המדריך למימוש צוואה
מימוש צוואה כיצד?
מותו של אדם קרוב, בן משפחה או חבר, היא חוויה קשה ועצובה. לאחר סיום השבעה, כאשר מתאוששים מעט, יש לטפל בקיום צוואתו של המנוח, על מנת לקיים את רצונו האחרון ולחלק את רכושו בין יורשיו. לשם כך יש להגיש בקשה לקבלת צו קיום צוואה ומומלץ להיעזר בעניין זה בעורך דין מומחה, אשר יוכל לטפל ביעילות בבקשה ולחסוך מן היורשים את הקושי הרגשי והבירוקרטי שבטיפול בבקשה.
על חשיבותה של הצוואה
ישנם מספר מסמכים המשפטיים חשובים עליהם אדם חותם בחייו ואחד מהם הוא הצוואה. במסגרתה, בוחר כל אדם למי יעבור רכושו לאחר לכתו וכך הוא דואג מבעוד מועד לרווחתם הכלכלית של הקרובים לו. אי עריכת צוואה, משמעה כי רכושו של המנוח יחולק על פי סדר הירושה שבדין ומטבע הדברים, לא תמיד ההסדר הקבוע בחוק, תואם את רצונו האישי של המנוח. על כן, יש לערוך צוואה אשר היא זו אשר תקבע את אופן חלוקת הרכוש לאחר פטירתו של אדם. על מנת שהצוואה תעמוד בכללי הדין ועל מנת למנוע סכסוכים בין היורשים בעתיד, רצוי מאוד לפנות אל עורך דין ירושה לשם עריכת הצוואה. עורך הדין יוודא כי הצוואה מתייחסת לכלל רכושו של המצווה ומונה באופן ברור, שאינו מותיר מקום לפרשנות, מיהם היורשים ומהו חלקם בעזבון. כמו כן, לאחר פטירתו של המצווה, יוכלו היורשים לפנות אל עורך הדין אשר יטפל עבורם בהוצאת צו קיום צוואה, כפי שיפורט להלן.
הוצאת צו קיום צוואה
צוואה אשר נערכה כדין, היא מסמך משפטי לכל דבר ועניין, אולם על מנת לממשה לאחר מותו של המצווה, יש לקבל צו קיום צוואה. ללא צו זה, לא ניתן יהיה להוציא את האמור בצוואה אל הפועל ולחלק את העזבון בין היורשים. כיצד מקבלים צו קיום צוואה? יש להגיש בקשה לרשם לענייני ירושה או לבית הדין הרבני. הבקשה למימוש צוואה מוגשת בדרך כלל על ידי היורשים, אך מבחינת החוק, גם בעל עניין אחר כגון נושה למשל, יכול להגיש בקשה זו. מרבית הבקשות לקבלת צו קיום צוואה, מוגשות אל הרשם לענייני ירושה ועל כן נתמקד במאמר בהליך זה.
על מנת להגיש את הבקשה לקבלת צו קיום צוואה, יש למלא את הטפסים הרלוונטיים, לשלם את האגרות ולצרף את המסמכים הדרושים, לרבות הצוואה עצמה, תעודת פטירה ואישור על שליחת הודעה לכל היורשים, המאשרת כי מגיש הבקשה הודיע על כוונתו להגישה. הבקשה יכול שתוגש פיזית במשרד הרשם, ניתן לשלוח אותה בדואר או לבצעה באופן מקוון, באתר האינטרנט של הרשם לענייני ירושה. כאשר הבקשה למימוש הצוואה מטופלת על ידי עורך דין, היא תוגש באופן מקוון ויעיל יותר.
שלבי ההליך
לאחר שהוגשה הבקשה כאמור, הרשם לענייני ירושה, מפרסם בעיתון יומי מודעה בדבר הגשת הבקשה למימוש הצוואה וזאת בכדי לאפשר לכל המעוניין בכך, הזדמנות להתנגד למתן הצו. במקביל, מעביר הרשם את הבקשה לנציג היועץ המשפטי לממשלה, לקבלת חוות דעתו. ברובם המכריע של המקרים, הוא אינו מביע כל התנגדות למתן הצו וההליך ממשיך כרגיל. משחלף פרק הזמן להגשת התנגדויות ולא הגיע לכדי הרשם כל התנגדות, יינתן צו קיום צוואה. היה והוגשו התנגדויות, הרשם אינו מוסמך לדון בהן והטיפול עובר לבית המשפט לענייני משפחה, אשר יקיים דיון בהתנגדות לצוואה וייתן פסק דין, על כך נפרט מיד.
ישנם גם מקרים נוספים בהם יידרש הרשם להעביר את הטיפול לכדי בית המשפט ולא יוכל ליתן בעצמו את הצו, למשל, כאשר סבר שנפל פגם בצוואה, או כאשר מדובר על מוריש שאינו תושב ישראל. אם לא נתקיים אחד מן המצבים הדורשים את מעורבות בית המשפט והרשם לענייני ירושה הוא זה המטפל בבקשה, ההליך צפוי לארוך כחודשיים, שלושה עד להוצאת הצו. יצוין כי עת שהוגשה הבקשה, ניתן לעקוב אחר התקדמות ההליך באתר האינטרנט של הרשם לענייני ירושה ולראות האם ישנו הליך אשר יכול לעכב את מתן הצו, כפי שפורט לעיל.
התנגדות לצוואה
המבקש להתנגד למתן צו קיום צוואה, להגיש את התנגדותו בתוך פרק הזמן שהוקצב לכך על ידי הרשם לענייני ירושה. על ההתנגדות לכלול נימוקים ענייניים ולהצביע על קיומה של עילת פסילה אחת או יותר. יצוין כי מדובר בנטל לא פשוט על כתפי המבקש, משהגישה הרווחת של בתי המשפט היא שלא לפסול צוואה אם ניתן לתקן את הפגם. כמו כן, בית המשפט יכול להורות על פסילה חלקית של הצוואה ואינו מחויב לבטלה לגמרי.
בין עילות הפסילה הנפוצות הן השפעה בלתי הוגנת, אשר משמעה כי רצונו האמיתי של המצווה אינו בא לידי ביטוי בצוואה, אלא הכתובה בה הוא תוצאה של לחץ בלתי הוגן. דוגמא נוספת היא העדר כשירות המנוח במועד עריכת הצוואה, טענה אשר אם תתקבל, תביא בדרך כלל לפסילת הצוואה כולה.
עורכת דין מאיה רוטנברג, מנהלת תחום דיני משפחה במשרד עורכי דין רוטנברג. עו"ד מאיה רוטנברג הינה בעלת ניסיון של מעל 20 שנים בתחום המשפחה, מאחוריה ניסיון מעשי רב בתחום הצוואות וירושות . עו"ד רוטנברג התמחתה כעו"ד במשרדים המובילים בתחום דיני משפחה בארץ וכן מרצה באקדמיה.
ניתן לפנות אלינו דרך טופס יצירת הקשר ונחזור אליכם בהקדם.
אנו זמינים באמצעים הבאים:
מאיה רוטנברג, עורכת דין סניף תל-אביב צפון:
רחוב ראול ולנברג 18, מתחם CU (שוק צפון) מגדל C קומה 2 רמת החייל, תל-אביב. ישראל
מיקוד: 6971915
טלפון: 03-6161535
פקס: 03-6161913
נייד: 0544-705733
|
Maya Rotenberg, Adv. North Tel-Aviv branch:
18 Raoul Wallenberg St., Building C, 2nd floor CU business park, Ramat Hachayal ,Tel-Aviv, Israel.
Zip Code: 6971915
Tel: +972-3-6161535
Fax: +972-3-6161913
|