דיני משפחה והמעמד האישי
מהם דיני המשפחה?
לכל ענף משפטי המורכבות שלו, אך תחום דיני המשפחה ( family-law) והמעמד האישי הוא תחום ייחודי מאוד, מכיוון שהצדדים לסכסוך הם קרובי משפחה. המשמעות היא, כי ההליך המשפטי מלווה תמיד באמוציות רבות, המשפיעות על אופן קבלת ההחלטות של בעלי הדין ואין המדובר בסכסוכים בעלי אינטרס כלכלי גרידא.
עורך דין דיני משפחה
על כן, לצד מומחיות משפטית עמוקה, נדרש עורך דין העוסק בדיני משפחה, גם לרגישות והפגנת הבנה רבה כלפי לקוחותיו.
- דיני משפחה: המדריך לגירושין - עו"ד מאיה רוטנברג
דיני משפחה והמעמד האישי
בעשור האחרון יש עלייה ניכרת במודעות המשפטית של הציבור וזו באה לידי ביטוי בתחומים משפטיים רבים, ביניהם גם דיני משפחה. כך למשל, יותר אנשים מכירים בחשיבות של עריכת צוואה ופונים לעורך דין, על מנת לדאוג לעתידם של הקרובים להם. במקביל, מתקיימים יותר הליכים של התנגדות לצוואה. מספר הזוגות המתגרשים גדל משמעותית ואיתו באה עלייה בעריכת הסכמי ממון, כדי למנוע סכסוך כלכלי בעת פרידה.
השינויים החברתיים הביאו גם הם את דיני המשפחה לקדמת הבמה, משגדל מספרם של זוגות ידועים בציבור. יותר זוגות מתחתנים בנישואים אזרחיים, ילדים מגיעים לעולם בהורות משותפת ועוד. בכל הסיטואציות הללו יש צורך בייעוץ משפטי מקצועי של עורך דין לדיני משפחה, על מנת להכיר את הזכויות, להכין הסכמים רלוונטיים ועוד.
סוגי הסכסוכים בדיני משפחה
זהו ענף משפטי רחב, הכולל ראשית כל, את הליך הגירושין. במסגרתו, יש לפנות אל בית הדין הרבני, לצורך סידור הגט או אל בית המשפט לענייני משפחה לצורך הליך התרת נישואין. יש להסדיר את משמורת הילדים ומזונותיהם, את חלוקת הרכוש בין בני הזוג ועוד, כאשר בנושאים אלו קיימת סמכות מקבילה בין הערכאות. למרבה הצער, בחלק מהליכי הגירושין מעורבת אלימות במשפחה, אז עורך הדין נדרש להוצאת צו הגנה או צו למניעת הטרדה מאיימת.
מתי צריך עו"ד דיני משפחה
דיני משפחה והמעמד האישי מטפלים גם בנושאים של אפוטרופסות וכן ייפוי כח מתמשך, אשר נועדו להגן על מי שאינו יכול לטפל בענייניו עקב מצב פיזי ו/או נפשי, כמו גם מינוי תומך החלטות ומסמך הבעת רצון, המהווים מעין הליכי ביניים לאלו. תחומים נוספים הם למשל צוואות וירושות, הליכי אימוץ, תביעות אבהות, חטיפת ילדים ועוד שורה ארוכה של נושאים.
בית המשפט לענייני משפחה
בשל אופיים הרגיש של הסכסוכים המשפטיים בתחום דיני משפחה והמעמד האישי בישראל, אלו אינם נדונים בבתי המשפט האזרחיים הרגילים (שלום ומחוזי) אלא בערכאה ייחודית. זהו בית המשפט לענייני משפחה, אשר ניתנו לו בחוק סמכויות מיוחדות, על מנת להביא לסיום הסכסוך בצורה יעילה יותר. כך למשל, בתי המשפט למשפחה אינם כפופים לסדרי הראיות הרגילים ורשאים לסטות מהם כדי לרדת לחקר האמת.
כל סכסוך בין בני משפחה נדון בבית המשפט לענייני משפחה, למעט ענייני נישואין וגירושין הנמצאים בסמכות מקבילה שלו ושל בית הדין הרבני. מרוץ הסמכויות בין הערכאות מערים קשיים רבים על הליך הגירושין שהנו קשה מטבעו ושם באה לידי ביטוי בין היתר החשיבות הרבה שבבחירה נכונה של עורך דין למשפחה.
חשיבות בחירת עורך הדין
כאשר אדם זקוק לייעוץ משפטי, עליו לפנות תמיד לעורך דין המתמחה באותו התחום. כך גם במקרה של דיני משפחה והמעמד האישי. זאת משום שהידע, הניסיון והמומחיות המשפטית מכתיבים במידה רבה את התוצאה של ההליך המשפטי.
אולם במקרה של סכסוך בדיני משפחה, לא די בכך כי ניתן דעתנו על מקצועיותו של עורך הדין. עלינו גם לבחור במי שלצד המענה המשפטי המדויק, יוכל גם לתת לנו כתף תומכת ולסייע לנו להפריד בין האמוציות לבין קבלת ההחלטה הנכונה עבורנו. הדבר נכון במיוחד בהליכי גירושין אשר במהלכם מומלץ להסתייע בעורך דין גירושין, אך גם בסכסוכים אחרים כגון סכסוכי ירושה, מינוי אפוטרופוס ועוד.
משרד עורכי דין מוביל בתחום דיני משפחה וגירושין
אם אתם עומדים בפני גירושין מבן הזוג או זקוקים לסיוע משפטי בתחום דיני המשפחה, מומלץ להתייעץ לפני שאתם פועלים, החלטה לא נכונה בתחום זה עלולה להוביל להשלכות קשות על חייכם האישיים ומצבכם הכלכלי בעתיד. מוטב שתפעלו בליווי עורך דין משפחה מנוסה ומקצועי אשר יסייע לכם מבחינה משפטית, יבדוק את המצב המשפטי והמסמכים הרלוונטיים בטרם נקיטת הליכים.
משרד עורכי דין מאיה רוטנברג יבנה עבורכם אסטרטגיה שתשיג את מטרותיכם יתמוך ויקנה לכם תחושת ביטחון לדרוש את זכויותיכם, תוך ליווי אישי ותמיכה במהלך ההליך המשפטי.
עו"ד גירושין
עו"ד מאיה רוטנברג מומחית בהליכי גירושין, דיני משפחה והמעמד האישי, עורכת דין לענייני משפחה ומגשרת העומדת בראש משרד הכולל צוות עורכי דין מקצועי וקשוב בתחום דיני המשפחה.
מה נכלל בתחום דיני המשפחה והמעמד האישי?
דיני משפחה עוסקים ביחסים החוקיים במשפחה, ויחסי זכויות וחובות במסגרת התא המשפחתי. מקובל לכלול בתחום המשפטי של דיני משפחה את ענייני המעמד אישי - דיני אישות (נישואים וגירושים, הורות, דת, יוחסין וירושה). בדיני המשפחה נכללים גם זכויות וחובות הנובעים מן המעמד המשפחתי.
דיני משפחה באנגלית (family law; matrimonial law; law of domestic relations).
תחום דיני המשפחה הינו תחום משפטי רחב ומורכב ועל כן נדרש ידע, ניסיון והתמקצעות ספציפית מעורך הדין העוסק בו. מורכבותו של תחום דיני המשפחה נובעת מעצם היותו תחום משפטי המלווה בדרך כלל ברגשות חזקים, משברים כלכליים, נפשיים, חברתיים ועוד.
הצדדים המעורבים בסכסוך המשפחתי חווים לעיתים רגשות ומשברים אשר במודע או שלא במודע, משפיעים על אופן קבלת ההחלטות בזמן הסכסוך ולאחריו.
תחום המעמד האישי הינו אחד התחומים העיקריים והמרכזיים בדיני המשפחה, הגידול המשמעותי שחל בשנים האחרונות באחוזי הגירושין וריבוי קיומן של משפחות שבראשן הורה עצמאי, הוביל אף לגידול מבקשי הסיוע המשפטי בתחום זה.
כמו כן, ההליכים המשפטיים במקרים רבים מתמשכים ומתארכים, ולעיתים אף מתעוררים לחיים גם לאחר שהצדדים היו בטוחים שהגיעו לסיומם.
הנושא העיקרי בו עוסק תחום דיני המשפחה הוא גירושין וכל מה שכרוך ונלווה להם, כגון:
-
ענייני משמורת וזמני שהות של קטינים.
-
מזונות קטינים.
-
מזונות אישה.
-
אבהות/אמהות.
-
חלוקת רכוש בין בני זוג.
-
אלימות במשפחה.
-
כתובה.
עם התפתחותו של העולם המודרני, אנו עדים לקיומם של תאי משפחה מסוגים שונים ומגוונים, זוגות מעורבים (דת/ מין), משפחות שבראשן הורה עצמאי וכו'. כפועל יוצא מכך ישנן צורות נישואין וחיי שיתוף שונים, אשר גם בהן עוסק תחום דיני המשפחה:
-
נישואין אזרחיים.
-
נישואין פרטיים.
-
ידועים בציבור.
-
ילדים משותפים ללא נישואין וללא חיי שיתוף.
סכסוכי משפחה
לאור מורכבות התחום כאמור והעובדה כי הוא מתפרש על מגוון רחב של נושאים, הוחלט בשנת 1995 להקים בישראל את בית המשפט לענייני משפחה ולהסמיך אותו לדון בכל ההליכים הנובעים מסכסוכים בתוך המשפחה. המטרה הייתה כי בני הזוג יתדיינו תחת קורת גג אחת, מול שופט אחד, שזהו תחום מומחיותו.
אולם, לעיתים החוק במדינת ישראל מסמיך גם את בתי הדין הדתיים השונים (רבני, שרעי, נוצרי ועוד), לדון בענייני נישואין וגירושין והכרוך בהם. על כן, קיימת סוגית "מרוץ הסמכויות" עליה יש לתת את הדעת בבואנו לפתוח בהליכים משפטיים.
בנוסף להליך הגירושין והכרוך בו, תחום המעמד האישי עוסק בנושאים רבים נוספים, כגון:
חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות.
-
תיקון שם וגיל.
-
אימוץ.
-
צוואות וירושות.
-
סכסוכים שונים בין אחים ובין הורים וילדיהם.
-
אמנת האג.
-
מזונות חו"ל.