צור קשר
העברת משמורת מאם לאב

העברת משמורת מהורה אחד לאחר
האם ניתן להעביר משמורת מאם לאב? הכלל הבסיסי במשמורת ילדים הוא חזקת הגיל הרך, הקובעת כי משמורת ילדים עד גיל 6, יהיו בחזקתה של האם, בעת פרידת ההורים. אולם, חשוב לדעת כי ישנם מקרים של העברת משמורת מהאם לאב וזאת כאשר האם אינה מספקת סביבה חמה ויציבה לילד.
אז מתי יחליט בית המשפט על העברת משמורת לאבא? העברת משמורת בהסכמה או לא בהסכמה, הגשת תביעת משמורת, מהי העברת משמורת זמנית, ההבדל משמורת משותפת למשמורת מחולקת, הסדרי ראייה, מתי מחליטים על מסוגלות הורית ועוד.
התשובות לכל כל השאלות האלו מצויות בסדרת המאמרים בתחום משמורת הילדים שתמצאו באתר ומאמר זה יעסוק בפרט במקרה בו אב מבקש לשנות את הסדר משמורת הילדים ולהעבירם למשמרתו.
משמורת ילדים
סוגיה זו היא ללא ספק הרגישה ביותר בעת גירושין, כאשר הכלל המנחה במשמורת ילדים הוא חזקת הגיל הרך. על פיה, כל ילד עד גיל 6, יעבור עם פרידת ההורים, באופן אוטומטי, לחזקת האם. כלומר, זמני השהות במצב זה של משמורת מלאה, מתחלקים בדרך כלל כ70% לאם ו30% לאב.
אולם, לכלל זה יש חריגים, ראשית, חזקת הגיל הרך לא תחול היכן שיש הסכמה בין ההורים על הסדר משמורת אחר.
עקרון טובת הילד מול חזקת הגיל הרך
חזקת הגיל הרך יכולה להתבטל כאשר הילד אינו מקבל את היחס החם, הרגישות ותשומת הלב הראויה מצד האם.
במצב שכזה, רשאי האב לפנות לבית המשפט לענייני משפחה בתביעה לשינוי משמורת- תביעה של העברת משמורת מהאם לאב. זאת משום שטובת הילד היא העיקרון המנחה וכאשר זו אינה מתקיימת, יש לשנות את המצב הקיים.
כך היה בפסק הדין שאותו נציג להלן, בו הוכח כי האם מזניחה את הילדה המשותפת ולאור זאת קבע בית המשפט מעבר ממשמורת מלאה למשמורת משותפת, בה יחלקו ההורים את זמני השהות (הסדרי ראיה).
העברת משמורת מהאם לאב
חשוב לעקוב אחר התפתחויות הפסיקה בתחום שינוי משמורת - פסקי דין האחרונים בתחום העברת משמורת מאם לאב מגלים מגמה חדשה של גישה של הורות משותפת ושוויון. מגמה זו התעצמה בעקבות פסק הדין התקדימי שקבע הלכה חדשה במזונות, פס"ד שמשרדנו קבע בבית המשפט העליון תוכלו לקרא רבות על פס"ד בע"מ 919/15 בו ייצגה עו"ד מאיה רוטנברג את האב.
בפסק דין שניתן לאחרונה ( תלה"מ 62029-01-19) תבע אב משמורת על בתו בת ה3 אשר הייתה במשמורת מלאה אצל האם. בית המשפט נעתר לתביעתו והורה על משמורת משותפת של הילדה. בנימוקיו, הסביר ביהמ"ש כי חזקת הגיל הרך נותנת עדיפות למשמורת על קטינים לאם, אך זוהי חזקה הניתנת לסתירה כאשר מצב זה אינו מטיב עם הילד.
כך היה במקרה זה, שבו התרשם בית המשפט מתסקירי שירותי הרווחה כי האם מזניחה את הילדה, עוברת ממקום מגורים אחד למשנהו ואינה מספקת לה יחס חם ורגיש כפי שראוי שאם תעניק לילדיה. כמו כן, האם לקחה את הילדה לחו"ל ללא ידיעת האב וכן לקחה אותה לעבור חיסונים רפואיים ללא הסכמתו.
לאור התנהגותה של האם, עולה השאלה מדוע לא קבע בית המשפט העברת משמורת מאם לאב באופן כזה שהאב יהיה ההורה המשמורן, אלא בחר לפסוק שינוי משמורת למשמורת משותפת. ובכן, בית המשפט התרשם כי התנהגות האם אינה נובעת מרצון להרע, אלא מחוסר מיומנות הורית ועל כן אין להעניש אותה ולנתק אותה מהילדה. יש לקוות כי עם הזמן התנהגותה תשתפר ובפרט כאשר האב יהיה מעורב כעת בחיי הילדה במידה שווה אליה.
שינוי משמורת חשיבות הייצוג המשפטי
בעת גירושין עם ילדים, חלה חזקת הגיל הרך, המעניקה את המשמורת לאם באופן אוטומטי. זאת כאשר הילדים קטנים וגילם הוא עד 6 שנים. אולם, יש לזכור כי חזקה זו אינה אבסולוטית והיא ניתנת לסתירה: בעזרת ייצוג משפטי מקצועי של מומחה לדיני משפחה, ניתן להביא את בית המשפט להורות על העברת משמורת מהאם לאב.
בדוגמא שהצגנו במאמר זה (תוכלו למצוא פסקי דין רבים העוסקים בסוגיית העברת משמורת באתר זה) קבע בית המשפט כי הילדה בת ה3 בלבד תהיה עתה במשמורת משותפת של ההורים ולא עוד במשמורת מלאה של האם. זאת לאחר שהוכח כי האם באותו המקרה, מזניחה את הילדה, אינה מעניקה לה תשומת לב ויחס חם והנה נעדרת מיומנות הורית.
על כן, אם הנך הורה גרוש/ה עם ילדים ולדעתך יש מקום לשינוי הסדר המשמורת, פנה/י לקבלת ייעוץ משפטי, במסגרתו יבחן עורך הדין האם יש מקום לפנייה לבית המשפט ויפעל למימוש זכויותיך.
עו"ד משמורת ילדים
משרד עורכי דין לענייני משפחה תל אביב
עורכת דין מגשרת מאיה רוטנברג
ניתן לפנות אלינו דרך טופס יצירת הקשר ונחזור אליכם בהקדם.
אנו זמינים באמצעים הבאים:
מאיה רוטנברג, עורכת דין סניף תל-אביב צפון:
רחוב ראול ולנברג 18, מתחם CU (שוק צפון) מגדל C קומה 2 רמת החייל, תל-אביב. ישראל
מיקוד: 6971915
טלפון: 03-6161535
פקס: 03-6161913
נייד: 0544-705733
|
Maya Rotenberg, Adv. North Tel-Aviv branch:
18 Raoul Wallenberg St., Building C, 2th floor CU business park, Ramat Hachayal ,Tel-Aviv, Israel.
Zip Code: 6971915
Tel: +972-3-6161535
Fax: +972-3-6161913
|
נושאים ומאמרים באתר לקריאה נוספת בתחום העברת משמורת:
משמורת ילדים לאב
משמורת מלאה לאב
משמורת ילדים עד גיל 6
תביעת משמורת
משמורת אב
שינוי משמורת ילדים
מזונות ילדים משמורת אב
משמורת זמנית
תביעת משמורת אב
קביעת משמורת
משמורת זמנית לאב
פרסומים אחרונים בעיתונות