נישואים חד מיניים
במדינת ישראל, הליך הנישואין נערך על פי הדין הדתי בלבד אשר אינו מכיר בנישואים של זוגות בני אותו מין.
משכך, זוג חד מיני המבקש להינשא, יכול לעשות כן בנישואים אזרחיים במדינות המכירות בנישואים חד מיניים בחו"ל בלבד ,ולאחר מכן, להגיע לישראל ולהירשם כזוג נשוי במשרד הפנים.
נישואים חד מיניים בישראל
בתי הדין הרבניים הם בעלי הסמכות הבלעדית בישראל, בכל הנוגע לנישואין וגירושין. משכך, בני זוג חד מיניים אינם יכולים להינשא בישראל, כמו גם, זוגות מעורבים בהם אחד מבני הזוג אינו יהודי. הפתרון אפוא עבור הזוגות הללו הוא להינשא בטקס נישואין אזרחי במדינה אחרת ושהם שבים לארץ, יפנו בני הזוג ללשכת רישום האוכלוסין במשרד הפנים ויירשמו כזוג נשוי. ככלל, כפי שיתואר להלן, הליך הרישום הוא פרוצדוראלי בלבד ואם הבקשה תקינה ומגובה במסמכים המתאימים, לפקיד הרישום אין שיקול דעת בנושא זה ועליו לרשום את בני הזוג כנשואים. אם בכל זאת, נדחתה בקשת הרישום, יש לפנות לעורך דין המתמחה בדיני משפחה לצורך הגשת ערר.
נישואים אזרחיים בין בני זוג חד מיניים - הליך הרישום בישראל
על בני הזוג להגיש טופס הודעה על שינוי מעמד אישי ללשכת רישום האוכלוסין הסמוכה לאזור מגוריהם. במקרה שבו שני בני הזוג הנם אזרחי ישראל, יכול הרישום להתבצע על ידי כל אחד מהם, אולם היה ומדובר בבני זוג אשר אחד מהם הנו אזרח זר, חייב בן הזוג שהנו אזרח ישראל לבצע את הרישום. לצורך הגשת הבקשה, יש להציג מסמכים שונים כגון תעודת זהות ותעודת נישואין מאומתת בחותמת אפוסטיל.
משהוגשה הבקשה, היא תיבדק על ידי פקיד הרישום ואם מצא כי הבקשה תקינה, יישנה את מצבם המשפחתי של בני הזוג מרווקים לנשואים וינפיק להם ספח חדש לתעודת הזהות. היה והבקשה לרישום נדחית, ניתן להגיש ערר ללשכת הרישום תוך 21 יום ממועד קבלת ההחלטה, אם הערר לא נתקבל יכולים בני הזוג לערר לבית המשפט לעניינים מנהליים.
נישואים חד מיניים בישראל הצעת חוק
נישואים חד מיניים בישראל כתבות
בג"ץ נישואים חד מיניים הסדרת זוגיות
בעד נישואים חד מיניים
נישואים חד מיניים בחול
מאמר על נישואים חד מיניים בישראל תעודה על זוגיות
נישואים חד מיניים בישראל אזרחות
איסור נישואים חד מיניים
האם כדאי לבני זוג חד מיניים להינשא?
כאשר זוג חד מיני נרשם במרשם האוכלוסין כזוג נשוי, רישום זה הוא למעשה בעל אופי סמלי בלבד. זאת משום שהוא אינו מקנה לבני הזוג את אותן הזכויות להם זכאים זוגות הטרוסקסואליים נשואים ובראשן, הזכות לבצע הליך פונדקאות בין בני אותו מין בישראל. המשמעות היא כי זוג חד מיני שנישא, מעמדו המשפטי אינו משתנה עקב נישואיו ורואים בבני הזוג כידועים בציבור. משכך, עולה השאלה האם מבחינה משפטית, כדאי לזוג חד מיני להינשא? התשובה היא בחיוב משום שכאשר זוג חד מיני נרשם כזוג נשוי, יש בכך כדי לסייע מאוד בהוכחת הסטטוס של ידועים בציבור, אז בני הזוג יהיו זכאים בין היתר לנקודות זיכוי ממס הכנסה, תהיה להם זכות ירושה, זכאות לפנות לביטוח לאומי לקבלת קצבאות וכיו"ב.
גירושין של בני זוג חד מיניים
עד כה סקרנו את הליך הנישואין של זוגות חד מיניים, אשר אינם יכולים להינשא בישראל, אשר בה לא קיימים נישואים אזרחיים. משום כך, על בני הזוג לטוס למדינה אחרת, להינשא שם ולהירשם בארץ כזוג נשוי במרשם האוכלוסין. אולם מה קורה כאשר בני הזוג מעוניינים להיפרד? בשונה מזוגות נשואים הטרוסקסואלים אשר עליהם לפנות לבית הדין הרבני לצורך קבלת גט, בני זוג נשואים בני אותו מין מתגרשים בבית המשפט לענייני משפחה. כאן אין המדובר בפרוצדורה דומה לזו המתקיימת בבית הדין הרבני, אלא בני הזוג מגישים תביעה למתן פסק דין הצהרתי אשר יבטל את הרישום של בני הזוג כנשואים במרשם האוכלוסין. היה ואחד מבני הזוג אינו יהודי, תוגש תביעה להתרת נישואין.
פנייה לייעוץ משפטי
שוקלים להינשא או נישאתם וברצונכם להירשם כזוג נשוי? כדאי לפנות לעורך דין לדיני משפחה אשר ילווה אתכם בתהליך. ראשית, אם טרם נישאתם, יוכל עורך הדין להמליץ, מניסיונו המקצועי, באיזו מדינה כדאי להינשא, מבחינה פרוצדוראלית. כמו כן, בהתאם לנסיבות המקרה, יחווה עורך הדין את דעתו באשר לסוגיות משפטיות שעולות, למשל, הצורך לערוך הסכם ממון בין בני הזוג, צוואה וכיו"ב. לאחר שבני הזוג נישאו, יטפל עורך הדין בכל נושא הרישום בלשכת רישום האוכלוסין. היה ומסיבה כלשהי נדחתה בקשת הרישום, עורך הדין ילווה את בני הזוג ויטפל בהליכי הערר עד לקבלת התוצאה הרצויה. בני הזוג החליטו להיפרד? גם כאן חשוב מאוד להסתייע בעורך דין המתמחה בדיני משפחה אשר יטפל בהליך הרלוונטי מול בית המשפט לענייני משפחה, כמו גם בסוגיות העולות כתוצאה מפרידת בני הזוג, כגון חלוקת רכוש, מזונות ומשמורת.
ניתן לפנות אלינו בכל שאלה, נשמח לעזור.
משרד עורכי דין לענייני משפחה תל אביב
עורכת דין מגשרת מאיה רוטנברג
עו"ד גירושין
עורך דין לענייני משפחה
גישור גירושין
ניתן לפנות אלינו דרך טופס יצירת הקשר ונחזור אליכם בהקדם.
אנו זמינים באמצעים הבאים:
מאיה רוטנברג, עורכת דין סניף תל-אביב צפון:
רחוב ראול ולנברג 18, מתחם CU (שוק צפון) מגדל C קומה 2 רמת החייל, תל-אביב. ישראל
מיקוד: 6971915
טלפון: 03-6161535
פקס: 03-6161913
נייד: 0544-705733
|
Maya Rotenberg, Adv. North Tel-Aviv branch:
18 Raoul Wallenberg St., Building C, 2th floor CU business park, Ramat Hachayal ,Tel-Aviv, Israel.
Zip Code: 6971915
Tel: +972-3-6161535
Fax: +972-3-6161913
|
חוקי מדינת ישראל אינם מאפשרים היום נישואים אזרחיים או דתיים לבני זוג בני אותו מגדר - נישואים חד מיניים. המצב כיום הוא שזוגות בני אותו מגדר לקיים את הליך נישואיהם במדינות זרות, מחוץ לסמכות המשפטית של מדינת ישראל, ולאחר שובם זוגות חד מיניים רשאים להירשם במשרד הפנים כזוג נשוי.
זוג חד מיני יכול להירשם כזוג נשוי, אך לא הוסדרה הערכאה המשפטית בעת הליך הגירושין של זוגות בני אותו מגדר והיא נותרה להסדרה פסיקתית.
האפשרות של ביצוע הליך הגירושין של זוגות חד מיניים מחוץ לישראל, במדינה שבה התקיים הליך הנישואים, חסומה בפני בני הזוג שכן נדרש מהם מעמד של תושבות במדינה.
בפסק הדין תמ"ש 11264-09-12 פלונים ואח' נגד משרד הפנים, נקבע שמקום שבו בית הדין הרבני לא מכיר בתביעה שהוגשה אל פתחו –הסמכות הייחודית לדון בנושא זה מופקעת ממנו .
בתמ"ש 11264-09-12 פלונים ואח' נגד משרד הפנים, חזר בית המשפט על ״תיאוריית אי ההכרה״ אשר קובעת כי הסמכות של בתי הדין הרבניים או המערכת הדתית המשפטית תופקע בכל הקשור ביישות משפטית, לרבות קשר, מוסד, מבנה משפטי או הליך שאינם מוכרים על ידי המערכת הדתית המשפטית.
כך נכתב בעניין פלונים: ״עינינו הרואות, כי במקרה בו קובע בית הדין הדתי כי לפי הדין אין צורך בגירושין… הסמכות נתונה לבית המשפט לענייני משפחה – ולא לבית הדין הדתי – לדון בבקשה להתרת הנישואין״. לפי ההיגיון המשפטי, במידה והמערכת הדתית המשפטית לא מכירה ביישות משפטית, הסמכות המשפטית תעבור מבתי הדין הדתיים והרבניים לסמכותה של מערכת בתי המשפט לענייני משפחה האזרחית.
בתי הדין הרבניים מסרבים להכיר בנישואים של בני זוג בני אותו מגדר, נכון למועד הגשת הצעת חוק זו, בתי המשפט למשפחה בישראל - בתי המשפט האזרחיים, קבעו בפסקי דין רבים כי יש לבני זוג חד מיניים, בני אותו מגדר, זכויות והסדרים נוכח זוגיותם הרשמית.
המסקנה המתחייבת היא כי דיון בהתרת נישואים של בני זוג בני אותו מגדר, בני זוג חד מיניים צריך שיעשה בבית המשפט לענייני משפחה. בהצעת חוק זו מתבקשת ההכרה בכך שבני הזוג בני אותו מגדר היו נשואים קודם לכן.
קרא עוד