מדריך לחוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה
על החוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה (הוראת שעה), התשע"ה –2014
החוק להסדר התדיינויות בסכסוכי המשפחה הנקרא גם: חוק הגישור; חוק גישור חובה; חוק המהו"ת; החוק למניעת סכסוכי משפחה; חוק יישוב סכסוכים. זהו חוק מחייב גישור בטרם התחלת הליכים משפטיים בענייני גירושים.
החוק קובע כי בני זוג נשואים אשר ביניהם סכסוך בנושאים המפורטים בחוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה (ניתן להוריד את נוסח החוק בתחתית דף זה), נדרשים להגיש בקשה ליישוב סכסוך במשפחה ליחידת הסיוע שליד בית המשפט, טרם הגשת תביעה בבית הדין הרבני או בבית המשפט לענייני משפחה.
היום בשנת 2019 החוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה שינה את הליך הגירושין ומחייב:
בני זוג שהחליטו להתגרש.
תביעה בין ילדים והוריהם.
בני משפחה שמסוכסכים ביניהם.
לנסות הליך גישור וליישב את הסכסוך המשפחתי בדרכים אלטרנטיביות בטרם יפנו לערכאה שיפוטית, בית משפט למשפחה או בית דין דתי.
מטרת הליך יישוב סכסוך
חוק הליך יישוב סכסוך חוקק במטרה לסייע לבני הזוג ליישב ביניהם את הסכסוך המשפחתי תוך הסתייעות בשיטות גישור בהסכמה הדדית ובדרכי שלום, החוק מעודד צמצום הצורך בקיום התדיינות משפטית, ביישום הליך בו התחשבות במכלול הנתונים הרלוונטיים הנוגעים לסכסוך, תוך הסתכלות על טובתם של בני המשפחה וילדים משותפים.
ביום 17.7.16 נכנס לתוקפו חוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה (הוראת שעה}, התשע"ה-2014.
על פי חוק זה, צד לסכסוך משפחתי כגון: גירושין, אחזקת ילדים, מזונות ועוד אשר ירצה לפנות לערכאה משפטית יחויב , טרם פנייתו, להגיש תחילה לערכאה השיפוטית בקשה ליישוב סכסוך ולא כתב תביעה מפורט.
יצוין כי סוג התובענות אשר יפתחו בהליך של ישוב סכסוך איננה רשימה פתוחה ובחוק מפורט אילו תביעות אכן יפתחו בהליך של ישוב סכסוך.
הליך ישוב הסכסוך מטרתו העיקרית היא לאפשר לצדדים המסוכסכים ליישב את הסכסוך בניהם על דרך הגישור בהסכמה ובדרכי שלום ולצמצם את הצורך בקיום התדיינויות משפטיות מתוך התחשבות במכלול ההיבטים הנוגעים לסכסוך.
שכן לעיתים קרובות הסכסוך המשפחתי, בשונה מסכסוכים אחרים, הינו סכסוך אשר קודם לו סכסוך אישי ורגשי ושיתרה מכך, הוא מתמשך ואיננו נגמר בעת ההכרעה בו – וזאת משום שהצדדים ממשיכים להיות שותפים במקרה של גירושין לדוגמא, בגידול הילדים ועוד.
לאחר הגשת הבקשה יזומנו הצדדים לפגישת מידע, היכרות ותאום ביחידת הסיוע אשר ליד הערכאה השיפוטית (פגישת מהו"ת) ויוצע לצדדים להמשיך בנסיון ליישב את הסכסוך בינהם בהסכמה, לרבות באמצאות גישור. החל מיום הגשת הבקשה מנועים הצדיים להגיד תובענות לבית המשפט למשך של 45-60 יום.
לאחר תקופה זו, ורק אם הניסיון ליישוב הסכסוך לא צלח – יהיה הצד שהגיש את הבקשה ליישוב סכסוך רשאי להגיש - תוך תקופה קצובה של 30 יום – תובענה בנושאים שלא הושגה לגביו הסכמה - לכל ערכאה שיפוטית מוסמכת.
כמו כן, לאחר התקופה הקצובה – גם הצד השני לסכסוך רשאי להגיש אף הוא תובענות. בזמן שמתקיים ההליך ליישוב הסכסוך הצדדים מנועים מלהגיש תובענות לבית המשפט והצדדים אמורים להתרכז בניסיון ליישב את הסכסוך.
יחד עם זאת, כחריג לכלל האוסר פניה לערכאות בזמן ישוב הסכסוך - החוק מקנה לצדדים לסכסוך את הזכות לפנות לבית המשפט בזמן ההליך לישוב סכסוך בבקשה לסעד זמני או דחוף אשר נועדה, ככלל, למנוע מצב שבו הגשת הבקשה לישוב סכסוך עלולה לגרום לשינוי המצב הקיים ולעיתים לנזק בלתי הפיך לצד שכנגד ותשמש ככלי להשגת יתרון משפטי לצד המגיש אותה.
טופס 4(תקנה 9)קרא עוד
האב הגיש בקשה לסעד דחוף, אגב בקשה להבטיח את הקשר של שני ילדיו .
אני סבור שיש לאפשר לקטינים ללון עם האב, אף על פי שבשלב זה ואגב תיק ישוב סכסוך, אין צורך להרחיב את הלינות בסופ"ש.
מציעה לי בא-כח האם כעת ששני הצדדים יגשו ויבקשו הקדמת פגישת המהו"ת, אולי כך ימתין בית המשפט ולא יאפשר לינות, אלא ששאלה נשאלת מדוע לא ביקשה האם עד כה את הקדמת הפגישה ביחס, ומדוע רק כאשר מתבקשות לינות, מוצע ולנסות להקדים את הפגישה.קרא עוד
האם לדון בבקשה לפי פקודת ביזיון בימ"ש כפי שהוגשה? או לחילופין יש להגיש תחילה בקשה ליישוב סכסוך וזאת בהתאם לחוק להסדר התדיינות בסכסוכי משפחה (הוראת שעה) תשע"ה 2014.
נקבע כי: אין מקום לדון מחדש בסוגיה שנדונה והוכרעה בהחלטה שיפוטית במסגרת בקשה ליישוב סכסוך.
אין לקיים הליך של "יישוב סכסוך" בשעה שהסכסוך הינו אכיפת החלטה שיפוטית – כאשר אין המדובר בסכסוך משפחתי גרידא אלא בסכסוך עם צד שאינו מקיים אחר החלטות בית המשפט, אין לתת לצד הפועל תוך בזיון בית המשפט יתרון בכך שהצדדים יופנו להליך של הפנייה ליחידת סיוע.קרא עוד
בפני כב' הרשמת ענת הלר-כרישקרא עוד
בבקשה להורות על סיום הליכי יישוב סכסוך עקב עומס ביחידות הסיוע.
סיום תקופת עיכוב הליכים מכוח זכות יסוד של גישה לערכאות.קרא עוד
התדיינויות בסכסוכי משפחה, התשע"ו-2016.קרא עוד
consent family dispute mediation form downloadקרא עוד
התדיינויות בסכסוכי משפחה התשע"ו- 2016
family court temporary relief form download pdfקרא עוד
ההליכים, לפי תקנה 9 לתקנות להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה התשע"ו-2016
Family dispute resolution court announcement form downloadקרא עוד
Invitation for Mahut family dispute evaluation form download Hebrew pdf
לפי סעיף 3 לחוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה (הוראת שעה) התשע"ה-
2014קרא עוד
Family dispute resolution law application form download Hebrew pdfקרא עוד
Divorce mediation law form download Israelקרא עוד