מידע משפטי חינם גישור וגירושין
En

צור קשר

checked

עקרונות גישור לתרגול עצמי

אילו כלים תוכלו לאמץ לעצמכם כדי להגיע להסכמה עם הצד השני ולפתור את הסכסוך? אם תאמצו לכם את 6 שלבי הגישור שבהם משתמשים מגשרים בהליך הגישור כדי להביא את הצדדים להסכם גישור הם כלים שתוכלו ללמד את עצמכם ולהוסיף את 4 עקרונות הגישור לארגז הכלים שיעזור לכם לפתור מחלוקות וסכסוכים גם בחיי היום-יום. 

 

במאמר זה נסקור מהם עקרונות הגישור שכדאי ללמוד וללמד את הצד השני כדי  לצמוח מתוך משברים ביחד, לגשר על פערים ומחלוקות  בשיתוף פעולה מלא, מבלי לפגוע אחד בשני.

 

הגישור הוא הליך פחות פורמלי מאשר לפנות לבית משפט, בוררות או פישור. גישור הוא הליך פתרון סכסוכים מחוץ לכותלי בית המשפט, בעזרת מגשר. אך תהליך הגישור לפתרון הסכסוך כרוך בלמידת השלבים והעקרונות שנועדו להביא לפשרה מועילה הדדית.

 

כאשר אנו שומעים את המילה גישור, הקונוטציה שעולה לנו היא בדרך כלל גישור גירושין. שהרי ידוע לנו כי הגישור הוא כלי ליישוב סכסוכים משפטיים. אולם למעשה, העקרונות המבססים את עבודת המגשר, הם השקפת עולם שיכולה להפוך את חיינו, בכל המישורים, לטובים יותר.

 

אז מה זה גישור בעצם?
כשמו כן הוא, מבקש הגישור לגשר, לקרב בין שני צדדים המצויים במחלוקת ולהביאם לכדי פשרה מוסכמת. משימה זו מוטלת על כתפיו של המגשר המנסה ליצור שיח מחודש בין הצדדים לסכסוך ולקרבם אט אט לעמק השווה. השימוש המוכר לנו ביותר בגישור הוא בעולם המשפט, שם מהווה הגישור אלטרנטיבה יעילה מאוד לפתרון סכסוכים משפטיים מחוץ לערכאות. בין אם מדובר בסכסוך עסקי בין חברות, בין אם בסכסוכי עבודה ובין אם בהליך גירושין, בכוחו של הגישור להביא את הצדדים לפתרון מוסכם אשר שניהם יהיו מרוצים ממנו, לחסוך להם זמן וכסף וחשוב מכל, לאפשר להם ללכת בכבוד זה לדרכו של זה, או להמשיך ולתפקד יחד במערכת יחסים מקצועית או אישית תקינה.

 

לימוד עקרונות גישור

 

מדוע כדאי לפנות להליך גישור?

רדיפת צדק בין כותלי בית המשפט יכולה להיות יקרה, תשלומי האגרה, שכר הטרחה לעורכי הדין, בזבוז ימי עבודה בהמתנה לדיון במסדרונות בית משפט.  באמצעות גישור, שני אנשים או יותר יכולים לפתור סכסוך באופן בלתי פורמלי בעזרתו של אדם שלישי ניטרלי, המכונה המגשר, ולהימנע מדיונים משפטיים יקרים. בית המשפט מפנה צדדים לסכסוך למגשרים מרשימת המגשרים, רוב המגשרים בעלי הכשרה בסיסית בפתרון סכסוכים, אם כי היקף ההכשרה והניסיון של מגשרי כול להשתנות במידה ניכרת - וכך גם העלויות יכולות להשתנות. שכירת עורכת דין גירושין כמגשרת פרטית עשויה לעלות לך בתעריף לשעה (מאמר מומלץ לקריאה: כמה עולה גישור גירושין) לעומת זאת, ניתן לברר על גישור חינם, סיוע משפטי חינם מטעם משרד המשפטים, ייצוג בהליכים ליישוב סכסוך בהסכמה במימון המדינה או  עורך דין מתנדב.  אמצעים אלו עשויים להיות זמינים דרך תוכנית יישוב סכסוכים בחסות בית משפט או בית המשפט המקומי לתביעות קטנות בחינם.

 

ששת שלבי הגישור

אנשים רבים חושבים שגישור הוא תהליך לא פורמלי בו מתווך ידידותי משוחח עם המתמודדים עד שהם פתאום משמיטים את פעולות האיבה שלהם ועובדים יחד למען הכלל. זה לא עובד ככה. גישור הוא תהליך רב שלבי שנועד להשיג תוצאות. זה פחות רשמי ממשפט או בוררות, אך ישנם שלבים ברורים בתהליך הגישור המהווים את אחוזי ההצלחה הגבוהים של המערכת. מרבית הגישורים נמשכים כדלקמן:


 שלב 1 הכנה לגישור: שלב זה כולל את הצהרת הפתיחה של המגשר. מבחינת המגשר, כולל שלב ההכנה לגישור את קריאת החומר הרלוונטי לסכסוך. על הצדדים להבין את סוג ההליך ליישוב הסכסוך ביניהם ואת מטרותיו לאחר שישבו הצדדים לסכסוך לשולחן הדיונים, המגשר מציג את כולם, מסביר את יעדי וכללי הגישור ומעודד כל צד לעבוד בשיתוף פעולה לקראת יישוב הסכסוך הצדדים יתחייבו  על כללי ניהול ההליך וייערך ביניהם הסכם גישור (הסכם גישור להורדה) בנוגע לדרך העבודה המשותפת במהלך הגישור.  כל צד נדרש לגבש את עמדתו וטענותיו באופן מסודר על מנת להציגם בפני המגשר.

 

שלב 2 - הצגת הסכסוך על ידי הצדדים: הצהרות הפתיחה של הצדדים לסכסוך. כל צד מציג את טענותיו ואת עובדות המקרה כפי שהוא רואה אותן - כל צד מוזמן לתאר את המחלוקת ואת נסיבותיה כראות עיניו, מחלוקות כספיות, מחלוקות משפטיות ולסכם את הפגיעה בזכויותיו. המגשר עשוי להציע רעיונות כלליים גם לגבי הפתרון של הסכסוך. כלל חשוב בשלב זה של הגישור, בזמן שצד אחד מדבר, הצד השני אינו רשאי להפריע.

 

שלב 3 - זיהוי והבנת האינטרסים של הצדדים: דיון משותף. המגשר ירצה לעודד את הצדדים לסכסוך להגיב ישירות להצהרות הפתיחה של כל צד, הבנת עמדותיו של כל אחד מהצדדים הינה חיונית להצלחתו של הליך הגישור. שלב זה תלוי בפתיחות המשתתפים בגישור ויכולתם לשמור על כללי הדיון, בשלב זה יתבצע ניסיון להגדיר את הנושאים בצורה יותר חדה ולתחום אותם.

 

שלב 4מפגשים פרטיים עם מגשר. המגשר ייפגש עם כל צד בנפרד כדי לבחון לעומק את רצונותיו וצרכיו על מנת למצוא עבורו פתרון הולם ומשביע רצון לסיום המחלוקת. המפגש הפרטי עם המגשר הוא הזדמנות של כל צד לדון באופן פרטי עם המגשר. כל צד לסכסוך יוצב בחדר נפרד, המגשר יעבור בין שני החדרים כדי לדון בחוזקות וחולשות של כל עמדה ולהחליף הצעות. המגשר ממשיך את חילופי הדברים לפי הצורך במהלך הזמן המוקצב. מפגשים יחידניים אלו הם ליבת הליך הגישור.

 

שלב 5: יצירת אופציות לפתרון על ידי משא ומתן משותף. לאחר המפגשים, המגשר יחזיר את הצדדים למשא ומתן ישיר. רק לאחר שהמגשר הבין את רצונותיו וצרכיו של כל צד, המגשר יציע פתרונות אפשריים שיהיו מקובלים על שני הצדדים. המגשר בדרך כלל לא מחזיר את הצדדים  למשא ומתן יחדיו עד שיימצא פתרון שיהיה מקובל על שני הצדדים או שנגמר הזמן המוקצב לגישור.

 

שלב 6: הגעת הצדדים להסכמות וניסוח הסכם. אם הצדדים יגיעו להסכמה, ככל הנראה המגשר יתעד את הוראותיו העיקריות של ההסכם בכתב. בהסכם יפורטו בו כל התנאים לפיהם ייושב הסכסוך. על בעלי הדין לחתום על הסדר הגישור, המגשר יבקש מכל צד לחתום על הסיכום בכתב של ההסכם. אם הצדדים לא הגיעו להסכמה, המתווך יסייע לצדדים לקבוע אם יהיה זה פורה להיפגש שוב אחר כך או להמשיך במשא ומתן טלפוני.

 

 מהו הסכם גירושין?


4 עקרונות גישור חשובים שתוכלו לתרגל בעצמכם

 

עקרון גישור 1: יצירת שיח מחודש
על מנת להביא צדדים לסכסוך לכדי הסכמה, יש ליצור ביניהם שיח מחודש. לפרק אט אט את המתח הקשה השורר ביניהם, את הרגשות השליליים, את העקשנות של כל צד על עמדתו ולסייע להם להקשיב זה לזה. הליך הגישור משיב לנו אפוא את היכולת לתקשר אחד עם השני בצורה בריאה, הוגנת ויעילה יותר.

 

המשמעות היא שנהפוך להיות אנשים רגועים יותר שגם מגדילים את הסיכוי לקבל את מבוקשם בעתות משבר. נשמע לכם טוב? אם תאמצו לליבכם את עקרונות הגישור, תוכלו להרגיש שיפור אדיר בכל תחומי החיים שלכם: ביחסי העבודה, ביחסים עם השכנים, עם ההורים שלכם ועם בני הזוג והילדים. וכמובן שאם הזוגיות עלתה על שרטון והחלטתם להיפרד, תדעו כי גישור גירושין הוא הדרך לסיים את הקשר בצורה הטובה וההוגנת ביותר.

 

עקרון גישור 2: הפרידו בין האדם למחלוקת
ניתן להצביע על 3 עקרונות מרכזיים המשמשים את המגשר בעבודתו, אשר אנו יכולים ליישם גם בחיי היום יום שלנו.

 

הראשון שבהם הוא הפרדה בין האדם לבין המחלוקת. כאשר אנו נקלעים לוויכוח עם מישהו ובוודאי לסכסוך מהותי, הנטייה היא להסתכל על אותו אדם באור שלילי. 


בשלב זה אנו שוכחים את תכונותיו החיוביות ומתמקדים רק באי ההסכמה שבינינו שיכולה גם לתסכל מאוד. אולם, אם נדע לקחת רגע צעד אחורה ולהיזכר בכל החוויות הטובות הקודמות שיש לנו עם אותו אדם, נוכל להתמקד רק בבעיה שעומדת כרגע בינינו, להסתכל עליה בעין יותר אובייקטיבית וכך להגיע מהר יותר לפתרון הרלוונטי.


עקרון גישור 3: מה אתם רוצים להשיג?
לא פעם, אנחנו נקלעים לוויכוח כי נאמר או נעשה לנו משהו שלא מצא חן בעינינו, אך אנחנו פועלים ללא מטרה ברורה. אם תחשבו מה אתם רוצים להשיג, תוכלו לייעל מאוד את הסיטואציה ואף למנוע את הוויכוח הבא. 


לפעמים, מדובר בעניין נקודתי מאוד שניתן לפתור בקלות, במילה טובה או במחווה פשוטה. ובמקרים אחרים, הוויכוח חשף שוני גדול בתפיסה ביניכם לבין הצד השני, בעיה אקוטית שדורשת שיחה ארוכה ובירור כדי להגיע לפתרון מוסכם. כאשר נדע מהי המטרה שלנו, נוכל לכוון את הדיון בצורה נכונה יותר ולהגדיל את הסיכוי שנקבל את מבוקשנו.

עקרון גישור 4: מה הצד השני רוצה?
לצד הבירור עם עצמנו מהי המטרה שלנו בסכסוך מול הצד השני, חשוב שנדע גם מה הוא רוצה.
לעיתים תחושת הכעס שאנו חשים גורמת לנו להתנגד בכל הכח לצד השני, גם כאשר למעשה, אנחנו יכולים לתת לו בקלות את מה שהוא מחפש ולהביא לסיום המחלוקת. במקרים אחרים, נגלה שהדרישה שלו אינה אפשרית מבחינתנו ונצטרך לדון ארוכות על הדברים, לנהל משא ומתן וכיו"ב. על כן, אם נשקיע את הזמן והמאמץ הדרושים כדי להבין מהו האינטרס של מי שמולנו, נדע איפה אנחנו עומדים, נוכל לייעל את השיח ולהגיע בסופו של דבר אל הפתרון.

מדריך גישור גירושין


טיפ על הכשרת גישור עצמי
גישור עצמי - מיומנות המאפשרת לך לגשר במחלוקות משלך ללא עזרת צד שלישי. תרגול זה יכין אותך רגשית ומעשית לתרחישים קשים, ועשוי גם ליישב חלק מהסכסוכים שבתוכך.

  • אמפתיה עצמית - הבנת הרגשות והצרכים שלך.
  • ראה את הסכסוך דרך העיניים של האנשים האחרים המעורבים.
  • סיעור מוחות של אסטרטגיות אפשריות שיכולות לענות על שני הצרכים שלך.
  • לדמיין את התוצאות הטובות ביותר עבור התרחישים שאתה עומד בפניהם.
  • תרגול משחק תפקידים.

תהליך זה מכין אותך להיות יעיל וממוקד,  כשצריך לקבל הכרעות קשות.

יצירת קשר
יצירת קשר מהירה
עבור לתוכן העמוד