התרת נישואין
בישראל שהנה כידוע קיבוץ גלויות גדול, חיים לא מעט זוגות נשואים שאינם בני אותה דת. למשל, אישה יהודייה אשר נישאה לגבר נוצרי. כאשר בני הזוג מעוניינים להתגרש, יהיה עליהם לפנות בבקשה להתרת נישואין אל בית המשפט לענייני משפחה.
מהי התרת נישואין?
זהו הליך גירושין בין בני זוג שאינם בני אותה דת. היות שאנו חיים בישראל, מדובר בדרך כלל בגירושין מבן זוג לא יהודי, כלומר כי גבר או אישה יהודיים נישאו לבן זוג שאיננו יהודי. כאשר התקבלה החלטה להיפרד, זוגות אלו לא יוכלו לפנות אל בית הדין הרבני, היות וזה דן בהליכי גירושין של בני זוג יהודיים בלבד. כמו כן, גם בתי הדין הדתיים של הדתות האחרות, אינם בעלי הסמכות משום שהם, כמו הרבנות, דנים בגירושין של זוגות אשר שניהם בני אותה הדת. אל מי אם כן יפנו זוגות אלו על מנת להתגרש? אל בית המשפט לענייני משפחה, במסגרת הליך בשם התרת נישואין.
מה בין התרת נישואין לגירושין רגילים?
כפי שאנו מבינים, גירושין מבן זוג לא יהודי לא יתקיימו בבית הדין הרבני, אלא בהליך התרת נישואין בבית המשפט לענייני משפחה. אולם, למעט האופן שבו בא לסיומו קשר הנישואין עצמו, התרת נישואין אינה שונה למעשה מהליך גירושין רגיל. הכוונה היא כי אגב הפרידה, יידרשו בני הזוג להתמודד עם הסוגיות המשפטיות המלוות כל זוג מתגרש. כך, אם בני הזוג צברו רכוש משותף לאורך חייהם יחד, יש לבצע חלוקת רכוש ביניהם. אם הביאו יחד ילדים לעולם, הרי שבעת הפרידה, יש להסדיר את סוגיית משמורת הילדים ואת תשלום דמי המזונות.
גירושין של זוגות מעורבים
למי מתאים ההליך?
התרת נישואין נועדה לזוגות אשר הנם בני דתות שונות, למשל, יהודייה הנשואה לנוצרי, נוצרייה הנשואה למוסלמי וכיו"ב. כמו כן, הליך זה נועד גם לזוגות אשר אחד מהם הנו חסר דת. מלבד היותם של זוגות אלו בני דתות אחרות, עליהם להוכיח זיקה לישראל, כדי שבית המשפט לענייני משפחה יהיה בעל סמכות לדון בגירושיהם. החוק מונה מספר אפשרויות המקיימות את דרישת הזיקה והן מתמקדות בכך כי בן הזוג אשר מעוניין להתגרש הנו אזרח ותושב ישראל או שהיה תושב בתקופות מסוימות כגון במשך שנה מתוך השנתיים אשר קדמו להגשת בקשתו להתרת נישואין.
להורדה: טופס 43 א - התרת נישואין
בירור מול בית הדין הדתיים
כאשר הוגשה הבקשה להתרת נישואין לבית המשפט לענייני משפחה, יפנה הוא לראשי בתי הדין הדתיים אליהם משתייך כל אחד מבני הזוג ויברר עמם האם יש צורך בגירושין של בני הזוג על פי אותה דת. במידה שהתשובה היא בחיוב, לבית הדין הדתי תהיינה הסמכויות שבחוק לצורך ביצוע הגירושין כגון הגבלה על החזקת רישיון נהיגה, עיכוב יציאה מן הארץ. אולם, בכל העניינים הכרוכים בגירושין, נותרת הסמכות בידי בית המשפט לענייני משפחה. אם בתי הדין הדתיים השיבו כי אין צורך בהליך גירושין על פי הדין שלהם, יתקיים הליך התרת נישואין בבית המשפט.
פנייה לייעוץ וייצוג משפטי
נשואים לבן זוג לא יהודי וברצונכם להתגרש? כדאי לפנות לקבלת ייעוץ וייצוג משפטי של עורך דין המתמחה בדיני משפחה וגירושין. ראשית, יוודא עורך הדין כי אכן מדובר במקרה של התרת נישואין וידאג לכל המסמכים הדרושים לצורך הגשת הבקשה לבית המשפט. שנית, הוא ייצג אתכם בהליך המשפטי מא' ועד ת' ויוודא כי זכויותיכם נשמרות בכל הסוגיות המשפטיות העולות אגב הפרידה. נציין, כי החשיבות של קבלת ליווי משפטי מקצועי גדולה עוד יותר במקרים של העדר הסכמה להתגרש ושל מחלוקות בענייני הגירושין השונים. אז, עורך הדין יבחן האם קיים סיכוי לפשרה הוגנת בין הצדדים אשר תחסוך הליך משפטי ממושך ואם הדבר אינו מתאפשר, יילחם נמרצות על זכויות הלקוח.