En

צור קשר

checked

בית המשפט לענייני משפחה

בית משפט למשפחה 
 

 

 

 

 

 

בית משפט לענייני משפחה מהו

בישראל בית המשפט לענייני משפחה הוא הערכאה המשפטית המוסמכת לדון בכל סכסוך הנובע מהקשר המשפחתי של הצדדים. מיהו בן משפחה לצורך קביעת סמכותם של בתי המשפט לענייני משפחה? על פי סעיף 2 בהגדרות חוק בית משפט לענייני משפחה, התשנ"א – 1995, "בן משפחה" הרשאי להגיש תביעות לבית המשפט למשפחה. לבתי משפט לענייני משפחה, קיימת גם הסמכות לדון בנושאי צוואות וירושות בעיזבונו של אדם, בנושאי אפוטרופסות, ייפוי כוח מתמשך ואימוצים.

 

בית משפט לענייני משפחה מול בית הדין הרבני

לבית משפט לענייני משפחה קיימת סמכות שיפוטית מקבילה לבית הדין הרבני בכלל התביעות במשפחה, למעט סמכות דיונית בתביעות העוסקות בענייני נישואין וגירושין בין בני זוג יהודים. בתביעות שמהותן נישואים וגירושין בין בני זוג יהודים, בין אם בני הזוג התחתנו דרך הרבנות או לא,  קיימת סמכות ייחודית לדון לבית הדין הרבני.

 

חוק בית משפט לענייני משפחה

הכלל העומד בבסיס חוק בית המשפט לענייני משפחה הוא של "משפחה אחת - שופט אחד". מכלול הסכסוכים המשפטיים של אותה משפחה יידונו בפני אותו שופט באותה ערכאה.

 

הדיונים בבית משפט לענייני משפחה מתנהלים בדלתיים סגורות.

 

מה מיוחד בבית משפט לענייני משפחה לעומת בתי המשפט האזרחיים?

בית המשפט לענייני משפחה הוא ייחודי בכך שהשופטים והדיינים בבית משפט למשפחה הם מומחים בתחום דיני המשפחה. פסיקותיו של בית המשפט לוקחות בחשבון את המורכבות הקיימת ביחסים בין בני משפחה,  בית המשפט ישפוט לפי מידת הצדק אך גם בהתאם לנסיבות המיוחדות המאפיינות הליכים משפטיים בתוך המשפחה. לפיכך קיימת לבית המשפט לענייני משפחה סמכות להכשיר ראיות כקבילות כל אימת שבית המשפט סבור כי יש בכך כדי לסייע לדיון ולהשגת צדק.

 

בית המשפט לענייני משפחה דן בסכסוכים הנובעים מן הקשר המשפחתי שבין הצדדים. לצידו של בית משפט לענייני משפחה פועלת יחידת הסיוע המורכבת מפסיכולוגים ועובדים סוציאליים.

 

בין הסוגיות בהן דן בית המשפט: משמורת ילדים, מזונות ילדים, חלוקת רכוש בגירושין וענייני ירושות וצוואות. במאמר זה נסביר מהו ייחודו של בית המשפט לענייני משפחה, האם ניתן לערער על פסקי הדין הניתנים על ידו וכמו כן, נסביר את החשיבות שבקבלת ייעוץ משפטי של עורך דין משפחה.

 

ייחודו של בית המשפט לענייני משפחה 

ההליכים המתנהלים בבית המשפט לענייני משפחה, הם הליכים בעלי נסיבות מיוחדות. אין המדובר בסכסוכים משפטיים עסקיים, בין צדדים בעלי אינטרס כלכלי בעיקר, אלא בסכסוך בין קרובי משפחה, לעיתים קרובות בני זוג והסוגיות הנדונות הן אישיות מאוד.

 

בשל אופיים האישי והרגיש של ההליכים המשפטיים המתנהלים בבית המשפט לענייני משפחה, ניתנה לו גמישות דיונית, שמשמעותה כי הוא אינו כפוף לסדרי הדין והראיות הנהוגים ככלל, בבית משפט אזרחי רגיל. בית המשפט לענייני משפחה, רשאי לנהל כל דיון המתנהל בפניו, על פי שיקול דעתו, על מנת להגיע לחקר האמת ולייעל את הדיון, לרבות, הכשרת ראיה כקבילה, כאשר זו לא הייתה מתקבלת בהליך אזרחי אחר במידה ויטען לכך עורך דין משפחה.  

 

ערעור על פסקי דין של בית המשפט לענייני משפחה

בתי המשפט לענייני משפחה, הם בדרגת בית משפט שלום. על כן, ניתן לערער על פסקי הדין הניתנים בהם, כפי שניתן לערער על פסקי הדין הניתנים בבתי משפט השלום. הגשת ערעור תיעשה ככלל, תוך 45 יום ממועד מתן פסק הדין והערעור יוגש לבית המשפט המחוזי, בעל הסמכות המקומית לדון בערעור. היה והתוצאה המשפטית של הערעור לא השביעה את רצון מי מהצדדים וברצונם לערער על פסק הדין שניתן על ידי בית המשפט המחוזי, לא ניתן יהיה להגיש ערעור באופן אוטומטי, אלא יש צורך בהגשת בקשת רשות ערעור על ידי עורך דין משפחה. אם זו תאושר, ניתן יהיה להגיש ערעור לבית המשפט העליון, תוך 30 יום מן המועד שניתן פסק דינו של בית המשפט המחוזי.

 

חשיבותו של הייעוץ המשפטי 

עומדים בפני הליך גירושין? מעוניינים להגיש התנגדות לצוואה? בכל עניין משפטי הנוגע לתחום דיני המשפחה, יש לפנות לייעוץ משפטי של עורך דין משפחה המתמחה בתחום. מדובר בהליכים משפטיים מורכבים, הדורשים מומחיות ספציפית בדיני משפחה וניסיון מקצועי עשיר, על מנת לנהל את התיק בצורה הטובה ביותר ועל כן, מומחיותו של עורך דין משפחה היא קריטית.

 

מורכבות ההליכים בתחום דיני המשפחה, נובעת בין היתר ממרוץ הסמכויות שבין בית המשפט לענייני משפחה לבין בית הדין הרבני. לשתי הערכאות הללו, סמכות מקבילה בנושאים רבים ובשל ההבדלים המהותיים בגישותיהן (בית המשפט לענייני משפחה מאופיין בגישה ליברלית יותר, לעומת בית הדין הרבני, הפוסק על פי ההלכה וגישתו שמרנית באופייה), ישנה חשיבות רבה לניהול מקצועי וחכם של התיק ע"י עורך דין משפחה על מנת לשמור על זכויות הלקוח בצורה הטובה ביותר.

 

מתי כדאי לפנות לייעוץ משפטי? בשלב מוקדם ככל האפשר. כך יכול עורך הדין משפחה המייצג, לתכנן את האסטרטגיה לניהול התיק, על פי נסיבותיו וזאת כאשר כל האפשרויות המשפטיות פתוחות בפניו והוא אינו כבול על ידי הליכים משפטיים שננקטו מטעם הצד השני.  

 

 

תרשים: ההליך המשפטי בבית המשפט לענייני משפחה

תרשים סדר פעולות בבמ

 

עו"ד ומגשרת מאיה רוטנברג העומדת בראש מחלקת דיני משפחה ברוטנברג, משרד עורכי דין, הינה בעלת ניסיון של מעל 15 שנים בתחום דיני המשפחה, עו"ד מאיה רוטנברג צברה ניסיון רב בניהול תיקי גירושין, הסכמי זוגיות, צוואות וירושות ולרשותה משרד בעל צוות עורכי דין בעלי מומחיות מגוונת בעולם המשפט.

מעוניינים להתייעץ? אנחנו כאן בשבילכם.

יצירת קשר עם עו''ד מאיה רוטנברג


 

באפשרותכם למלא את טופס יצירת הקשר ונחזור אליכם בהקדם.
ניתן להשיג אותנו באמצעים הבאים:

 

מאיה רוטנברג, עורכת דין

סניף תל-אביב צפון:

 

רחוב ראול ולנברג 18, מתחם CU (שוק צפון) מגדל C קומה 2 רמת החייל, תל-אביב.

ישראל     

 

מיקוד:  6971915 

 

טלפון:  03-6161535

 

פקס:  03-6161913   

 

נייד:    0544-705733

 

office@rotenberglaw.co.il

Maya Rotenberg, Adv.

North Tel-Aviv branch:

 

18 Raoul Wallenberg St., Building C, 2nd floor CU business park, Ramat Hachayal ,Tel-Aviv, Israel.

 

Zip Code: 6971915

 

Tel:       +972-3-6161535

 

Fax:   +972-3-6161913


Mobile:
+972-54-4705733

 

office@rotenberglaw.co.il

 

*
*
טען קובץ
checked

יצירת קשר
יצירת קשר מהירה
עבור לתוכן העמוד