חזקת השיתוף בין בני זוג
מהי חזקת השיתוף בין בני זוג?
זוגות שנישאו טרם 1.1.1974 אשר החליטו להתגרש, חלה עליהם חזקת השיתוף. זו קובעת כי כל הרכוש אשר צברו בני הזוג בשנות הנישואים יחולק ביניהם באופן שווה בעת פרידה. החריג לתחולת החזקה הוא מצב שבו הצדדים קבעו הסדר אחר לחלוקת הרכוש כגון הסכם ממון.
חזקת השיתוף
בעת ההחלטה להתגרש, בני הזוג אשר היו תא כלכלי אחד משותף, נפרדים והופכים אפוא כל אחד ליחידה כלכלית עצמאית. לצורך כך יש לבצע חלוקת רכוש בין הצדדים. על פי חזקת השיתוף לתוך חלוקה זו נכנס כל נכס בעל שווי כלכלי, החל מדירת המגורים של בני הזוג והמיטלטלין וכלה בזכויות הסוציאליות ובנכסי הקריירה.
הכלל הבסיסי הוא כי רק הרכוש שנצבר לאחר הנישואין ייכלל בחלוקת הרכוש ואילו נכס אשר נקנה לפני הנישואין ונכסים שהתקבלו במתנה או בירושה אינם נכללים. זאת אלא אם ניתן להוכיח כי הלכה למעשה, הפכו אלו לנכסים משותפים.
כלומר, רכוש שנקנה או נצבר לאחר הנישואין, נכלל באופן אוטומטי בחלוקת הרכוש ואילו רכוש שנקנה לפני הנישואין או מתנות וירושות, ייכלל בחלוקה רק אם ניתן להוכיח בו כוונת שיתוף.
איזון משאבים
אמרנו בפתח הדברים כי חזקת השיתוף חלה על זוגות אשר התחתנו לפני ינואר 1974. ומהו הסדר חלוקת הרכוש עבור זוגות שנישאו לאחר מועד זה וזוגות הנישאים כיום?
הסדר איזון משאבים. מדובר למעשה באותו הסדר של חזקת השיתוף משגם הוא קובע כי כל הנכסים שנצברו לאחר הנישואין יחולקו שווה בשווה בין בני הזוג. רכוש שנקנה טרם הנישואין או ניתן במתנה או בירושה לא ייכלל אלא אם ניתן להוכיח בו כוונת שיתוף.
ההבדל אפוא בין השניים הוא במקור החוקי: חזקת השיתוף הנה יציר פסיקה והסדר איזון משאבים הנו מכוחו של חוק יחסי ממון.
כמו כן, את הסדר איזון המשאבים ניתן לבצע בדרך כלל רק במועד פקיעת הנישואין, קרי בעת מתן הגט, בעוד שחזקת השיתוף איננה מחייבת את פקיעת הנישואין לצורך יישומה.
נדגיש, כי הסדר איזון משאבים הוא ברירת המחדל ובני הזוג יכולים לחתום על הסכם ממון אשר ימנע את תחולתו.
ידועים בציבור וחזקת השיתוף
הדעה הרווחת היא כי כאשר בני זוג אינם נשואים, בעת פרידה, לא מתקיים הליך של הפרדת רכוש, אולם זוהי הנחה שגויה. כאשר מדובר בידועים בציבור, תחול על בני הזוג חזקת השיתוף כפי שפירטנו לעיל, בדיוק כמו על זוגות נשואים בהליך גירושין.
ההבדל היחיד הוא כי ידועים בציבור הוא סטטוס שיש להוכיח אותו. כלומר, על מנת לקבל זכויות ברכוש, יש קודם לכן להוכיח לבית המשפט כי בני הזוג עונים על ההגדרה של ידועים בציבור.
זו כוללת שני תנאים מרכזיים:
-
מערכת יחסים אינטימית בין הצדדים.
-
קיומו של משק בית משותף.
רק לאחר שעברו תנאי סף זה, יוכלו הצדדים לטעון טענותיהם לעניין חלוקת הרכוש וזו תתבצע כאמור על פי חזקת השיתוף. בדיוק כמו זוגות נשואים, גם ידועים בציבור יכולים לבחור שלא להיות כפופים להסדר זה ולערוך הסכם ממון.
עריכת הסכם ממון
לאורך המאמר הזכרנו כמה פעמים את העובדה כי חזקת השיתוף, כמו גם הסדר איזון משאבים הם הכלל, אך לכל זוג יש את הבחירה למנוע את תחולתם. הדרך לעשות זאת היא באמצעות עריכת הסכם ממון, בו יקבעו בני הזוג כיצד הם רוצים שתתבצע חלוקת הרכוש ביניהם היה וייפרדו ביום מן הימים.
ההסכם יתייחס הן לרכוש הקיים שנצבר עד לערב חתימת ההסכם והן לרכוש העתידי. נציין, כי בשל משמעותו הכלכלית של ההסכם, אין די בחתימת הצדדים עליו ויש לקבל את אישורו של בית המשפט לענייני משפחה אשר ייתן להסכם תוקף של פסק דין.
לאור חשיבותו של הסכם ממון, מומלץ לפנות לעורך דין מומחה אשר יבנה הסכם מקצועי ומקיף, אשר יהיה מותאם לבני הזוג באופן אישי ויעניק להם את ההגנה המשפטית והכלכלית המיטיבית.
עורכת דין מגשרת גירושין מאיה רוטנברג
משרד עורכי דין לענייני משפחה תל אביב
ניתן לפנות אלינו דרך טופס יצירת הקשר ונחזור אליכם בהקדם.
אנו זמינים באמצעים הבאים:
מאיה רוטנברג, עורכת דין סניף תל-אביב צפון:
רחוב ראול ולנברג 18, מתחם CU (שוק צפון) מגדל C קומה 2 רמת החייל, תל-אביב. ישראל
מיקוד: 6971915
טלפון: 03-6161535
פקס: 03-6161913
נייד: 0544-705733
|
Maya Rotenberg, Adv. North Tel-Aviv branch:
18 Raoul Wallenberg St., Building C, 2nd floor CU business park, Ramat Hachayal ,Tel-Aviv, Israel.
Zip Code: 6971915
Tel: +972-3-6161535
Fax: +972-3-6161913
|
נושאים קשורים:
חזקת השיתוף בחובות
חזקת השיתוף לאחר פטירה
חזקת השיתוף וחוק יחסי ממון
חזקת השיתוף צוואה
חזקת השיתוף מס שבח
חזקת השיתוף גירושין
חזקת השיתוף בין בני זוג בירושה
סתירת חזקת השיתוף בתביעת יורש
חזקת השיתוף דיני משפחה
חזקת השיתוף על נכסים לפני הנישואין
הוכחת חזקת השיתוף
חזקת השיתוף ואיזון משאבים
מה ההבדל בין חזקת השיתוף לבין חוק יחסי ממון
חזקת השיתוף נישואין
חזקת השיתוף ידועים בציבור
מספר תיק: 39149-07-17
סוג ההליך: משפחה
שופט/ראש הרכב: פאני גילת
בית המשפט לענייני משפחה
מחוז: דרום
מועד החלטה: 9.2.2020
קרא עוד