מדריך לתביעת אבהות
אבהות ? "אל תהיה כבד, זה רק דרינק אחד" החברים של דני לחצו עליו, מקווים שיצטרף אליהם לבר השכונתי. היה זה אחד מלילות אמצע השבוע ודני התרצה לבסוף, מתכנן שתוך שעה הוא כבר יחזור לעבוד על הפרזנטציה למחר. אבל דרינק אחד קצר נהיה שני בירות וכמה צ'ייסרים, ובסוף הערב ענת הברמנית היפה המשיכה עם דני לדירתו. עוד סטוץ ברשימה של שניהם.
כעבור חודש ימים הכיר דני את נועה, אהבת חייו. באותו הזמן גילתה ענת כי היא נכנסה להריון, והחליטה שאת התינוק היא רוצה לשמור ויהי מה. ענת מצלצלת לדני לספר לו שהיא בהריון בתקווה שייקח אחריות, אבל הוא בחזקת לא מאמין - ממלמל שהילד לא ממנו, שתעשה הפלה ומנתק את הטלפון.
כעבור שנה מחליט דני להתמסד, ומציע לנועה נישואין. מה שפוגם ברגע הרומנטי הוא דפיקה עצבנית על הדלת. שליח מגיש לדני מעטפה עם שתי תביעות: האחת לאבהות והשניה למזונות.
דני תופס את הראש לא מאמין. הוא לעולם לא חשב שתהיה משמעות כלשהי לסטוץ הלילי הסתמי.
מהי אבהות?
מהי תביעת אבהות
תביעת אבהות היא תביעה הצהרתית, שמטרתה לקבוע אם אדם הוא אביו של קטין או לאו. תביעה זו מוגשת לבית המשפט לענייני משפחה באזור מגוריו של הקטין, אם על ידי אחד מהוריו של הקטין, על ידי אפוטרופוס אשר מינה עבורו בית המשפט למשפחה או על ידי הקטין בעצמו כנגד האדם הנטען שהוא האב והיועץ המשפטי לממשלה.
חשוב לציין שבדיקת אבהות מותנית בצו של בית משפט, וזאת על פי חוק מידע גנטי, תשס"א-2000, המונע עריכת בדיקות אבהות בהיעדר צו. סעיף 3(ד) לחוק קובע: "לא תיערך בדיקה גנטית להורות אלא לפי צו של בית המשפט לענייני משפחה".
לחצ/י כאן להתקשרות מנייד
עו"ד מאיה רוטנברג
0544705733
ההשלכות של מתן פסק דין בתביעת אבהות בעלות משמעויות רבות. ראשית, הכרה באדם כאביו של קטין מחייבת את האב בתשלום דמי מזונות עבור הקטין על פי הדין האישי. משמעות נוספת לכך שאדם הוא אביו של הילד רלוונטית לענייני המשמורת והסדרי הראייה.
ככל שמדובר בבני זוג יהודים, האב חייב במזונות ילדיו כך שעד גיל 6 יש חובה אבסולוטית על האב, מדין תורה. האב נדרש לשלם את צרכי הילד, ללא כל תלות ביכולתו הכלכלית.
בין הגילים 15-6 ממשיך האב לשאת לבדו בצרכים ההכרחיים, מכח תקנות חכמים ותקנות בית הדין. מעבר לצרכים ההכרחיים, האב והאם מתחלקים באופן שווה על פי רב.
מגיל 15 ואילך החיוב הוא מדין צדקה בלבד, על פי יחס ההכנסות של האב והאם.
משמעותה של קביעת האבהות
לקביעת האבהות משמעות נכבדת מבחינת מעמדו של הקטין. בדיקת אבהות יש בה כדי לקבוע האם הקטין כשר או ממזר. לעניין זה ישנן השלכות רבות מבחינת הדין העברי, שכן ילדיהם של ממזרים הם ממזרים, וכך גם ילדיהם, לדורי דורות.
עם זאת, הלכה פסוקה היא כי במקרים בהם אין חשש לפגיעה במעמדו של הקטין, תביעת האבהות היא הראיה החזקה ביותר להוכחת אבהות. מלבד זאת, זכותו של האב לדעת מיהו יוצא חלציו וזכותו של הקטין לדעת מיהו אביו הן זכויות חוקתיות. לפיכך, בדיקת הרקמות היא הדרך הטובה ביותר לבדוק סוגיה זו. יש לציין כי תביעת אבהות נשענת על בדיקת סיווג רקמות. מדובר בבדיקה פשוטה, המשווה בין המטען הגנטי של הקטין ובין המטען הגנטי של הגבר.
כאמור, בתי המשפט אינם נוטים לכפות על נבדק את עריכת בדיקת האבהות. יחד עם זאת, סירוב לבצע בדיקת סיווג רקמות ישמש כראיה לכך שהנתבע כובש את עדותו ועל כן מסרב לביצוע הבדיקה אשר עלולה לעמוד לחובתו. במקרים אלו רשאי הגבר לנמק את סירובו בנימוק סביר או לטעון כי אבהותו מוטלת בספק היות שהאישה ניהלה בתקופה המדוברת מערכות יחסים עם גברים נוספים.
הבילוי החפוז בבר השכונתי והמשכו ללילה סוער משמעותו, לעיתים, כמשמעות כלכלית של מעין משכנתא למשך שנים רבות ושינוי תוכניות וכוונות של כל אחד מהצדדים. וזאת עוד מבלי להזכיר את המחויבות המוסרית והרגשית לדור ההמשך.
שאלות ותשובות בנושא תביעת אבהות
ש: איך מתבצעת בדיקת אבהות?
ת: באמצעות בדיקת רקמות (בדיקת סיווג רקמות) – בדיקה ברמת דיוק של 99% המאפשרת להוכיח את קיומו או העדרו של קשר גנטי בין הנבדקים.
ש: האם ניתן לכפות את ביצועה של בדיקת אבהות?
ת: לא ניתן לחייב אדם לבצע בדיקת אבהות בניגוד לרצונו, אולם בית המשפט רשאי לראות בסירוב כראייה המוכיחה את האבהות ולתת פסק דין הצהרתי על אבהות, גם מבלי שהוכח הקשר הביולוגי בין האב לילד.
ש: האם הגבר יכול לסרב לבדיקת אבהות?
ת: לגבר שמורה זכות הסירוב אולם זו יכולה לשמש כנגדו ובית המשפט יוכל לקבוע אבהות גם מבלי שבוצעה הבדיקה. זאת בתנאי כי לא קיימות ראיות נוספות המוכיחות אחרת.
ש: מהי משמעותה של בדיקת אבהות?
ת: האבהות מקימה לאב זכות לפגוש את ילדיו, כאשר בהעדר הסכמה בינו לבין האם, יוכל האב להגיש תביעה למשמורת ילדים או הסדרי ראייה. כמו כן, האבהות מקימה לאב חובה לתשלום מזונות ילדים, כאשר גובה התשלום ייקבע בהתאם לצרכיהם ובהתאם למצבו הכלכלי של האב.
יצירת קשר עם עו''ד מאיה רוטנברג
באפשרותכם למלא את טופס יצירת הקשר ונחזור אליכם בהקדם.
ניתן להשיג אותנו באמצעים הבאים:
מאיה רוטנברג, עורכת דין סניף תל-אביב צפון:
רחוב ראול ולנברג 18, מתחם CU (שוק צפון) מגדל D קומה 4 רמת החייל, תל-אביב. ישראל
מיקוד: 6971915
טלפון: 03-6161535
פקס: 03-6161913
נייד: 0544-705733
|
Maya Rotenberg, Adv. North Tel-Aviv branch:
18 Raoul Wallenberg St., Building D, 4th floor CU business park, Ramat Hachayal ,Tel-Aviv, Israel.
Zip Code: 6971915
Tel: +972-3-6161535
Fax: +972-3-6161913
|
עו"ד ומגשרת מאיה רוטנברג העומדת בראש מחלקת דיני משפחה ברוטנברג, משרד עורכי דין, הינה בעלת ניסיון של מעל 15 שנים בתחום, מאחוריה עשרות תיקים של תביעות אבהות וצוות עורכי דין בעלי מומחיות בדיני המשפחה ותחומים נלווים בישראל ובעולם.
לחצ/י כאן להתקשרות מנייד
עו"ד מאיה רוטנברג
0544705733
בירור התובענה מתיישב עם טובת הקטין. צו להפניית ההורים לבדיקת רקמות ייחתם בנפרד לאחר שב"כ התובע תגיש הודעה עם מספרי תעודות זהות מדוייקים של ההורים והקטין.קרא עוד
בנסיבות הללו וכאשר מחד האב מכחיש את אבהותו וממשיך להעלות את אותן טענות, בצירוף כעת טענות חדשות ובו שולל הוא את אבהותו וכאשר ברור שכל יצירת קשר (כאשר לא קיים קשר ממועד לידת הקטינה), יהווה "רעידת אדמה" משפחתית משמעותית ביותר בפרט לקטינה, אשר איננה מכירה את האב.
ניכר כי עניין אי רישום האבהות של הנתבע על הקטינה נובע אך ורק ממשקעים זוגיים בין הצדדים ולא בשל עובדה הקשורה להוריית הקטינה. אשר על כן, אני קובעת כי מבחינה אזרחית ולצורכי מזונות, הנתבע הינו אבי הקטינה לצורך חיובו במזונות הקטינה בלבד. כתוצאה מכך, ומאחר שמדובר באב יהודי– האב חייב במזונות בתו על פי הדין האישי.
קרא עוד
סעיף 3 וסעיף 2 (א) (1) לחוק מרשם האוכלוסין, תשכ"ה-1965, לקביעת ההורות במרשם חשיבות מיוחדת, נוכח השלכתו כלפי כולי עלמא, ובכלל זה – על ענייני ירושה, אפוטרופסות, אימוץ ילדים ועניינים נוספים.קרא עוד
האם יש לאפשר לאב לטעון כעת, לאחר שלושים ושלוש שנים, כנגד אבהותו על הנתבע, בנסיבות בהן לא קיים חשש ממזרות?
ההחלטה אם להורות על בדיקה גנטית לשלילת אבהות, מעמידה משני עברי המתרס אינטרסים ושיקולים כבדי משקל ובהם: מצד אחד, זכות התובע לגילוי וחשיפת האמת, היינו - זכותו לדעת מיהם ילדיו; ומצד שני, שמירה על טובת אותו ילד - צאצא ושמירה על יציבות וודאות בחייו, שלומו הנפשי, ושמירה על זהותו וייחוסו המשפחתי, בהתאם למציאות לתוכה נולד ובמסגרתה גדל משך שנים.
למתן הצו לבדיקת אבהות, תהיינה השלכות מרחיקות-לכת על "ילד" באשר הוא ילד, בין אם הוא "ילד קטין" ובין אם הוא "ילד בגיר".
העלאת טענה של אב, כי ילדו איננו מזרעו, עלולה לפגוע בילד בגיר באותה מידה, וייתכן אף יותר, מהפגיעה בילד קטין.
קרא עוד
לא מן הנמנע כי בסופו של יום בית משפט יגיע למסקנה כי שיעור מזונות העבר או חוב העבר צריך להיות מבוסס על שיעור מזונות חודשי שונה, מאשר שיעור המזונות החודשי מכאן ולהבא.
החלטה על הגשת כתב תביעה מתוקן, לנוכח השנים שחלפו מאז הגשת כתב התביעה המקורי, היא במסגרת שיקול דעתה הרחב של הערכאה הדיונית בכל הקשור לניהול הדיון, ובכך ממעטת ערכאת הערעור להתערב.
קרא עוד
נוכח הסכמת הצדדים, הוריתי בהחלטתי על הפניית בני הזוג לעריכה בדיקה גנטית במעבדה לסיווג רקמות שבביה"ח , וזאת לצורך בירור שאלת האבהות.
לעיני בית המשפט בלבדנמסרה חוות הדעת מהמעבדה לסיווג רקמות DNA. בעקבות תוצאות חוות הדעת ובהסכמת באי כח הצדדים, הוריתי לד"ר האחראי מהמעבדה לסיווג רקמות, כי ישלים את חוות דעתו גם ביחס לסוגיית האמהות. כמו כן, נתבקש הד"ר כי חוות הדעת תתייחס לקשרי משפחה, ככל שקיימים, שאינם מדרגה ראשונה.
במועד הדיון הנ"ל מסרתי לתובעים כי מחוות הדעת של המעבדה לסיווג רקמות עולה כי הם אינם הוריו הביולוגיים של הקטין.קרא עוד
תביעות לאבהות יכולות להיות שונות זו מזו בתשתית העובדתית שלהן, אך חרף שוני זה והשוני במורכבות נוכח השוני העובדתי , ההכרעה בכולן תהא ע"פ אותו עקרון על מנחה- טובת הילד הספציפי.
אכן לכל ילד הזכות הבסיסית לדעת מיהו אביו מולידו ואת זהותו, אולם במקרה שבפני ברור לקטינה מיהו אביה. לקטינה אין כל ספק כי האב הינו אביה מולידה , ואין כל מקום מבחינת " טובת הילד" לעורר ספק מקום בו אין ספק מנקודת מבטו של הילד.
מהראיות שבאו בפני בשלב " מדרג הראיות הראשון" ניתן להסיק כי המשך בירור התובענה עלול לפגוע ביציבות חייה של הקטינה , ביציבות משפחתה ובעולמה כפי שזו מכירה מאז לידתה.קרא עוד
הורים לארבעה ילדים בגירים, הנשואים זה לזה 47 שנה, הגישו בקשה לביצוע בדיקת רקמות בילדיהם. הבקשה הוגשה על רקע חששו של האב כי בשנים הראשונות לנישואיהם אשתו בגדה בו, והוא אינו מוצא מנוח לספק המקנן בלבו. הילדים, שכולם נשואים והורים לילדים משלהם, הביעו את הסכמתם לבדיקה בכתב, תוך שהם מצהירים שהם מבינים היטב את משמעותה. היועץ המשפטי לממשלה ופקידת הסעד מתנגדים לבקשה. פסק הדין ניתן בכ"ב בכסלו תשס"ז (13.12.06).
השופט אספרנצה אלון:
קרא עוד