מזונות ילדים - סקירת פסקי דין
פסקי דין מזונות ילדים סקירה
מזונות ילדים הם תשלום חודשי קבוע, אותו משלם הורה בעבור העלויות של גידול הילדים. בעבר, פסיקת דמי מזונות ילדים, הייתה כמעט אוטומטית לחובת האב, כאשר האם הייתה ההורה המשמורן והיא נשאה אפוא את מרבית הנטל הכלכלי.
אולם, בשנים האחרונות, אנו עדים לשינוי מהותי מאוד בפסיקת בתי המשפט בנושא מזונות ילדים, במסגרתו: נקבעת הפחתת מזונות ילדים במקרה של משמורת משותפת ואף יצירת מצב של משמורת משותפת ללא מזונות.
הפחתת מזונות
במשך שנים רבות, גובה דמי מזונות ילדים לא הושפע כלל משאלת משמורת ילדים וחיוב זה היה מוטל כולו על האב. ייתכן שהדבר נבע מכך כי אצל מרבית הזוגות המתגרשים, היה נהוג הסדר של משמורת מלאה לאם. עם זאת, בחלוף השנים, נשים שותפות בוחרות להשתתף בשוק העבודה ומשתכרות באופן שוויוני במקרים רבים, יותר ויותר זוגות בוחרים בהסדר של משמורת ילדים משותפת.
בהתאם לכך חלחלה אל בתי המשפט התובנה כי חלוקה בגידול הילדים, משמעה גם חלוקה בנטל הכלכלי. כך קרה כי החלה מגמה של הפחתת מזונות ילדים בשיעור של 25% במצב של משמורת משותפת. שינוי זה התקבל בברכה והוא היווה התפתחות חשובה בקידום השוויון בין האב לאם בשאלת מזונות ילדים, אך אין בו די משתי סיבות.
-
הפחתת מזונות בשיעור של 25% עדיין אינה חלוקה שווה של עלויות גידול הילדים.
-
מדובר בהפחתה שאינה אוטומטית ובלא מעט מקרים, קובעים בתי המשפט הפחתת מזונות נמוכה יותר, או קובעים כי אין מקום להפחתת גובה מזונות ילדים כלל.
לאחרונה, חלה התפתחות פסיקה נוספת בנושא מזונות ילדים במקרה של משמורת משותפת. מדובר בפסק דין תקדימי בייצוגה של עו"ד מאיה רוטנברג, המשקף במלואו את עקרון השוויון בפסיקת מזונות ילדים.
משמורת משותפת ללא מזונות
אין חולק על כך כי משמורת משותפת מחלקת את הנטל הכלכלי של גידול הילדים בין ההורים. תובנה זו הביאה את בתי המשפט לשינוי הפסיקתי של הפחתת מזונות בשיעור של 25%, כפי שפורט לעיל.
לאחרונה, לקחה הפסיקה צעד אחד קדימה ונקבע תקדים משפטי: במקרה של משמורת משותפת, בו ההורים משתכרים שכר זהה או דומה, אין להטיל תשלום דמי מזונות על האב. פסק דין זה בו ייצגה עו"ד מאיה רוטנברג את האב (תמ"ש 16785-09-12 ל.ר ואח' נ' ד.ר) ניתן על ידי כב' השופט יעקב כהן, אשר יצר בקביעתו זו, תקדים משפטי חדשני: משמורת משותפת ללא מזונות.
לחצ/י כאן להתקשרות מנייד
עו"ד מאיה רוטנברג
0544705733
לתקדים זה מספר נימוקים ובראשם, קידום עקרון השוויון. כב' השופט כהן קיבל את טענתה של עו"ד מאיה רוטנברג, אשר טענה כי הטלת חיוב מזונות ילדים על האב, פוגעת בעקרון השוויון. עו"ד רוטנברג טענה כי לא ייתכן כי במקרה שבו חולקים ההורים את המשמורת על ילדיהם ומשתכרים משכורת דומה, לא יתחלק גם הנטל הכלכלי שבגידול הילדים.
עוד הוסיף כב' השופט כהן כי היכן שהדין האישי (הקובע חבות אבסולוטית למזונות לאב) אינו מטיל חובה לתשלום מזונות ילדים על האם, יטיל זאת חוק המזונות, הקובע כי חובת דמי המזונות חלה על ההורים בשיעור יחסי להכנסותיהם. על כן, קבע כב' השופט כהן, כי במקרה של משמורת משותפת, בו שכרם של ההורים שווה, אין להטיל תשלום דמי מזונות ילדים מהורה אחד למשנהו.
יש לציין פסק דין נוסף של הפחתת מזונות,(תמ"ש 25400-02-14) במסגרתו קבע בית המשפט כי היות שמדובר במשמורת משותפת והכנסות ההורים דומות, יחויב האב בתשלום מזונות ילדים של 1,000 ₪ בלבד. אמנם, בית המשפט בחר להטיל חיוב מזונות על האב, אך מדובר בסכום נמוך מאוד, אשר נמצא מתחת לרף המינימאלי של דמי מזונות ילדים הנהוג כיום.
בפסק דין זה מבהיר בית המשפט כי בין אם מדובר על משמורת משותפת ובין אם על משמורת מלאה, יש להתחשב בהכנסות הצדדים וכאשר אלו דומות או זהות, לנתון זה תהיה משמעות ניכרת על גובה המזונות.
עו"ד ומגשרת מאיה רוטנברג העומדת בראש מחלקת דיני משפחה ברוטנברג, משרד עורכי דין, הינה בעלת ניסיון של מעל 15 שנים בתחום דיני המשפחה, מאחוריה ניסיון עשיר בניהול תיקים של מזונות בתהליכי גירושין וצוות עורכי דין בעלי מומחיות מגוונת בעולם המשפט. מעוניינים להתייעץ? אנחנו כאן בשבילכם. יצירת קשר עם עו''ד מאיה רוטנברג
באפשרותכם למלא את טופס יצירת הקשר ונחזור אליכם בהקדם.
לחצ/י כאן להתקשרות מנייד עו"ד מאיה רוטנברג 0544705733 | |||||||||||||||||||||||||||||||
משרד עו"ד מאיה רוטנברג מחקר בנושא פסיקה מתעדכן 2021
בחירה מדוקדקת ומחושבת של פסיקה עשויה להביא לפסיקה לטובת הלקוח שלך - ואולי אפילו לעזור ליצור תקדים חדש. כדי לזהות את הפסיקה הרלוונטית ביותר לחיזוק עמדתך, אתה צריך את כוחו של שירות משרד עו"ד מאיה רוטנברג - הממצא האולטימטיבי בפסיקה.
מצא את הפסיקה בצורה יעילה ויעילה יותר
מאתר פסיקה רלוונטית
השג תוצאות רלוונטיות יותר
בעזרת משרד עו"ד מאיה רוטנברג, קבל תוצאות מותאמות המסייעות לייעל את המחקר המשפטי שלך - פסקי דין מעודכנים.
אוסף מקיף של תיקים שאתה צריך לצורך העניין המשפטי שלך עם סיכומי תיקים והערות ראשי כדי להניע מחקר יעיל. המקרים במאגר הנתונים של עו"ד מאיה רוטנברג מתעדכנים כל הזמן באמצעות תהליך של בקרת איכות, ומבטיחים לקבל מידע אמין ומעודכן.
שפר את המחקר שלך עם סיכומי מקרים המספקים מבט תמציתי על ההשפעות העיקריות של ההלכה.
גש לתכנים מהימנים מעורכי דין-עורכים שקוראים כל תיק וכותבים סיכומי תיק המשקפים את אחזקות בית המשפט. שירות משרד עו"ד מאיה רוטנברג נותן כיסוי מעולה עם המקרים המסוכמים ביותר בישראל ויותר סיכומי תיקים עבור תיקים שקבעו הלכה חדשה או תקדים משפטי או כל פתרון אחר למחקרי פסיקה.
עם שירות משרד עו"ד מאיה רוטנברג, כל מקרה כולל גם תנאי ליבה, המילים - עובדות, מושגים משפטיים ועוד - שבית המשפט השתמש בהם לרוב לאורך כל התיק, החל מסקירה כללית ועד לחוות דעת שונות. דפדף כדי לקבוע במהירות את הרלוונטיות במהלך מחקר פסיקה לתחום השיפוט שלך.
מצא את הפסיקה הרלוונטית שלך מהר יותר
תכונות בלעדיות של משרד עו"ד מאיה רוטנברג עוזרות לך לאתר במהירות את הפסיקה הרלוונטית הדרושה לך כדי ליצור אסטרטגיית תיקים ממצה ומבוססת יותר.
גירושין ייעוץ פסיקה ממומחים בתחום דיני המשפחה
קבע את הנושאים המרכזיים בהם מטופלים במקרה עם עו"ד גירושין מאיה רוטנברג
בעזרת חיפוש חכם, קבל את הניתוח החיוני הנדרש לבניית בסיס התיק שלך. צוות עורכי הדין שלנו מספק ניתוחים, בשפת בית המשפט, ומבטיח מידע אמין וללא פירוש שגוי של פסיקות.
קבע אם מקרה ראוי לניתוח מעמיק יותר על ידי גישה מהירה לסוגיות המשפטיות המרכזיות ולנקודות החומר המשפטי למקרה. פתרון משרד עו"ד מאיה רוטנברג מסייע למתרגלים משפטיים למצוא סמכות רלוונטית אחרת עם הערות כותרות המצביעות על מקרים חשובים אחרים הקשורים אליה.
סמכו על תוכן איכותי
עורכי דין המשתמשים במשרד עו"ד מאיה רוטנברג יודעים שהם מסתמכים על תוכן שנבדק בקפדנות. תוכן עו"ד מאיה רוטנברג עובר תהליך סינון המשלב אמצעי בקרת איכות נרחבת עם העבודה-עורכי דין, להבטיח לך להפיק את המרב התוכן אמין, רלוונטי ועדכני.
משרד עו"ד מאיה רוטנברג היא המקום הטוב ביותר להתחיל במחקרי פסיקה בתחום דיני גירושין מזונות ודיני המשפחה בישראל. מקורות משפטיים, חדשות ורשומות ציבוריות מהימנים.
ביהמ"ש המחוזי חיפה, אב"ד השופטת אספרנצה אלון, השופטת עפרה ורבנר, השופט אריה נאמן: פס"ד בערעור האב על פסק דין שבמסגרתו חויב במזונות שלושת ילדיו הקטינים על סמך פוטנציאל השתכרותו וחלוקת זמן הורי שווה (עמ"ש 63867-03-22)
קרא עוד
אין להיצמד לנוסחאות מתמטיות קשיחות בעת חישוב מזונות אף על בסיס הדין האזרחי, ויש לשקלל את כלל הנסיבות לבד משיעור השתכרותו של כל אחד מהצדדים.קרא עוד
בתי המשפט המחוזיים - מחוז צפון
מועד החלטה
3.2.2022קרא עוד
מספר תיק: 1019169/11
דיינים:
הרב הראשי לישראל הרב דוד ברוך לאו
הרב אליעזר איגרא
תאריך החלטה: 11.11.2019
הרב א' אהרן כץ
קרא עוד
פס"ד בערעור על גובה המזונות בפס"ד של ביהמ"ש לענייני משפחה בחיפה
מספר תיק 26409-10-18
סוג ההליך: משפחה
שופט/ראש הרכב סארי ג'יוסי
בתי משפט בתי המשפט המחוזיים
מחוז מחוז חיפה מועד החלטה 25.7.2019קרא עוד
בית המשפט אמר דברו בעת היות הילדים רחוקים מגיל 6 ועל סמך הפסיקה כפי שנהגה באותה עת, ואין אני סובר כי מעת שהוגש ערעור די בכך "לפתוח" את כל נושא המזונות מחדש. אכן, מעת שערעור תלוי ועומד נסוב על אותן נסיבות של ההלכה החדשה בע"מ 919/15 (בייצוגה של עורכת דין מאיה רוטנברג) , סברנו שיש מקום לבחון את הסוגיה
הואיל ותוצאת פסק הדין אמורה להשתנות.
לא כן בעת שעסקינן בנסיבות בהן ההלכה החדשה אינה ישימה - לפחות לעת מתן פסק הדין - ואין אני סובר כי מעת שניתן פסק דין שעניינו בקטני קטינים יש להחזיר את התיק – ככל שערעור תלוי ועומד – על מנת שבית המשפט יידרש לקביעות לאחר הגיע הילדים לגיל . ודוק, אין באמור משום חיווי דעה בשאלה מה משמעותו של פסק הדין בפרשת פלוני, אם בכלל, בעת שעסקינן בפסקי דין שניתנו בעבר והתייחסו לשאלת החבות בגילאים של מעל גיל 6.
קרא עוד
אם להלכת אטינגר היתה עוצמה רבה, כדברי כב' השופט חשין בעניין סולל בונה, הרי ההלכה בפרשת פלוני 919/15 , ניתן לראותה כהלכה אשר שינתה מהיסוד את כל הקשור לפסיקת מזונות ילדים בגילאים שבין גיל 6 לגיל 15 . מרבית השופטים שנדרשו לסוגית המזונות בעת שמדובר במשמורת משותפת, לא התעלמו מהפרשנות לפיה גם בגילאים האמורים, קיימת חובה על אב לשלם את המזונות ההכרחיים וכי רק צרכים מעבר לכך, תשלומם הינו מכוח דין צדקה וכשלעניין זה שווים האב והאם.
משכך, חיפשו את הדרך הראויה להביא לידי ביטוי את המתחייב לאור המשמורת המשותפת כשאכן באחד מהמקרים, נפסק כי אין לחייב כלל במזונות. מכל מקום, דומה כי בפרשת פלוני בע"מ 919/15 לא נזקק בית המשפט לפתרון זה או אחר, בהתחשב בחובת האב האמורה, אלא בסיס פסק הדין, ביטול אותה פרשנות שתוצאתה חיוב אב במזונות הכרחיים בגילאים האמורים, וכי על כן יש לראות את כל חיובי המזונות מדין צדקה, כשלעניין זה שווים האב והאם.
ההנמקה בתמצית, כי יש לפרש את תקנות תש"ד, באופן שלאחר גיל החיוב במזונות הוא מדין צדקה בלבד. יתר על כן, אין לקבל פרשנות לפיה גם אם מדובר מדין צדקה חיובו של האב קודם ועיקרי לחיובה של האם.
אכן, בית המשפט ציין כי עניינו של פסק הדין במשמורת משותפת, תוך שכב' השופט פוגלמן מציין כבר בפתיחת פסק דינו סבורני כי יש להחיל את העיקרון בכל מקרה בו דנים אנו בשאלת מזונות ילד מעל גיל 6.
כמובן, שבבואנו ליישם את החלת העיקרון כדלעיל, יש להתחשב במכלול הנסיבות לרבות שאלת יכולתם הכלכלית היחסית של כל אחד מההורים מכלל המקורות, כולל הכנסה מעבודה, כמו גם יתר נסיבות העניין )פסקה לפסק דינו של כב' השופט פוגלמן(, ובעת שמדובר בזמני שהייה שאינם שווים, הרי יהיה מקום כמובן להתחשב גם באותם זמני שהייה כפי שהינם בפועל.
בנוסף לאמור יש להפנות גם לקביעותיה של כב' השופטת ברק ארז אודות יישום חלוקת האחריות וההוצאות תוך ההתייחסות הספציפית לנושא המדור, וכפי שהדברים באו לידי ביטוי בפסקה לפסק דינה והעקרונות המפורטים שם, תוך הדגשה "הכל לפי שיקול
מתוך דעתה של הערכאה הדיוניות על-פי הנסיבות המשפחתיות ,"לרבות בחינת שאלת הוצאות המדור ותשלום המזונות .נוכח אשר נקבע בפרשת פלוני (הלכת 919), על הערכאה הדיונית לבחון כל מקרה לגופו ולנסיבותיו, ובהתאם לקבוע את אופן חלוקת הנשיאה במזונות בין ההורים, ובמיוחד יש לקבוע הקשור לאותו הורה אשר יוטל עליו להיות "הורה מרכז" כפי שציינה כב' השופטת ברק ארז.
יוער, כי באופן מעשי תוצאת פסק הדין בפרשת פלוני כי מעל גיל 6 יחולו אותם עקרונות של יישום אשר נקבע בסעיף 3.א לחוק לתיקון דיני משפחה - מזונות, וראו הקשור ליישום בחינת הנדרש בהחלת הסעיף האמור, שנקבעה כפי והנוסחה.
אם נחזור למקרה דנן, לאור הנטען על ידי הצדדים, יש מקום להחזיר את הדיון לבית משפט קמא על מנת שיידרש לבחינת כל הנדרש, לאור ההלכה כפי שנקבעה בפרשת פלוני, תוך בחינת כל הנתונים הנדרשים לשם הכרעה, בסופו של יום, בשאלת חבות המזונות. במסגרת זאת תינתן האפשרות לכל צד להשלים טיעוניו לאור החזרת הדיון לבית משפט קמא.קרא עוד