מידע משפטי חינם גישור וגירושין
En

צור קשר

checked

גישור לזוגות בהליך גירושין בתשלום המדינה


בני זוג שמתחתנים מקווים לבלות את חייהם המשותפים ביחד. אבל, לעתים המחלוקות ואי ההסכמות כל כך גדולות, ובהצטרף לסיבות אחרות - מגיע אירוע קשה וכואב, הוא הליך הגירושין.


אפשר להתגרש בכמה דרכים, כאשר הדרך של הליך גישור גירושין היא הדרך שמתאימה לבני זוג שרוצים להיפרד בצורה מכובדת ורגועה.

 

מהו הליך גישור גירושין?
כאשר פונים להליכים משפטיים, לכל צד יש עו"ד שמייצג אותו, ולא אחת הרוחות מתלהטות, וישנה מעין 'מלחמה' בין הצדדים. בצורה זו בני הזוג המתגרשים מפסידים וגם הילדים.


הדרך האחרת היא פנייה לגישור הגירושין, והיא ניתנת בסיוע המדינה, כאשר במסגרת הליך זה אפשר לנהל את הפרידה בצורה שונה. בהליך גישור יש דגש על שיח תרבותי, הקשבה והכלה, והכל במטרה להגיע להסכם שישרת את שני הצדדים.

 

האם תנאי גירושין שנקבעו בהליך גישור הם "חוקיים" ומחייבים? כן. בין אם תגיעו להסכם גירושין בניסוחו של עו"ד גירושין, בהליך גישור גירושין או במהלך ניהול משפט גירושין מיוצגים על ידי שני עורכי דין. ההסכם מחייב מבחינה משפטית את הצדדים יכול לשמש כהוכחה בהליכים בבית המשפט, אם יהיה צורך בכך.

 

בסופו של דבר הגירושין הופכים ל"חוקיים" ומחייבים לאחר שהסכם הגירושין מאושר ומקבל תוקף משפטי על ידי שופט בית משפט לענייני משפחה או דיין בית הדין הרבני. למעשה, אין הבדל מבחינת תוקף משפטי ואכיפה בין פסק דין שניתן בהליך גירושין לבין הסכם גירושין, שניהם נחשבים לפסק דין חלוט לאחר תום תקופת הערעור. 

 

יתרונות הליך גישור גירושין
להליך הגישור יתרונות רבים, העיקריים שבהם הם מרחב התמרון - האפשרות להיות יצירתיים ומגוונים וכן חסכון בזמן ובכסף.


זמן: בגישור גירושין,  משתמשים ביצירתיות רבה כדי למצוא פתרונות שיתאימו לזוג הספציפי שנמצא בתהליך. יתרון נוסף הוא הזמן הקצר יחסית של הליך גישור. הליך גישור הממומן בחלקו על ידי המדינה אינו בחינם אך חסכוני ומהיר באופן יחסי להליכים המתקיימים בבית המשפט.


על בתי המשפט מוטל עומס רב, אשר גורם לזמן רב לחלוף בין כל אחד משלבי המשפט השונים. בגישור לעומת זאת, נושא העומס לא רלבנטי. מכיוון שגישור גירושין אמור להיות תהליך שיתופי, הצדדים יכולים לנהל את הליך הגישור בקצב שלהם ולהגיע להסכמות תוך זמן קצר ובכך לחסוך זמן ניכר.


הליך גישור ממוצע יכול לקחת כמה שבועות שלאחריהם הצדדים יוצאים עם הסכם גירושין חתום.


כסף: חיסכון כספי הוא יתרון חשוב נוסף. ניהול הליך משפטי כרוך בהוצאות רבות, כגון: שכר טרחת עורכי דין, אגרות בית משפט, שכר טרחה לעדים מומחים ועוד. גישור גירושין זול יחסית, שכן, בגישור ההוצאה היחידה שיש לצדדים היא שכר הטרחה שהם משלמים למגשר. (⇐שכ"ט גישור: עלות גישור גירושין)

 

פחות עוגמת נפש: גישור נועד להיות פחות מלחיץ מאשר התדיינות משפטית, כאשר זה עובד, הליך גישור גירושין יכול להיות הרבה יותר נעים לא רק עבור בני הזוג אלא עבור הילדים שיש להם.


חיסיון ההליך: נקודה נוספת חשובה היא החיסיון. הליך הגישור הוא חסוי וסודי, אפשר להגיד בגישור כל מה שרוצים, לבטא את כל הרגשות והמחשבות, והכל כדי לייעל את התהליך ולהגיע לתוצאות הטובות ביותר. כל מה שנאמר בחדר הגישור, נשאר רק בחדר הגישור.
 

איך מנהלים הליך גישור גירושין?
הליך הגישור מתבצע באווירה נינוחה, מכבדת ורגועה, כאשר המגשר נפגש עם כל צד בנפרד וגם עם שני הצדדים ביחד. השיחות מובילות להסכמות, שבסופו דבר יהוו את הסכם הגירושין.


בהליך גישור הצדדים יכולים לפרט מהם רצונותיהם, שאיפותיהם, צרכיהם וכן מהם האילוצים שלהם - והכל באווירה מכבדת וחיובית.


הליך הגישור מתייחס לא רק להיבטים הטכניים והמשפטיים של הפרידה, אלא גם להיבטים רגשיים ולצרכים של הצדדים או של הילדים.

 

גישור גירושין על פי חוק יישוב סכסוכים, מאפשר לבני הזוג רמת ודאות גבוהה ביחס להמשך היחסים ביניהם, החובות, הזכויות והציפיות של האחד מהאחר.


השלבים בגישור
ניתן לחלק את הליך הגישור לשישה שלבים עיקריים:


1.  הכנה לגישור - חשוב שהצדדים יבינו מהו סוג ההליך ומהן המטרות שלו.


2. תחילת הגישור - בישיבת הגישור הראשונה המגשר יסביר לצדדים על מהות ההליך ומטרתו, והצדדים יתחייבו לגבי כללי ניהול ההליך (הסכם גישור לדוגמא).


3. הצגת הסכסוך - כל צד יציג את פני הדברים כפי שהוא רואה אותם.


4. זיהוי האינטרסים של הצדדים והבנתם - זהו שלב חשוב, שבו המגשר אמור להבין מהי עמדת כל אחד מהצדדים, ולכן ייתכן שייפגש עם כל צד בנפרד כדי להבין לעומק את הרצונות והצרכים של כל צד לסכסוך.


5. יצירת אפשרויות לפתרון הסכסוך - לאחר הבנת הצרכים והרצונות של כל צד, המגשר יחפש ויציע פתרונות אפשריים שיהיו מקובלים על שני הצדדים.


6. הסכמות וניסוח הסכם - אם הצדדים הגיעו להסכמות, הם או המגשר יערכו את ההסכם ויפרטו בו את כל התנאים לפיהם ייושב הסכסוך. הצדדים יחתמו על הסכם הגישור וכך גם המגשר.


לאחר שהסדר הגישור נחתם, המגשר יודיע על כך לבית המשפט בהקדם האפשרי. בית המשפט רשאי לתת תוקף של פסק דין להסכם הגישור, והוא גם רשאי לזמן את הצדדים לבית המשפט כדי שיתנו לו הסברים על ההסכם.


מה קורה אם הליך גישור גירושין נכשל? אם שני צדדים לסכסוך אינם יכולים להגיע להסכמה סופית באמצעות גישור, ישנן מספר אפשרויות:

 

  • ללכת למשפט: אם הגישור נכשל, התיק עדיין יכול להגיע לבית המשפט לבדיקה ולהכרעה על ידי שופט. 
  • חזרה לגישור: בני הזוג יוכלו לעבור לתהליך גישור אחר (מגשר אחר, שיטת גישור אחרת) ולהתחיל בהליך גישור מחדש.
  • להמשיך את המשא ומתן בעצמכם: אם ניתן לערוך הסדר או הסכם גירושין ללא מסגרת רשמית, גם זו יכולה להיות אפשרות. לאחר שעברתם הליך גישור יהיה קל יותר לצמצם את נקודות אי ההסכמה ואף לפנות לעורך דין מומחה לגירושין לייעוץ נקודתי.

 

מה עושים אם לא מגיעים להסכמה בגישור הגירושין? גישור מתואר בצורה הטובה ביותר כתהליך ולא כתוצאה. המטרה העיקרית של גישור היא לעזור לצדדים להגיע לפיתרון הדדי באמצעות תקשורת פתוחה.

 

גם אם לא יושג פיתרון סופי, אין פירושו כי הגישור נכשל, מכיוון שייתכן ונפתרו בעיות ביניים ובעיות רבות בדרך. בדרך כלל, אם הצדדים לא מצליחים להגיע להסדר או פשרה הגישור, הצעדים הבאים יהיו לעבור לגישה הערכתית בגישור.

 

בגישה ההערכתית (evaluative) מגשר הגירושין המנהל את התהליך יעשה הדמיה של אולם בית דין פיקטיבי (מעין משפט מבוים) וייקח בחשבון את כל הראיות והעובדות שהוצגו. לאחר מכן, מגשר הגירושין יחזה מה בית משפט היה מחליט בעניין לו כל הראיות שהוצגו היו מוצגות בפני בית המשפט.

 

אילו נושאים נכללים בהליך גישור גירושין?

הליך הגישור כולל מספר נושאים עיקריים:


ילדים: משמורת, זמני שהיה - תוך התייחסות פרטנית לחופשות, חגים וכד'. כמו גם עניינים רפואיים עכשוויים ועתידיים. ההסכם שיגובש בסוף ההליך יכלול קביעות לגבי התשלומים לצרכים אלו, וכן לגבי חוגים, מזון ועוד.


בהסכם הגירושין הסופי תהיה התייחסות להעתקת מגורי הילדים לאחר הגירושין - האם, למשל, הצדדים מסכימים כי הורה אחד יעקור עם הילד לעיר אחרת?


נושא חשוב אשר נכלל בהליך הגישור הוא חלוקת רכוש: בני הזוג יגיעו להסכמה לגבי הרכוש המשותף שצברו, כולל קרנות פנסיה, חסכונות וכד'.


מעבר לכך, לכל משפחה יש את הצרכים שלה, כך שבהליך גישור בגירושין יינתן מענה ספציפי לכל הצרכים הרלוונטיים.


מגשר גירושין
מגשר צריך להיות ניטרלי וחף מאינטרסים אישיים במהלך הגישור ובקשריו מול הצדדים.
כמו כן, המגשר או מגשרת הגירושין מחויבים לשמור על סודיות - המגשר לא ישתמש במידע שנמסר לו במהלך הגישור, שלא יכול היה לקבלו בדרך אחרת במאמץ סביר, לכל מטרה מלבד הגישור.


מגשר טוב הוא מגשר יצירתי, שיכול לחשוב מחוץ לקופסה ולהציע לצדדים פתרונות מלאים שמקיפים את כלל הסכסוך.


בבחירת מגשר, כדאי לבחור באחד שתרגישו איתו בנוח, ושיש לו את הידע והכלים לסייע לכם לפתור את הסכסוך. חשוב שלשני הצדדים תהיה כימיה עם המגשר, ושהם יתנו בו אמון.


 

האם ניהול הליך גישור בגירושין בסיוע המדינה מחויב על פי חוק?
יש הליכים משפטיים, בהם החוק מחייב טרם פתיחת ההליך, פגישת מהו"ת (מידע, היכרות ותיאום), כדי לבדוק האם ניתן להגיע להסכמות, בין היתר דרך גישור. בכלל זה: תביעות בעניין סכסוך משפחתי (סעיף 3 לחוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה (הוראת שעה), תשע"ה-2014) (ובקצרה: חוק גישור חובה).


אם כן, החל מחודש יולי 2016, צדדים שנמצאים בסכסוך משפחתי, חייבים לנסות תחילה הליכי גישור לפני שיפנו להליכים משפטיים. כלומר: מדובר בהליך גישור חובה למתגרשים. בני הזוג המתגרשים צריכים להגיש בקשה ליישוב סכסוך ללשכות הסיוע שליד בית המשפט.

 

לאחר 4 פגישות מהו"ת עם עובדים סוציאליים ואחרים בלשכת הסיוע, הצדדים יצטרכו להחליט אם הם בוחרים להמשיך בהליך הגישור, או שהם מעוניינים לפנות לבית המשפט.


יש להדגיש, כי פגישות המהו"ת הנ"ל נועדו רק לבדיקת האפשרות לגישור בין הצדדים. אם הדבר אפשרי, הצדדים יופנו להליך גישור.


על-פי התקנות מכח החוק, מפגש הגישור הראשון בין בני הזוג יתקיים בלי נוכחות של עורכי דין, כדי לשוות למפגש אווירה טיפולית ועניינית עד כמה שאפשר, וכדי למנוע התנצחויות משפטיות.


בהמשך, ובהתאם לאופי ולהתנהלות המפגש הראשון, יוחלט כיצד יתנהלו שאר המפגשים, ואם יוחלט כך, גם עורכי דינם של הצדדים יוכלו להיות מעורבים בהם בשלב זה.

 

השלבים ביחידות הסיוע
כאמור, ע"פ התקנות מכח החוק הנ"ל, בני זוג שמעוניינים להתגרש, ישתתפו בארבע פגישות מהו"ת מטעם המדינה. אם הפגישות לא יצלחו, בני הזוג יוכלו לפנות להליך גירושין בבית המשפט או בבית הדין הדתי.


 

לאחר הגשת הבקשה לסיוע בעניין סכסוך משפטי, הצדדים יזומנו ליחידת הסיוע, ושם יתחיל ההליך של ארבעת המפגשים, כאשר הפגישה הראשונה תתנהל ללא עו"ד.


 

ביחידות הסיוע הצדדים יקבלו הסבר על היתרונות בהליכי גישור על פני ניהול הליך בבית משפט. ההסברים יכללו מידע על הליך גישור, מזונות, משמורת, זמני שהייה עם הילדים ועוד.

 

את ההליך ינחה וינהל איש מקצוע שהוכשר לנהל סכסוכי משפחה. לרוב מדובר בעורך דין או בעובד סוציאלי.


בסוף ההליך, הצדדים יקבלו המלצה לגבי המשך ההליך של הגישור אצל מגשר מחוץ לכתלי בית המשפט, והם יצטרכו להודיע אם הם מוכנים להמשיך בהליך כזה או שהם מתכוונים לבחור בהליך חלופי אחר ליישוב כל המחלוקות ביניהם או שהם מעוניינים להמשיך להליך משפטי בבית המשפט/בבית הדין הדתי.

 

גישור במימון המדינה


פגישת מהות גירושין

גישור לפי חוק המהו"ת (חוק יישוב סכסוכים) נקרא לפעמים גישור חובה, גישור זוגי במסגרת המדינה , או גישור מהו"ת . לכאורה, נראה שהדרך של פגישות מהו"ת ביחידות הסיוע היא דרך טובה וסדורה, שתאפשר לצדדים להמנע מהוצאות כספיות רבות הכרוכות בניהול הליך משפטי ארוך וסבוך.


עם זאת, יש לקחת בחשבון שההליך לא מתאים לכולם, ולעתים אף עלול לגרום לנזק, ולכן עדיף אולי מלכתחילה לפנות למגשר גירושין, אשר יסייע לצדדים לפתור את הסכסוך ביניהם ולהגיע להסכם גירושין מקיף וכולל.


אחת הסיבות לכך היא, שבארבע פגישות ביחידת הסיוע קשה להגיע להסכמות משמעותיות וליישב את הסכסוך כולו.


לעומת זאת, בפגישות גישור אצל מגשר גירושין, נלקחים בחשבון כל האינטרסים של הצדדים, יש פגישות משותפות וכן פגישות נפרדות, ואפשר להגיע להסכם גירושין שמותאם לצרכים ולרצונות של הצדדים, אשר ישרת אותם לטווח ארוך.


בנוסף, המגשרים מטעם המדינה ביחידות הסיוע פועלים במסגרת התקציב שהמדינה מאפשרת להם, ומספר המפגשים ומשכם עלולים לא להספיק ולא לענות על הצרכים הכוללים של הצדדים וילדיהם.


מכאן, שלטווח ארוך, הגם שמדובר בחיסכון בהליכי גירושין בסיוע המדינה, אם ההסכם לא יהיה מקיף וכזה אשר נותן מענה כולל וצופה פני עתיד, המחיר הרגשי והכלכלי שהצדדים יצטרכו לשלם - יהיה כבד.

 

 

 

 

יצירת קשר
יצירת קשר מהירה
עבור לתוכן העמוד