En

צור קשר

checked

הזכויות והחובות בגירושים

גירושים או פרידה הם חוויה קשה לשני בני הזוג, זהו שינוי כואב שלא תכננת שיקרה בזמן שחווית זוגיות של אהבה ואושר, כשהכל עוד היה ורוד ויפה. אם אתם זוג נשוי, זוג ידועים בציבור, הורים גרושים, או בהליך גירושין ללא ילדים, תקופת הגירושים היא חוויה קשה רגשית, דלת מסתובבת שיכולה לקחת אותך למקום טוב יותר, או למקום רע, לא רק לך אלא גם לילדים לחברים ולמשפחה סביבך. איך יסתיימו הגירושים שלך תלוי במשתנים רבים: באופי שלך ושל בן/בת הזוג, בהחלטות שלך ובהגדרת המטרות שלך.  בייעוץ המקצועי: ייעוץ משפטי, ייעוץ פיננסי וייעוץ אסטרטגי. 

 

אין מנצחים בגירושים

המושג "ניצחון" אינו רלוונטי לגירושים. שני הצדדים מפסידים, כמעט כל אדם שהתגרש אם היה יכול לבחור שוב, היה מעדיף להישאר עם בן זוג ביחסי אהבה ולחלוק בהצלחות, בכישלונות, בגידול הילדים מבלי שזה יגיע למצב שלא רוצים או יכולים להמשיך הלאה. כשנפרדים ובפרט כאשר מדובר בהורים לילדים, הקשר נמשך גם לאחר שמתגרשים, עם כל הרגשות השליליים שאולי פיתחו בני הזוג אחד לשני, הילדים שבאמצע אינם אשמים ויש להם זכות לשני הורים מתפקדים.

 

להתגרש "נכון"

העצה הטובה ביותר שתקבלו בנושא בגירושים היא לסיים את זה בדרך טובה וחברית. מה שהיה נהרס וחבל. כדי לא להרוס את העתיד שלכם, כל אחד בדרכו, הקריירה, העיסוקים, העסקים חיי הזוגיות, והחופש שלכם. כהורים לילדים תוסיפו להפסדים גם את חווית הילדות שלהם שעלולה להיהרס ואת חוויות ההורות שלכם, תצטרכו לבלוע הרבה צפרדעים, לוותר על נוחות חיים, על רכוש, על הזדמנויות  ועוד. הסתכלו על ההפרדות הזו כפירוק שותפות, לשותפות הזו נותר ערך, תוכלו לשמור עליו או לפגוע בו, זו החלטה שלכם. אם אתם פוגעים בשותף שלכם לשעבר, לבן זוגכם לשעבר, אתם פוגעים באותה פעולה גם בכל מה שהשותפות יצרה, במקרה של הורים גרושים זה הילדים אך זה יכול להיות גם חברים משותפים או פעילות עסקית שחלקתם.

 

גירושים או גירושין

נושא הגירושים הוא רחב וגלובלי, למעשה המשמעות של הגירושים היא פורמאלית, זוגות רבים חיים ביחד כנשואים אך לא פונים להליך גירושין מסיבות שונות "מועד הקרע" - פירוד הזוגיות עם זאת בעל משמעות לגבי זכויות וחובות להם זכאים בני הזוג. בסיום הליך גירושין של יהודים בני הזוג מקבלים את הגט ותעודת בגירושין, וזה למעשה הסיום הפורמאלי של קשר הנישואים בין בני הזוג. על גירושין ביהדות, באיסלאם ובנצרות ניתן לקרא במדריך/ ספר של עו"ד מאיה רוטנברג "גירושין" מקיף הכולל מדריכים לעזרה עצמית.

 

למידת הליך הגירושין על שלביו חשובה ,  הליך זה מורכב רגשית ומשפטית ומשתנה ולכן כתבנו מדריך הליכי גירושין מתעדכן. טיפ נוסף וחשוב: קראו פסקי דין עדכניים על גירושין, כל פסק דין הוא סיפור גירושים בפני עצמו, קריאת העובדות, דיני המשפחה הרלוונטיים, הניתוח המשפטי וההכרעה הם בית הספר הטוב ביותר לגירושים. עורכי הדין המובילים בתחום הגירושים אינם מוותרים על התעדכנות מתמדת בפסקי הדין החשובים בדיני המשפחה, המתפרסמים מדי יום בבתי הדין הרבניים ובתי המשפט לענייני משפחה.


זכויות וחובות

כן, יש לך זכויות בגירושים, זכויות שצברת בחיים המשותפים, מחירים ששילמת, הישגים שלך, רכוש שצברת. פגיעה בזכויות שלך כאישה או כגבר, פגיעה בזכות אב כהורה או אם לילדים מוציאה ממך רגשות שליליים ואינסטינקט לצאת למלחמה. תמיד חשוב לזכור שיש צד שני שיש לו זכויות אך גם חובות. לכל זכות שלך יש זכות נגדית של הבן/בת זוג גם אם הוא לא היה שותף פעיל ורק ליווה אותך בצורה פסיבית.


לכל צד בגירושים יש זכויות בסיסיות לקבל יחס שווה בחלוקת הרכוש המשותף, בחלוקת הנטל, בפני הרשויות, בפני בתי המשפט, הרשויות הסוציאליות, מול מסגרות החינוך, לקבל אינפורמציה מלאה, לשהות עם הילדים ולהיות שותף להחלטות לגביהם.


זכויות האישה בגירושין

זכויות האישה במהלך תהליך הגירושין הן בראש ובראשונה לקבל יחס שווה מול הערכאות השונות בכל הקשור בהסדרת הגט, חלוקת רכוש, משמורת על ילדים, מזונות אישה ומזונות הילדים. חשוב כי האישה תהיה מיוצגת או לפחות תקבל ייעוץ ראשוני מעורך דין המתמחה בתחום דיני המשפחה. פעמים רבות,  זכויותיה של האישה בקידום התא המשפחתי ושמירה עליו, אינן מוערכות כראוי ונתפסות כמובנות מאליהן, בעקבות תפיסות שגויות אלו,  נשים רבות אינן מודעות לזכויותיהן המלאות ואינן תובעות זכויות המגיעות להן. הויתור על קריירה למען גידול ילדים, והרצון לאפשר לבעל להתפתח עסקית ואת הקריירה שלו מובילות לכך שהאישה נותרת חלשה יחסית כשבני הזוג מגיעים לכדי הליכי גירושין.


למרות שבשנים האחרונות, נשים אינן מוותרות על פיתוח עצמי והגשמה עצמית מבחינת קריירה השכלה ומעורבות בעולם העסקי, עדיין קיימים מקרים לא מעטים בהם הידע של האישה בנושאים הפיננסיים הקשורים למשפחה חסר ולעתים אינן מודעות (לא פעם בעקבות הסתרת רכוש) מהו היקף הרכוש הנצבר ושוויו שהינן זכאיות לו מתוקף חוק יחסי ממון ופסיקה מעודכנת בתחום הגירושין ודיני המשפחה.  


חשיבות הייעוץ המשפטי לנשים בתחילת הליכי הגירושין

זכויות האישה בגירושין מתממשות יותר ככל שהאישה לומדת את זכויותיה, ככל שתבדוק לעומק ותתייעץ בתחילת ההליכים ואף טרם החלטת הגירושין, תפסיד האישה פחות זכויות המגיעות לה. התייעצות עם עורך דין המתמחה בתחום המשפטי של דיני משפחה תעזור לה להבין את ההליך המשפטי בפניו היא עומדת ומה עליה לעשות כדי לממש את זכיותיה המלאות. 


עורך דין לענייני גירושין יסייע לאישה העומדת בפני הליכי גירושין להבין את זכויותיה, ינחה אותה כיצד לתעד ראיות שישמשו במידת הצורך כדי להוכיח את טענותיה בבית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני. אם יש צורך בביצוע חקירות על נכסים, בגידה, השגת מסמכי גירושין רלוונטיים, טיפול במקרים של אלימות במשפחה, בקשות לצווי ביניים כגון, צו הגנה, צו עיכוב יציאה מן הארץ למניעת הברחת נכסים וכד'. עורך הדין יכול להפנות את האישה לגורמים שיסייעו לה להשיג את המידע הנחוץ.


בית משפט לענייני משפחה מול בית הדין הרבני

בחירת הערכאה השיפוטית היא אחת מההחלטות החשובות שאישה צריכה לעשות באופן מחושב ולא על פי הרגשה או עצות מחברים. ניהול תביעת הגירושין בערכאה השיפוטית הלא נכונה עלולה לפגוע בסיכויי האישה להשיג את מטרותיה בגירושים ולהפסיד זכויות שאותן יכולה לממש, והחלטה זו נגזרת תמיד מפרטי המקרה הספציפי של הגירושים, עילות הגירושין והנסיבות. הסכמים בין בני הזוג, הליכים קודמים, עילות גירושין הקשורות בגידה, יחסי אישות, אלימות במשפחה, חינוך הילדים יכולות להשפיע לכאן או לכאן בהחלטה לאיזו ערכאה שיפוטית עדיף לפנות.


התפיסה המקובלת היא שעדיף לאישה להגיש תביעת גירושין לבית משפט לענייני משפחה לפני שבן הזוג מגיש תביעה לבית הדין הרבני. על פי תפיסה זו סיכוייה של האישה הם גבוהים יותר למצות את זכויותיה המשפטיות מבחינת יחסי הממון, חלוקת הרכוש, צווי ביניים, סעדים זמניים, זכויות סוציאליות ופנסיוניות ולקבל דמי מזונות גבוהים יותר לעומת בית הדין הרבני.


אז בואו נעשה סדר: תביעת הגירושין- פתיחת תיק הגירושין נעשית בבית הדין הרבני, מי שמגיש ראשון את התביעה, קיימת לו זכות הבחירה לאן להגיש את התביעות הכרוכות בגירושים כגון משמורת הילדים, מזונות האישה, ומזונות הילדים. בכל מקרה בסופו של כל הליך המסתיים בפסק דין לגירושין או הסכם גירושין שאושר ומעמדו כפסק דין סופי בגירושין מועבר לבית הדין הרבני לצורך הסדרת הגט, קיום טקס הגירושין, וקבלת תעודת גירושין.


בישראל קיימות זו לצד זו שתי ערכאות שיפוטיות המוסמכות לדון בגירושים, בית הדין הרבני המייצג את הדין הדתי ובית המשפט לענייני משפחה המייצג את הדין האזרחי. שיקול מרוץ הסמכויות, לאן כדאי להגיש את התביעות הכרוכות בגירושים, אינו בהכרח לטובת האישה תמיד שאשר ההליך מנוהל בבית המשפט לענייני משפחה, זה תלוי במקרה: נושאים הקשורים בטובת הילדים, גיל הילדים, המשמורת המבוקשת, מקרים הקשורים לבגידה ומימוש הכתובה, נתוני השתכרות וממון של הגבר מול האישה. השילוב של היתרונות והחסרונות של כל אחת מן הערכאות היא שתקבע באיזו מן הערכאות כדאי לנהל את הליך הגירושין, ובנושא זה חובה להתייעץ לפני נקיטת הליכים.


אפוטרופסות מול משמורת על הילדים

נושא משמורת הילדים הוא אחד הנושאים הנתונים למחלוקת בין הורים המתגרשים ומעצימים את הסכסוך בגירושין עם ילדים. המושג משמורת הילדים הוא רב משמעויות ומתייחס לכל הקשור בזכויות וחובות ההורה כלפי ילדיו מבחינה משפטית וגם מבחינה מעשית. יש להבחין בין המושגים "משמורת" לבין "אפוטרופסות" שמשמעותן אמנם דומה אך בעלת השלכות משפטיות שונות. אפוטרופסות על ילד היא חובה המעוגנת בחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות (סעיף 14). 


למעשה האפוטרופסות היא מעין משמורת משפטית המגדירה את מעמד ההורים כאפוטרופוסים טבעיים של ילדיהם ולצד זה מגדירה חובות וזכויות כלפי ילדים קטינים, לדאוג לצרכיהם, לחנך אותם וכן לפעול למען שמירת נכסיהם. האפוטרופסות על פי נוסח החוק יוצרת רשות משפטית להורה הטבעי "להחזיק" בקטין, לקבוע מקום מגורים, וכן להיות מוסמך לייצגו.


החובה לשמור על טובת הילדים

בהליכי גירושין יש חובה של ההורים כאפוטרופסים של הילדים לשמור על טובתם של הילדים שלוותם ויציבותם.


בהרבה מקרים בהליכי גירושין ההורים משתמשים בילדים ככלי מיקוח וכדי להשיג יתרונות משפטיים כאלו ואחרים וזאת תוך פגיעה בטובת הילדים ובעתידם.


במקרים כאלה בית המשפט עלול למנות לקטינים אפוטרופוס לדין ולמעשה לשלול מההורים את האפוטרופסות הטבעית שלהם על ילדיהם. 


בהליכי גירושין בהם מעורבים ילדים יש להתייעץ עם עו"ד מומחה בדיני המשפחה.


ילדים וגירושים


כיצד לספר לילדים על גירושים

לפני שמדברים עם ילדים על  גירושים, חשוב כי שני ההורים יקיימו שיחה בניהם מה אומרים ומתי. שיחה עם הילדים בה מודיעים ההורים לילדים היא אירוע רב משמעות עבור המשפחה, אירוע בלתי נשכח בתודעת הילדים. 


נקודות חשובות לנושא השיחה:


  • ההודעה על הגירושין של ההורים צריכה להישמר בסוד בפני הילדים עד להחלטה על הפרדת מגורים. הורים רבים, מערבים את הילדים בהליכי הגירושין עוד בטרם הפרידו את המגורים.

  • הצגת הגירושין צריכה להיעשות ע"י שני ההורים יחדיו. 

  • רצוי שההורים יוועצו במומחה בטרם יגלו אודות הגירושין לילדיהם עם מומחה בעניין ויקבלו הדרכה הורית.


ההשפעות הפסיכולוגיות של גירושים על ילדים


הזכות לשהות עם הילדים


משמורת הילדים


משמורת משותפת


איך מבטלים משמורת משותפת


השפעת המשמורת משותפת על מזונות


זמני שהות עם הילדים 


חזקת הגיל הרך


הזכות למזונות

 

מזונות אישה


מזונות ביטוח לאומי



הזכות למזונות


הליך יישוב סכסוכים


חלוקת רכוש


התייעצות עם עורך דין בחינם או תשלום סמלי:

ארגוני סיוע לנשים


אלימות כלפי נשים


♦החובה להתייעץ 


חשיבות ההתייעצות עם עורך דין

אחת השגיאות הנפוצות אשר גורמות להפסדים לנשים בהליכי גירושין, היא ההססנות והעיכוב לפנות לייעוץ עו"ד לענייני גירושין עוד בשלבים ההתחלתיים של הקרע בחיי הנישואין. בין אם הסיבות הן חשש להתעמת ולהיות היוזמת, מהוצאה כספית או חשיפה של המשבר, אין סיבה לא להתייעץ עם עורך דין גירושין, עורך דין בהתנדבות, ארגון סיוע, בשכ"ט מסובסד וכד' על הצעד הבא.


עורך דין או עורכת דין?

יצירת קשר
יצירת קשר מהירה
עבור לתוכן העמוד