En

צור קשר

checked

סוגי הסכמים במשפחה

 

במסגרת מערכת היחסים המשפחתית, עולה לעיתים הצורך לחתום על הסכם משפטי. במאמר זה נסקור את שלושת ההסכמים הנפוצים ביותר: הסכם ממון, הסכם גירושין והסכם ירושה. בניגוד לחוזה רגיל הדורש את חתימת הצדדים בלבד, הסכמים במשפחה דורשים את אישורו של בית המשפט על מנת שיהיו ברי תוקף משפטי מחייב.

 

 מדוע צריך הסכם במשפחה?

חוזקו של התא המשפחתי, מבוסס על יחסי אהבה ואמון ולכן עולה השאלה מדוע יש צורך לעשות שימוש בכלים משפטיים אשר בבסיסם נועדו להתמודד עם סיכונים עסקיים, יחסי מסחר ועבודה. אז מדוע ליצור בין בני זוג / בני משפחה מסמך כתוב בו מפורטים תנאים שהצדדים חתומים עליהם ומתחייבים לקיימם בהתאם לדיני החוזים?

 

החשיבות של הסכמים במשפחה

ההתקשרות בחוזה היא פעילות יום יומית, המתבצעת על ידי כל אחד מאתנו כדי להבטיח את זכויותינו, כאשר ההסכמים נערכים בין בני משפחה הם מגנים עלינו מפני חוסר וודאות של שינוי הנסיבות, והנטייה להימנע להסדיר עניינים פיננסיים ורכושיים בצורה מתועדת בגלל חוסר הרצון לפגוע ביחסים הקרובים שיש לנו עם בן זוג או בן משפחה קרוב. ההסכם מאפשר לבני משפחה לשים את הרגשות בצד ולהתייחס לפרטים החשובים שיש להסדיר באופן חד משמעי ומתועד.


 הסכמים במשפחה


ההסכם ממון
על פי חוק יחסי ממון, בעת פרידתם של בני זוג נשואים, תתבצע חלוקה שווה של הרכוש המשותף שלהם. זה יכול גם לכלול רכוש שנקנה לפני הנישואין, אם הוכחה בו כוונת שיתוף. זוגות רבים אינם מעוניינים בהסדר זה ומבקשים לסטות ממנו. על כן, עורכים הם הסכם ממון, במסגרתו הם קובעים בהסכמה את אופן חלוקת הרכוש ביניהם היה ובהמשך הדרך ייפרדו.

 

הסכם ממון מהו?

הסכם ממון טוב יכול לספק לבני הזוג הגנה קניינית טובה, להגן עליהם מפני נושים ולחסוך את היווצרותו של סכסוך כלכלי ביניהם בעת גירושין. ניתן לחתום הסכם ממון לפני או אחרי הנישואין והוא מתאים וחשוב מאוד גם לזוגות ידועים בציבור. עליהם תחול הלכת השיתוף בעת פרידה וכדי להגן על הרכוש שלהם, עליהם לערוך הסכם ממון שיקבע חלוקה הוגנת אשר מתאימה להם באופן אישי.

הסכם גירושין
זהו הסכם עליו חותמים בני זוג בהליך גירושין, במסגרתו הם מגבשים הסכמות בסוגיות המשפטיות העומדות על הפרק עקב הפרידה. מדובר בדרך כלל בשלושה נושאים: חלוקת הרכוש בין בני הזוג, זמני השהות עם הילדים וכן תשלום דמי המזונות. גירושין בהסכמה הם הדרך הטובה ביותר לסיים את קשר הנישואין הן בפן הרגשי והן בפן הכלכלי. ראשית, ניהול משא ומתן לפשרה משיב לבני הזוג את היכולת לתקשר בצורה טובה וממוקדת, כך שיוכלו להמשיך ולתפקד כהורים לילדיהם.

 

מהו הסכם גירושין?

שנית, בדרך של הידברות יש כדי להרגיע ולו במעט את הכעסים ההדדיים וכך לאפשר לבני הזוג עצמם להתמודד טוב יותר עם הפרידה. בפן הכלכלי, יכולים בני הזוג לחסוך בעלויות רבות ולכן גם מן ההיבט הזה זוהי הבחירה העדיפה. בעוד שגיבוש הסכם גירושין מצריך בדרך כלל כמה פגישות עם עורך דין מגשר, הרי שניהול ההליך המשפטי בערכאות מלווה בהוצאות שכר טרחה של עורך הדין לצורך הכנת תביעות ובקשות, הופעות בדיונים ועוד.

הסכם ירושה
דוגמא נוספת להסכם בתוך המשפחה היא הסכם ירושה או בשמו הנוסף הסכם חלוקת עזבון. במסגרתו, סוטים היורשים מאופן חלוקת הרכוש על פי צוואה או על פי דין וקובעים בהסכמה חלוקה שונה של הרכוש. הצורך בהסכם זה עולה בסיטואציות שונות: למשל, כאשר החלוקה הקיימת של העזבון אינה יעילה כלכלית ותגרום להפסד כגון תשלום מס.

מצב אחר הוא כאשר יש שני יורשים שאינם מסתדרים ירשו נכס במשותף ויש לפרק את השותפות הזו, כאשר מי מהיורשים רוצה לקבל נכס מסוים בשל קשר סנטימנטלי אליו וכיו"ב. כמו כן, לעיתים הסכם ירושה הוא הפתרון לסכסוכי ירושה. אז, במקום לפנות לבית המשפט אשר יכריע בעניין, מגיעים הצדדים להסכמה הדדית ועורכים את ההסכם.

 

הסכם הורות משותפת

זוגות רבים בוחרים להביא ילד לעולם שלא במסגרת נישואים, הורות משותפת היא מערכת יחסים בין  הורים לילד משותף, שאינם מנהלים משק בית משותף ולמעשה אינם חיים כבני זוג מלבד היותם הורים לילד משותף. אחד הצעדים החשובים ביותר כאשר מחליטים לחלוק ילד משותף ללא זוגיות רשמית, הוא חתימה על הסכם הורות משותפת.
 

מהו הסכם הורות משותפת?


ההסכם מעגן את החובות והזכויות של ההורים אחד כלפי השני וכלפי הילד ומסדיר את כל הקשור בגידולו וטובתו. הסכם הורות משותפת מאפשר להורים להסדיר מראש את כל המורכבויות המשפטיות והמעשיות הכרוכות בהליך הבאת ילד משותף לעולם ומפחית באופן משמעותי את הסיכוי להיווצרותן של מחלוקות עתידיות ביניהם.

 

 פנייה לעורך דין למשפחה
כל ההסכמים שסקרנו לעיל הנם כמובן הסכמים משפטיים והם טומנים בחובם משמעות כלכלית ורגשית ענפה עבור הצדדים. לכן, ישנה חשיבות רבה לפנייה לעורך דין למשפחה לצורך עריכתו של כל אחד מן ההסכמים הללו. עורך הדין הבקיא בתחום, יבנה עבור הצדדים הסכם מקצועי המותאם לנסיבותיהם ואשר יענה על המטרות שלשמו זקוקים הם להסכם.

כמו כן, כפי שהזכרנו בפתח הדברים, הסכמים במשפחה טעונים את אישורה של ערכאה משפטית על מנת שיהיו ברי תוקף משפטי. עורך הדין יטפל גם בהליך האישור ובכל ההיבטים האחרים הנוגעים להסכם, למשל רישום זכויות.

עורך דין גירושין 2024

עורך דין לענייני משפחה מאיה רוטנברג מגשרת גירושין מומלצת

יצירת קשר
יצירת קשר מהירה
עבור לתוכן העמוד