הליך הגירושין
.jpg)
הליכי גירושין בישראל - מדריך למשתמש
מדוע צריך מידע על הליכי גירושין? בני זוג מחליטים להתגרש והצעד הראשון לחפש עורך דין גירושין טוב שיעדכן אותם במידע על הליכי גירושין מה הצעד הבא. אך טוב יעשו בני הזוג אם יעצרו לרגע ויקראו על תהליך הגירושין בעין אובייקטיבית. במציאות הליך הגירושין הוא מורכב, הכפוף לחוקי גירושין על פי הדין העברי וההלכה מצד ממסד בית הדין הרבני ומצד שני הדין האזרחי בבית משפט לענייני משפחה שנוטה לשמור על זכויות ולשמור על שוויון בהליך מורכב זה.
הליך גירושין בישראל: לא תמיד מדובר בהליך מהיר וחסכוני כפי שיציג לכם עו"ד גירושין בפגישת הייעוץ. הליכי גירושין שמתחילים בהסכמה יכולים להפוך להליך מכוער, למלחמת התשה בין בני הזוג. גירושים עם ילדים הופכים את הליך הגירושין למורכב אף יותר, על כן, מוטב לקרוא את המדריך להליכי גירושין המעודכן, ללכת בשביל הנכון להליך גירושים שיתאים למציאות שבה אתם נמצאים.
מהו תהליך גירושין?
הליך גירושין צעד אחר צעד
במאמר שלהלן ננסה להציג מעין מדריך, לכל אדם שהחליט להתגרש. נסביר מה כולל הליך הגירושין, כיצד נכון לנהל הליך גירושין ולבסוף, נקנח בעשרה טיפים, שיכולים להיות מועילים לכל מתגרש ומתגרשת, שמעוניינים לנהל הליך גירושין קל ומהיר. אז הבה נתחיל?
מתי מתחיל הליך גירושין?
הליך הגירושין לא מתחיל בהליך פתיחת תיק גירושין ברבנות ולא בהגשת תביעת גירושין, ההליך מתחיל ביום שאחד או שני בני הזוג החליטו לסיים את חיי הנישואין. ברוב המקרים, לפני הגשת התביעה ברבנות, התרחש תהליך ארוך שבו מערכת היחסים בין בני הזוג לא התנהלה בצורה טובה, מחלוקות וקשיים בגידול הילדים או גילוי של בגידה/ הפרת אמון מצד אחד מבני הזוג.
גירושין- ההליך המעודכן לשנת 2022
מאז חודש יולי 2016, חל שינוי מהותי בהליך הגירושין בישראל. זאת בעקבות חוק גישור חובה, הקובע כי בני זוג העומדים בפני גירושין, חייבים להגיש בקשה ליישוב סכסוך, טרם יוכלו להגיש תביעה לערכאות המשפטיות. במאמר זה נסביר את עיקרי הליך הגירושין כפי שהוא מתנהל כיום.
בקשה ליישוב סכסוך: טופס בקשה ליישוב סכסוך להורדה
דיאגרמה של הליך הגירושין המעודכן
הליך הגירושין השתנה בעקבות החקיקה החדשה (חוק יישוב סכסוכים-גישור חובה) לפניכם דיאגרמה המתארת את התהליך :
תרשים זרימה של הליך הגירושין
בקשה ליישוב סכסוך
עד לפני כשנתיים, בני זוג אשר ביקשו להתגרש, יכלו לבחור בדרך של פשרה או בניהול הליך הגירושין בערכאות. קרי, הגשת תביעות בענייניי הגירושין אל בית הדין הרבני או בית המשפט לענייני משפחה. כיום, חוק גישור חובה, או בשמו המלא: חוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה, תשע"ה-2014 מחייב את הצדדים לתת צ'אנס להליך של גישור, בטרם יתאפשר להם להגיש תביעה זה כנגד זו.
הלכה למעשה, תחת הגשת תביעה, יש להגיש בקשה ליישוב סכסוך אל אחת מן הערכאות שלעיל ובני הזוג יוזמנו למספר פגישות גישור ביחידות הסיוע שליד בית הדין/בית המשפט אליו הוגשה הבקשה. תפקידן של יחידות הסיוע הוא לנסות ולסייע לבני הזוג לסיים את הליך הגירושין בהסכמה ולהימנע ממאבק משפטי בדבר הסוגיות השונות. גוף זה מורכב מאנשי מקצוע כגון עובדים סוציאליים ופסיכולוגים, כאשר לכל זוג ימונה עובד סוציאלי אשר יהיה אחראי על פגישות הגישור של בני הזוג.

פנייה אל יחידות הסיוע
לאחר שמי מהצדדים הגיש בקשה ליישוב סכסוך, יוזמנו בני הזוג למספר פגישות גישור, במהלכן תנסה יחידת הסיוע להביא את הצדדים לכדי הסכמה בענייני הגירושין. חשוב לציין כי הדברים שנאמרים בפגישות אלו, לא יוכלו לשמש את הצדדים כראיה בהליך המשפטי היה וניסיון הפשרה לא יישא פרי. על כן, בני הזוג יכולים לדבר בחופשיות ולנסות להגיע להסכמה, מבלי חשש כי משהו ממה שנאמר, ישמש כנגדם לאחר מכן. עוד נציין כי הליך הגישור ביחידות הסיוע אינו כרוך בתשלום.
האם בני הזוג יכולים להיות מיוצגים על ידי עורך דין משפחה בפגישות הגישור? בפגישה הראשונה מגיעים הצדדים ללא עורך דין גירושין ולאחר מכן, הם רשאים ואף מומלץ כי כל אחד מבני הזוג יהיה מיוצג על ידי עורך דין מטעמו. תפקידו של עורך הדין הוא לוודא מחד, כי זכויות הלקוח נשמרות ומאידך, לסייע בהידברות ולנהל משא ומתן אפקטיבי בענייני הגירושין אשר יוביל לגיבוש הסכם.
האם הושגה הסכמה?
היה והליך הגישור ביחידת הסיוע צלח, בני הזוג חותמים על הסכם גירושין בהתבסס על ההסכמות שגובשו. ההסכם מוגש לאישורו של בית הדין הרבני או בית המשפט לענייני משפחה, אשר מעניק להסכם תוקף של פסק דין ובזאת תם הליך הגירושין. היה ולא הושגה הסכמה, פתוחה עתה בפני בני הזוג הדרך להגשת תביעות בערכאות. לעניין זה חשוב לציין, כי לצד אשר הגיש את הבקשה ליישוב סכסוך, יש קדימות והוא יוכל להגיש ראשון את התביעות השונות, כל עוד עשה זאת תוך 15 יום ממועד סגירת התיק ביחידת הסיוע.
לנתון זה יש חשיבות רבה בשל ההבדלים בין בית הדין הרבני לבין בית המשפט לענייני משפחה, משאותו עניין יכול להסתיים בתוצאה אחרת בכל ערכאה, בשל תפיסותיה. מצב דברים זה למעשה מבהיר כי חוק גישור חובה הותיר את מרוץ הסמכויות על כנו, קרי כי הראשון מבני הזוג אשר יגיש תביעה, הוא זה אשר יקבע איזו ערכאה תדון בענייני הגירושין. על כן, ישנה חשיבות רבה לייצוג משפטי מקצועי של עורך דין משפחה, לאורך כל ההליך, על מנת שכל אחד מן הצדדים יוכל לשמור על זכויותיו באופן האופטימאלי.
פנייה למגשר פרטי
כאמור מעלה, כאשר הליך הגישור ביחידת הסיוע לא צלח, יכולים בני הזוג לפנות לערכאות המשפטיות ולנהל את גירושיהם בבית הדין הרבני או בבית המשפט לענייני משפחה. אולם, טרם יפתחו הצדדים במאבק משפטי ארוך ויקר, כדאי לשקול פנייה למגשר פרטי, עורך דין משפחה ולתת הזדמנות נוספת להידברות וגיבוש הסכם גירושין. יודגש כי הליך הגישור הפרטי אינו דומה לזה המתנהל ביחידת הסיוע וסיכויי הצלחתו גבוהים מאוד. מדוע?
ביחידת הסיוע, פגישות הגישור מתנהלות על ידי עובד סוציאלי, אשר אינו משפטן ואינו בעל הידע והניסיון המקצועי בתחום דיני המשפחה. במסגרת הגישור הפרטי, פונים הצדדים אל עורך דין משפחה המנהל באופן שוטף הליכי גישור גירושין. בקיאותו המשפטית וכישורי המשא ומתן שלו, מאפשרים לו לנהל הליך גישור ממוקד ואפקטיבי ולהביא במקרים רבים את בני הזוג להסכמות ולגיבוש הסכם גירושין.
לקריאה נוספת: פתיחת תיק גירושין היכן וכיצד פותחים הליך גירושין, בית הדין הרבני או בית המשפט לענייני משפחה?
איך לפתוח תיק גירושין בבית הדין הרבני
כיצד מתחילים בהליך גירושין?
השלב הראשון בגירושין בין בני זוג יהודים הוא בהגשת תביעת הגירושין לבית הדין הרבני בגירושין , נישואין וגירושין נערכים לפי הדין האישי-הדתי בישראל, והגשת התביעה תיעשה לפי הדין האישי דתי שחל על בני הזוג.
כאשר מדובר בגירושין של בני זוג יהודים, שהם אזרחים ישראליים, פרוצדורת הגירושין בעניינם תתנהל על פי הדין הדתי-עברי. אם כן, השלב הראשון בהתחלת תהליך גירושין בין יהודים הוא הגשת תביעת גירושין בבית הדין הרבני.
הליך גירושין בבית דין רבני
בישראל יש בתי דין רבניים כמעט בכל עיר גדולה (רשימת בתי הדין הרבניים). בתי הדין מפוזרים בהתאם למחוזות השיפוט. השיוך לבית הדין נעשה על פי מקום המגורים של בני הזוג המתגרשים. ניתן לבדוק את השיוך באתר בתי הדין הרבניים.
בית הדין הרבני הגדול בירושלים ממוקם מעל בתי הדין הרבניים בהיררכיה השיפוטית, ומשמש כערכאת ערעור לבתי הדין האזוריים.
כיצד מתנהלים הדיונים בבית הדין הרבני? הדיונים בבית הדין הרבני , נערכים בפני הרכב של שלושה דיינים. הדיינים אינם בשופטים, מינוי הדיינים נעשה על ידי תהליך בחירה של וועדה מיוחדת.
סדרי הדין בבית הדין הרבני אינם כפופים לסדרי בתי המשפט האזרחיים כפי שמחויב בית המשפט לענייני משפחה. סדרי הדין של בתי הדין הרבניים קבועים בתקנות הדיון בבתי-הדין הרבניים בישראל, התשנ"ג
שלב הראשון בהליך הגירושין: יש להגיש תביעת גירושין לבית הדין הרבני המוסמך. הגשת התביעה לגירושין בבית הדין הרבני כרוכה באגרה.
כתב התביעה המוגש לבית הדין צריך לכלול את העובדות הרלוונטיות לתביעת הגירושין, את פרטי הצדדים (בני הזוג), פרטי הילדים המשותפים, רכוש ועוד.
עורכת דין גירושין ומגשרת
עו"ד מאיה רוטנברג בעלת נסיון מעל 15 שנים בתחום דיני המשפחה. משרד עורכי דין מאיה רוטנברג בתל אביב מתמחה בגישור, בהליכי גירושין והליכים בתחום דיני המשפחה כגון ניסוח הסכמי גירושין, הסכמי גישור, הסכמי ממון, מזונות והורות.
תקדים משפטי בהליכי גירושין
עורכת דין מאיה רוטנברג קבעה לאחרונה תקדים משפטי שגרם למהפך בתחום דיני המשפחה בישראל, בפסק דין בבית משפט העליון (תיק בע"מ 919/15 - ניתן לחפש באתר ובתפריט משמורת משותפת) שנבחר ע"י שופטי בית המשפט העליון וע"י בכירי המשפטנים כפס"ד החשוב ביותר בתקופה האחרונה. פסק הדין קבע כי על פי עקרון השוויון ולשון חוק דיני המזונות, רמת השתכרות וחלוקת הסדרי הראיה קובעים את גובה מזונות הילדים בפסק הדין שניתן בהרכב של 7 שופטים נקבע כי האב שהשתכר בשכר דומה לאם וחלק בזמני השהיה עם הילדים בהסדר משמורת משותפת לא חב במזונות הילדים.
טופס 207- בקשה לביצוע פס"ד כספי מזונות/ מזונות ביטוח לאומי
יצירת קשר עם עורכת דין מגשרת מאיה רוטנברג | ||
ניתן לפנות אלינו דרך טופס יצירת הקשר ונחזור אליכם בהקדם.
|
הליך גירושין מהיר
הליך גישור לפני גירושין
פתיחת הליך גירושין
הליך גירושין בבית משפט לענייני משפחה
הליך גירושין בישראל
הליך גירושין עם ילדים
הליך גירושין בבית הדין הרבני
הליך פתיחת תיק גירושין ברבנות
הליך גירושין אזרחיים
הליך גירושין ברבנות תהליך גירושים ברבנות
הליך גירושין כמה זמן
הליך גירושין ללא ילדים
הליך גירושין בבית דין רבני
תהליך הליך גירושין
הליך גירושין בית משפט
תחילת הליך גירושין
עלות הליך גירושין
התחלת הליך גירושין
השפעת הליכי הגירושין על המתבגר
הליך גירושין נישואים אזרחיים
מהו הליך גירושין
רבנות הליך גירושין
הליך גירושין כתובה
הליך גירושין ללא הסכמה
הליך גירושין קשה
הליך גירושין ללא עורך דין
הליך גירושין בזמן הריון
הליך גירושין מנישואים אזרחיים
הליך גירושין מזורז
הליך גירושין בגידה
הליך פתיחת תיק גירושין בבית משפט
הליכי גירושין במשפחה
הליך גירושין בשיתוף פעולה
הליך גירושין חלוקת רכוש
הקפאת הליך גירושין
לא קל להתגרש, בוודאי לא קל להתגרש בישראל. שני בני הזוג המתגרשים חווים פרידה ומעבר ממקום שהיה פעם חם ונוח למאבק משפטי ותוצאות לא ידועות מראש. אולי זה יישמע כקלישאה אך גם עורכי הדין לגירושין עובדים קשה יותר בישראל ממקומות אחרים בעולם בשל מורכבות הדינים והשוני בין הערכאות (בית דין רבני מול בית משפט לענייני משפחה) והדינים המשתנים באופן תדיר.
דיני משפחה עוסקים בסיוע ליחידים ולמשפחות לנהל את המאבקים הרגשיים של התמודדות עם עתיד לא ברור.
הגישה ההוליסטית למשרד עו"ד גירושין מאיה רוטנברג לתהליך הגירושין מתמקדת בצרכים המשפטיים והלא משפטיים של לקוח שעובר שינוי משמעותי בחיים ומייחדת אותם בענף זה. הם יודעים שפתרון הבעיות המשפטיות הוא התחלה בכיוון הנכון, אבל הם רוצים להבטיח שהלקוחות שלהם נוחתים על הרגליים מוכנים לפרק הבא.
פרסומים אחרונים בעיתונות