תלונת שווא במשטרה
וואטסאפ לחצ/י כאן להתייעצות מהירה עם עורך דין בווטסאפ 24/7
En

צור קשר

מוגבל ל500 תווים בעברית בלבד
checked

מהי תלונת שווא ?

תלונת שווא

 

להתגרש זה לא קל, מדובר בחוויה קשה ומורכבת, אולם, הקושי המלווה את הליך הגירושין, גדל עוד יותר במקרה של הגשת תלונות שווא על אלימות בגירושין. זוהי תופעה נפוצה למדי, אשר השימוש בה הוא בעיקר מצד נשים, המגישות תלונת שווא נגד הבעל, אם כי גם גברים מגישים לעיתים תלונה כוזבת נגד בת הזוג. מדוע זה קורה? כיצד מטפלות הרשויות בתופעה זו ומה ניתן לעשות הלכה למעשה, כאשר מוגשת נגדכם תלונת שווא.  

 

תלונות שווא בגירושין – למה זה קורה? 

להליך הגירושין השלכות משמעותיות על חייהם של בני הזוג ובראשן משמורת הילדים וחלוקת הרכוש. לרוב, בני הזוג מתמודדים עם הסוגיות הללו באחת משתי דרכים: ניהול ההליך בערכאות באמצעות הגשת תביעות, או פנייה להליך של גישור, כאשר ישנה נכונות להידברות ופשרה. עם זאת, ישנם מצבים בהם אחד מבני הזוג או אף שניהם, נוקט בפעולות שונות, על מנת לקבל יתרון על פני האחר בהליך הגירושין. אחת הדוגמאות הנפוצות לכך היא הגשת תלונת שווא על אלימות נגד בן/בת הזוג.  

 

במרבית המקרים, מדובר בנשים המגישות תלונות נגד הבעל, אולם ישנם גם מקרים בהם הבעל הוא זה אשר מגיש את התלונה. המניע להתנהגות זו הוא כאמור, רצון להשיג יתרונות על פני הצד השני בהליך הגירושין ובעיקר בכל הנוגע למשמורת הילדים, שהרי בעל אלים, לא יוכל לפגוש את ילדיו במסגרת הסדרי ראייה מקובלים ובוודאי לא לקבל משמורת משותפת. כמו כן, לעיתים, מוגשת התלונה שלא מתוך שיקול טקטי, אלא מתוך רצון  להקניט או לנקום  בבן/בת הזוג, בשל דברים שארעו במהלך הנישואים.  

 

אלימות במשפחה – טיפול הרשויות 

כאמור מעלה, עיקר תלונות השווא על אלימות בגירושין, מוגשות על ידי נשים. מהי התייחסות המשטרה ובתי המשפט לאישה המגישה תלונה על אלימות מצד בעלה? תגובת המשטרה בדרך כלל היא לפתוח מיד בחקירה נגד הבעל ולעיתים קרובות, היא מוציאה נגדו צו הרחקה. בהמשך, תוכל האישה לפנות לבית המשפט ולהגיש בקשה למתן צו הגנה. גישת המשטרה, כמו גם גישתם של בתי המשפט בעניין זה נוטה ככלל, להאמין לאישה וליתן לה את הסעד מתוך הנחה כי נשקפת סכנה אמיתית לחייה ולחיי הילדים. יש לציין כי מנגד, כאשר מוגשות תלונות מצד הבעל על אלימות מצד האישה, הן לרוב אינן נחקרות כלל.  

 

אין חולק על כך כי מניעת אלימות במשפחה והגנה על קורבנות האלימות היא חשובה מאין כמותה וכחברה, יש לעשות כל שניתן כדי למגר את התופעה. אולם כאשר מוגשת תלונה על אלימות במסגרת הליך הגירושין, מתברר לא פעם כי התלונה מופרכת ונועדה לקנטר ולהשיג יתרון על פני בן/בת הזוג.   

 

הגשת תלונת שווא- סנקציות 

חשוב מאוד לדעת כי הגשת תלונת שווא היא עבירה פלילית ועל כן, אדם המגיש תלונה כוזבת למשטרה, חשוף לאישום פלילי. כמו כן, לנפגע עומדת הזכות להגיש תביעת לשון הרע נגד המתלונן, במסגרתה ידרוש פיצוי כספי בגין כל הנזקים שנגרמו לו כתוצאה מתלונת השווא. יכול ויהיו אלו נזקים ממוניים כגון הפסד ימי עבודה בשל הצורך להתייצב לחקירה במשטרה ו/או נזקים שאינם ממוניים כגון פגיעה בשם הטוב, פגיעה בכבוד האדם, עוגמת נפש וכיו"ב.  

 

אם כן על פניו נראה כי הדין נתן בידי הנפגע כלים משפטיים טובים, אולם הלכה למעשה, לא מוגשים כתבי אישום בגין הגשת תלונות שווא על אלימות בגירושין. יתרה מזאת, לרוב, המשטרה אף לא פותחת בחקירה נגד אישה שהגישה תלונה כוזבת נגד בעלה. אם כן, כיצד ניתן להתמודד עם תלות שווא על אלימות בהליך הגירושין?  

 

הוגשה נגדך תלונת שווא- מה עליך לעשות? 

אין ספק כי כאשר מוגשת נגדכם תלונת שווא בגירושין ובפרט על אלימות, זוהי סיטואציה קשה ומקוממת. מלבד הצורך להתייצב לחקירות במשטרה, יכולה להיות לדבר השפעה רבה על הליך הגירושין ובראש ובראשונה על משמורת הילדים. אמנם, כאמור לעיל, המשטרה אינה נוהגת לפתוח בחקירה פלילית נגד נשים המגישות תלונות שווא, אולם ישנה האפשרות להגשת תביעה נזיקית כאמור וניתן לנקוט בעוד מספר פעולות על מנת להתמודד בצורה המיטבית עם תלונת השווא: 

 

  1.  ייעוץ משפטי: דבר ראשון, עליך לפנות לעורך דין לקבלת ייעוץ משפטי. אם הנך מיוצג על ידי עורך דין לדיני משפחה, יידע אותו במתרחש באופן מיידי ואם אינך מיוצג, זה הזמן לפנות לעורך דין מקצועי ומנוסה, המתמחה בדיני משפחה ובפרט בייצוג בתיקי גירושין. עורך הדין ינחה אותך כיצד לפעול, למשל, הגשת תלונה נגדית, איסוף עדויות ו/או הגשת תביעת דיבה נגד בת הזוג.

  2. לתעד: זה הזמן לתעד כל מסמך ועדות אשר יכולה להוכיח כי התלונה שהוגשה היא אכן תלונת שווא. מיילים, הודעות ווצטאפ או SMS, שיחות וכיו"ב, כל אלו יכולים לעזור לך להוכיח את חפותך.

  3. התנהלות בחקירה: זכור כי אינך מחויב להשיב על שאלות החוקרים ללא שניתנה לך האפשרות לשוחח עם עורך הדין וחשוב מאוד לעמוד על זכות זו. הנחת המוצא של רבים, כי אם הנך חף מפשע, אין מניעה לשוחח עם החוקר ללא עורך דין היא שגויה. חוקר מיומן יכול להפיל בלשונו גם אדם חף מפשע ובמצב שבו כל מה שנאמר על ידך עלול לשמש כנגדך, אין להתחיל בחקירה ללא שנועצת עם עורך הדין. 

עורכת דין מאיה רוטנברג עוסקת בתחום הגירושין מעל 15 שנה וטיפלה בתיקים רבים של אלימות במשפחה ותלונות שווא. למשרד שני מיקומים בתל אביב: צפון ת"א ברחוב ראול וולנברג רמת החייל ובדרום ת"א ברחוב קאופמן במתחם בית הטכסטיל (בכניסה ליפו) אם הנך זקוק/ה לעזרה אנא פנה אלינו באמצעים הבאים:

 

ניתן לפנות אלינו דרך טופס יצירת הקשר ונחזור אליכם בהקדם.
אנו זמינים באמצעים הבאים:

 

מאיה רוטנברג, עורכת דין

סניף תל-אביב צפון:

 

רחוב ראול ולנברג 18, מתחם CU (שוק צפון) מגדל C קומה 2 רמת החייל, תל-אביב.

ישראל     

 

מיקוד:  6971915 

 

טלפון:  03-6161535

 

פקס:  03-6161913   

 

נייד:    0544-705733

 

office@rotenberglaw.co.il

Maya Rotenberg, Adv.

North Tel-Aviv branch:

 

18 Raoul Wallenberg St., Building C, 2nd floor CU business park, Ramat Hachayal ,Tel-Aviv, Israel.

 

Zip Code: 6971915

 

Tel:       +972-3-6161535

 

Fax:   +972-3-6161913


Mobile:
+972-54-4705733

 

office@rotenberglaw.co.il

 .
*
*
טען קובץ
checked

 

 

בימ"ש לענייני משפחה נצרת, סג"נ השופט אסף זגורי: פס"ד בעניין תלונות שווא במשטרה ובקשות כוזבות לציווי הגנה לפגיעות מיניות ואלימות

מספר תיק 47671-11-19

סוג ההליך משפחה

שופט/ראש הרכב אסף זגורי בתי משפט בתי המשפט לענייני משפחה מחוז מחוז צפון

מועד החלטה 24.12.2019קרא עוד
דרג את הכתבהדירוג כתבה תלונות האם במשטרה ובקשות האם לצווי הגנה עבור הילדים הינן תלונות שווא ובקשות שווא שקריות: 4 כוכבים
כוכב 12 כוכבים3 כוכבים4 כוכבים5 כוכבים
3 מדרגים
בשנת 1996 תוקן החוק למניעת אלימות במשפחה, התשנ"א–1991, ונוספה לו האפשרות שבית המשפט יהיה רשאי להורות לאדם שהורשע באלימות כלפי בני משפחתו לעבור טיפול שיקומי בהתאם לתקופה ולתכנית שייקבעו על ידי בית המשפט. על אף עיגון האפשרות בחקיקה, ב-22 השנים שחלפו מאז התיקון הופנו רק עשרות בודדות של גברים אלימים לטיפול ולמרות שנפתחו תיקים רבים בגין אלימות במשפחה ולמרות שניתנו צווי ההגנה כנגד רבים מהגברים האלימים.

נוכח האמור, מוצע לשנות את סעיף החקיקה הרלוונטי כך שבמקרה של מתן צו הגנה כנגד אדם בשל אלימות כלפי משפחתו, יחויב אות ואדם לעבור טיפול שיקומי בהתאם לתקופה ולתכנית שייקבעו על ידי בית המשפט.

הניסיון של רשויות המדינה והגורמים הטיפוליים מעיד על כך שטיפול רגשי לגברים אלימים לעיתים קרובות מוכיח את עצמו כיעיל במניעת המשך האלימות ומהווה אלטרנטיבה ראויה וקלה ליישום בהרבה מהרחקת הצד הנפגע מהקהילה כדי להגן עליו מפני המשך האלימות.

על אף האמור, מחקרים מראים כי גברים אינם נוטים לפנות לטיפול מיוזמתם ולעיתים קרובות אף נרתעים מפנייה לטיפול בשל הבושה שבפנייה לסיוע וחשש מתיוג חברתי כ"גבר אלים". גורמים טיפוליים בקהילה כמשטרה ומערכות הרווחה אינן עושות די שימוש בכלי הטיפולי לצורך טיפול במקרים של אלימות במשפחה.

מוצע כי תהיה חובה לקבל טיפול לאחר מתן צו הגנה ונוסף על כך מוצע כי הוראה על קבלת טיפול לא תהא וולונטרית אלא תהא מחייבת. על אף האמור, ייוותר לבית המשפט שיקול דעת שלא להורות על קבלת טיפול במקרים שבהם עולה כי המחויב על פי צו ההגנה אינו מתאים לטיפול.
קרא עוד
דרג את הכתבהדירוג כתבה הצעת חוק למניעת אלימות במשפחה (תיקון – התחייבות לקבלת טיפול), התשע"ט–2018: 2 כוכבים
כוכב 12 כוכבים3 כוכבים4 כוכבים5 כוכבים
2 מדרגים
בני הזוג לשעבר מוכרים לבית משפט לענייני נשפחה בסכסוכים נוספים שהתנהלו וממשיכים להתנהל ביניהם ב- 4 השנים האחרונות ובין היתר בבקשה לצו הגנה שהגישה הנתבעת כנגד התובע, בתביעת משמורת ובעניינים רכושיים. החלטתי לקבל את התביעה ולחייב את הנתבעת לשלם לתובע פיצוי בסך 20,000 ₪ בצירוף השתתפות בהוצאותיו המשפטיות.

האם (הגרושה) ידעה כי לא יאונה לילדים כל רע אם ילונו בשלווה בבית אביהם, ועצם הזעקת המשטרה היה מעשה מיותר ופסול, במיוחד כאשר נלוו לכך טענות בדבר חשש לחיי הילדים או טענות בדבר סכנת חטיפה.

הנתבעת עוולה כלפי התובע. פנייתה למשטרה נעשתה שלא בתום לב, לאחר שהיא הייתה זו שמנעה את השבת הקטינים לרשותה. מסיבה זו, יש לראות בה כמי שהתרשלה בפעולותיה.
קרא עוד
דרג את הכתבהדירוג כתבה תביעת נזיקין שהגיש איש כנגד גרושתו - תלונת שווא של גרושה גרמה לכניסה לא חוקית ולעיכוב לא חוקי ע"י משטרת ישראל | תמש 11/14 האב נגד האם ואח': 3 כוכבים
כוכב 12 כוכבים3 כוכבים4 כוכבים5 כוכבים
2 מדרגים
בית משפט לענייני משפחה | בפני סגן הנשיאה, כב' השופט נחשון פישר

אביהן של שתי בנות קטינות, עתר לצו הגנה כנגד בעלה השני של גרושתו על כך שלכאורה ועל פי ששמע, פגע המשיב בבנותיו הקטינות בנות 5 ו-6 פגיעה מינית כשבבית נמצאת בת נוספת, בת 3.5שנים.

על אף בקשתו של המשיב כי יבוטל צו ההגנה לאלתר, סברתי באותה עת כי לא נכון להורות על ביטול צו ההגנה אשר ניתן על ידי וחרף זאת סברתי כי יש להורות על השלמת הבדיקה והגשת תסקיר משלים לבית המשפט.

בשל מטרותיו הצודקות, הראויות, והנכונות של החוק למניעת אלימות במשפחה, הוסט
האיזון שבחוק לטובת מבקש הבקשה בתוך זמן קצר מובאת בקשה זו לעיון בית המשפט ובתוך זמן קצר ביותר מתייצב המבקש ושוטח טענותיו, במעמד צד אחד, בפני בית המשפט הסעד הגלום בצו ההגנה קשה הוא, מכביד ומרחיק לכת.

על סמך טיעון במעמד צד אחד יכול אדם למצוא את עצמו מורחק מביתו ומבלי שטענותיו נשמעו לא זו אף זו, אלא שלהחלטה מסוג זה, כשניתן צו הגנה, מתלוות סנקציות מרחיקות לכת כמו הגבלת קניין, סייגים קשים וחמורים ובקשר עם ראיית הקטינים ומעל לכל, מתווסף לצו כזה רכיב הגנאי.

אל מול כל האמור, מצא המחוקק לקבוע את סעיף11 לחוק אשר כותרתו: "הוצאות ופיצויים בפניית סרק".



סעיף 11: דחה בית המשפט בקשה למתן צו הגנה וקבע כי היא קנטרנית, רשאי הוא להטיל על מי שביקש צו הגנה את אלה או חלק מהם: הוצאות לטובת המדינה ולצד שנפגע, בשיעור שימצא לנכון; פיצוי נאות למי שנפגע מהגשת הבקשה.

מטרת החוק מלכתחילה הינה להקל עם בן משפחה אשר חש כי נופל הוא קורבן לאלימות בן משפחה אחר, או שיש חשש ממשי כי עלול הוא להפוך ולהיות קורבן או נפגע עבירת מין בתוך המשפחה במטרה העיקרית והחשובה של החוק האמור, אל לנו לחבל וראוי לנו שלא לגרוע ממטרה עליונה זו בעשיית שימוש לא זהיר בסעיף 11 לחוק.

הבדל גדול בין בקשה לצו הגנה אשר הוגשה בתום לב ובכנות מתוך דאגה אמיתית לבן משפחה שנפל קורבן לסוג זה או אחר של אלימות, לבין בקשה אשר מטרותיה זרות ואחרות.

כאשר זדון ולא כנות הם שעומדים בבסיס הבקשה, כי אז סבור אני כי משזו תידחה לגופה, יש וראוי לעשות שימוש בסעיף 11 לחוק למניעת אלימות במשפחה.
קרא עוד
דרג את הכתבהדירוג כתבה פסיקת פיצויים בגין פניית סרק לצו הגנה, לפי סעיף 11 לחוק למניעת אלימות במשפחה | ה"ט 7663-06-17 פלוני נגד אלמוני ואלמונית: 3 כוכבים
כוכב 12 כוכבים3 כוכבים4 כוכבים5 כוכבים
2 מדרגים
5 דברים לעשות אם הוגשה נגדך תלונת שווא בגירושין
הרשעה או רישום פלילי בעבירות אלימות במשפחה יכולים לגרום לך נזק רב לתדמית למוניטין ולחייך האישיים. אם הוגשה (או עומדת להיות מוגשת) נגדך תלונת שווא על אלימות במשפחה מצד בן/בת הזוג ההחלטות שתעשה ישפיעו אם תנקה את עצמך מאשמה או תישא בהשלכות.
קרא עוד
דרג את הכתבהדירוג כתבה 5 דברים לעשות אם הוגשה נגדך תלונת שווא בגירושין: 5 כוכבים
כוכב 12 כוכבים3 כוכבים4 כוכבים5 כוכבים
1 מדרגים
יצירת קשר
יצירת קשר מהירה
עבור לתוכן העמוד