתו ניתן יהיה להבין מהם הגורמים לניכור ההורי, לטפל בהם ואולי להביא לשינוי חיובי ביחסים בין הצדדים. מה קורה במצבים קיצוניים של ניכור הורי? בית המשפט ישקול לשנות את הסדר המשמורת ולהעביר את הילד מההורה המסית להורה השני.
ניכור הורי – מה זה אומר?
להתגרש זה אף פעם לא קל, אין ספק בכך, בוודאי כאשר בני הזוג מלאי כעס ותחושת אכזבה. יחד עם זאת, כאשר לבני הזוג יש ילדים, הרי שהם מוכרחים לשים בצד את הרגשות השליליים שלהם זה כלפי זו ולהמשיך לתפקד יחד כהורים. לרוב, גם אם ישנם קשיים בדרך, בני הזוג לומדים לאט לאט לעשות זאת ומכבדים את הקשר של כל אחד מהם עם הילדים.
ניכור הורי היא תופעה מצערת שבמסגרתה, אחד ההורים מסית את הילדים כנגד ההורה השני ולרוב הדבר נעשה במודע ובמכוון. במקרה הקל יותר, ניכור הורי פוגע בטיב הקשר של הילדים עם אותו הורה, אולם לא פעם, התנהגותו הקיצונית של ההורה המסית, מובילה לסירוב מוחלט של הילדים לקיים קשר עם ההורה, דבר הפוגע בהורה אך חמור בכך טובת הילדים. ניכור הורי יכול להתרחש הן מצד האם והן מצד האב, כאשר לרוב מדובר בהתנהגות מצד ההורה המשמורן.
מדוע זה קורה?
ניכור הורי מתרחש בדרך כלל בשל קושי מהותי של ההורה המסית להתמודד עם רגשותיו לגבי בן הזוג. ההורה המסית טעון בכעס, בכאב ובתסכול רב כל כך כלפי בן הזוג, עד שהוא לא מסוגל להבחין בין המשבר הזוגי, לבין מערכת היחסים ההורית. הבעייתיות כאן היא שמלבד הפגיעה בהורה, הרי שמדובר בפגיעה ישירה בהתפתחות התקינה והטבעית של הילד. יצירת הקרע הזה עלולה להוביל את הילד לתחושות חרדה, חוסר ביטחון, פגיעה ביכולת ליצור קשרים בינאישיים וכיו"ב.
לעניין זה חשוב להבהיר כי ניכור הורי אין משמעותו העברת ביקורת לגיטימית ומכובדת על ההורה השני ואין המדובר במצב שבו הילדים אינם מעוניינים בקשר עם ההורה בשל יחסו אליהם. אלא זהו המצב שבו יחס קר מצד הילדים או סירוב מוחלט להיפגש עם ההורה, הנם תוצאה ישירה של התבטאויות ומעשים של ההורה המסית.
שינוי הסדר המשמורת
במקרים חמורים של ניכור הורי, אשר יצר נתק של ממש בין הילד להורה, יכול ובית המשפט יורה על שינוי בהסדר משמורת הילדים. כלומר, העברת הילד לחזקתו של ההורה השני. נבהיר כי החלטה זו אינה מתקבלת בנקל, שהרי מדובר בשינוי המערער את שגרת חייו של הילד, פוגע בתחושת היציבות וכרוך בהסתגלות מרובה של מעבר מקום מגורים, לעיתים גם מעבר מסגרת חינוכית וכיו"ב.
על כן, בית המשפט ישקול את שינוי הסדר המשמורת במצבים חריגים במיוחד, כאשר ההורה המשמורן פועל באופן אקטיבי ומתמשך להסתה של הילדים ואינו בוחל באמצעים כדי ליצור קרע בין הילד להורה, למשל על ידי הגשת תלונות שווא במשטרה, גידופים כלפי ההורה וכיו"ב. כמו כן, במצבים בהם ההורה המסית מסרב לקיים את הסדרי הראייה ואינו מראה כל גמישות בעניין הזה, בית המשפט ישקול את העברת המשמורת.
לקריאה נוספת:
ניכור הורי חוק
כתבות ומאמרים ניכור הורי
ניכור הורי עמותה
ניכור הורי פסקי דין מובילים
חוק נגד ניכור הורי- הצעת החוק החדשה בנושא ניכור הורי
ניכור הורי בגיל מבוגר
ניכור הורי קבוצות תמיכה
Parental Alienation Syndrome תרגום לאנגלית
מהי תסמונת הניכור ההורי?
תסמונת ניכור הורי, מונח שטבע בשנות השמונים על ידי פסיכיאטר ילדים ד"ר ריצ'רד א. גרדנר, מתרחשת כאשר הורה אחד מנסה להפנות את ילדי הזוג נגד ההורה השני. הורה שכועס על בן / בת הזוג או בן / בת הזוג לשעבר משיג ניכור זה על ידי ציור תמונה שלילית של ההורה השני באמצעות הערכת הערכה, האשמה והאשמות שווא המשותפות לילדים.
ההורים עשויים גם למנוע גישה אל הילדים, לעשות ככל יכולתם כדי להכשיל את ההורה השני מלבלות איתם. פעמים רבות ההורה המנכר היה לרוב אם שמפנה את הילדים נגד אביהם. אך ישנן גם משפחות בהן אבא הוא ההורה המנכר, ומסית את הילדים נגד אמם. מעדויות של מטפלים, באופן כללי, ההורה המנכר הוא הפחות בריא רגשית מבין השניים; לעיתים קרובות הורים מנכרים הם גם עשירים יותר, ויכולים להרשות לעצמם אתגרים משפטיים טובים יותר.
מה מניע את התנהגות הניכור ההורי? מטפלים מומחים בניכור הורי מעידים כי המניע הורה מנכר הוא "לנקום" בבן / בת הזוג שלהם, אשר הם עשויים לראות בהם כאלו שפגעו בהם בכך שהתגרשו מהנם- גם אם, למעשה, ההורה המנכר היה זה שיזם את הגירושין. מניע נוסף יכול להיות קנאה, במיוחד כאשר בן הזוג לשעבר מתחתן בשנית. יש הורים מנכרים שמבקשים לסחוט כסף מהאקס שלהם. אם הילד חי איתם ובמשמורתם, הם עשויים לקוות שניתן יהיה להכריח את האקסית לספק הגדלת מזונות ילדים. מתנכרים אחרים, ובמיוחד אלו שמתחילים להתנכר לילד בשלב מוקדם, במהלך הנישואין, עשויים להיות מונעים מהרצון לנכס את הילד לעצמם בלבד. אין ספק שמניעים אחרים קיימים גם כן, אך נראה כי אלה העיקריים.
ניכור הורי חוק 2022
איך מוכיחים ניכור הורי
ניכור הורי תביעה
ניכור הורי בגיל ההתבגרות
ניכור הורי מצד האם
ניכור הורי בגיל מבוגר
יחידת הסיוע ניכור הורי
זכויות משפטיות ניכור הורי
ייצוג דיני משפחה ניכור הורי
8 הסימפטומים של ניכור הורי
לגירושין יש נטייה לייצר "דם רע" בין ההורים. למרבה הצער, לפעמים עוינות זו עלולה לגרום להורה אחד להשתמש בילדו או בילדיו נגד השני. ניכור הורי, שנחקר על ידי פסיכולוג הילדים רוברט גרדנר ב-1985, הוא צורה מזיקה של מניפולציה שבה משתמש אחד ההורים כדי להרחיק את הילד מהאחר.
אם יש להורה חששות שאולי קיימת הסתה של ילדו כנגדו, חיוני לדעת כיצד לזהות את הסימנים.
להלן שמונת התסמינים שזוהו כקריטריונים לילד הסובל מתסמונת הניכור ההורי (PAS):
1. מסע השפלה
במסע השפלה, היחסים בין ההורה המנוכר לילד ישתנו לכאורה בן לילה. בזמן שהיתה פעם מערכת יחסים חיובית, הילד מגלה כעת עוינות מתמדת או מותח ביקורת בלתי הוגנת על ההורה ההמנוכר.
2. רציונליזציות חלשות, קלות דעת ומופרכות
כאשר מתעמתים עם הסיבה לכך שהילד מרגיש שלילי כלפי ההורה המנוכר, הוא אינו יכול להצדיק את רגשותיו בדוגמאות ספציפיות או שהסיבות שלו אינן נכונות באופן חשוד. לפעמים, הילד דוחה את ההורה מסיבות שבדרך כלל לא היו רציונליות למעשה הדחייה, כגון המראה החיצוני של ההורים או כישורי הכנת האוכל.
3. חוסר אמביוולנטיות
ילד הסובל מ-תסמונת הניכור הההורי לא יראה תכונות טובות אצל ההורה המנוכר. בעיניהם, ההורה שעושה את הניכור אינו יכול לעשות רע, אך רגשותיו כלפי ההורה המנוכר הם שליליים וביקורתיים לחלוטין.
4. תופעת "החושב העצמאי".
למרות שההורה המנוכר שטף את המוח לילד בכדי לגרום לו לשנוא או לפחד מההורה המנוכר, הילד יתעקש שהסיבות שלו לשנאה זו הן שלו. הילד יכחיש שרעיונות כלשהם הגיעו מההורה המנוכר.
5. היעדר אשמה
ילדים עם תסמונת הניכור הההורי בדרך כלל אינם חווים רגשות אשמה על היחס הקשה שלהם להורה המנוכר. ברוב המקרים, הם יתנהגו ככפויי תודה, קנטרניים או קרים כלפי ההורה המנוכר ולא יתרשמו מכל מתנות או יחס חם שמציע ההורה המנוכר.
6. תמיכה בהורה המנוכר
לא משנה עמדתו של ההורה המנוכר, הילד תמיד יבחר את הצד שלו על פני ההורה המנוכר. הילד אינו מוכן להיות אובייקטיבי או לשמוע את ההורה המנוכר כאשר יש חילוקי דעות או עימותים בין ההורים.
7. ביטויים ותרחישים מושאלים
ילדים מנכרים ישאלו לעתים קרובות ביטויי שפה או רעיונות מעולם המבוגרים כנגד ההורה המנוכר, שנראה שהם לא מבינים. הילד עשוי גם להאשים את ההורה המנוכר בגין אירועים שמעולם לא התרחשו או שאינם יכולים להתמך בראיות.
8. דחיית המשפחה המורחבת
לרוע המזל, הטינה שילד מוסת חש כלפי ההורה הנוכר יכולה להגיע גם לקרוביו. דודות, דודים, בני דודים וסבים שפעם היו אהובים עלולים להפוך למושא לבוז ותחל הימנעות מהם.
עובדות על ניכור הורי:
-
ידוע היום שניכור של הורים חוצה גבולות, ושיש ניכור של אבות וגם של אמהות, וגם של דתיים וחילונים.
-
ניכור הורי מתרחש כאשר ילד מתנכר להורה אחד ללא סיבה נראית לעין. לרוב האב הוא ההורה המנוכר, בדרך כלל בגלל פרידה או קשרים מתוחים בין בני זוג.
-
כאשר הורה אחד צובר כעס כלפי האחר, הוא או היא נאבקים להפריד בין הרגשות הללו לבין טובת הילד בשמירה על קשר עם ההורה השני. תחושות אלו מתבטאות בהאשמות בפגיעה בילד ובחוסר יכולת להיות הורה טוב.
-
בעוד שחלק מהמטפלים ממליצים להורה המנוכר להתנתק ולהתרחק במצבים קשים, אחרים חושבים שזה פסול להפסיק את הניסיונות ליצור קשר עם ההורה המנוכר עם הילד, בין השאר כדי למנוע מהילד להרגיש נטוש.
-
בתי המשפט חייבים לתעדף את טובת הילדים על פני כל הגורמים האחרים, והם נדרשים להתייעץ עם אנשי מקצוע, פסיכולוגים, עובדים סוציאליים ופקידי סעד, המנסים לזהות מצוקה רגשית אצל ילדים. השופטים משתמשים במסקנותיהם כדי לקבוע לאיזה הורה תינתן המשמורת על סמך מסקנותיהם.
-
הורים מנוכרים אף ספגו סנקציות מבית המשפט במקרים קיצוניים.
-
כתוצאה מניכור הורי, פסק דין שנקבע לאחרונה הורה על עיכוב יציאה מהארץ ואיסור על כרטיסי חיוב
-
גישת בתי המשפט היא כי יש לבלום מעשי הורה מסית ולמנוע ניכור הורי
-
על מנת להסדיר את הקשר והחזרה למגע, לבתי המשפט ולמערכת הרווחה תפקיד מכריע. כמו כן, מומלצת גישה טיפולית משפחתית.
-
מעורבות בבית המשפט או אירועי חיים קריטיים היו בין הטריגרים העיקריים לחזרה למערכת יחסים.
-
כלים מומלצים הם מניעה באמצעות תכניות הכשרה, זיהוי מוקדם, התערבות מהירה ונחרצת של מערכת המשפט, בקרה שיפוטית ואכיפת החלטות ותכניות מניעה וטיפול ברמת המדינה.
-
כלי אבחון הזמינים כיום יכולים לזהות ניכור הורי, אך אנשי מקצוע ומערכת המשפט זקוקים להכשרה, שלעתים קרובות מתעלמת מהתופעה או רואה בה כזמנית.
-
נדרשת בחינה פסיכולוגית מעמיקה של ניכור הורי, לא רק אמירות מילוליות, אלא גם גורמים ותהליכים מתחת לפני השטח.
עורך דין גירושין
הצעד הראשון להפסקת הניכור ההורי הוא ללמוד כיצד לקרוא את הסימנים. אם אתה חושש שילדך הפך לקורבן של ניכור הורי, עבודה עם יועץ משפחה או עורך דין לדיני משפחה יכולה לעזור לך לקבוע את הצעדים הבאים שלך.
2023 טיפים לניהול משפטי של מקרה ניכור הורי
חפשו עו"ד בעל ניסיון ומומחיות בתיקי ניכור הורים. עורך דין בעל ידע יוכל לנווט במורכבות של תיקים מסוג זה ולספק ייצוג יעיל.
שקלו עורך דין המשתמש בגישה רב-תחומית. זה יכול לכלול שיתוף של מומחים כמו פסיכולוגים ומטפלים כדי לטפל בבעיות הבסיסיות התורמות לניכור.
חפשו עורך דין שיש לו מוניטין חזק בדיני משפחה ותוצאות מוצלחות בתיקי ניכור הורים. בקש הפניות או המלצות מלקוחות קודמים.
בחרו בעורך דין הנוקט בגישה פרואקטיבית לניהול תיקים וקשוב לצרכים שלכם.
עורך דין מומלץ יעבוד איתך בשיתוף פעולה הדוק כדי לפתח אסטרטגיות להתמודדות עם הניכור ולהבטיח שהזכויות והאינטרסים שלך מוגנים.
העדיפו עורך דין שמסוגל לתקשר בצורה יעילה ולספק מידע ברור ותמציתי על התיק.
זה יעזור לכם לקבל החלטות מושכלות ולהישאר מעודכנים לאורך כל התהליך המשפטי.
ניכור הורי מתייחס לדינמיקה שבה ילד, בהשפעת הורה אחד, דוחה את ההורה השני ללא סיבה מוצדקת. ההתנהגות מאופיינת בכך שהילד מביע כעס, שנאה או פחד בלתי מוצדקים כלפי ההורה הממוקד.
מנקודת מבט משפטית, לניכור הורי יכולות להיות השלכות חמורות במקרים של משמורת ילדים. ההורה המנוכר עלול להיראות כמי שפועל בצורה לא אתית ופועל בניגוד לטובת הילד. במקרים מסוימים, בית המשפט עשוי לפסוק משמורת בלעדית להורה הממוקד או להגביל את הקשר של ההורה המנוכר עם הילד.
מנקודת מבט פסיכולוגית, לניכור הורי יכולות להיות השפעות שליליות ארוכות טווח על הילד. ילדים שחווים ניכור הורי עלולים להיאבק בבעיות התקשרות, הערכה עצמית נמוכה ותפיסה מעוותת של העולם. הם עשויים גם להיתקל בקושי ליצור ולשמר מערכות יחסים בריאות בחייהם הבוגרים.
חשוב לאנשי מקצוע משפטיים וגם לבריאות הנפש להבין ולהכיר בדינמיקה של הניכור ההורי על מנת לטפל ביעילות בנושא ולהגן על טובת הילד.
אפשרויות הטיפול בילדים שנפגעו מניכור הורי כוללות בדרך כלל טיפול עם איש מקצוע בתחום בריאות הנפש שהוכשר בתחום זה. מטרת הטיפול היא לעזור לילד להחלים מההשפעות הפסיכולוגיות של הניכור ולפתח מערכת יחסים בריאה עם שני ההורים. חשוב גם שההורה המנוכר יקבל טיפול כדי לטפל בבעיות הבסיסיות הגורמות להתנהגות הניכור.
קרא עוד
בימ"ש לענייני משפחה תל-אביב
שופט ארז שני: פס"ד בתובענה כספית של אב כנגד האם בשל ניכור הורי ונתק עם הקטין
מספר תיק 51455-03-17
סוג ההליך משפחה
מועד החלטה 5.4.2020
קרא עוד
מספר תיק 9662-11-18
סוג ההליך: משפחה
שופט/ראש הרכב: שמואל בר יוסף
בית המשפט לענייני משפחה
מחוז: תל-אביב
מועד החלטה: 29.4.2019
קרא עוד
תיק 896815/14 בבית הדין הרבני האזורי ירושלים
קרא עוד