צור קשר
צוואת מראה
בתכנון העיזבון ישנם מספר סוגים שונים של צוואות בהן זוגות נשואים יכולים להשתמש כדי לתאם את משאלותיהם. יש צוואות הדדיות, צוואות משותפות, ופורמט שכיח בעולם, צוואות מראה (mirror wills). למרות שהמונחים עשויים להישמע דומים, לכל אחד מהסוגים הללו יש היבטים שונים. אלה יכולים להשפיע באופן משמעותי על אופן חלוקת הרכוש ואם ניתן לשנותם כאשר אחד מבני הזוג נפטר.
הנה כיצד פועלות צוואות מראה, כמו גם כיצד הן משתוות לסוגים אחרים של צוואות שזוגות שוקלים בדרך כלל בעת תכנון העתיד.
מהן צוואות מראה?
צוואות המראה עובדות באותה צורה כמו שהשם מרמז. מדובר בעיקר בצוואות בשתי צוואות בעדים זהות שמבוצעות על ידי שני צדדים שונים, בדרך כלל נשואים. המונח מראה מתייחס לעובדה שהצוואות משקפות את אותן משאלות: שכל רכושו של אדם אחד יועבר לבת הזוג שלו עם מותו, או הענקות הספציפיות והעברת הרכוש בכל צוואה זהות לחלוטין.
בנוסף, כל אחד מבני הזוג ממנה את השני כמוציא לפועל, להיות האדם שמונה לנהל את עזבון הנפטר. במקרה ששניהם ימותו במקביל, כל צוואה מכילה שפה המורה על חלוקת נכסיהם בקרב ילדיהם או יורשים נבחרים אחרים.
אף על פי שכל צוואה מכילה שפה כמעט זהה, כל מסמך הוא חוזה משפטי נפרד משלו, שכל אחד מהם נחתם ומבוצע על ידי הגורמים המתאימים, וניתן לבטל אותו על ידי החותם בכל עת.
במה שונות צוואות המראה מסוגים אחרים?
ישנם סוגים אחרים של צוואות שבני זוג יכולים לבחור מלבד צוואות מראה. עם זאת, לפעמים אנשים יכולים להכשיל את השמות. כך נבדלים רצונות המראה מסוגים אחרים.
צוואת מראה מול צוואות הדדיות
אמנם הם דומים מאוד, אך ישנם הבדלים מרכזיים בין מראה לבין צוואות הדדיות (המכונות לעתים גם צוואות נשואות). אחת מהן היא שהצוואה ההדדית מכילה שפה מותנית שיכולה להפוך את ההסכם לבלתי ניתן לביטול. הצוואה עשויה לקבוע במקרה של מות אחד מבני הזוג, לבן הזוג שנותר בחיים יש מגבלות מסוימות באופן בו הם יכולים להוריש חפצים אישיים או רכוש אחר.
לדוגמא, כל צוואה עשויה להכיל שפה המציינת חלקת נכס מקרקעין או משהו אחר (כמו ירושה משפחתית) יכול להגיע לבן משפחה מסוים עם מותו של אחד מבני הזוג. לפיכך, כאשר אחד מבני הזוג מקדים את השני, חלוקת הרכוש יכולה להתבצע רק על פי ההסכם שערכו בצוואות ההדדיות.
סוג זה של צוואה נפוץ יותר על ידי בני זוג המעורבים בנישואין שניים (נישואים פרק ב') או מי שמעוניין להגן על ילדיהם במקרה של נישואין חוזרים.
צוואות מראה מול צוואות משותפות
בעוד שצוואות מראה הן מסמכים משפטיים נפרדים לחלוטין, צוואה משותפת היא למעשה מסמך תכנון עיזבון משפטי יחיד עליו חתומים יותר מצד אחד, בדרך כלל זוג נשוי. בצוואות משותפות, בני הזוג יסכימו כיצד לחלק נכסים בבעלות משותפת, אך גם מאפשרים לבן/בת הזוג להתוות כיצד הם רוצים שיחולק גם את הרכוש הנפרד שלהם. לאחר מכן כל צד יחתום על אותו מסמך בכדי שיהיה בתוקף.
החיסרון העיקרי בצוואה משותפת, לעומת זאת, הוא נושא הביטול שלה. לאחר שנפטר אחד מבני הזוג, הצוואה נכנסת לתוקף באופן רשמי ובלתי חוזר ולא ניתן לשנות אותה על ידי בן הזוג שנותר בחיים. בשל הנושאים הרבים המתעוררים לרוב בצוואות משותפות, מרבית עורכי הדין לתכנון העיזבון אינם ממליצים עליהם ללקוחותיהם.
יתרונות וחסרונות של צוואות מראה
צוואות מראה הן דרך נהדרת לספק התוויה פשוטה וחסכונית לתכנון עזבון כאשר לזוג יש משאלות דומות, אך גם מספקת דרכים לביצוע רצון מצווה אישי. כל אחד מבני הזוג יכול להוסיף סעיף נוסף להורשה של רכוש אישי לבני המשפחה האחרים אם הם יעברו קודם.
צוואות מראה נועדו לשקף את משאלות תכנון העיזבון הדומות של זוג. עם זאת, מכיוון שהם מסמכים משפטיים נפרדים לחלוטין, ניתן לבטל אותם לפני המוות בכל שלב. מסיבה זו לעיתים יכולים להיווצר סיבוכים אם בן הזוג שנותר בחיים נישא בשנית, או שהילדים מתחתנים בשנית, מתגרשים או נתקלים בקשיים כלכליים.
מורכבות נוספת: לפעמים זה יכול לקרות שחלק מהרכוש או הנכסים עוברים מחוץ למשפחה, מחוץ לייעודם המקורי, לכן צריך לבחון מראש אם צוואה משותפת מתאימה.
האם אני צריך עורך דין שיכתוב צוואה?
תכנון עזבון יכול להיות תהליך מבלבל שלעתים קרובות מגיע עם שאלות, סיבוכים ואזהרות. כמו בכל העניינים המשפטיים, לפעמים מה שאינך יודע יכול לפגוע בך או במשפחתך, לכן חפש את שירותיו של עורך דין מנוסה לתכנון עיזבון לפני שתחליט על סוג מסוים של צוואה או אמון לתכנון ולהגנה עתידית.
למשרדנו ניסיון של מעל 20 שנה בתחום צוואות ירושות ודיני משפחה.
פרסומים אחרונים בעיתונות