En

צור קשר

checked

הסכם חלוקת עיזבון

הסכם חלוקת עיזבון

 

לאחר פטירתו של אדם, עזבונו עובר ליורשיו, אם על פי צו ירושה ואם על פי צו קיום צוואה. החוק בישראל מאפשר ליורשים לשנות את אופן חלוקת הרכוש ביניהם, באמצעות הסכם חלוקת עיזבון, או בשמו הנוסף הסכם יורשים. מהו הסכם זה? מתי יש בו צורך ומדוע חשוב כל כך לקבל ליווי משפטי מקצועי בסוגיה זו?

 

 

מהו הסכם חלוקת עיזבון?
דיני הירושה מכירים בכך כי לעיתים אופן חלוקת העיזבון בין היורשים איננו יעיל כלכלית, גורם לקרע משפחתי או אינו מתאים להם מסיבות אחרות. על כן, רשאים הם לערוך הסכם חלוקת עיזבון, או הסכם יורשים, המשנה את אופן החלוקה שנקבע, אם על פי דין ואם על פי צוואתו של המוריש. כלומר, גם כאשר אדם כתב צוואה וקבע בה על פי רצונו, את אופן חלוקת הרכוש בין היורשים, רשאים הם לסטות מהוראותיו ולקבוע אופן חלוקה פנימי אחר ולבצע העברת זכויות בין יורשים.

 

 אולם, התנאי לכך הוא כי כל היורשים מסכימים. כאשר מי מהם מתנגד להסכם ולא ניתן להגיע להסכמה, יש לפנות לבית המשפט אשר יכריע בסוגיה. בהמשך נעמוד על חשיבותו של הליווי המשפטי בכל הנוגע להסכם חלוקת עיזבון, אך נאמר כבר כעת, כי מעורבות עורך דין מקצועי ומנוסה, יכולה במקרים רבים להסיר את המחלוקת ולהביא את היורשים לכדי הסכם.


מתי יש צורך בהסכם בין יורשים?
ישנו מגוון רחב של מקרים בהם מומלץ לערוך הסכם חלוקת עיזבון, נמנה להלן שלוש דוגמאות נפוצות:


1. שיקולי מס: המניע המרכזי לעריכת הסכם יורשים הוא שיקולי מס. לא אחת, נכון יהיה לשנות את אופן חלוקת הרכוש בין היורשים, על מנת לחסוך את העלויות הגבוהות של מיסוי, בפרט מיסוי מקרקעין כגון מס שבח.

 

2. התנגדות לצוואה: סיבה נוספת מדוע יורשים בוחרים לערוך הסכם חלוקת עיזבון היא כאשר מי מהיורשים מתכוון להגיש התנגדות לצוואה, מתוך מטרה שצעד זה יניב לו תועלת כלכלית. על מנת לחסוך את המאבק המשפטי הכרוך בדבר, לעיתים קרובות  כהסכם ירושה בין אחים לדוגמא כדאי ליורשים לערוך הסכם המשנה את חלוקת העיזבון, אשר יניח את דעתו של אותו יורש וימנע אפוא את התנגדותו.

3. שותפות בנכס: הסכם חלוקת עיזבון מאפשר למנוע שותפויות לא מתאימות בנכס. למה אנו מתכוונים? לעיתים המנוח הוריש נכס במשותף לשני יורשים אשר אינם מסתדרים זה עם זה. הסכם חלוקת עיזבון מאפשר לפרק את השותפות הזו ולחסוך סכסוך בין היורשים. מטבע הדברים  יש לכך חשיבות רבה מאוד כאשר מדובר בבני משפחה.

4. קשר סנטימנטלי לנכס מסוים: לעיתים, לאחד מהיורשים יש קשר רגשי לנכס מסוים שלא ניתן לו במסגרת חלוקת העיזבון המקורית. אז, קיימת אפשרות להעביר לאותו יורש את הנכס הזה במסגרת ההסכם.


חשיבות הליווי המשפטי
האפשרות לערוך הסכם חלוקת עיזבון היא חשובה מאוד משהיא מאפשרת חלוקה כלכלית יותר של נכסים ושמירה על שלמות התא המשפחתי. אולם, עריכת הסכם חלוקת עיזבון בין יורשים הוא עניין מורכב, בין היתר משום שלרוב מדובר בסוגים שונים של נכסים ויש צורך לבצע אומדן כספי כדי להחליט על אופן החלוקה.

 

אישור הסכם חלוקת עיזבון בבית משפט

על מנת למנוע מחלוקות עתידיות בין היורשים, חשוב שההסכם חלוקת נכסי העיזבון ינוסח כהלכה, באופן ברור ונהיר. על כן, ישנה חשיבות רבה לייעוץ וליווי משפטי בעניין זה, במסגרתו יבצע עורך הדין צוואות וירושות את כל הפעולות הדרושות, ינסח את הסכם חלוקת העיזבון וידאג להביאו לאישור בפני בית המשפט, יגיש בקשה לאישור הסכם חלוקת עיזבון בפני הערכאה המוסמכת אשר תעניק להסכם תוקף של פסק דין.

 

כמו כן, כאמור מעלה, ככל וישנה אי הסכמה בין היורשים, יוכל עורך הדין לנסות ולגשר על הפערים בין הצדדים, כך שניתן יהיה בסופו של יום לחתום על הסכם ולהימנע מתביעה משפטית.

 

היתרון בהסכם חלוקת עיזבון: קבלת פטור ממס שבח ופטור מס רכישה בין יורשים

 

האם הסכם חלוקת עיזבון מומלץ להפחתת מיסוי מקרקעין וכספים? העברת נכסים ו/או כספים בין היורשים מתוך נכסי העיזבון, כאשר הפעולה מוסדרת בהסכם חלוקת עיזבון פוטר את מעבירי הנכסים ומקבלי הרכוש, היורשים  ממיסוי העסקה. הסכם חלוקת עיזבון המאושר על ידי בית משפט מעניק פטור ממס שבח, פטור ממס רכישה ופטור מהיטל השבחה מאחר וההסכם אינו מוגדר כמכירה של נכס.

 

האם ניתן לכלול צדדים שלישיים בהסכם העיזבון ולקבל פטור ממס? התשובה היא לא. אך ורק היורשים עפ"י דין או יורשים על פי צוואת המנוח  רשאים להיכלל בהסכם לחלוקת העיזבון. הסכם חלוקת עיזבון בו כלולים צדדים שאינם היורשים הטבעיים על פי דין או יורשים המנויים  בצוואה לא פוטר את הצדדים ממס שבח, מס רכישה והיטל השבחה מכיוון שאינם היורשים הישירים של העיזבון.


מה דינם של כספים שנוספו מחוץ לכספי העיזבון? אם היורשים מוסיפים כסף ו/או זכויות שוות כסף מחוץ לנכסי העיזבון, הצדדים להסכם יחויבו במס בנפרד עבור הכספים או הזכויות שלא נכללו בנכסי העיזבון.

עורכת דין ומגשרת מאיה רוטנברג, מומחית בדיני משפחה ובעלת ניסיון רב בכל הקשור בעריכת צוואות, מימושן והסדרת ירושות וכספי עיזבון. משרד עורכי דין מאיה רוטנברג ילווה אתכם בניסוח הסכם חלוקת עיזבון נכון בין היורשים תוך התייעצות עם גורמי המקצוע המתאימים בתחום המיסוי. משרדנו ילווה לכל אורך ההליך עד לאישורו של ההסכם בבית משפט כדין.

משרד עורכי דין לענייני משפחה תל אביב

עורכת דין מגשרת מאיה רוטנברג

 

ניתן לפנות אלינו דרך טופס יצירת הקשר ונחזור אליכם בהקדם.
אנו זמינים באמצעים הבאים:

 

מאיה רוטנברג, עורכת דין

סניף תל-אביב:

 

רחוב ראול ולנברג 18, מתחם CU (שוק צפון) מגדל C קומה 2 רמת החייל, תל-אביב.

ישראל     

 

מיקוד:  6971915 

 

טלפון:  03-6161535

 

פקס:  03-6161913   

 

נייד:    0544-705733

 

office@rotenberglaw.co.il

Maya Rotenberg, Adv.

Tel-Aviv branch:

 

18 Raoul Wallenberg St., Building C, 2nd floor CU business park, Ramat Hachayal ,Tel-Aviv, Israel.

 

Zip Code: 6971915

 

Tel:       +972-3-6161535

 

Fax:   +972-3-6161913


Mobile:
+972-54-4705733

 

office@rotenberglaw.co.il

 

                                             

*
*
טען קובץ

 

 

 

 סעיף 110 לחוק הירושה

 

דוגמא להסכם חלוקה בין יורשים: הסכם חלוקת עיזבון לדוגמא

רישום על פי הסכם חלוקת עיזבון: לאחר שניתן צו קיום צוואה לעיזבון או צו ירושה, היורשים רשאים לחלק את העיזבון ביניהם באמצעות הסכם חלוקת עיזבון.

הסכם חלוקת עיזבון לאחר רישום בטאבו: יש לוודא כי המנוח אכן בעל זכות במקרקעין באמצעות הפקת נסח רישום חתום בלשכה שבה רשומים המקרקעין.קרא עוד
דרג את הכתבהדירוג כתבה בקשה לרישום הסכם שיתוף או הורשה או הסכם חלוקת עיזבון: 3 כוכבים
כוכב 12 כוכבים3 כוכבים4 כוכבים5 כוכבים
2 מדרגים
יצירת קשר
יצירת קשר מהירה
עבור לתוכן העמוד