תמ"ש 4542-03-16 חישוב מזונות רטרואקטיבי בעקבות התקדים בעליון 919/15
הפחתת מזונות בתיק סגור בהסתמך על תקדים בית המשפט העליון
השופט עובד אליאס הפחית בדיעבד מזונות גבר כי שכר ההורים דומה וזמני השהות שווים (משמורת משותפת).
בפסיקה שחורגת מקו הפסיקה בדיני המשפחה לאחרונה, החיל בית המשפט לענייני משפחה את החלטת העליון בע"מ 919/15 (עורכת דין מאיה רוטנברג ייצגה את האב) מדובר על תיק גירושין שהסתיים לפני שנים . הפסיקה זו יכולה להשפיע על אבות גרושים רבים שפסיקת המזונות בתיק שלהם אינה ניתנת לערעור אלא בעילה של שינוי נסיבות מהותי.
קרא/י על התיק שהחל בבית משפט לענייני משפחה בייצוגה של עו"ד מאיה רוטנברג הגיע לבית המשפט העליון ושינה את חייהם של אבות גרושים רבים : תקדים במזונות ילדים - משמורת משותפת וחבות במזונות
פסק דין חדש שמקצץ רטרואקטיבית בדמי המזונות
פסק הדין שניתן על ידי כבוד השופט עובד אליאס בבית המשפט לענייני משפחה בפתח תקווה, קובע כי פסיקת בית המשפט העליון מיום 19/07/2017 (הלכת 919) אשר שינתה את ההסתמכות על הדין העברי וקבעה באופן תקדימי כי המזונות לא יוטלו בלעדית על הגבר - תחול באופן רטרואקטיבי - המשמעות היא שניתן יהיה להפחית את המזונות שמשלמים אבות גם לאחר שתיק הגירושין נסגר.
להורדת פסק הדין תמ"ש 4542-03-16 לחצ/י על התמונה ↓
השפעת התקדים בעליון רטרואקטיבית על סכומי מזונות
בית המשפט העליון לא הכריע באופן חד משמעי אם הלכת 919-15 תחול רטרואקטיבית על תיקים שנסגרו, ולא רק על תיקים חדשים או תיקים שעדיין מתנהלים בבית המשפט. אי הוודאות יצרה חילוקי דעות בין בתי המשפט בשאלת הרטרואקטיביות כאשר שופטים שונים אימצו פרשנות שונה לגבי היקף תחולת השינוי ההלכתי על ילדים מתחת לגיל 6 ועל ההשפעה על תיקים שהדין בהם חלוט בפסק דין.
פס''ד בנושא הפחתת מזונות בעקבות ההלכה החדשה בעליון בע''מ 91915. הפחתת מזונות ילדים רטרואקטיבית כשפסק הדין חלוט על פי הסכם גירושין.
21/01/2019 ביהמ''ש לענייני משפחה בראשון לציון, שופט עובד אליאס.קרא עוד
הסכם גירושין משמורת משותפת - עתירה לביטול מזונות שינוי נסיבות בעקבות שינוי הלכת המזונות בבע"מ 919/15
בכל הקשור לשינוי שיעור מזונות אשר הוסכם בהסכם גירושין כול, הובהר בפסיקה, כאמור, כי נדרשת מידה רבה של זהירות קודם שיתערב בית המשפט בשיעור המזונות המוסכם וזאת גם אם הוכח לכאורה שינוי נסיבות כזה או אחר. קביעה זו הורתה בייחודו של הסכם הגירושין ככזה המשקלל ומאזן בין הסכמות שונות של בני הזוג בעניינים שונים, כאשר חלקם אף אינם נזכרים מפורשות בהסכם דוגמת עצם ההיעתרות לגירושין, אך השפיעו על המארג הכולל של הסכמות הצדדים כפי שמצאו לנכון לקובען בגדר הסכם הגירושין ביניהם. כך מצאנו את דברי בית המשפט.
אין מנוס מהחזרת התיק לבית משפט קמא על מנת שיוסיף ויתייחס לכלל טענות המשיב באשר לשינוי הנסיבות, לבד מהטענות הנוגעות להשתכרותו או כושר השתכרותו, על מנת שיבחן האם יש בשינוי נסיבות אלו על מנת להוות עילה לשינוי שיעור המזונות. ככל שימצא בית המשפט כי מתקיים שינוי נסיבות עובדתי שהורתו בהפחתה ניכרת בצרכי הקטינים, יוסיף ויבחן אף את השלכת הלכת 919/15 על שיעורם.
קרא עוד