הנוסחא העדכנית לחישוב מזונות ילדים

 

 

 

כיצד מחשבים מזונות ילדים? - זוהי אחת השאלות החשובות ביותר כיום בשנת 2020 בכל הליך גירושין וזאת לאור השינוי המהפכני שחל בסוגיית מזונות הילדים לפני כשנתיים, במסגרת בע"מ 919/15.

 

התשובה לשאלה זו תלויה בארבעה נתונים:

כיצד מחשבים תשלומי מזונות ילדים

  • מהם גילאי הילדים, מהו היקף צרכיהם.
  • מהו יחס זמני השהות של כל אחד מההורים עם הילדים (הסדרי ראיה).
  • ומהו יחס הכנסותיהם.

 


הכל על מזונות ילדים:
המדריך המלא למזונות ילדים

 

מהו גיל הילדים?
על מנת לדעת כיצד נקבעים מזונות ילדים, עלינו לדעת קודם כל מהו גילם. מדוע?

 

משום שעד הגיעו של הילד לגיל 6, חובת תשלום המזונות מונחת על כתפו של האב, כפי שהיה קודם ההלכה החדשה של שוויון בנטל.

 

לעומת זאת, מהגיעם של הילדים לגיל 6, יחלקו ההורים בחובת המזונות בהתאם לזמן שכל אחד מהם שוהה עם הילדים וכן בהתאם ליחס ההכנסות שלהם, כפי שנסביר להלן.

 

על כן, בעת קביעת דמי המזונות, יש להתייחס לכל ילד בנפרד בהתאם לגילו וכאשר מי מהילדים הנו מתחת לגיל 6, יבוצעו שני חישובי מזונות נפרדים, האחד לתקופת הגיל הנוכחית של הילד עד גיל 6 וסכום תשלום אחר אשר ייכנס לתוקפו רק כאשר הילד יגיע לגיל 6 ויחול עד סיום תקופת החבות במזונות.

 

היקף הצרכים
מאז ומתמיד בכל הנוגע לחישוב מזונות הילדים, אחד הנתונים החשובים ביותר היה היקף הצרכים שלהם, שהרי מטרתם של דמי המזונות היא לדאוג לרווחתם של הילדים. הצורך בהבנת נתון זה לא השתנה בעקבות הלכת השוויון בנטל ויש לעמוד עליו על מנת לוודא כי גם לאחר הגירושין, צרכי הילדים יסופקו.

 

בעניין זה, הנחת המוצא היא כי יש לשמור עד כמה שניתן, על רמת החיים אליה הורגלו הילדים, על מנת לצמצמם את הפגיעה בהם בעקבות פרידת ההורים ולשמור על היציבות בחייהם.

 

כמובן כי אין פירוש הדבר כי בית המשפט יטיל על ההורים לשלם דמי מזונות שהם אינם יכולים לעמוד בהם מבחינה כלכלית ובעת הצורך יצומצמו דמי המזונות לצרכים ההכרחיים בלבד. אך ככל שהדבר מתאפשר, בית המשפט יפעל לקביעת מזונות שישמרו את המצב הקיים עבור הילדים.

 

יחס זמני השהות
פסיקתו של בית המשפט העליון במסגרת בע"מ 919/15, הביאה עמה מונח חדש: יחס זמני השהות.

 

משמעותו היא כי כיום מחשבים באחוזים את הזמן של כל אחד מן ההורים עם הילדים ואין עוד חלוקה דיכוטומית של משמורת מלאה ומשמורת משותפת.

 

חישוב זה מבטיח כי ההורה יממן את צרכי הילדים בהתאם לזמן שהם בחזקתו. מה היה המצב לפני כן? האב היה משלם כפל תשלום, כלומר, היה מממן את צרכי הילדים הן כאשר הם שוהים עמו והן כאשר הם שוהים עם אמם.

 

מאז יולי 2017, בתי המשפט לענייני משפחה מחשבים באופן מדויק את זמני השהות ולכל הורה נקבע סכום מזונות בהתאם.

 

 

 

יחס הכנסות ההורים
בבואו לקבוע את דמי המזונות, יחד עם חישוב זמני השהות של כל הורה עם הילדים, יחשב בית המשפט גם את יחס ההכנסות בין ההורים. זאת על מנת שכל הורה ישלם דמי מזונות בהתאם ליכולתו הכלכלית.

 

גם זהו חידוש מהפכני שהתרחש בעקבות ההלכה של ביהמ"ש העליון. שהרי עד אז, למצב הכספי של האם, לא היה משמעות רבה בכל הנוגע אל קביעת מזונות ילדים. חובה זו הייתה מוטלת על האב באופן אבסולוטי ללא קשר כמעט לרמת הכנסתה של האם והתוצאה הייתה כי גברים גרושים רבים קרסו כלכלית בשל חבות המזונות.

 

בית המשפט ביקש לשנות מצב זה וקבע שוויון בנטל בין ההורים. הלכה למעשה קביעת מזונות ילדים תהיה כדלקמן: בית המשפט ייקח את יחס ההכנסות של ההורים ויפחית ממנו את גובה ההוצאות אשר מוציא כל הורה בעת שהות הילדים אצלו.

 


 

השופטת ענת הלר-כריש בפסק דין המקבל תביעת אב למזונות ילדים מהאם עבור שני ילדים קטינים המתגוררים בעיקר עם האב (תלה"מ 19734-08-20)

בעבר לא היה דיון על איזה הורה ישלם מזונות במקרה של גירושין. הברירת מחדל הייתה שהאם תקבל המשמורת על הילדים, ואילו האב ישלם מזונות.

למרות שזה היה המצב, הזמנים בהחלט השתנו, וגברים היום לא תמיד משלמים מזונות ילדים, במיוחד אם יש להם משמורת ראשית על הילדים הקטינים ו/או שהם לא היו המפרנסים העיקריים בבית. בחלק ממערכות הנישואים האישה עובדת ומביאה הכנסה הביתה בעוד גברים נשארים בבית עם הילדים. אפילו בנישואים שבהם שני ההורים עובדים, לפעמים הנשים הן אלה שמרוויחות את רוב ההכנסה של משק הבית. מצבים מסוג זה מעוררים את השאלה: האם נשים צריכות לשלם מזונות?

האם משלמת מזונות ילדים לאב
אמנם אנחנו לא שומעים הרבה על נשים שצריכות לשלם מזונות, אך הן אינן פטורות מכך. אם אישה אינה הורה המשמורן העיקרי של הילד, היא תחוייב לשלם לאב מזונות. זה הפך למגמה בשנים האחרונות, כאשר עורכי דין לגירושין ראו עלייה במספר האמהות החייבות בתשלום מזונות ילדים .

זה עשוי להיראות מזעזע עבור אנשים רבים, בהתחשב בכך שאנו עדיין רואים פער שכר בין זכרים לנקבות. עם זאת, יותר ויותר נשים משיגות הצלחה בקריירה שלהן ולכן מרוויחות את בעליהן. גברים בימינו גם מבלים יותר זמן עם ילדיהם או אפילו לוקחים על עצמם את התפקיד של האפוטרופוס העיקרי של הילדים הקטינים מאשר בשנים עברו, וכתוצאה מכך, זה נהיה נפוץ יותר מאשר בעבר למצוא נשים שמשלמות מזונות ילדים. במספרים גבוהים יותר מאשר בעבר.

אמהות שאינן הורה משמורן נוטות פחות לשלם מזונות מאשר אבות שאינם משמורנים?

על פי ההלכה החדשה בעליון 919/15 בע"מ מזונות ילדים ניתנים על סמך כמה זמן כל הורה מבלה עם הילדים, כמו גם ההכנסה של כל הורה. מזונות ילדים ניתנים להורה המשמורן, המוגדר כהורה שיש לו את הילד יותר מ -50 אחוז מהזמן. כאשר שני ההורים מבלים זמן שווה עם הילד, במשמורת משותפת בית המשפט יחליט איזה הורה יכול להיחשב כהורה המשמורן לצרכי מזונות ילדים.

החוק לא קובע כי האב הוא זה שמשלם מזונות ילדים. אם לאב יש משמורת על הילד, הוא זכאי לקבל מזונות מאמו של הילד.


מזונות ילדים מבוססים על הכנסה ומשמורת, לא מגדר. נשים וגברים כאחד זכאים למשמורת ילדים ומזונות ילדים. הורים במשמורת - בין אם הם אבות או אמהות - רשאים על פי חוק לגבות מזונות ילדים. אם יש לך שאלות או חששות, עו"ד מזונות הילדים יכולים לעזור. וודא כי זכויותיך מוגנות.קרא עוד
25/07/2021
דרג את הכתבהלחץ לבחירה דירוג כתבה האם משלמת מזונות לאב: פסק דין תביעת אב למזונות מהאם לשני ילדים קטינים המתגוררים בעיקר עם האב: 4 כוכבים מתוך 5
לחץ לבחירה כוכב 1 מתוך 5לחץ לבחירה 2 כוכבים מתוך 5לחץ לבחירה 3 כוכבים מתוך 5לחץ לבחירה 4 כוכבים מתוך 5לחץ לבחירה 5 כוכבים מתוך 5
3 מדרגים