צור קשר
מגשרת גירושין | עו"ד גירושין מאיה רוטנברג



הסבר עו"ד מוסמכת בגישור על תהליך גישור הגירושין
הליך גישור גירושין הנו פתרון משא ומתן לזוגות נשואים שהחליטו לפנות להליכי גירושין.
בהליך זה, בני הזוג, במקום להגיש תביעות ולשכור עורכי דין יושבים ומדברים על נוסחת הפשרה הכי טובה לשניהם והכי חשוב, הכי טובה לילדים. גישור גירושין מאפשר לזוגות אפשרות לתכנן את עתידם באופן רציונלי, ובאווירה של שיתוף פעולה וכבוד הדדי.
זוגות רבים בוחרים בגישור גירושין ולא בהליכי גירושין בבית משפט כי הם מוצאים שדרך הגישור טובה יותר למשפחותיהם.
זוגות אומרים לעתים קרובות כי גישור גירושין:
⇐ משתלם יותר.
⇐ לוקח פחות זמן.
⇐ הליך הגישור משפר את התקשורת בניהם.
⇐ מעודד אווירה של שיתוף פעולה בהליך הגירושין.
⇐ נותן להם יותר שליטה על תוצאות הגירושים.
⇐ מאפשר להם לקבל החלטות נכונות ושקולות יותר עבור משפחתם.
⇐ מגן על ילדיהם מפגיעה רגשית.
הליך גישור הגירושין
בגישור גירושין בני הזוג נפגשים עם צד ג' ניטרלי, המגשר, ובעזרתו דנים על הסוגיות שצריך לפתור כדי ששניהם יוכלו לסיים את הנישואין שלהם בצורה ידידותית וחסכונית ככל האפשר.
הנושאים לדיון בגישור גירושין כוללים בין היתר את הדברים הבאים:
1. חלוקת רכוש (נכסים / התחייבויות)
2. משמורת על ילדים וזמני שהות.
3. מזונות בן זוג / מזונות ילדים.
גירושין בגישור:
עקרונות גישור לתרגול עצמי - ששת השלבים
הסכם גישור גירושין להורדה
המדריך לגישור גירושין
תפיסות מוטעות של בני זוג בהליכי גירושין לגבי גישור גירושין
בקרב בני זוג מסוכסכים, ישנן תפיסות מוטעות נפוצות המונעות מבני זוג בהליכי גירושין לפתור את סוגיות הגירושין שלהם - כגון מזונות, הסדר רכוש ומשמורת על ילדים - באמצעות גישור גירושין.
כעורכת דין ומגשרת לדיני משפחה במשך יותר מ-20 שנה, אני משקיעה זמן רב בחינוך לקוחות פוטנציאליים והציבור בנוגע ליתרונות הרבים שיש בבחירת הליך גישור לגירושין במקום לבחור בדרך ההתדיינות המסורתית יותר בבתי המשפט.
3 תפיסות מוטעות נפוצות לגבי גישור גירושין
למרות שהליך גישור גירושין הוא הרבה פחות יקר, צורך פחות זמן מפלג ומלחיץ פחות מהאלטרנטיבה של התדיינות משפטית, לעתים קרובות אני שומעת את אותן שלוש תפיסות מוטעות על הליכי גישור גירושין.
במציאות, מכיוון שגישור הוא גישה כה מותאמת והוליסטית לגירושין, כל החששות הנפוצים הללו מתפוגגים בשלבים הראשונים של הגישור. למעשה, כמעט כל סכסוך גירושין, או כל עניין של דיני משפחה, מתאים לגישור והצדדים יכולים לפתור את מחלוקותיהם העיקריות בהצלחה ללא הוצאות גדולות ומחיר הפגיעה הרגשיות של התדיינות משפטית.
כנראה התפיסה המוטעית הנפוצה ביותר שאני שומעת מאנשים על גישור גירושין כי הם מאמינים שהיא מתאימה רק לזוגות חביבים מאוד.
מטרת המטפל היא לא לגשר בין הצדדים, אלא לעזור להם לפתח יכולת טובה יותר לתקשר מול המחסומים הרגשיים שהם מתמודדים איתם.
האמונה שהמגשר ישמש כשופט בהליך ויגיד לאנשים מה הם הולכים לעשות היא אי הבנה שכיחה מאוד שאני שומעת על הליך גישור גירושין.
פעמים רבות הצדדים בגישור מופתעים כאשר המגשר שלהם מציע להם לשקול לפנות לעורכי דין לענייני משפחה לייעוץ.
שלבי גישור הגירושין: איך באמת מתנהל הליך גירושין בגישור?
למרות שישנן גישות שונות ל⇐גישור, רובן תואמות לפרקטיקה של עקרונות גישור דומים. מרבית הגישורים עוברים סדרה של חמישה שלבים - לאו דווקא בסדר זה, וחלקם עשויים לחזור על עצמם בנקודות שונות במהלך הגישור.
מאמר מומלץ:⇐ גישור: ששת השלבים | עקרונות גישור לתרגול עצמי
הליך הגישור של מתגרשים יכול להיות שונה בהתאם לנסיבות, אך היסודות של כל שלב על פי הפרקטיקה המקובלת הם:
-
שלב 1: ההיכרות והכנה לגישור הגירושין
בשלב ראשון זה, המגשר עובד עם בני הזוג כדי להניח את הבסיס להכנה של הליך הגישור. בשלב זה בני הזוג נותנים למגשר רקע על מצבם והמגשר מסביר כיצד יתנהל הגישור. המגשר מציע גישה ומתווה שיכול לייעל את הסיכויים להגיע ל⇐ הסכם גירושין.
להורדה: דוגמא להסכם גירושין
בשלב זה תעריכו את הנושאים שבהם אתם מסכימים או לא מסכימים, ותוכלו לקבוע יחד בהתאם מתווה להמשך הליך הגישור וייחתם ⇐ הסכם גישור גירושין.
-
שלב 2: איסוף מידע
על מנת שהגישור יצליח, על בני הזוג, ועל המגשר/ת להיות מצויים ככל האפשר בפרטים לגבי עובדות המקרה שלכם ולהציג את המסמכים הקשורים. זהו שלב איסוף המידע.
תהליך זה מתחיל במהלך הפגישה הראשונה ולפעמים זה נמשך גם אחרי המפגש הראשון.
אם המידע שבני הזוג והמגשר זקוקים לו לבירור העובדות אינו זמין או שנוי במחלוקת, המגשר ינסה לעזור למצוא דרכים להשיג אותו או לקבוע מה נכון. לעיתים יש צורך לפנות למומחים מקצועיים על מנת להכריע בעובדות.
לדוגמה: ייתכן שצד אחד יצרך למסור את מספר הפוליסה ופרטים אחרים של פוליסת ביטוח חיים או זכויות פנסיוניות אחרות. אם אינך מצליח לאתר את עותק הפוליסה שלך, המתווך עשוי להציע דרכים לקבל מידע זה, כגון ליצור קשר עם הסוכן שמכר לך את הפוליסה או לכתוב לחברת הביטוח.
כבר בשלב זה, המגשר עשוי להתחיל לדון בכללים המשפטיים הרלוונטיים להליך הגירושין. זה יכול לכלול את חוקים המכתיבים כיצד בית המשפט יחלק את הנכסים והחובות שלכם, כיצד יוחלט על משמורת ילדים ומזונות ילדים, הורות משותפת- משמורת משותפת, מתי וכיצד ניתן להורות על מזונות, וכן חוקים העוסקים בסוגיות קשורות כמו מיסים וביטוח חיים ובריאות.
מידע משפטי כללי זה יעזור לכם להחליט על מה וכיצד לדון בסוגיות הגירושין.
המגשר גם יבקש מבני הזוג להביא מסמכים פיננסיים כגון: חשבונות בנק, החזרי מס ודוחות בנק ומשכנתא. ככל שתתקדם, המגשר יסכם את המידע המורכב.
שלב שני זה של הגישור יכול להתפרש על פני שני מפגשים או יותר, במיוחד אם קיים צורך לעשות עבודת איסוף מסמכים והתייעצות עם מומחים כדי לקבל מידע נוסף או הערכות.
לעיתים בני זוג מרגישים שהם כבר יודיעים מספיק על מצבם ויש להם רעיונות כיצד לפתור את המחלוקות, אתם עלולים למצוא עצמכם חסרי סבלנות לשלב זה ורוצים להתקדם במשא ומתן.
למרות שהצדדים לגישור ירצו למהר הלאה, תפקידו של המגשר הוא לוודא שלשני לכל המשתתפים בגישור יהיו את כל העובדות והמידע הנדרשים למשא ומתן על הסכם גירושים מחייב מבחינה משפטית ולהימנע ממצב בו אחד מהצדדים לא יחתום ללא הסכמה מלאה וידיעת ההשלכות.
-
שלב 3: מיקוד ותיחום המחלוקת
בשלב המיקוד, המגשר עוזר לכל אחד מבני הזוג לבודד ולהגדיר את המניעים האישיים להשגת תוצאות מסוימות בהליך גישור הגירושין.
מניעים אלו מורכבים מדאגות, סדרי עדיפויות, יעדים וערכים אישיים. לעתים קרובות הם מכונים על ידי המגשרים "צרכים ותחומי עניין". כאן אנו משתמשים במונח הרחב יותר "אינטרסים".
זיהוי והגדרת נושאי מחלוקת מסייע במסגרת מטרת הליבה של הגישור: מציאת פתרון של בעיות הקשורות באינטרסים החשובים ביותר של כל אחד מבני הזוג.
ברוב הליכי הגירושין, יש לבחון סוגיות רבות לאור האינטרס של כל אחד מבני הזוג. אלה כוללים חלוקת רכוש וחובות, משמורת ילדים, מזונות ילדים ומזונות. לעיתים קרובות, האינטרסים של בני הזוג יחפפו.
זה צפוי במיוחד אם האינטרסים כרוכים בהשפעתם על אחרים כגון על הילדים. כאשר סיטואציה כזו מתרחשת, היא מגדילה את הסבירות למצוא אפשרויות הסדר העוסקות בדאגות המשותפות שלהם כגון טובת הילדים או עסק משותף.
כמובן שלא תמיד ניתן לנהל משא ומתן על הסכם המספק באופן מלא את כל האינטרסים של הצדדים השנויים במחלוקת.
יתכן שיהיה צורך להתפשר על אינטרסים מסוימים, במיוחד בגירושין, סכסוך שבו יש לחלק משאבים מוגבלים בין שני משקי בית. אך אם המיקוד הוא בזיהוי וטיפול בצרכים ובאינטרסים החשובים ביותר של כל אדם, הפשרות כתוצאה מכך יהיו אלה ששני בני הזוג יכולים לחיות עימם.
יש מגשרים שמעדיפים לנהל את שלב תיחום המחלוקות ומיפוי האינטרסים בפגישות נפרדות, מכיוון שהם מאמינים שזה מכין טוב יותר את כל אחד מבני הזוג לשלב הבא: משא ומתן.
*מגשרים אחרים מעדיפים מפגשים משותפים מכיוון שהם מאמינים כי התגבשות כל צד לסכסוך עם המגשר לגיבוש אינטרסים מהווה בסיס טוב יותר לשלב המשא ומתן.
שני הגישות עובדות טוב, אם כי מפגשים נפרדים גורמים למחיר הגישור לעלות קצת יותר ולקחת מעט יותר זמן, כי כל דבר חשוב שנאמר בפגישה הנפרדת יצטרך לחזור על עצמו לבן הזוג השני.
-
שלב 4: משא ומתן
לאחר שהמגשר עזר לבני הזוג לתאר את הנושאים והאינטרסים בצורה ברורה, הגיע הזמן לנהל משא ומתן להסדר מקובל. שלב זה מתחיל בדרך כלל בבדיקת פתרונות.
בעזרת המגשר, בני הזוג דנים ומעריכים את האלטרנטיבות לפתרונות של הסכסוך, עד שבסופו של דבר הם מצמצמים את האפשרויות לאלה שעובדים הכי טוב עבור שני בני הזוג. ההגעה לשילוב הפתרונות הסופי תכלול פשרות וויתורים משני הצדדים.
-
שלב 5: סיום
בשלב זה, טיוטת הסדר הגישור מועברת למסמך רשמי המופץ לשני בני הזוג לבדיקה אצל יועציהם המשפטיים.
אם המחלוקות שנותרו אינן מהותיות, המגשר רשאי להכין תזכיר המתאר את הסדר גישור הגירושין של בני הזוג ולאפשר לחתום עליו לפני שבני הזוג יסיימו את הליך הגישור.
התזכיר יכול לסכם את נקודות ההסכם המהותיות ולשמש כבסיס להכנת הסכם גירושין פורמלי שיוגש לבית המשפט כחלק מתיק הגירושין ויהפוך לפסק דין גירושין רשמי ומחייב.
מגשרים רבים, בעיקר אלו שהם גם עורכי דין לגירושין, יכינו את הסכם הפשרה בכתב שיוגש לבית המשפט. עם זאת, כדאי שיהיה לך עורך דין משלך לבחון את טיוטת ההסכם בשמך.