צור קשר
מזונות ילד מחוץ לנישואין
בעבר, ילדים היו באים לעולם רק במסגרת נישואין, אולם כיום ילדים רבים נולדים לזוגות שכלל לא התחתנו, כגון ידועים בציבור, או ילדים שהנם תוצאה של רומן של גבר/אישה נשואים. כמו כן, ישנם ילדים הנולדים לתוך משפחה ללא זוגיות כלל כגון הורות משותפת או בשל יחסי מים מזדמנים אשר הובילו להיריון. האם כל אותם ילדים זכאים לדמי מזונות? מזונות ילד מחוץ לנישואין, בכך יעסוק המאמר שלפניכם.
ילדים בכל מיני צבעים
מוסד הנישואין כבר מזמן איננו המסגרת היחידה להקמת משפחה ולכן אנו רואים היום ילדים בכל מיני צבעים: זוגות ידועים בציבור המביאים ילד לעולם, הורות משותפת בה ההורים כלל אינם בני זוג, ילד שנולד כתוצאה מבגידה וכן נשים רווקות אשר נכנסו להיריון לא מתוכנן מבחור שאינו בן זוגן. בכל מקרה של הבאת ילד לעולם, עומדת על הפרק סוגיית דמי המזונות וכאן עולה השאלה: מזונות ילד מחוץ לנישואין – יש דבר כזה? כלומר, האם טיב הקשר בין ההורים, בכל אחת מן המסגרות הללו, הוא רלוונטי.
כל ילד זכאי למזונות
בניגוד לדעה הרווחת, אין כל קשר בין טיבו של הקשר בין הוריו של ילד, לבין זכאותו לדמי מזונות. כל ילד זכאי למזונות וזכות זו אינה תלויה בשום צורה במערכת היחסים בין הוריו. הקשר היחיד שקובע הוא כי הקשר הביולוגי בין הילד להורים ו/או הקשר המשפטי (כך למשל במקרה של ילד מאומץ). מדוע זהו המצב בעצם? מן הטעם כי דמי המזונות נועדו לספק את צרכיו של הילד ולדאוג לרווחתו. לכן, זכות זו אינה תלויה בדבר ומתקיימת מרגע היוולדו של הילד ועד אשר מסיים הוא את השירות הצבאי או מגיע לגיל 21, המוקדם מביניהם.
שוויון בנטל
בחודש יולי 2017 התחוללה מהפכה בתחום מזונות הילדים, הרלוונטית כמובן גם כאשר מדובר על מזונות ילד מחוץ לנישואין. בית המשפט העליון קבע במסגרת בע"מ 919/15 כי ההורים נושאים יחד בחובת מזונות ילדיהם. השוויון בנטל מתקיים החל מהגיעו של הילד לגיל 6, אז ייעשה חישוב של היקף צרכיו של הילד וההורים יישאו יחד בתשלום זה, על פי זמני השהות שלהם עם הילד ועל פי יחס ההכנסות ביניהם. ונדגיש, מצב זה מתקיים בכל מקרה שבו ההורים אינם חיים יחד, יהיה זה ידועים בציבור שנפרדו, הורות משותפת, היריון לא מתוכנן בין שני רווקים שאינם זוג וכיו"ב.
יש ספק בזהות האב
כאמור מעלה, ההורים חולקים את חובת המזונות לילד, אולם מה קורה במצב שבו יש ספק בזהותו של האב? אז, יש לפנות לבית המשפט אשר יורה על בדיקת רקמות אשר תקבע האם הגבר שנבדק הוא אכן אביו של הילד או לא. אם התשובה היא בחיוב, תוכל האם לתבוע מן האב להשתתף בחלקו בדמי המזונות. לעניין זה חשוב מאוד לציין כי בית המשפט לא יאשר את ביצועה של בדיקת אבהות, היכן שיש חשש לממזרות. כלומר, מצב שבו הילד הנו תוצאה של רומן שניהלה אישה נשואה מחוץ לנישואין. המשמעות תהיה בדרך כלל כי בעלה של האישה יחויב במזונות הילד על אף הסיכוי שהוא אינו שלו ביולוגית.
הסכם מזונות
יהיו הנסיבות אשר יהיו, בכל מצב שבו יש צורך בתשלום מזונות, דרך המלך היא עריכת הסכם מזונות. במסגרתו, ההורים מגיעים להסכמה באשר לחלקו של כל אחד מהם במזונות. למותר לציין, כי הסכם מזונות יש לערוך באמצעות עורך דין המתמחה בדיני משפחה, אשר יבנה הסכם המותאם באופן אישי לצדדים. בעת ניסוח ההסכם, ייתן עורך הדין דגש לכל פרט ופרט, החל ממועד תשלום המזונות ואופן ביצועו וכלה במתן מענה למצבים שונים שיכולים לקרות, כגון הצורך בהפחתה או הגדלה של המזונות.
הגבר הנשוי לא נרשם במרשם האוכלוסין כאביה של הקטינה. לאחר כשנה הגישה האישה לבית המשפט לענייני משפחה כנגד
הגבר הנשוי תביעת אבהות, תביעה "להחזקת הקטינה" וכן תביעה למזונותיה.קרא עוד
פרסומים אחרונים בעיתונות