גישור
מה זה גישור?
גישור (mediation) הוא הליך פתרון סכסוכים, תהליך שיטתי ליישוב קונפליקטים מחוץ לכותלי בית המשפט, הליך הגישור נעשה בעזרת מגשר. גישור יכול להתבצע בין פרטים בחברה וגם בין פרטים לגופים או גופים לגופים, בדרך של הדברות ישירה ובהסכמה בין הצדדים המעורבים בסכסוך.
הליך הגישור הוא ההליך המומלץ לאנשים שנמצאים בסכסוך משפטי ומעדיפים להימנע מהביורוקרטיה והעלויות הכרוכות בניהול הליכים משפטיים בבתי המשפט. בגישור, הצדדים לסכסוך נעזרים במגשר שהוא איש מקצוע אשר התמחה והוסמך בגישור. מטרת הליך הגישור היא להגיע בצורה שיטתית להסדר מוסכם בין הצדדים לקונפליקט.
למי מתאים הליך גישור? גישור מתאים בדרך כלל לסכסוכים בהם יש חשיבות להמשך מערכת יחסים תקינה בין הצדדים המסוכסכים, כגון תא משפחתי או עסק משפחתי. גישור מתאים להליכי גירושין או פרידה בין ידועים בציבור, ולסכסוכים משפחתיים, שכן, לרוב מעורבים בסכסוך צדדים המעוניינים להסדיר את הקשר ביניהם או להפרד, ומעוניינים לעשות זאת בדרך מכובדת.
איך מתבצע הליך גישור?
הליך הגישור הוא כלי משפטי יעיל מאוד המסייע ביישוב סכסוכים ומחלוקות על דרך הפשרה, בצורה יעילה וחסכונית. הבוחרים בהליך של גישור, מבינים כי מדובר באלטרנטיבה מצוינת להתדיינות בערכאות המשפטיות, אשר תאפשר להם להגיע לפשרה מוסכמת והוגנת ותוביל לסיומו של הסכסוך. הליך של גישור מומלץ מאוד לטיפול במשברים במהלך חיי הנישואין ואף לאחר פרידה. כמו כן, מומלץ לפנות לגישור במקרה של סכסוכי משפחה וירושה, כפי שיפורט להלן.
גישור: 6 השלבים שתוכלו ללמד את עצמכם
מהו מגשר?
מגשר (mediator) הוא צד שלישי שאינו תלוי ותפקידו לנהל את הליך הגישור חשוב לציין כי המגשר בלתי תלוי בצדדים. המגשר אינו בורר, אינו שופט, אינו בתפקיד עורך דין לצורך ההליך, ואינו כופה פתרון על הצדדים. למגשר אין סמכות לתת החלטה מחייבת לגבי הסכסוך בין הצדדים, הוא מחויב לנהל את ההליך בהגינות ותום לב, ואסור למסור מידע על דברים שנאמרו במהלך הליך הגישור אלא בהסכמה כתובה של שני הצדדים.
אודות הליך הגישור
יתרונות רבים טמונים בהליך הגישור, המהווה כיום כלי מרכזי בפתרון סכסוכים. מדובר בהליך בלתי פורמאלי בו המגשר אינו מחויב לדיני הראיות וסדרי הדין להם כפופים בתי המשפט. מצב זה מאפשר לו להציע פתרונות יצירתיים לסכסוך, המותאמים באופן אישי לצדדים. כמו כן, חשוב להדגיש ,כי הליך הגישור הוא וולונטרי ופירוש הדבר הוא כי כל אחד מן הצדדים, רשאי להפסיק את הליך הגישור בכל עת. מאפיינים אלו, מאפשרים לצדדים לסכסוך, להציג את טענותיהם באופן חופשי וכנה במסגרת הגישור וכך להגיע להסכמה הוגנת.
המגשר, חשוב לומר, הוא ניטרלי לחלוטין ואין לו אינטרס בסכסוך. תפקידו בהליך הגישור הוא לסייע לצדדים להבין זה את זה יותר טוב, למקד את המחלוקת ולהציע פתרונות לפשרה, אשר יתאימו לשני הצדדים.
מהם סוגי הגישור?
גישור יכול לשמש כפתרון ליישוב סכסוכים כמעט בכל תחום מתחומי החיים, החל מן התחום העסקי ועד לתחום הבין אישי השימוש בגישור נפוץ כיום בתחומים הבאים:
-
גישור עסקי: יישוב סכסוכים עסקיים בין שותפים או מתחרים אשר יש להם סכסוך עסקי. בגישור זה משמש המגשר העסקי כגורם מתווך בלתי תלוי. במהלך הגישור הצדדים מעלים את הנושאים שבמחלוקת והמגשר/מגשרת, יסייע בידיהם לצמצם פערים במחלוקות העסקיות ויחתור למציאת פתרון מוסכם על הצדדים.
-
גישור גירושין: גירושים, פרידה, טיפול בילדים - בין בני זוג במהלך נישואין, לפני או אחרי.
-
גישור בין שכנים: סכסוכי שכנים - בין שכנים בבניין או ברחוב
-
גישור בין רשות לאזרח: סכסוכים מוניציפליים - בין אזרח לעיריה או מועצה מקומית
-
גישור בין צרכן לבית עסק: צרכנות - בין נותן שירות ללקוח.
-
גישור בין יורשים: סכסוכי ירושה - בין יורשים.
-
גישור בין עובד ומעביד או גישור בין עובדים: בעבודה - בין עובד למעביד או בין העובדים.
-
גישור מדיני/דיפלומטי: סכסוכים מדיניים - בין מדינות ומנהיגים.
-
גישור פלילי: גישור הליכים פליליים.
טכניקות גישור
איך עובד הליך הגישור? הליך גישור טוב אשר יישא פרי ויביא את הצדדים לכדי הסכמה, דורש יישום נכון של טכניקות גישור. המרכזית שבהן היא הקשבה והבעת אמפתיה, במסגרתה מקשיב המגשר לטענות הצדדים, תוך מתן כבוד לרצונותיו של כל צד. באופן הזה, מצליח המגשר לרכך את רגשות הכעס של הצדדים זה כלפי זו והדבר מאפשר להם להיות נינוחים יותר ומכאן להגיע למצב של הידברות ונכונות לפשרה. יתרה מזאת, הפתיחות אשר מגיעה בעקבות יצירת סביבה אמפתית, יכולה גם לחשוף מה מסתתר למעשה מאחורי דרישותיהם הפורמליות של הצדדים.
במה דברים אמורים? במקרים רבים, בתחילתו של הליך הגישור, כל אחד מהצדדים נצמד באדיקות לדרישותיו אשר לעיתים אף מגובות בטיעונים משפטיים רציונאליים. עם זאת, כאשר המגשר יוצר סביבה נינוחה ופתוחה והצדדים מרפים מכעסם, לא פעם מתברר כי צורך רגשי בהבנה ובאמפתיה הוא זה אשר עומד מאחורי הדרישה ולמעשה ישנה נכונות מלאה לקבל פתרונות אחרים. כך יכול המגשר להביא את הצדדים לכדי הסכמות ולהביא לסיומו של הסכסוך.
גישור בהליך הגירושין
גישור מתאים לסכסוכים משפחתיים בכלל ולהליכי גירושין בפרט. בני זוג המבקשים לסיים את קשר הנישואין ורוצים לעשות זאת ברוח טובה, יכולים לפנות למגשרת גירושין אשר יסייע להם להגיע להסכמות בענייני הגירושין ולחתום על הסכם גירושין מסודר. ההסכם יוגש לאישור הערכאה המשפטית ויקבל תוקף של פסק דין מחייב. כך חוסכים בני הזוג זמן רב, עלויות כספיות וחשוב מכל - שומרים על טובת הילדים בגירושין.
להליך הגירושין יש מטבע הדברים השפעה מטלטלת על הילדים ובני הזוג חייבים לעשות כל שניתן על מנת לצמצם את הקושי שחווים הילדים בצל הפרידה. פנייה להליך של גישור גירושין והימנעות מניהול מאבק משפטי בערכאות, מסייעת מאוד לבני הזוג להיפרד בצורה מכובדת וראויה ולפיכך, לשמור על מערכת יחסים הורית תקינה.
גישור לאחר גירושין
פנייה להליך של גישור, רלוונטית מאוד גם לאחר הפרידה, למשל במצב שבו נוצרה מחלוקת בין הצדדים לגבי נושא מסוים, כגון משמורת הילדים. בקרב זוגות גרושים, עולים לא פעם חילוקי דעות על הרקע של חופשות וחגים, משכל הורה רוצה כי ילדיו ישהו עמו בתקופות אלו. אי הסכמה בנושאים הנוגעים לילדים, עלולה להוביל למאבק משפטי יקר ומתיש. אולם תחת זאת, יכולים הצדדים לבחור בהליך של גישור לאחר גירושין, במסגרתו יימצא פתרון מוסכם והוגן.
גישור בסכסוכי ירושה
יעילותו של הליך הגישור באה לידי ביטוי לא רק בהליך הגירושין, אלא גם בסכסוכים משפטיים אחרים, לדוגמא בסכסוכי ירושה. אופיו הפתוח והבלתי פורמאלי של הליך הגישור, מאפשר לצדדים לסכסוך לנהל דו שיח רגוע וכנה ולהגיע לעמק השווה, בעזרתו של המגשר. כך מגיע הסכסוך לסיומו תוך זמן קצר, לשביעות רצון שני הצדדים וזאת ללא העלויות הכספיות הכרוכות בהתדיינות משפטית.
חשוב מאוד לציין כי מלבד החיסכון בזמן ובכסף, להליך הגישור בסכסוכי ירושה יש יתרון נוסף – הוא מונע מהמחלוקת בין הצדדים להפוך לקרע משפחתי של ממש ומאפשר לצדדים לשקם את הקשר ביניהם. זהו פן חשוב מאוד כאשר מדובר על סכסוך ירושה, אשר יכול לפגוע מאוד במרקם המשפחתי, הן בין הצדדים לסכסוך עצמם והן בין יתר קרובי המשפחה, אשר מרגישים לא פעם כי הם צריכים לקחת צד בסכסוך.
שכר טרחה גישור
יעילותו של הליך הגישור באה לידי ביטוי הן בפתרונות היצירתיים שיכול להציע המגשר לצדדים והן בחיסכון בעלויות. עלותו של הליך הגישור נמוכה באופן משמעותי לעומת ניהול הליך משפטי בערכאות – מדוע? משום שהצדדים אינם נדרשים לשלם את כל ההוצאות הכרוכות בניהול הליך משפטי, ביניהן: אגרות בית משפט, הוצאות שכר טרחה עבור הכנת התביעות ותשלום שכר טרחה עבור הופעת עורך הדין בדיונים בבית המשפט. בפנייה להליך של גישור מוטלת על הצדדים ההוצאה של פגישות הגישור בלבד. שכרו של המגשר צריך להיות כמקובל בתחום ותואם את ניסיונו המקצועי.
שאלות ותשובות בנושא גישור
מהו הליך הגישור ?
גישור הוא הליך רצוני שבו נועד מגשר עם בעלי הדין, כדי להביאם לידי הסכמה על יישוב הסכסוך. בהליך הגישור נכון ניתן דגש על ראיה רחבה של הסכסוך ועל האינטרסים של הצדדים. הליך הגישור נועד לעזור לצדדים המעורבים בסכסוך להגיע להסכמות בדרך של הידברות והבנה.
כיצד מגיעים להליך גישור?
1. הצדדים רוצים ליישב סכסוך ואינם רוצים לנהל אותו בבית המשפט.
2. כאשר מתנהל תיק בבית המשפט והצדדים מסכימים להצעת השופט ללהליך גישור, במקרה זה יחולו תקנות הגישור (ראה בהמשך) על התהליך.
מיהו המגשר בתהליך הגישור ומה סמכותו?
המגשר הינו גורם מוסמך שנבחר על ידי הצדדים לצורך יישוב הסכסוך ,תפקידו להביא את בעלי הדין להסכם גישור תוך ניהול משא ומתן חופשי, למגשר להבדיל מבורר אין סמכות להכריע בסכסוך אלא רק להביא להסכם בהסכמת הצדדים.
מה קורה אם אין הסכמה על זהות המגשר?
אם הצדדים לסכסוך אינם מגיעים להסכמה על מגשר, בית המשפט מוסמך למנות מגשר על פי רשימת המגשרים. בהתאם לסעיף 5 (לחץ לצפייה בחוק)⇐לתקנות בתי המשפט (גישור), התשנ"ג-1993
האם בית המשפט יכול להכריח את הצדדים לעבור הליך גישור ?
התשובה היא לא, הליך הגישור מחייב הסכמת הצדדים והסכמת המגשר.
האם חוסר הסכמה לשתף פעולה עם הליך גישור יכולה להשפיע על תוצאות ההליך המשפטי?
לא, כל אחד מן הצדדים רשאי לסרב להליך הגישור וסירובו לא ישמש כנגדו בבית משפט.
האם תהליך הגישור מבטל או מעכב את התהליך המשפטי?
הליך הגישור אינו מבטל את ההליך המשפטי, אם כי ההליך יידחה לזמן קצוב בהתאם לתקנות ויומן בית המשפט תוך הודעה למגשר על תקופת הדחיה אך ה"תור" לא יאותחל מחדש, ההליך ימשיך להתקיים ממקום הפסקתו.
האם דברים שנמסרים בהליך גישור יכולים לשמש כראיה בהמשך התהליך המשפטי או מסגרת הליך אחר אזרחי ?
התשובה היא לא, דברים שנאמרים במסגרת הליך הגישור הם חסויים ואינם מהווים ראיה בהליך המתקיים בבית משפט ולא בכל הליך אזרחי אחר.
מתי מגשר פסול מלשמש כמגשר בין הצדדים?
מגשר יפסול את עצמו מגישור בין הצדדים במידה ויש לו קשר אישי או קשר מקצועי קודם להליך הגישור. הצדדים יכולים להסכים על כשירותו של המגשר בכתב ואז הוא רשאי לנהל את הליך הגישור. במידה ולמגשר קיים ניגוד עניינים כלשהו בהליך הגישור הוא נדרש לדחות את מועמדותו כמגשר. אם מתגלה ניגוד עניינים במהלך ההליך, המגשר נדרש להפסיק את הליך הגישור.
מה מקור סמכות הליך הגישור?
הוראת החוק המסדירה את סמכות הליך הגישור מפורטת בסעיף 79 (ג) לחוק בתי המשפט [נוסח משולב] תשמ"ד 1984.
ניתן לקבוע ישיבת גישור במשרדינו בת"א
אנא צור/י קשר לפרטים נוספים
עו"ד ומגשרת מאיה רוטנברג העומדת בראש מחלקת דיני משפחה ברוטנברג, משרד עורכי דין, הינה בעלת ניסיון של מעל 15 שנים בתחום, מאחוריה עשרות תיקים של גישור בתחום דיני המשפחה וצוות עורכי דין בעלי מומחיות בדיני המשפחה ותחומים נלווים בישראל ובעולם.
מעוניינים להתייעץ? אנחנו כאן בשבילכם.
יצירת קשר עם עו''ד מאיה רוטנברג
באפשרותכם למלא את טופס יצירת הקשר ונחזור אליכם בהקדם.
ניתן להשיג אותנו באמצעים הבאים:
מאיה רוטנברג, עורכת דין סניף תל-אביב צפון:
רחוב ראול ולנברג 18, מתחם CU (שוק צפון) מגדל C קומה 2 רמת החייל, תל-אביב. ישראל
מיקוד: 6971915
טלפון: 03-6161535
פקס: 03-6161913
נייד: 0544-705733
|
Maya Rotenberg, Adv. North Tel-Aviv branch:
18 Raoul Wallenberg St., Building C 2nd floor CU business park, Ramat Hachayal ,Tel-Aviv, Israel. (North Market) Zip Code: 6971915
Tel: +972-3-6161535
Fax: +972-3-6161913
|
רוטנברג, מאיה. “גישור.” Wikipedia, Wikimedia Foundation, 26 Dec. 2019, he.wikipedia.org/wiki/%D7%92%D7%99%D7%A9%D7%95%D7%A8.
מה זה גישור? גישור הוא הליך שמתבצע באמצעות צד שלישי שהוא איש מקצוע - המגשר. הגישור הוא אחת הדרכים היעילות והרווחות כיום ליישוב סכסוכים בדרך חלופית ללא בתי המשפט. בשנים האחרונות הולכת ומתחזקת תפיסה של חשיבות יישוב סכסוכים בדרכים חלופיות.
גישור חינם מטעם המדינה
גישור במימון המדינה
הליכי גישור הנקראים ADR בשם כללי (Alternative Dispute Resolution) מייצגים גישה של העדפת שיטת הגישור על פני הליכים שיש בהם מנצח ומפסיד, צד אחד טועה וצד שני טועה, אלא הליכה בדרך הביניים בדרך הפשרה. כיום ניתן קבל גישור חינם או בסבסוד המדינה מכוח חוק יישוב סכסוכים, הגעה למצב שבו שני הצדדים מרוויחים בהסכמה ובשיתוף פעולה, תוך חיסכון בכסף, שמירה על כבוד בין הצדדים, שמירה על הסודיות ויצירת מנגנונים של פתרון סכוכים עתידיים.
מומחה לגישור.
האם כל אחד יכול לפנות להליך הגישור?
התשובה היא כן, צדדים לסכסוך באשר הם יכולים לפנות למגשר מקצועי ולעבור הליך גישור. בסיום התהליך המגשר יציע לבעלי הדין פתרונות לסכסוך ויביא בפניהם הצעות להסדר גישור.
מספר תיק 59236-11-18
סוג ההליך אזרחי
שופט/ראש הרכב אביגיל ון-קרפלד
בתי משפט בתי משפט השלום
מחוז מחוז ירושלים
מועד החלטה 13.2.2020
קרא עוד
בפני כב' השופט מרדכי (מוטי) לוי
אין מחלוקת שההליכים המתנהלים במסגרת משא ומתן חסויים בפני בית המשפט זולת אם הצדדים כולם הסכימו לחשוף פרטים מתוכו. קל וחומר נכונים הדברים שעה שמדובר בגישור בפני מגשר. המבקש הביא בבקשתו זו ובהרחבה את הרציונל העומד מאחורי חסיונם של הליכי גישור.
למעלה מן הצורך עשה כן משום שמדובר במושכלות יסוד, בפרט שמדובר בצדדים המיוצגים על ידי עורכי דין האמונים על דברים אלו.קרא עוד