גירושין סטטיסטיקה
אחוז הגירושין בישראל
מהו שיעור הגירושין בישראל בשנים האחרונות? מהם הסיכויים של נישואין להסתיים בגירושין? ומהי דמוגרפיית הגירושין בישראל? הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מפרסמת מדי שנה נתונים על האוכלוסייה, נתוני נישואין וגירושין בישראל.
בקרב הציבור קיימת סקרנות טבעית לגבי סיכויי ההצלחה של מוסד הנישואים, הנתונים נותנים תשובה מהם הסיכויים שנישואין יסתיימו אי פעם בגירושין.
בשנת 2019 נרשמה עלייה של 3% בגירושין בישראל לעומת 2018, בבתי הדין הרבניים ברחבי הארץ התגרשו 11,465 זוגות לעומת 11,127 בשנה שעברה. בשנת 2018 נרשמה עליה של 5%, 10,661זוגות התגרשו בישראל ב-2017.
דמוגרפיה וסטטיסטיקה
הדוחות הסטטיסטיים מודדים נישואין, גירושין, לידות חי, פטירות, ריבוי טבעי, פטירות תינוקות ולידות מת, לפי דת זוגות יהודים שנישאו בישראל והתגרשו, מגזר חרדי, גירושין במגזר ערבי, נוצרי. גרושים צעירים- פילוח לפי שנת נישואין ומשך נישואין. לפי ערים, תעסוקה, מצב משפחתי. אחוז הגירושין במגזר החרדי. אחוז הגירושין בתל אביב לעומת אחוז גירושים בכלל ישראל.
סטטיסטיקה ילדים להורים גרושים מתגרשים יותר?
עליה או ירידה- מגמות בשיעור הגירושין: האם ישראל מתגרשת ?
שיעור המתגרשים בשנים 2017, 2018, 2019 במגמת עליה אבל יש גם מקום לאופטימיות - הסטטיסטיקה בישראל עדיין במגמה מתונה בתחום הגירושין יותר מאשר ברוב מדינות ה-OECD.
הדוחות מראים כי בשנים האחרונות חלה עלייה באחוז המתגרשים בישראל, ובפרט בעיר ירושלים. בארצות הברית נמדדו שיעורי גירושים גבוהים עם 3.7 מתגרשים ל-1,000 איש באוכלוסייה.
שיעור הגירושין בישראל – נתונים סטטיסטיים
בעשורים האחרונים חלה עלייה ניכרת באחוז הגירושין בישראל. על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בשנות ה70 התגרשו רק 2% מהזוגות ואילו בשנות ה2000 עומד מספר זה על כ13%. מדוע עלה באופן משמעותי כל כך מספר הזוגות המתגרשים והאם חלו עוד שינויים מהותיים בהליך הגירושין בשנים אלו?
מדוע אנחנו מתגרשים יותר?
ניתן לחשוב על שתי סיבות עיקריות לעלייה בשיעור הגירושין בישראל. ראשית, התפתחותה של חברה ליברלית יותר. בעבר גירושין נתפסו ככישלון של בני הזוג שלא הצליחו לשמור על שלמות התא המשפחתי. כיום גישה זו השתנתה וגירושין נתפס כצעד טבעי לזוגות שאינם מאושרים עוד יחד ורוצים לפתוח דף חדש בחייהם, תוך שמירה על מערכת יחסים הורית תקינה עבור ילדיהם המשותפים.
השינוי התפיסתי הוליד גם הכרה בכל מיני סוגים של משפחות. אם בעבר היו רק שתי אפשרויות, האחת רווקות והשנייה נישואים, הרי שהיום המנעד הוא רחב מאוד: ידועים בציבור שכלל לא נישאים, הורות משותפת בה ההורים אינם בני זוג, אל הוריים ועוד.
שנית, שיעור הגירושין עלה גם בעקבות עצמאותן הכלכלית של נשים. למה כוונתנו? בעבר, נשים רבות נותרו נשואות בגלל התלות הכלכלית בבעל והחשש כי לבדן לא יוכלו לפרנס את הילדים. כיום, כאשר נשים מפתחות קריירות משגשגות ועצמאות כלכלית, יש בידן את הבחירה האם להישאר נשואות או להתגרש.
חוק גישור חובה
לצד העלייה במספר מקרי הגירושין, חלו גם שני שינויים מהותיים בהליך הגירושין עצמו. ראשית, החובה של בני זוג לקיים ניסיון לגישור טרם יוכלו להגיש האחד כנגד השנייה תביעות משפטיות. זאת במסגרת החוק להסדר התדיינויות במשפחה (הוראת שעה), תשע"ה-2014, אשר קיבל את השם חוק גישור חובה.
מטרתו של החוק היא למנוע את המאבק המשפטי בין בני זוג ולהביאם לכדי הסכם גירושין. באופן הזה, יוכלו הצדדים להיפרד בצורה קלה עבורם ועבור הילדים, לחסוך בזמן ובכסף הכרוכים בניהול הליך הגירושין בערכאות וכן, יקטן העומס על בתי המשפט.
בשנתיים שחלפו מאז כניסתו של החוק לתוקף, חלק לא קטן מהזוגות מצליחים להגיע להסכמות במסגרת גישור החובה המתנהל ביחידות הסיוע שליד בתי המשפט. אף כאשר זה לא הוליד הסכם גירושין, מהווה הוא לעיתים קרובות, בסיס טוב להמשך הליך גישורי אצל עורך דין מגשר המתמחה בסכסוכי גירושין.
בעזרתו מצליחים זוגות רבים להגיע לעמק השווה בנושאים בהם ישנה מחלוקת ולחתום על הסכם הוגן ומשביע רצון עבור שניהם.
מזונות ילדים- שני ההורים משלמים
שינוי נוסף וחשוב ביותר שחל בהליך הגירושין, הוא הפיכתה של חובת מזונות הילדים מחובה בלעדית של האב, לחובה משותפת של ההורים. זאת בעקבות פסיקה של בית המשפט העליון (בע"מ 919/15) בה לקחה חלק מרכזי עורכת הדין מאיה רוטנברג אשר ייצגה את האב.
עד לפסק הדין, נשאו אבות גרושים בתשלום המזונות לבדם, ללא תלות ברמת הכנסתה של האם ואף כאשר הילדים היו במשמורת משותפת של שני ההורים. ביחד עם עורכי דין נוספים, העלתה עורכת הדין מאיה רוטנברג את הטענה כי מצב זה פוגע בעקרון השוויון ויש להטיל חבות במזונות גם על האם, בוודאי במקרים בהם חולקים ההורים את המשמורת ורמת הכנסתם זהה, אז נושא האב שלא בצדק, בכפל תשלום מזונות.
בית המשפט העליון קיבל טענות אלו וקבע כי החל מגיל 6 ואילך, חובת מזונות הילדים מתחלקת בין שני ההורים, כאשר חלקו של כל אחד מהם במזונות ייקבע על פי זמני השהות שלו עם הילדים ובהתאם לרמת הכנסתו ביחד להורה השני.
עובדות על גירושים בישראל
המקור העיקרי לדינים בישראל בענייני דיני משפחה נמצא הן בפסיקה והן בחוקים. החוק הסטטוטורי בישראל מתחלק למשפט אזרחי ודתי מכיוון שישראל מקיימת מערכת של סמכות שיפוט במקביל בין בתי משפט דתיים ואזרחיים.
בתי משפט דתיים מבססים את פסיקתם על הלכות וכפופים לחוקים האזרחיים רק במקרים בהם החוק קובע כך, כמו בחוק המבטיח הגנה שווה לנשים (חוק שיווי זכויות האשה), או כאשר בית המשפט העליון קובע כי הם חלים. כ- 80% מאוכלוסיית ישראל הם יהודים ולכן הרוב המכריע של הפסיקה והחקיקה בתחום דיני הנישואין וגירושים נוגע ליישום ההלכה היהודית.
שיעור הגירושין בעולם
קביעת שיעורי הגירושין מתבצעת בדרך כלל על ידי שימוש בנתוני מפקד. ישנן מספר דרכים שונות להשתמש בנתונים אלה.
לדוגמה, ניתן לחשב את שיעור הגירושין הגולמי. נתון זה בודק מספר הזוגות הגרושים בשנה, חלקי כלל האוכלוסייה. לאחר מכן מספר זה מוכפל ב -1,000 ומתבטא כמספר לכל 1,000 איש. כך, למשל, אם חיים 100,000 אנשים במדינה, ויש 500 גירושים בשנה, אז המשוואה הזו תראה שיש 5 גירושים לכל 1,000 תושבים.
התבוננות בשיעור הגירושין הגולמי מראה כי ברוסיה יש את שיעור הגירושין הגבוה ביותר. על פי נתוני האו"ם משנת 2011, שיעור הגירושין ברוסיה הוא 4.8 גירושים לכל 1000 תושבים.
בלארוס עוקבת מעט אחריה עם 4.1 גירושים לכל 1000 תושבים.
בגיברלטר ובארצות הברית שיעור הגירושין של 3.2 גירושין לכל 1,000 תושבים.
המדינה עם שיעור הגירושים הנמוכים ביותר, על סמך נתוני האו"ם, היא סרי לנקה עם שיעור גירושין של 0.15 גירושים לכל 1,000 תושבים.
בווייטנאם השיעור הגירושין נמוך ביותר ועומד על 0.4 גירושים לכל 1000 תושבים.
דרום אפריקה ובוסניה והרצגובינה בעלות שיעור הגירושים השלישי הנמוך ביותר ב -0.6 גירושים לכל 1,000 תושבים.
סטטיסטיקה מעודכנת על גירושין בישראל
בנוסך לוח סטטיסטי מפורט
-
מתוך הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה: גירושין
מידע נוסף:
מה אחוז הנישואין שמסתיימים בגירושין ?
דוחות הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה :
אחוז הגירושין בישראל 2018
שיעור עליית מדד הגירושין בישראל 2018
אחוז הגירושין בישראל 2019
אחוזי גירושין לפי עיר 2018
אחוז גירושין לפי מקצוע 2018
אחוז הגירושין בהייטק 2019
שיעור הגירושין מגזר חרדי בישראל 2019
אחוז המתגרשים כולל בישראל 2018
עובדות על גירושין בישראל
בישראל, כמו בחלק גדול מהמערב, שיעורי הגירושין גבוהים יותר בקרב זוגות בעלי הכנסה נמוכה יותר. בעבר בישראל, גירושין נחשבו לפריבילגיה שרק המעמדות הגבוהים יכולים לנצל, בגלל ההוצאות הכרוכות בכך.
בעבר גירושין היו אכן שכיחים יותר בקרב נשואים המשתכרים גבוהים יותר. אולם כיום, זוגות בשלושת העשירונים התחתונים הם בסיכון כפול להתגרש.
בזוגות ששני בני הזוג היו בעלי תואר אקדמי, רק 6% התגרשו במהלך השנים למדו. הנתון היה 11% לזוגות שאף אחד מהם לא היה להם תואר, ו -10% לזוגות שאחד מבני הזוג היה בעל תואר.
הסיבות לכך שאנשים בעלי אמצעים פחותים נוטים יותר להתגרש הן מגוונות, אך הן עשויות לכלול גורמים כגון פחות משאבים להשקעה בנישואין, כגון כסף לייעוץ נישואין או לדייטים. מערכות יחסים נוטות להישבר ללא השקעה מתמשכת של מאמץ.
בעוד שסבירות גבוהה יותר של נשים לסבול מהשפעות כלכליות שליליות מגירושין, הן עדיין יוזמות בין 60% ל -70% מכלל הגירושים, ייתכן כי העלות הרגשית של הישארות נשואה תלולה יותר מהעלות הכלכלית של גירושין, אך גם משום שאנשים עשויים אל תהיה מודע למחיר הגירושין המלא.
שיעור הגירושין בישראל: השיעור הגבוה ביותר הוא בקרב זוגות מברית המועצות לשעבר, ואילו הנמוך ביותר הוא בקרב זוגות ערבים, שם התפקידים המגדריים עדיין מסורתיים יותר.
בעוד שזוגות ישראלים אינם נוטים יותר להתגרש אם אישה משכילה יותר או מרוויחה יותר מבעלה, כאשר לאישה יש תעסוקה יציבה בזמן שבעלה נאבק למצוא מקום בכוח העבודה, הסיכוי הוא סביר יותר להתגרש.
כאשר האיש לא יכול למצוא לעצמו מקום בכוח העבודה ולא ממלא את תפקידו המסורתי כביכול, הדבר מפר את הנורמה והופך לבעיה. לשם השוואה, עבודתה של האישה נחשבת לעיתים קרובות כהכנסה שנייה ולכן לאישה עם הכנסה לא יציבה יש פחות השפעה על מערכת היחסים.
למרות השינויים בשוק העבודה, כולל כניסה של נשים, עלייה ברמות ההשכלה, משכורות גבוהות יותר ותפיסת ההורות השווה, תפיסת הגברים כמפרנס העיקרי עדיין חזקה מאוד, בקרב נשים וגברים כאחד. זה כמעט לא מקובל שהנורמה הזו תיפגע. מתאם מסוג זה ניתן למצוא גם בארצות הברית ובגרמניה . בנורבגיה, לעומת זאת, גבר עם עבודה לא יציבה לא היה סביר יותר להתגרש, כל עוד חובות הבית חולקו באופן שווה.
לוותק בעבודה של אישה אין כל השפעה על שיעורי הגירושין.
נתונים על מבנה המשפחה בישראל ובעולם
שיעורי הנישואין והגירושין בישראל ובעולם
נתונים על הליכי גירושין בבתי הדין הרבניים
תסקירים בנושאי גירושין
תלונות על הפרת הסדרי ראייה ומשמורת
גופים המסייעים בהתמודדות עם הליכי גירושין
יחידות הסיוע שליד בתי המשפט וליד בתי הדין הרבניים
תחנות לטיפול זוגי ומשפחתי
שיעורי נישואין וגירושין בישראל כלל האוכלוסייה
שיעורי נישואין וגירושין בישראל חלוקה על פי דתות
סיכום תיקי גירושין בבתי הדין הרבניים
פילוח על פי מין מגיש הבקשה לפתיחת התיק בבתי הדין הרבניים
שיעורי גירושין ונישואין במדינות ה OECD
קרא עוד
"שיעור גירושין כולל" (TDR) בישראל, שמהווה אומדן לסיכויים של נישואין להסתיים בגירושין אי פעם, כפי שמתפרסם במדינות אירופה. חישוב שיעור זה ייחודי לישראל משתי סיבות:
1. חלק לא מבוטל מהזוגות המתגרשים בישראל הם עולים שהנישואין שלהם נערכו בחו"ל.
2. רבים מהמתגרשים הם תושבים ישראלים שערכו את נישואיהם בחו"ל, אולם הגירושין שלהם
נערכו בישראל.
מהמחקר עולה כי "שיעור גירושין כולל" (TDR) בישראל נע בין 27%–26%, בהשוואה ל-35% במדינות האיחוד האירופי.
עם זאת, יש לציין כי השיעורים באירופה עלולים להיות מוטים למעלה או למטה, וכי השיעור גירושים בישראל, כפי שחושב בעבודה זאת, מוטה במקצת למטה.קרא עוד