וואטסאפ התייעצות עם עורך דין לענייני משפחה בוואטסאפ 24/7
En

צור קשר

מוגבל ל500 תווים בעברית בלבד
checked

עורך דין גירושין בעקבות בגידה

תפקיד עורך דין גירושין בעקבות גילוי בגידה

עבור זוגות רבים, המונח "בגידה" טומן בחובו תחושות עזות של כאב, אכזבה וזעם. הקשר הזוגי מתבסס על אמון הדדי, וכאשר אחד מבני הזוג מפר הסכמה זו, נוצרת לעיתים קרובות תחושת שבר וקושי עצום להמשיך בחיי הנישואין. במקרים רבים, החלטה על גירושין בעקבות בגידה אינה רק תולדה של פגיעה רגשית, אלא עשויה גם להיות מושפעת מהשלכות משפטיות מהותיות. כאן נכנס לתמונה עורך דין גירושין, שתפקידו להאיר את דרכם של בני הזוג מבחינה משפטית ולהסביר כיצד ההליך עלול להיות שונה ומתוחכם יותר בהקשר של בגידה. הליך גירושין בישראל, כידוע, מערב את בית המשפט לענייני משפחה ואת בית הדין הרבני, שלהם סמכות מקבילה לדון בחלק מהעניינים. כאשר מדובר במקרה של בגידה, שאלת ההוכחה, הראיות והרקע ההלכתי מקבלת משנה תוקף ומוסיפה עוד שכבה של מורכבות להליך.  

על רקע זה, אפשר להבין מדוע רבים מחפשים עורך דין מומחה לדיני משפחה, ובמיוחד עורך דין גירושין המתמצא היטב במקרים של בגידה, שיכול לתת מענה מקצועי ואמפתי לכלל ההיבטים: החל מהתייחסות לצורך באיסוף ראיות, דרך הוכחה בבית דין רבני, ועד סוגיות של חלוקת רכוש, הסכם ממון, מזונות ילדים ומשמורתם. יתרה מזאת, בגידה עשויה לגרור השלכות רגשיות חריפות המשפיעות על מהלך הגירושין כולו. לעיתים יש המעוניינים להציג את הבגידה כ"עילת גט" המגדילה את סיכוייהם לקבל יתרון בהסדרים שונים, ולעיתים הבגידה עצמה דווקא מורכבת להוכחה והיא הופכת למוקד למחלוקת משפטית מורכבת בבית הדין הרבני.  

מהי בגידה בהקשר המשפטי?  
נהוג להתייחס אל בגידה כמערכת יחסים רומנטית או מינית של אחד מבני הזוג עם גורם שלישי, כשהיא מתקיימת במקביל לקשר הנישואין. אך מעבר להגדרות הפסיכולוגיות והחברתיות, "בגידה" יכולה לשמש כעילת גירושין הן בעיני הדין הדתי והן בעיני הצד השני המבקש לסיים את קשר הנישואין. בבתי הדין הרבניים קיימת התייחסות הלכתית ייחודית למקרים שבהם האישה חשודה או מוכחת כבוגדת בבעלה, ולעיתים בגידה שכזו עשויה להביא להשלכות רחבות-היקף, למשל שלילת כתובה. מנגד, כאשר מדובר בבגידת הבעל, עשויות לעלות שאלות על פגיעה במעמדו בבית הדין או על מצבים שבהם יש טענת "מעשה כיעור" והשלכות שונות בהלכה היהודית.  

במסגרת דיני המשפחה, עורך דין גירושין המטפל בתיק שבו טענת בגידה מובילה להחלטה על פרידה, צריך לבחון באופן מעמיק אם וכיצד כדאי להעלות את טענת הבגידה בהליך המשפטי. ייתכן שמה שמתחיל כמנוף רגשי, הופך גם לטקטיקה משפטית – במיוחד בבית הדין הרבני. כאשר הבגידה עונה על ההגדרה ההלכתית הנדרשת, יכול הדבר להשפיע על מועד מתן הגט, פיצויים, סכום הכתובה, ואפילו על חלוקת רכוש. לפיכך, איסוף ראיות הופך כלי מרכזי. השאלה היא כיצד לאסוף אותן באופן חוקי, מתי להציגן, ומה המשקל שיינתן להן בערכאות השונות.  

תפקיד עורך דין גירושין בהליך עקב בגידה  
כאשר קיימת בגידה, עשויים להיות שני מצבים מרכזיים: האחד שבו בן הזוג הנפגע הוא היוזם את הליך הגירושין, והשני שבו בן הזוג "הבוגד" רוצה לפרק את החבילה, או נאלץ לעשות זאת לאור חשיפת מעשיו. בשני המקרים, לבחירת עורך דין גירושין תפקיד קריטי. עליו להעריך את יתרונות וחסרונות החשיפה של הבגידה בערכאות המשפטיות, להדריך את הלקוח אם ומתי לפתוח תיק בבית המשפט לענייני משפחה או בבית הדין הרבני, ולהדגיש את חשיבות הפנייה הדיסקרטית הראשונית, במיוחד אם טרם הוחלט באופן סופי ש"מרימים את הדגל" של הבגידה כעילת גירושין.  

עורך דין מומחה לדיני משפחה שמכיר לעומק את דיני הגירושין ומודע למלוא המשמעויות ההלכתיות של בגידה, ידע לבחון אם כדאי למהר ולהגיש תביעת גט בבית הדין הרבני בטענת "בגידה" או "מעשה כיעור" – או אם מוטב דווקא להוביל את התיק לערכאה אזרחית. כמו כן, הוא ידריך את הלקוח כיצד לאסוף ראיות מוצקות ומתי להציגן, תוך הקפדה על איסוף ראיות באופן חוקי ושמירה על חוק האזנת סתר ופרטיות. פעמים רבות, צדקתו של אדם תלויה ביכולתו לשמור על ראיות קבילות ולא לסכן את עצמו בהאזנות לא חוקיות או חדירה לפרטיות שאינן עומדות בדרישות הדין.  

תפקיד איסוף ראיות והוכחת הבגידה בבית הדין הרבני  
בגידה, בעיקר מצד אישה, נחשבת בהלכה לעילה חמורה ביותר, ובית הדין הרבני נוהג לבחון אותה בקפידה. כדי להוכיח בגידה בבית הדין הרבני, יש צורך להציג עדויות וראיות רלוונטיות שתואמות את דיני הראיות ההלכתיים. הדבר יכול לבוא לידי ביטוי בעדויות עדי ראייה, בהודעות טקסט המאשרות יחסים אינטימיים, בתמונות, ואפילו בסרטונים. אולם השגת חומרים שכאלה היא משימה רגישה, המחייבת התייעצות מוקדמת עם עורך דין גירושין, שבודק היטב אם הדרך להשיג את הראיות אינה מפרה את חוק הגנת הפרטיות או דינים אחרים.  

ראיות קבילות בבית הדין הרבני לעיתים תהיינה שונות מראיות שמסתפק בהן בית המשפט לענייני משפחה. לדוגמה, הקלטות שאולי יהיה קשה להוכיח את חוקיותן בבית משפט אזרחי, עשויות להיתפס אחרת בבית הדין, בתנאי שהן עומדות בכללים הלכתיים ספציפיים. עורך דין שמתמחה בייצוג בתיקי גירושין, במיוחד במקרים הכוללים טענות בגידה, אמור להכיר לעומק את ההבדלים הללו.  

אך חשוב לזכור שלא תמיד בגידה מצד האישה היא מקרה חד-משמעי. לעיתים ישנו צורך להוכיח קיום יחסים אסורים במלואם, ולא די בהוכחת התכתבות או קשר רגשי. מצד שני, במקרים של "מעשה כיעור", ייתכן שבית הדין הרבני יתרשם כי הקשר חצה גבולות שההלכה אינה מכירה בהם, גם אם לא הוכח "מעשה ניאוף" מלא. בכל מקרה, עורך דין גירושין בקיא יבחן בזהירות את החומר הראייתי, ויידע באלו מקרים מומלץ להציגו ישירות לדיינים ובאילו מקרים אין די בכך.  

השלכות הבגידה על נושאי רכוש  
במהלך הליך גירושין, תחום חלוקת הרכוש הוא לעיתים הסוגיה הכאובה ביותר, שכן הוא משפיע באופן דרמטי על המשך חייו של כל אחד מבני הזוג. ישנם מקרים שבהם בגידה עשויה להשפיע על חלוקת הרכוש, בייחוד אם ניתן להוכיח כי לבגידה התלוותה הפרת אמונים כלכלית, כגון הברחת נכסים לטובת בן או בת הזוג החדש. עם זאת, בכל הנוגע לחלוקת רכוש על פי החוק האזרחי (חוק יחסי ממון בין בני זוג או הלכת השיתוף), עצם הבגידה לא בהכרח מהווה שיקול מכריע.  

בתי המשפט לענייני משפחה נוהגים, ככלל, להפריד בין השאלות הרגשיות/נאמנות זוגית לבין זכויות הרכוש, ומתייחסים לבגידה כאל אירוע שאינו בהכרח מצדיק לשלול מבוגד/ת את חלקם בנכסים. לעומת זאת, בבית הדין הרבני, לעיתים יכולה הבגידה לשמש בסיס לטענת שלילת כתובה או להפחתת כתובה אם האישה היא זו שבגדה. חשוב לציין כי הכתובה היא מסמך הלכתי-חוקי שעשוי לכלול סכום כסף מסוים שהבעל חייב לאשתו בעת גירושין, ואישה שבגדה עלולה להפסיד חלק מהתשלום או כולו.  

עורך דין גירושין המתמצא בדיני משפחה ובהלכה יידע להעריך כיצד הבגידה עשויה להשפיע על סוגיות הרכוש ולהציג טיעונים רלוונטיים בבית המשפט או בבית הדין, בהתאם לאינטרס של הלקוח. לעיתים ההמלצה תהיה לפנות לערכאה מסוימת תחילה, בהתאם למועד הגשת התביעה וסוג העילות שנטענות, כדי להשיג יתרון משפטי (מה שמכונה לעיתים "מרוץ הסמכויות" בין בית הדין הרבני לבין בית המשפט לענייני משפחה).  

השפעת בגידה על משמורת הילדים  
בסוגיית משמורת ילדים והסדרי השהות, השאיפה המרכזית של בתי המשפט ובתי הדין היא טובתם ורווחתם של הילדים. במקרה של גירושין עקב בגידה, קיימת לעיתים נטייה רגשית מצד ההורה הנפגע לטעון כי ההורה הבוגד אינו ראוי להחזיק במשמורת או לחלוק באחריות הורית משותפת. אולם יש לזכור שבדרך כלל, עצם הבגידה, מבלי שהייתה מעורבת אלימות או פגיעה בילדים, אינה שוללת מההורה הבוגד את זכויותיו כהורה.  

בתי המשפט לענייני משפחה נוטים להתמקד בשיקולי מסוגלות הורית, רצון הילדים (כאשר הם בגיל מתאים להביע עמדה), ובשיקולים של יציבות רגשית ופיזית עבורם. השאלות שעשויות לעלות הן: האם הבגידה הובילה לחיכוכים הרסניים בבית, לסביבה מתוחה עבור הילדים, או למשל להתנהגות בעייתית של ההורה הבוגד כלפי הילדים? אם לא, לרוב הבגידה לבדה לא תהפוך את ההורה ללא ראוי למשמורת.  

עם זאת, אם הבגידה הובילה לקונפליקטים חמורים ולעיתים אף לאירועים של תלונות שווא, ניכור הורי או מניפולציות כלפי הילדים, הדבר עשוי להשפיע משמעותית על ההחלטה בנוגע להסדרי הראייה. כאן עורך דין גירושין משמש דמות מפתח, שכן עליו להראות שבמהלך התנהגות ההורה הבוגד, הייתה פגיעה בטובת הילדים במידה המצדיקה שינוי בהסדר המשמורת. מנגד, אם הוא מייצג את הצד שהוגשו נגדו טענות מופרכות, עליו להפריכן ולהוכיח כי מדובר ב"טקטיקה משפטית" של הצד השני.  

השפעת בגידה על מזונות ילדים  
בישראל, חובת תשלום מזונות ילדים חלה בעיקר על האב, בייחוד בגיל הרך (עד 6). לאחר פרשת בע"מ 919/15, נכנסה לחישוב גם הכנסתה של האם, במיוחד בגילאי 6 ומעלה, באופן שמנסה ליצור חלוקה שוויונית יותר של נטל המזונות. שאלת הבגידה כשלעצמה אינה משפיעה לרוב על פסיקת מזונות הילדים, שכן החובה הכלכלית כלפיהם עומדת בעינה גם אם האם בגדה או אם הבעל בגד.  

עם זאת, כאשר חלה הסתה של אחד ההורים נגד ההורה השני, או כאשר יש התנהלות קיצונית שפוגעת בילדים, ייתכנו לעיתים טענות הקשורות להפחתת מזונות ילדים או, לחלופין, להגברת השתתפות של הורה זה או אחר בהוצאות. עורך דין גירושין בקיא בתחום ידאג להעלות את כלל השיקולים הרלוונטיים, לרבות שיקולי חלוקת זמני השהות בפועל (אחריות הורית משותפת) והכנסות ההורים, כשייקבע גובה המזונות.  

הסכם גירושין וממדים של בגידה  
במקרים רבים, גם כשמדובר בבגידה, בני הזוג אינם מעוניינים להתנהל במלחמה משפטית ארוכת שנים. ייתכן שהפגיעה הרגשית היא קשה, אך יחד עם זאת שניהם מבינים שהליך ממושך בבית המשפט או בבית הדין הרבני עלול להסב נזק גם לילדים וגם למצבם הכלכלי. לפיכך, בני הזוג עשויים לפנות לאפיק של גירושין בשיתוף פעולה, גישור גירושין או הסכם גירושין שמתגבש באמצעות עורכי דין.  

כאן נשאלת השאלה: כיצד משלבים את עניין הבגידה בהסכם גירושין, והאם יש לו השפעה על תנאיו? לעיתים בן הזוג הנפגע דורש פיצוי נזיקי מסוים בשל הפגיעה הרגשית והאמון שהופרו. בפועל, לא תמיד בתי המשפט לענייני משפחה מאפשרים פיצוי נזיקי טהור בגין "הפרת חובת הנאמנות הזוגית", על אף שפסיקות מסוימות הכירו באפשרות זו במצבים חריגים. האפיק הזה רלוונטי יותר בבית הדין הרבני, אם מדובר בשלילת כתובה או הפחתתה במקרה שהאישה בוגדת.  

עורך דין גירושין מנוסה יוכל לייעץ ללקוח אם כדאי לשלב סעיף בהסכם גירושין המבהיר שקיים ויתור על תביעות נזיקין בשל בגידה, או להפך – אם כדאי לנסות לכלול הסכמה לפיצוי מוסכם. הדבר תלוי, בין היתר, בעמדת כל אחד מהצדדים, בנחישותם לנהל מאבק משפטי וביכולת להוכיח בבית הדין הרבני או בבית המשפט את עילת הפיצוי על בגידה.  

האם תמיד נדרשת הוכחה מלאה של בגידה?  
כאמור, בגידה עלולה לשמש עילה לגט בבית הדין הרבני, אולם לא בכל מקרה יש צורך או כדאיות להוכיח את הבגידה במלואה. לעיתים בני הזוג מעדיפים להיפרד "בשקט" במסלול הסכם גירושין, מבלי להתעכב על פירוט הנסיבות. ניהול תיק גירושין בטענת בגידה עלול להצריך עדויות מביכות, חדירה לפרטיות, מעקבים ועוד אמצעים פולשניים. מעבר לקושי הרגשי, חשוב לדעת שלעיתים קרובות, ההישגים המשפטיים שצד אחד יכול להשיג בעזרת הוכחה מלאת-פרטים של בגידה אינם תמיד גדולים כפי שנדמה.  

בבית המשפט לענייני משפחה, עצם הבגידה לא בהכרח תכריע בסוגיות רכוש או מזונות, אלא אם הוכח קשר ספציפי לפגיעה כלכלית, או אם הבגידה לֻוותה במעשי מרמה והברחת נכסים. בבית הדין הרבני, לעומת זאת, הדבר עשוי בהחלט להיות רלוונטי אם מדובר בתביעת גירושין מצד הגבר כלפי האישה, והוכחו יחסים אסורים הפוסלים את האישה מכתובה. לכן, עורך דין גירושין יבחן היטב מהי המטרה המשפטית של העלאת טענת הבגידה, ויתכנן בהתאם את האסטרטגיה ואת אופן איסוף הראיות.  

דגשים משפטיים לאיסוף ראיות חוקיות  
היבט חשוב מאוד בכל מה שקשור לבגידה ולהוכחתה נוגע לחוקיות איסוף הראיות. אף אם קיימת תחושת צידוק מוסרי לשימוש באמצעים דיגיטליים לצורך חשיפת הרומן האסור, לא כל מעקב או צילום יוכר כראיה קבילה בערכאות. בישראל, חוק הגנת הפרטיות וחוק האזנת סתר מציבים גבולות ברורים באשר לאופן שבו ניתן להשיג מידע על בן או בת הזוג.  

למשל, אין להתקין תוכנת ריגול לטלפון הנייד של בן הזוג או להקליט אותו ללא ידיעתו בסיטואציות שבהן הוא מצפה לפרטיות. ראיות שהושגו בדרך פסולה עלולות להיפסל, ואף לגרור השלכות פליליות כלפי הצד שאסף אותן. לכן, לפני שמסתייעים בחוקר פרטי או בטכנולוגיות איסוף מידע, יש להיוועץ עם עורך דין גירושין. עליו לוודא שהאיסוף עומד בדרישות החוק, ושהראיות שנאספו אכן יסייעו במקום להזיק ללקוח.  

לדוגמה, אם בני הזוג חיים באותו בית, לעיתים ניתן לטעון כי חדר המגורים משותף ואין בו בהכרח "ציפייה לפרטיות מוחלטת". לעומת זאת, חדירה לאפליקציית מסרים בנייד של בן הזוג עלולה בהחלט להיחשב להפרת פרטיות, אלא אם קיים סיסמה משותפת לכל בני הבית או הסכמה מפורשת מראש. לכל מקרה יש את הניואנסים שלו, ולכן עורך דין מומחה לדיני משפחה מכיר היטב את הפסיקה העדכנית בנושאים אלו, וינחה את הלקוח בהתאם.  

בגידה והסכמי ממון  
בני זוג שערכו הסכם ממון לפני נישואיהם או במהלכם, עשויים להעלות בו סעיף העוסק בבגידה כעילה לשינוי תנאי חלוקת הרכוש. ישנם זוגות שמעוניינים לקבוע בהסכם הממון כי במקרה של בגידה, יוטלו סנקציות כלכליות מסוימות, כמו שלילת חלק מהרכוש המשותף או תשלום פיצוי מוגדר מראש. תוקפו של סעיף כזה שנוי לעיתים במחלוקת משפטית, שכן יש שופטים שיראו בו הסדר לגיטימי בין בני הזוג, בעוד אחרים עשויים לראות בו סעיף הנוגד את תקנת הציבור.  

גם אם בהסכם הממון לא נקבע במפורש סעיף על בגידה, עצם קיומו של ההסכם עשוי להשפיע על גודל החשיפה והפירוט בעניין הבגידה במהלך הליך הגירושין. אם הרכוש כבר מוסדר היטב בהסכם, ייתכן שהצד הנפגע לא ירצה להשקיע מאמצים בהוכחת בגידה רק כדי לספק נחמה רגשית או לגרום "מבוכה" לצד השני. עורך דין גירושין יבחן את נוסח ההסכם ויעניק חוות דעת מקצועית על היתרונות והחסרונות שבהעלאת סוגיית הבגידה לבית הדין או לבית המשפט.  

גישור גירושין במקרי בגידה  
למרבה ההפתעה, גם במקרי בגידה, אפשרי להגיע ל"גירושין בשיתוף פעולה" או לגישור גירושין, שיאפשר לבני הזוג לסיים את הקשר באווירה רגועה יותר. מנחה הגישור או המגשר (שמומלץ שיהיה גם עורך דין מגשר הבקיא בדיני משפחה) ינסה לאפשר לצד הנפגע לבטא את תחושותיו, תוך שמירה על כבוד הדדי, וינסה לסייע לשני הצדדים להגיע להסכמות בדבר חלוקת הרכוש, משמורת הילדים, מזונות ועוד.  

הצלחת הגישור תלויה במידה רבה ביכולת בני הזוג להפריד בין הפגיעה הרגשית העמוקה שהבגידה גרמה לבין הרצון לייצר הסכם הוגן עבור שניהם, ובפרט עבור הילדים. במקרים מסוימים, הליך הגישור הוא הזדמנות לסגור את חשבון הנפש בצורה בונה במקום לפתוח מאבק משפטי שקשה לחזות את תוצאותיו. אם התהליך מצליח, נחתם "הסכם גירושין" שאותו מביאים לאישור בבית המשפט לענייני משפחה או בבית הדין הרבני, ובכך מקבלים תוקף מחייב.  

פיצוי נזיקי בגין בגידה – האמנם?  
סוגיה שעולה לעיתים היא תביעה נזיקית מצד בן הזוג הנפגע, בטענה שהבגידה מהווה הפרה של חובת האמון בנישואין ושל החובה לשמור על כבוד הדדי. בתי המשפט לענייני משפחה לא תמיד מקבלים תביעה זו, שכן הקו הכללי של הפסיקה הוא לא להעניש כספית על מעשה של בגידה. רק במקרים חריגים מאוד, כאשר הבגידה לוותה במעשי אלימות רגשית, סחיטה או הפרות קשות של זכויות יסוד, עשוי בית המשפט לפסוק פיצוי כספי.  

יחד עם זאת, בסיטואציה שבה הבעל יכול להוכיח שבגלל בגידת אשתו נגרם לו נזק ממוני ברור ומובהק (למשל, הוצאות כלכליות חריגות שנעשו לטובת בן הזוג השלישי), הוא רשאי לנסות להגיש תביעה נזיקית. בבית הדין הרבני, האישה עשויה להפסיד את כתובתה אם תוכח בגידה. בכל מקרה, עורך דין גירושין בחן יבצע ניתוח מעמיק של נסיבות המקרה, האפשרויות המשפטיות, הסיכויים והסיכונים, וינחה את הלקוח באופן מיטבי.  

משמעות בגידה בהקשר לסרבנות גט  
לצד התופעה הכואבת של בגידה, לעיתים עולה גם תופעת סרבנות גט. כאשר מתקיימת בגידה בצד אחד, ייתכן שבן הזוג הנפגע, שמחזיק במוטיבציה "להעניש" את הצד הבוגד, ישתמש בסרבנות גט כאמצעי להפעלת לחץ. מנגד, לעיתים דווקא הצד שבגד הוא זה שמנסה לעכב את הגירושין, אם הוא מעוניין לשמור על קשר עם בן/בת הזוג מחוץ לנישואין, או שהוא חושש מההשלכות ההלכתיות והמשפטיות של הגט.  

בית הדין הרבני מוסמך להטיל סנקציות על סרבן גט, כגון צו עיכוב יציאה מהארץ, עיקולים ואף מאסר במקרים קיצוניים. אולם כדי להפעיל סנקציות אלה, יש צורך בפסק דין ברור לגט, המבוסס על עילות מוצדקות. בגידה עלולה להיחשב לעילה מוצדקת במקרים מסוימים, מה שמקל על בן הזוג הנפגע לדרוש גט ולהפעיל לחץ על הצד הסרבן. עורך דין גירושין יוכל להציג לדיינים ראיות מלאות לבגידה, בתקווה לקבל הוראה מיידית על מתן הגט, ובכך לצמצם את ממד הסרבנות.  

חשיבות ההתנהלות הנכונה לאחר חשיפת הבגידה  
במקרים שבהם אחד הצדדים מגלה על בגידה, מומלץ לא לפעול בפזיזות ולהימנע מצעדים העלולים לסבך את המצב המשפטי. התגובה הראשונית עשויה להיות כעס, רצון לעמת את הצד הבוגד בפומבי או לספר לכל בן משפחה וחבר קרוב על מה שקרה. אלא שהחלטות רגשיות אלו עלולות לפגוע באפשרות לבסס תיק גירושין חזק ונכון משפטית.  

אחת ההמלצות הראשונות של עורך דין גירושין תהיה לאסוף בשקט את התיעוד והחומר הנדרש, לוודא שהאיסוף נעשה על פי החוק, ולקבוע פגישת ייעוץ דיסקרטית אצל עורך הדין בטרם נוקטים פעולות דרמטיות. ישנם מקרים שבהם שמירת הסוד לזמן מה מקנה יתרון משפטי, או לכל הפחות מאפשרת תכנון אסטרטגיה נכונה.  

בגידה כקטליזטור לגירושין – האם תמיד לבחור בעימות?  
עבור חלק מהזוגות, גילוי הבגידה הוא הנקודה שממנה כבר אין דרך חזרה – האמון נהרס ואין רצון לתקן את הקשר. אולם עדיין מתעוררות שאלות אם כדאי לפנות להליך של שלום בית לחילופין גירושין, או לנסות טיפול זוגי. בגידה איננה בהכרח "סוף פסוק" בכל מקרה, אם כי אצל רוב הזוגות, הפגיעה כה עזה עד שלא ניתן לשקם את האמון בקלות.  

במישור המשפטי, אם שני בני הזוג מעוניינים לתת הזדמנות נוספת לנישואין, קיימת אפשרות להסכם שלום בית לחילופין גירושין, שבו מגדירים פרק זמן מסוים שבו מנסים לשקם את הקשר. לצד זאת, עורך דין גירושין דואג לעגן בהסכם גם את התנאים למקרה של פרידה סופית, כולל הגשת בקשה ליישוב סכסוך במידת הצורך. אם זה לא מצליח, ההסכם כבר כולל סעיפי גירושין ותנאי החלוקה השונים.  

המעבר לבית המשפט או לבית הדין – בחירה מושכלת  
במסגרת הליך הגירושין, חשוב לבחור באופן מושכל באיזו ערכאה כדאי להתחיל את ההליך: בית הדין הרבני או בית המשפט לענייני משפחה. כאשר קיימת בגידה, לעיתים נעשה ניסיון "להקדים" את הצד השני ולהגיש את התביעה לערכאה שנחשבת יותר ידידותית למקרה המסוים. גבר עשוי לבחור בבית הדין הרבני, בטענה שהאישה בגדה, כדי לנסות להביא לשלילת הכתובה. אישה עשויה לבחור בבית המשפט לענייני משפחה, כדי לא לערב עניינים הלכתיים או כדי להבטיח חלוקת רכוש שוויונית יותר.  

עורך דין גירושין מנוסה בוחן את מכלול הנסיבות (עד כמה הטענות לבגידה חזקות, האם יש אינטרס להגיש תביעת גט מיידית, מה ההיקף הכלכלי של הרכוש המשותף וכו’) ומסייע ללקוח לבחור ערכאה שעשויה להניב את התוצאות הטובות ביותר. בכך הוא מנצל את "מרוץ הסמכויות", כלומר התחרות בין הערכאות, שקיימת לעיתים כאשר הן חולקות סמכות מקבילה לדון בענייני משפחה.  

השפעת הליך הגירושין על הילדים – התמודדות רגשית  
מעבר לסוגיות המשפטיות, בגידה משפיעה בדרכים מורכבות מאוד גם על הילדים. אם הילדים נחשפו למאבקים קשים סביב שאלת הבגידה, הם עלולים להרגיש כעס, אכזבה או אף להאשים את עצמם. משברים רגשיים אלו מחריפים כאשר ההורים בוחרים לנהל "מלחמת התשה" ומכניסים את הילדים לקו האש.  

עורך דין גירושין טוב ידגיש בפני לקוחותיו את החשיבות שבשמירה על טובת הילדים ועל זכותם ליהנות מקשר בריא עם שני הוריהם, גם אם אחד מהם בגד. ילדים אינם האחראים לפרידה ולבטח שאינם צד במערכה. לכן, בכל סכסוך משפטי, כדאי לזכור שאין צורך להגביר מתחים או ליצור ניכור הורי, שכן הנזק העיקרי יהיה לילדים בטווח הארוך.  

האופן שבו בגידה משפיעה על המו"מ להסכם גירושין  
יש זוגות שמסוגלים לשים בצד את הכעס הרב שנובע מהבגידה ולהתמקד בפרקטיקה של גירושין בהסכמה, מעין "עסקה" הגונה שבה הבגידה אינה המרכיב המרכזי. במצב כזה, בני הזוג ינהלו משא ומתן משפטי, לעיתים בסיוע מגשר, ויגיעו לפתרונות בדבר חלוקת הרכוש (דירות, חשבונות בנק, זכויות סוציאליות), משמורת הילדים ומזונותיהם.  

במקרים אחרים, הבגידה מהווה עבור הצד הנפגע גורם מעכב, והוא רוצה לנקום בצד השני – מה שמוביל להתקשות בהגעה להסכם מוסכם. כאשר שיקול הנקם נכנס לתמונה, על עורך דין גירושין לנהל שיחות כנות עם הלקוח, כדי להבין היכן נמצאת נקודת האיזון הטובה ביותר בין הצורך הרגשי להשיג צדק או פיצוי, לבין התכלית הפרקטית: סיום הליך הגירושין בצורה יעילה וחסכונית.  

בגידה ותלונות שווא  
לצערנו, יש מקרים בהם הבגידה מלווה בהתנהגות פסולה גם מהצד הנפגע, כגון הגשת תלונת שווא על אלימות, בניסיון להבריח את ההורה השני מהבית או לסכל ממנו אפשרות למשמורת משותפת. תלונת שווא היא כלי הרסני, שכן המשטרה ובתי המשפט נוטים להתייחס בחומרה לתלונות על אלימות במשפחה. אם מדובר בתלונה שקרית, ההשלכות על הצד המואשם יכולות להיות קשות – הורחקות מהבית, רישום פלילי, פגיעה תעסוקתית ועוד.  

עורך דין גירושין המייצג את הצד שסובל מתלונת שווא, חייב לפעול במהירות להוכיח שמדובר בהאשמות נטולות בסיס, להציג ראיות סותרות, ולאפשר סגירת התיק ללא הגשת כתב אישום. מנגד, אם בן הזוג באמת השתמש באלימות, הבגידה עצמה עשויה להיות רק חלק מהתמונה הרחבה של התדרדרות ביחסים.  

התמודדות רגשית לאחר הבגידה והגירושין  
גירושין עקב בגידה לא מסתיימים בחתימה על הסכם או במתן פסק דין של בית המשפט. לאחר סיום ההליך המשפטי, מתחיל שלב מורכב של שיקום רגשי, הן עבור בן הזוג הנפגע והן עבור בן הזוג שבגד. חוויית האובדן והאכזבה עשויה ללוות את הצדדים תקופה ארוכה, ובפרט את הילדים. היבט זה אינו משפטי-פרוצדורלי, אך חשוב מאד לתת לו את הבמה, כי הוא משפיע על היכולת לפתוח דף חדש.  

רבים בוחרים לפנות לטיפול נפשי או ייעוץ זוגי-משפחתי, גם לאחר הגירושין, כדי ללמוד כיצד לנהל תקשורת בריאה עם הגרוש או הגרושה, במיוחד כשיש ילדים משותפים. עצם העובדה שהגירושין הסתיימו משפטית, אינה מבטלת את המשך הקשר ההורי ואת הצורך לטפל בילדים באופן משותף.  

דגשים חשובים בעבודה עם עורך דין גירושין במקרים של בגידה  
על עורך דין גירושין המטפל בבגידה להיות בעל רגישות גבוהה. הלקוח צריך לקבל תחושת ביטחון, גם אם הוא בחר להיפרד עקב הפגיעה הנפשית, וגם אם הוא הצד הבוגד. שנית, העורך דין צריך להכיר לעומק את הפרקטיקה של איסוף ראיות קבילות, במיוחד לצורך הוכחה בבית דין רבני. שלישית, עליו לוודא שהלקוח שלו מבין שלא כל מה שישיגו באמצעות מעקבים או פריצה לטלפון בהכרח ישמש כראיה מועילה, לעיתים הדבר פועל כבומרנג.  

בנוסף, עורך הדין צריך לדעת לנווט בין בית המשפט לענייני משפחה לבין בית הדין הרבני, ולסייע ללקוח לבחור את האסטרטגיה הנכונה. בחלק מהמקרים מומלץ להגיש תביעת גירושין בבית הדין הרבני בטענת בגידה, ובאחרים מוטב להגיש תביעות רכוש, מזונות ומשמורת בבית המשפט לענייני משפחה לפני שהצד השני מקדים בתביעה משלו.  

מתי כדאי לפנות לייעוץ משפטי?  
בגידה היא לעיתים סוד שנשמר במשך תקופה מסוימת עד לגילוי. לעיתים בן הזוג הנפגע אינו בטוח אם הוא רוצה לפרק את הנישואין, אך חש צורך להבין את זכויותיו. זהו בדיוק השלב שבו פנייה דיסקרטית לעורך דין גירושין היא חיונית. הפגישות הראשוניות מאפשרות לדעת כיצד כדאי להתנהל, אם כדאי ליזום איסוף ראיות כבר בשלב הזה, ומה ההשלכות האפשריות.  

גם הצד הבוגד עשוי להזדקק לייעוץ מוקדם, אם הוא חש שבן הזוג עשוי בקרוב לגלות את הרומן ולפעול משפטית. היכרות עם הגבולות המשפטיים והיכולת להיערך מראש עשויה להיות מכריעה, למשל – האם עלול הצד הנפגע לבקש צו לעיכוב יציאה מהארץ? האם יש סכנה להוצאת צווי עיקול? איך יושפעו הסיכויים למשמורת משותפת על הילדים?  

הצורך בתכנון אסטרטגי מוקדם  
במקרים שבהם הבגידה היא חלק ממשבר זוגי ממושך, ולא "נפילה" רגעית, שני הצדדים לעיתים מבינים שהגירושין בלתי נמנעים. במצב כזה, מומלץ מאוד שלא לפעול בפזיזות או מתוך זעם עיוור, אלא לבצע תכנון אסטרטגי של ניהול הליך הגירושין. עורך דין גירושין איכותי יוכל לכוון את הלקוח בשלבי התכנון הראשונים, כדי למנוע טעויות שכיחות, כגון משלוח מיילים או הודעות מאיימות העלולות לשמש ראיה נגדו, או פנייה להסדרים פזיזים שאינם מטיבים עמו.  

אם, למשל, האישה חושדת שהבעל בוגד ומתכנן להבריח נכסים, כדאי לה להקדים ולפתוח תיק בבית המשפט לענייני משפחה ולהגיש בקשות לצווי מניעה או עיקול, וכך למנוע הברחת נכסים בטרם הוא יספיק לפעול. מנגד, גבר שרוצה להגיש תביעת גט בטענת בגידה בבית הדין הרבני, ייתכן שירצה "להרדים" את הצד השני עד שיאסוף מספיק ראיות, ואז להגיש את התביעה באופן פתאומי. כמובן, לכל מקרה נסיבות משלו.  

כמה זמן נמשך הליך גירושין עקב בגידה?  
אין תשובה אחת וחד-משמעית לשאלה זו, שכן הדבר תלוי במידה רבה בשיתוף הפעולה של בני הזוג ובמורכבות ההוכחות הנדרשות. אם בני הזוג מוכנים להגיע להסכם גירושין במהירות ולא מתעקשים להוכיח בפרטי-פרטים מיהו הצד הבוגד, אפשר לסיים את ההליך בפרק זמן קצר יחסית, אפילו בתוך חודשים ספורים.  

אך אם אחד הצדדים מתעקש להוכיח בגידה לשם סנקציות הלכתיות, או אם מתנהלים קרבות משפטיים סביב טענות אלימות רגשית, הברחת נכסים והסתה נגד הילדים, ההליך עלול להימשך זמן רב. במצבים כאלה, עורך דין גירושין יכול להעריך ללקוח באופן גס כמה זמן עלול לקחת ההליך, אך גם יבהיר שיתכנו עיכובים רבים בבתי המשפט והדיונים עשויים להתארך.  

היבטים פסיכולוגיים של התמודדות עם בגידה  
בנוסף לחלק המשפטי, בגידה היא קודם כל אירוע נפשי מטלטל. אדם שמגלה שבן זוגו בגד בו עשוי לחוות סערת רגשות עמוקה, לפתח חרדה, דיכאון, או לחוש מושפל עד עמקי נשמתו. מנגד, בן הזוג הבוגד עשוי לחוות גם הוא תחושות אשם, בלבול, קושי לקבל את השלכות מעשיו. כל אלו משפיעים ישירות על האופן שבו הצדדים מנהלים את הליך הגירושין.  

נכון לפנות לגורמי תמיכה מקצועיים – פסיכולוג, מטפל זוגי (אם רוצים לנסות להציל את הקשר), או מטפל פרטני שיעזור לעבד את תחושת הבגידה. לפעמים, גם עבור הצד הבוגד, ליווי רגשי עשוי להוות קרש הצלה ולהפחית את העוינות שעלולה להיות מופנית כלפיו בכל שלב.  

סיום ההליך ופתיחת פרק חדש  
לאחר תקופה מורכבת רגשית ומשפטית, בני הזוג מצליחים לעיתים להגיע להסכם גירושין או לקבל פסק דין מסכם מבית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני. ברגע זה, למעשה, מסתיימת המסגרת החוקית של הנישואין, אך המשמעות המלאה של הפירוק – רגשית, כלכלית ומעשית – ממשיכה להעסיק את הצדדים. חשוב להקפיד על יישום הוראות ההסכם או פסק הדין: העברת זכויות בנכס, תשלום מזונות ילדים, משמרות והסדרי שהות ועוד.  

אם הבגידה הייתה גורם מרכזי לפרידה, בן הזוג הנפגע עלול לסחוב תחושות של כעס גם זמן רב אחרי. לכן, מומלץ לנקוט צעדים ליישוב מתמשך של סכסוכים שעולים, למשל באמצעות מנגנון גישור-מהיר הקבוע בהסכם הגירושין, או באמצעות פנייה לייעוץ משותף הקשור לגידול הילדים. עבור ההורה הבוגד, התחייבות לשמור על יחסים מכבדים ופתוחים עם ילדיו ועם בן הזוג לשעבר יכולה לצמצם את ממד הנזק הרגשי בעתיד.  

לסיכום – החלטה מאוזנת על רקע רגשי סוער  
גירושין בעקבות בגידה הם תהליך מורכב ורגיש, הטומן בחובו שאלות משפטיות כבדות לצד סערת רגשות מהותית. עורך דין גירושין מיומן מספק לא רק הגנה משפטית וצמצום הסיכונים ללקוח, אלא גם הדרכה בתוואי העדין שבין צורך להוכיח את הבגידה בבית הדין הרבני או בבית המשפט לענייני משפחה, לבין הצורך לשמור על הילדים ורכושם של הצדדים.  

השאלות המרכזיות שתמיד צפות הן: עד כמה באמת מועיל להתעקש על הוכחת הבגידה בפרטים מלאים? אילו ראיות מותר לאסוף וכיצד עושים זאת כחוק? איך לאזן בין הפגיעה הרגשית לבחירות פרקטיות הנוגעות לחלוקת רכוש ומשמורת ילדים? וכל זאת, מבלי לשרוף גשרים שחשובים לעתיד המשפחתי המשותף.  

התשובה מורכבת ומשתנה בהתאם לנסיבותיו של כל מקרה ומקרה, לאופי בני הזוג, לתרבות המשפחתית ששררה לפני הבגידה, וכן להמלצות והידע המקצועי של עורך הדין הנבחר. לכן, מומלץ לאמץ מראש גישה שקולה: לפנות לייעוץ משפטי בשלב מוקדם, לבחון את דרכי הפעולה, להתחשב בטובת הילדים, ולשאול את עצמכם עד כמה אתם מוכנים לחשוף פרטים אינטימיים בהליך ארוך ומייגע.  

הלכה למעשה, בגידה יכולה לגרום לקשיים משפטיים הן בבתי המשפט לענייני משפחה והן בבית הדין הרבני, ותשפיע על סוגיות כמו כתובה, חלוקת הרכוש, משמורת ילדים, מזונות, ואופן מתן הגט. כדי לצלוח תקופה מורכבת זו ולהגן על זכויותיכם, יש חשיבות רבה לייצוג של עורך דין גירושין בעל ניסיון, שיודע כיצד לנהל את ההליך כך שישרת את טובתכם המשפטית מחד, ואת טובת הילדים והפן הרגשי מאידך.  

זוהי אינה רק התמודדות משפטית, אלא גם התמודדות אישית מאוד, הדורשת איזון ברגישות גבוהה בין הבחירות המשפטיות לקשיים הנפשיים. בסיומו של ההליך, מומלץ לכל צד לבדוק כיצד הוא יכול להיטיב עם עצמו ועם ילדיו, לנהל את התקשורת מול הצד השני בצורה נקייה ככל האפשר מכעסים ישנים, ובעיקר לזכור שכל סוף טומן בחובו התחלה חדשה. בגידה מייצרת שבר אמון עמוק, אבל דרכה עשויות להיווצר גם תובנות שיאפשרו לפתוח פרק חדש בחיים – מתוך בגרות, אחריות וראייה רחבה יותר של המצב.  

עורך דין גירושין אינו יכול לרפא את הפצע הרגשי שנוצר כתוצאה מבגידה, אבל הוא בהחלט יכול להנחות אתכם צעד אחר צעד ולהאיר בפניכם את המפה המשפטית, כך שתעשו בחירות טובות יותר עבור עצמכם ועבור עתיד משפחתכם. ההבדל בין מאבק ארוך ומתיש לבין סיום מכבד של פרק בחיים עשוי להתחיל באדם הנכון שייצג אתכם, יבחן בקפידה את אפשרויות ההליך – בין אם גירושין בהסכמה, גישור גירושין, או מאבק בבית הדין הרבני – ויכוון אתכם בתבונה וברגישות עד לקבלת ההחלטה שתשרת אתכם בדרך הטובה ביותר.

יצירת קשר
יצירת קשר מהירה
עבור לתוכן העמוד