הסכם ממון מחיר

כמה עולה הסכם ממון?

 

הסכם ממון לא חייב להיות יקר ואינו מיועד רק לעשירים, עלות הסכם הממון משתלמת כאשר היא מסדירה את יחסי הממון בין בני הזוג ומונעת מחלוקות והוצאות משפטיות עתידיות. זוגות רבים מתעניינים בעריכת הסכם ממון, בכדי לנהל זוגיות בריאה בראש שקט ולמנוע מאבק משפטי, במקרה של פרידה. אחת השאלות אשר עולות בעת קבלת החלטה בעניין זה היא כמובן נושא עלות הסכם ממון. אז כמה עולה לערוך הסכם ממון עם עלות עורך דין או נוטריון, ומה העלויות ללא עו"ד הסכם ממון? ובכן, במאמר שלפניכם נסביר קודם כל מהו הסכם ממון, מדוע כדאי לערוך אותו ומהי העלות הכרוכה בכך.

 

הסכם ממון – מהו?
זהו חוזה משפטי כתוב אשר נחתם בין בני זוג, באמצעותו, יכולים הם להסדיר את מערכת היחסים הרכושית, הכלכלית, ביניהם, במקרה של פרידה. הסכם ממון רלוונטי הן לזוגות נשואים, הן לזוגות ערב חתונתם וגם למי שחיים יחד כידועים בציבור. עלות עריכת הסכם ממון, כפי שנראה להלן, מורכבת משכר הטרחה של עורך הדין, המשתנה על פי נסיבות המקרה וניסיונו המקצועי של עורך הדין וכן מעלות אישור ההסכם. במקרים רבים, יש חשש מצד מי מבני הזוג להעלות את הנושא של הסכם ממון, מתוך מחשבה כי בקשה זו תיתפס כהבעת חוסר אמון בצד השני. אולם, כאשר מבינים את היתרונות החשובים שבעריכת הסכם ממון, מקבל הדבר תפנית ובני הזוג הולכים יד ביד לחתימת הסכם מקיף והוגן, אשר יגשים את מטרותיו.

 

מדוע כדאי לערוך הסכם זה?
מספרם של הזוגות אשר עורכים הסכם ממון, הולך וגדל בכל שנה. זאת בשל ההבנה בדבר יתרונותיו של ההסכם. ניתן להצביע על שלוש סיבות מרכזיות לעריכת הסכם ממון:


1. מניעת מאבק משפטי: היה ובני הזוג יחליטו להיפרד בעתיד, הרי שחתימה על הסכם ממון תמנע סכסוך כלכלי בין הצדדים ותאפשר להם להתקדם עם יתר סוגיות הגירושין ללא עיכוב.

 

2. הגנה קניינית: הסכם ממון מגן על זכותם הקניינית של בני הזוג ברכוש שנקנה על ידי מי מהם טרם נישואיהם (למשל: הסכם ממון על דירה לפני נישואין). זאת על ידי קביעה כי נכסים אלו יישארו בבעלות מי שרכוש אותם וכך ניתן לסגור את הפתח לטענה של כוונת שיתוף.

 

3. זוגיות בריאה: לא פעם, למרות האהבה בין בני הזוג, עולה חשש מסוים מפני אינטרס כלכלי. עריכת הסכם ממון מוציאה אותו מן המשוואה, שכן בני הזוג קובעים מבעוד מועד את אופן חלוקת הרכוש במקרה של פרידה.


עלות הסכם ממון
עריכת חוזה משפטי היא מלאכה מורכבת ובפרט כאשר מדובר על הסכם ממון, בשל טיבו הייחודי. בשונה מהסכמים אחרים, כאן הצדדים להסכם הם בני זוג ומשכך, נדרש עורך הדין קודם כל, לסייע לבני הזוג להבין מהם רצונותיהם והיכן הם מוכנים להתפשר, כמו גם לנהוג ברגישות ובסבלנות היות שאין המדובר בפרטנרים עסקיים. עלות הסכם ממון תלויה מטבע הדברים בנסיבות המקרה ועל כן משתנה מזוג לזוג. בין הנתונים המשפיעים על המחיר הם: האם בני הזוג נשואים או לא, האם הם צברו רכוש משמעותי, האם יש לאחד מהם עסק עצמאי, או עסק משותף, סוג העסק, האם בני הזוג התוו עקרונות להסכם או לא ועוד ועוד. על מנת לסבר את האוזן נגיד כי עלות הסכם ממון יכולה לנוע בממוצע בין 4,000 ₪ לבין 10,000 ₪ ונבהיר כי כאמור כל מקרה נבחן לגופו.

 

עלות אישור הסכם ממון
בנוסף לעלותו של עריכת ההסכם על ידי עורך הדין, יש לשלם גם עבור אישור ההסכם. בשל משמעותו הכלכלית של הסכם ממון על בני הזוג והשלכותיו על עתידם, נקבע בחוק כי הסכמים אלו טעונים אישור על מנת שיהיו ברי תוקף משפטי. כאן יש הבדל בין זוגות אשר ערכו את ההסכם לפני הנישואין, לבין זוגות אשר חתמו על ההסכם לאחר נישואיהם. במקרה הראשון, רשאים בני הזוג לפנות לנוטריון או לבית המשפט. זוגות נשואים מחויבים לפנות לבית המשפט לענייני משפחה או לבית הדין הרבני לאישור ההסכם. עלות אישור הסכם ממון בבית המשפט כרוכה בתשלום אגרה של 450 ₪. סכום דומה יש לשלם עבור אישור נוטריוני (נוטריון הוא עו"ד בעל הסמכה מיוחדת לביצוע תפקידים נוטריונים).