צוואה בכתב יד

 

 

מהי צוואה בכתב יד?

כל אדם יכול לערוך לעצמו צוואה בכתב יד באופן עצמאי ללא עורך דין וללא עלויות.  צוואה בכתב יד או צוואה הולוגרפית היא צוואה הכוללת את כתב-היד של המצווה וחתימתו. הצוואה כולה צריכה להיות כתובה בכתב ידו של המצווה, תכלול תאריך ותהיה חתומה על ידו.

 

 

 צוואה בכתב יד באנגלית:  hand written will; holographic will

 

מחיר: כתיבת צוואה בכתב יד,  היא לכאורה עריכת צוואה "בחינם" ללא עלויות. ניתן לערוך צוואה בכתב יד ללא עדים וללא עורך דין, לכן זו הדרך הקלה והפשוטה ביותר להכנת צוואה - כל אדם יכול לערוך אותה באופן עצמאי וללא הוצאה כספית.


האם הצוואה בכתב יד תקפה?

 צוואה בכתב יד נעשית ללא לווי משפטי וללא עדים. היעדרם של עדים לעריכת הצוואה, יותר קל ליורשים שלא קיבלו את חלקם בעיזבון המנוח כפי שציפו , לנסות לערער על תוקף הצוואה, עמידתה בדרישות חוק הירושה ודעתו של המצווה בעת כתיבתה.


מהן הדרישות לעריכת צוואה בכתב יד תקפה?

כתב ידו של המנוח בלבד: צוואה בכתב יד כשמה כן היא,  כולה צריכה להיות כתובה בכתב ידו של המצווה.

 


הדפסה או שימוש במעבד תמלילים: לא ניתן להדפיס את "צוואה בכתב יד" במכונת כתיבה או במחשב.


דרישה גרפולוגית: כתב היד בצוואה חייב להיות של המצווה בלבד ולא של אף אדם אחר.


תאריך כתיבת הצוואה: על הצוואה בכתב יד יש לציין את התאריך שבו נכתבה,  גם התאריך צריך להירשם בכתב ידו של המצווה.

 

מדוע נדרש תאיך על צוואה בכתב יד? כתיבת התאריך על צוואה בכתב יד נדרשת מפני שרק הצוואה האחרונה תקפה.


חתימה על צוואה בכתב יד: על צוואה בכתב יד צריכה להופיע חתימתו של המצווה בכתב ידו, ללא עזרה מאדם אחר.

 

צוואה בכתב יד ללא עדים

הדרך המקובלת ביותר לעריכת צוואה היא צוואה בעדים, אולם ישנם גם מקרים של צוואה בכתב יד, המכונה גם צוואה ללא עדים. זאת משום שהמוריש כתב את הצוואה לבדו, ללא נוכחות של עדים ולעיתים עצם קיומה אף נודע ליורשים רק לאחר פטירתו של המצווה.

 

סוגי צוואות
דיני הירושה מכירים בארבעה סוגים שונים של צוואה: צוואה בעדים, צוואה בפני רשות, צוואה בעל פה וצוואה בכתב יד.

 

עורכי דין העוסקים בדיני ירושה וצוואות, ממליצים בדרך כלל על עריכת צוואה בעדים, משום שככל ויעלה ספק בדבר תוקפה המשפטי, יוכלו העדים להעיד על מצבו של המוריש ולסייע אפוא לבית המשפט לקבל החלטה בדבר התנגדות לצוואה.

 

כך למשל, אם נטען כי המצווה לא היה כשיר לערוך את הצוואהאו כי מדובר במקרה של השפעה בלתי הוגנת, העדים לעריכת הצוואה, יעידו על הלך רוחו של המוריש והתנהגותו במהלך החתימה על הצוואה ויוכלו לשפוך אור על הנסיבות, לכאן או לכאן.

 

דוגמא לצוואה

 

מהי צוואה ללא עדים?
כאשר אנו שומעים את המונח צוואה ללא עדים, הכוונה היא בדרך כלל היא לצוואה בכתב יד. זאת משום שזוהי למעשה הצוואה היחידה שבה נמצא המוריש לבדו במעמד עריכת וחתימת הצוואה, ללא נוכחותם של אנשים אחרים ונסביר.

 

במסגרת צוואה בעדים, נמצאים כאמור מעלה, שני עדים עם המוריש בעת חתימתו על הצוואה. במסגרת צוואה בעל פה, אומר אדם על ערש דווי את צוואתו לאנשים הנמצאים עמו באותה עת, כשגם הוא אינו לבדו במעמד זה.

 

ומה בדבר צוואה בפני רשות? זוהי צוואה הנאמרת בפני נוטריון הרושם את דברי המצווה הנאמרים בעל פה ולאחר שהקריא אותם הנוטריון בפניו, חותם המצווה על הצוואה. האם כדאי לערוך צוואה ללא עדים?

 

צוואה בכתב יד – האם זה כדאי?
לכאורה, מדובר בסוג הצוואה הפשוט ביותר מבין כל הארבעה, שהרי כל שעל המוריש לעשות הוא להחליט מי הם יורשיו, מהו חלקו של כל אחד בעזבון ולכתוב את הצוואה בכתב ידו. הוא אינו נזקק אפוא לעדים, לנוטריון ואף לא לעורך דין לשם כתיבת הצוואה.

 

העדרם של עדים בעת עריכת צוואה בכתב יד מהווה דווקא את המכשול לתקפות הצוואה ומוביל לא אחת לפסילתה על ידי בית המשפט. זאת משום שללא עדים, קשה מאוד להתחקות אחר מצבו של המוריש בעת עריכת הצוואה ולהבין האם צוואתו נערכה מתוך צלילות דעת ורצון חופשי. קל וחומר במקרים בהם היורשים כלל לא ידעו על קיומה של הצוואה, אלא לאחר שהמוריש נפטר.

 

המשמעות של פסילת צוואה היא כי רצונו של המוריש כפי שהביע בצוואתו אינו מתממש ורכושו עובר ליורשים על פי דין ולא על פי בחירתו.


 

כיצד לערוך צוואה בכתב יד בצורה נכונה?
מן האמור לעיל אנו למדים כי ישנם סוגים שונים של צוואות ולכל אחת, המאפיינים שלה. צוואה בכתב יד, הנקראת צוואה ללא עדים, היא פשוטה וקלה לביצוע מצד אחד, אך יש לה גם חסרונות רבים מצד שני ובראשם, סיכוי רב לפסילת הצוואה. על מנת שצוואתנו תתממש כפי שאנו רוצים.

 

מטרת הצוואה היא כי רכושנו יעבור בעת פטירתנו ליורשים שבחרנו, ולכן עלינו לוודא כי הצוואה תקפה משפטית, ערוכה כדין ומנוסחת באופן מפורט ונהיר. לצורך כך, יש לפנות לעורך דין המתמחה בדיני ירושה.

 

ראשית כל, נקבל מעורך הדין צוואות וירושות את כל המידע הדרוש לנו בנושא חשוב זה. שנית, לאחר שבידינו כל האינפורמציה, נוכל לקבל החלטה בדבר סוג הצוואה המתאים לנו ביותר. לבסוף, עורך הדין ינסח עבורנו את הצוואה כך שתשקף במדויק את רצוננו.

 

ככל ונרצה לאורך השנים, לשנות את הצוואה, נוכל לפנות לעורך הדין צוואות וירושות שיעשה זאת עבורנו, תוך שמירה על תקפות הצוואה וכאשר תגיע השעה, יטפל עורך הדין עבור היורשים בצו קיום צוואה.

 

משרד עורכי דין מאיה רוטנברג, מהמובילים בתחום דיני המשפחה בישראל. במשרד צוות עורכי דין לצוואות וירושות אשר ילווה אותך בכתיבת צוואה תקינה שתהיה ברורה ומפורטת ותעמוד בדרישות החוק.

 

פנו אלינו בכל שאלה ונשמח לעזור

 

 

משרד עורכי דין לענייני משפחה תל אביב

עורכת דין מגשרת מאיה רוטנברג

 

ניתן לפנות אלינו דרך טופס יצירת הקשר ונחזור אליכם בהקדם.
אנו זמינים באמצעים הבאים:

 

מאיה רוטנברג, עורכת דין

סניף תל-אביב צפון:

 

רחוב ראול ולנברג 18, מתחם CU (שוק צפון) מגדל C קומה 2 רמת החייל, תל-אביב.

ישראל     

 

מיקוד:  6971915 

 

טלפון:  03-6161535

 

פקס:  03-6161913   

 

נייד:    0544-705733

 

office@rotenberglaw.co.il

Maya Rotenberg, Adv.

North Tel-Aviv branch:

 

18 Raoul Wallenberg St., Building C, 2th floor CU business park, Ramat Hachayal ,Tel-Aviv, Israel.

 

Zip Code: 6971915

 

Tel:       +972-3-6161535

 

Fax:   +972-3-6161913


Mobile:
+972-54-4705733

 

office@rotenberglaw.co.il

 
*
*