זוגות נפרדים מדי יום וזה אף פעם לא נעים. אולם, כאשר מדובר על גירושין עם ילדים, הרי שבני הזוג לא יכולים לנתק קשר. הילדים מחברים ביניהם לתמיד ועל אף סיומו של הקשר הזוגי, עליהם יהיה להמשיך ולתקשר זה עם זה כהורים. הסיטואציה זו מציבה לא מעט אתגרים, אך עם תכנון נכון והקפדה על דרך ארץ, יוכלו בני הזוג לעבור את התקופה הזו באופן המכבד את הקשר שהיה ביניהם, תוך שמירה על טובת הילדים.
גירושין וילדים
כל זוג אשר מחליט להתגרש, יהיו נסיבות הפרידה אשר יהיו, אינו עושה זאת בקלות ראש. זוהי החלטה מאוד קשה ומורכבת, הכרוכה בהרבה כאב והתלבטויות. כמו כן, יש לה השלכות משמעותיות מאוד על חייהם של הצדדים בכל המישורים. כשמדובר על גירושין עם ילדים, הקושי הוא אף רב יותר.
ראשית, משום שבני הזוג יהיו תמיד הורים לילדיהם ועל כן, הקשר ביניהם לעולם אינו נגמר, גם אם הנישואין הסתיימו. כלומר, הם נדרשים להמשיך לדבר זה עם זו, להיפגש לא אחת ולקבל החלטות משותפות הנוגעות לגידול הילדים, לשמירה על רווחתם, אושרם ובריאותם. שמירה על הקשר הזה כהורים איננה משימה פשוטה למי שהיו פעם נשואים ואינם מעוניינים עוד להמשיך את הקשר ביניהם. קל וחומר, כאשר נסיבות הפרידה הן קשות, למשל על רקע של בגידה.
שנית, בהליך גירושים עם ילדים, בני הזוג אינם יכולים להוריד את הכפפות ולהילחם זה בזו בלי סוף. הסיבה לכך היא כי לאופן התנהלותם זה כלפי זו, תהיה השפעה עצומה על הילדים ועל האופן שבו הם יתמודדו עם הפרידה. אם התפתחותם התקינה של הילדים חשובה לבני הזוג, יהיה עליהם לזכור כי יציאה למלחמה זה כנגד זה, אולי תגשים את מטרתה, לפגוע בצד השני ולקבל יתרון בהליך המשפטי, אך על הדרך היא תגרום נזק רב לילדים, דבר שאף אחד מבני הזוג אינו רוצה בו.
איך מספרים לילדים על הגירושים?
זהו ללא ספק אחד השלבים הקשים ביותר בהליך של גירושין וילדים, כיצד לספר להם כי הוריהם החליטו להתגרש. זוהי בשורה מטלטלת מאוד עבור הילדים, בפרט כאשר הם בגילאים בוגרים יותר ומבינים את משמעות הדבר. איך עושים זאת נכון? להלן מספר נקודות מדריכות בעניין זה:
לא לדחות: בשל הקושי לבשר זאת ילדים, לא אחת, בני הזוג דוחים את השיחה שוב ושוב משום שהם אינם ששים להתמודד עם המעמד הקשה הזה. אולם יש לזכור כי ילדים מרגישים מה שקורה ועל כן דחיית השיחה יכולה לעורר בהם חששות וחוסר ביטחון משום שהם חשים שמשהו שהשתנה אך לא יודעים מה.
לתכנן את השיחה מראש: הבשורה על פרידת ההורים תהיה מטלטלת עבור הילדים, אך ניתן למזער את הקושי שלהם על ידי תכנון מראש של השיחה. על בני הזוג לשבת יחד ולהחליט מראש ובהסכמה מלאה, מתי לקיים אותה, היכן, מה יאמרו בה ומה לא. רק כך, ניתן יהיה להימנע מהעברת מסרים או מידע לא רצויים לילדים.
להסיר את האשמה: לילדים יש נטייה להאשים את עצמם בהחלטת ההורים להתגרש. הם חושבים שהם היו תלמידים יותר טובים, או לו היו ממושמעים יותר, זה לא היה קורה. לכן, בעת קיום השיחה, חשוב להבהיר להם שהחלטה זו איננה באשמתם בשום צורה.
להציף באהבה: ההבנה כי ההורים מתגרשים, יכולה לגרום לילדים לתחושה של חוסר ביטחון וחוסר יציבות. על כן, במעמד השיחה, חשוב כי ההורים יבהירו כמה הם אוהבים אותם ושהקשר ביניהם יישאר כפי שהוא.
הדרכה הורית: היה ובני הזוג מתלבטים כיצד לספר לילדים וכמה מידע לחלוק עמם, באפשרותם לפנות לייעוץ מקצועי אשר יסייע להם להתמודד עם שלב חשוב זה באופן המיטבי.
להתגרש ולשמור על טובת הילדים
כל זוג שמחליט להיפרד, רוצה לעשות זאת בצורה הכי נכונה וטובה שאפשר וכשמדובר על גירושין עם ילדים, טובת הילדים היא חובה של כל הורה, יש לכך חשיבות רבה עוד יותר על מנת להקל עליהם כמה שניתן את ההתמודדות עם הפרידה.
הצעד הראשון היה היערכות בריאה כיצד לספר להם על ההחלטה להתגרש ועתה עולה השאלה איך עוברים את הליך הגירושין עצמו בצורה נכונה. ובכן, ניתן להצביע על שני רכיבים עיקריים בהיבט הזה.
האחד הוא להשתדל להיפרד בצורה כמה שיותר חברית ולנסות להרפות מן הכעסים. כאשר בני הזוג אינם נמצאים במצב של ברוגז תמידי, הם יכולים להיות רגועים יותר ולספק לילדים סביבה בטוחה ונעימה יותר. כמו כן, הדבר יקל עליהם מאוד בניהול הוגן של ההליך המשפטי שהוא ההיבט השני שלנו.
הסוגיות שעומדות על הפרק עם פרידת בני הזוג הן כבדות משקל, אין ספק בכך. בני הזוג נדרשים להתמודד עם חלוקת זמני השהות ועל פיהם עם תשלום דמי מזונות הילדים. לצד סוגיות אלו, ישנו צורך לבצע חלוקת רכוש בין בני הזוג, נושא מורכב וטעון כשלעצמו. על כן, זה אך טבעי שכל צד ינסה לעשות כל שניתן כדי להגן על זכויותיו ולשמור על האינטרסים שלו. יחד עם זאת, אם בני הזוג יעצרו רגע לפני שהם פותחים במאבק ויחשבו על טובת הילדים, סביר להניח שפניהם יהיו לשלום. כלומר, לנהל משא ומתן פתוח והוגן כדי לגבש הסכם גירושין ולהימנע מניהול ההליך בערכאות.
מהו עקרון טובת הילד?
טובת הילד הוא מושג הלקוח מן העולם החברתי משפטי ומשמעו כי בכל החלטה בענייני ילדים אם מדובר בסכסוך גירושין, קביעת משמורת מזונות או אימוץ בית המשפט או הרשות המוסמכת תראה לנגד עיניה קודם כל להעדיף לספק לילד את התנאים בהם יזכה לתנאי גידול הטובים יותר שניתן לספק את צראכיו מבחינה חומרית ורגשית.
חוק האפוטרופסות קובע כי הורי קטין החיים בנפרד, בין אם בעקבות גירושים או סיבה אחרת, ההורים יכולים לקבוע בהסכמה (הסכם גירושין) או בדרך אחרת מי יהיה ההורה המשמורן, ואת זכויות הסדרי השהות (הסדרי ראיה לשעבר) של ההורה שאינו המשמורן עם הילדים. כל הסכם - הסכם גירושין או הסכמה במסגרת אחרת המערב את נושא החזקה על קטין, יש לאשרו בבית משפט ובית המשפט ישים לנגד עיניו קודם כל את טובת הקטין, אישור ההסכם בבית משפט נותן לו תוקף של פסק דין, למעט במקרים של ערעור על החלטת בית המשפט.
פנייה לבעלי מקצוע
גירושין עם ילדים הוא הליך מורכב ורווי בהתמודדויות שונות. על מנת לעבור את המסע הזה בצורה הטובה ביותר, כדאי שלכל אחד מבני הזוג תהיה עזרה מקצועית שתסייע לו ותחזק אותו בתקופה הזו.
ראשית כל כמובן, יש לדאוג לייצוג משפטי איכותי של עורך דין לגירושין.
שנית, כדאי להיעזר בהליך של גישור במטרה לגבש הסכם גירושין שיהיה הוגן כלפי השני הצדדים וימנע מאבק משפטי יקר וממושך.
שלישית, במידת הצורך, ניתן לפנות לפסיכולוג, מטפל או כל איש מקצוע אחר שיכול להקל על ההתמודדות הרגשית בתקופה הזו. ישנם גם זוגות אשר בוחרים ללכת לטיפול זוגי לגירושין, אשר נועד לסייע להם להתגרש בצורה מכבדת ובריאה.
כיצד להתנהל בשני בתים
אחד הנושאים המאתגרים בגירושים עם ילדים הוא המעבר לשני בתים נפרדים לאחר פרידת ההורים. חשוב להבין מה עובר הילד מבחינת החוויה הרגשית של המעבר מבית אחד מוכר שבו שני הוריו נוכחים, למצב שעליו לישון, לנהל שגרת חייים חדשה ללא נוכחות ההורה השני. בתחילה הילד חש געגוע עז, ומתקשה להסתגל לסביבה חדשה שאינה מוכרת לו ועדיין לא חש בה ביטחון. חשוב להיות קשוב לחוסרים הרגשיים של הילד, לא תמיד הוא יביע אותם באופן מילולי, כאן נדרשת תשומת לב של שני ההורים להבין מה חסר לו מחיי השגרה הקודמים של ולנסות לגשר על הפער. ככל שיעבור זמן, הגעגוע לא ייעלם אך לאט לאט יפחת ככל שתחלחל ההבנה שהוא לא באמת נפרד מהאב או האם, ויתרגל לסביבה החדשה של הבית הנוסף.
שיתוף הילד בעיצוב סביבתו החדשה
במעבר לבית החדש לאחר הפרידה, מומלץ לערב את הילד בעיצוב סביבתו החדשה. לתת לו לבחור כיצד יראה חדרו החדש, היכן למקם את המיטה, לבחור צבע הסדינים של המיטה ולאפשר לו לתלות תמונות מוכרות של דמויות שהוא אוהב.
להפוך את המקום החדש למוכר: ילדים מרגישים בנוח יותר בסביבתם החדשה עם כמה חפצים מוכרים מסביב. אם בבית השני יש משהו מיוחד שאתה יודע שהילד אוהב כגון: בובות, אוספים, משחקים, בדוק אם אתה יכול למצוא את אותו פריט לבית החדש.
מעורבות פעילה של הורה לא משמורן
מחקרים מצביעים על כך שילדים מסתגלים יותר טוב לגירושי הוריהם ככל שנשמרת מעורבות של אבות בצורה פעילה בחייהם. ילדים שההורה הלא משמורן נותר פעיל בחייהם והיה מעורב בקבלת ההחלטות ומעודכן במסגרות החינוכיות, ובילה איתם שעות פנאי הראו התפתחות התנהגותית יותר טובה והישגים משופרים בלימודים.
תשובות לשאלות נפוצות של הורים גרושים
עומדים בפני הליך גירושין? ריכזנו עבורכם שורה של שאלות ותשובות שתוכלנה לעזור לכם להכיר קצת יותר את המונחים המשפטיים ואת הסוגיות השונות שעולות עם פרידתם של בני זוג: מהי בקשה ליישוב סכסוך? מה זה הסכם גירושין? מהו ההבדל בין חלוקת זמני שהות להסדרי ראייה? מה זה ניכור הורי ועוד...
מהי אפוטרופסות (משמורת משפטית)?
כל הורה הוא האפוטרופוס הטבעי של הילד שלו והוא אחראי לרווחתו, הפיזית והנפשית. גם בעת גירושין, נשארים שני בני הזוג האפוטרופוסים של הילד, אלא שיש לקבוע את חלוקת זמני השהות ביניהם, בהתאם לגילאי הילדים, המסוגלות ההורית וכדומה.
אלו ערכאות משפטיות מעורבות בהליך הגירושין?
בית המשפט לענייני משפחה ובית הדין הרבני. מלבד סידור הגט המצוי בסמכות בלעדית של בית הדין הרבני, מרביתם של ענייני הגירושין כגון חלוקת הרכוש, נמצאים בסמכות מקבילה של שתי הערכאות וכך נוצר מה שנקרא מרוץ הסמכויות.
מהי העצה החכמה ביותר להורים המתגרשים?
להיפרד בהסכמה ולהימנע מניהול ההליך בערכאות משפטיות. גירושין בהסכמה משמעותם עריכת הסכם גירושין על כל הסוגיות שעלו אגב הפרידה. ההסכם יובא לאישורו של בית המשפט לענייני משפחה, או בית הדין הרבני ויקבל תוקף של פסק דין.
מהי בקשה ליישוב סכסוך?
עד לפני כמה שנים, בני זוג שרצו להתגרש, היו פונים ישר לערכאות המשפטיות ומגישים את תביעות הגירושין. מאז יולי 2016, הליך גירושין נפתח בבקשה ליישוב סכסוך, במסגרתה מחויבים בני הזוג לתת הזדמנות להליך קצר של גישור בטרם יוכלו לפנות לערכאות ולהגיש אליהן את תביעות הגירושין.
החוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה
מתוקפו של החוק הזה, נדרשים בני זוג להגיש את הבקשה ליישוב סכסוך. מטרתו של החוק הייתה להביא לכך כי יותר הליכי גירושין יסתיימו בדרך של הסכמה ולא יתנהלו במאבק משפטי ארוך בערכאות.
כיצד לבחור עו"ד משפחה?
ישנם ארבעה פרמטרים מרכזיים לבחירת עו"ד למשפחה: מומחיות בייצוג בהליכי גירושין, עורך דין נעים הליכות שקל לשוחח עמו ולהיפתח בפניו, גישה מקצועית שמתאימה ללקוח ושכר טרחה הוגן.
מהו הסכם גירושין?
הסכם המעגן את הסכמות בני הזוג באשר לכל הסוגיות המשפטיות שעלו אגב הגירושין: סידור הגט, חלוקת הרכוש, מזונות הילדים וחלוקת זמני שהות. יש להקפיד כי סעיפי ההסכם יהיו מפורטים מאוד, על מנת למנוע פתח למחלוקות עתידיות בין הצדדים.
מהו ניכור הורי?
זוהי תופעה שבה אחד ההורים מסית את הילדים נגד ההורה האחר ללא כל הצדקה. הוא עושה כן מתוך רצון לפגוע בקשר בינו לבין הילדים, עד כדי ניתוק מוחלט ביניהם. היות שניכור הורי, בוודאי בדרגה חמורה יכול לגרום לנזק משמעותי בקשר עם הילדים, חשוב להיוועץ עם עורך דין בעניין זה ללא דיחוי על מנת שהוא ינקוט בפעולות הנדרשות כדי לעצור את התנהגות ההורה.
מהי התופעה של תלונות שווא בגירושין?
אחד מבני הזוג פונה למשטרה ומגיש תלונה שקרית על בן או בת הזוג, מתוך רצון להקניט אותו, לפגוע בו ולקבל יתרון על פניו בהליך הגירושין. הדוגמא הנפוצה ביותר בהקשר זה היא תלונת שווא על אלימות שמגישות נשים כנגד הבעל, על מנת להשיג יתרון בסוגיית משמורת הילדים.
האם הילדים לנים בבית שני ההורים?
בהחלט, לינה מהווה חלק אינטגרלי מזמני השהות והיא חיונית לשמירה על קשר רציף וקרוב עם שני ההורים. כמובן, שהדבר צריך להיעשות בשיקול דעת ובהתאם לגילאי הילדים. כך למשל, אם מדובר בתינוק מניק הזקוק לאם באופן משמעותי יותר, ניתן להמיר את הלינה לתקופה מסוימת ביותר מפגשים קצרים עם האב.
האם לילד שהוריו חיים בנפרד לא קשה נושא המעבר מבית לבית?
אין ספק כי המעבר בין בתים אינו פשוט לילד, אולם כמו לכל שינוי אחר המתלווה לגירושין, אט אט הוא יצליח להסתגל לכך. חשוב להקפיד על כך מן ההתחלה, כי הילד יישן בשני הבתים, על מנת שיוכל להתרגל לשינוי הזה ולהבנה כי הוריו נפרדו.
מה ההבדל בין זמני שהות להסדרי ראייה?
בעקבות בע"מ 919/15, המונח הסדרי ראייה התחלף במונח זמני שהות. אולם היות שמרבית הציבור אינו מכיר את המונח החדש, עדיין נוהגים להשתמש גם במושג של הסדרי ראייה.
מהי חלוקת זמני השהות המקובלת כיום?
במרבית המקרים, זמני השהות של האם רחבים יותר מאלו של האב ודומים במהותם למשמורת מלאה. אולם ניתן גם לראות יותר ויותר מקרים של חלוקה שווה או דומה של זמני השהות, כלומר, משמורת משותפת. ההחלטה בדבר חלוקת זמני שהות צריכה להיעשות בכל מקרה לגופו, על פי הנסיבות: מקום המגורים של כל אחד מן ההורים, הקרבה למסגרות החינוכיות, המסוגלות ההורית, טיב הקשר בין ההורים, רצון הילד אם הנו בוגר מספיק כדי להביע דעתו ועוד.
מה ניתן לעשות כאשר הורה אינו עומד בזמני השהות שלו?
הפרת זמני שהות שאינה חד פעמית, אלא חוזרת על עצמה, פוגעת בטובת הילד. לכן, ההורה האחר רשאי לפנות לבית המשפט בבקשה להורות להורה לקיים את זמני השהות. אם ראה בכך צורך, בית המשפט מוסמך גם לשנות את הסדר המשמורת, על מנת למנוע פגיעה חריפה יותר בילדים.
מהי הגדרה הורית שווה?
מונח זה פירושו חלוקת זמני שהות שווים או משמורת משותפת. ההבנה כי ילד זקוק לשני הוריו באותה מידה כדי לגדול בצורה בריאה ועם תחושת ביטחון, הובילה לעלייה במספר הזוגות הבוחרים במשמורת משותפת. אולם חשוב לציין, כי הסדר זה מציב לא מעט אתגרים לבני הזוג ועל כן, הוא אינו מתאים לכל מקרה של גירושין. יש צורך בתקשורת בריאה בין ההורים, מגורים קרובים ומסוגלות הורית מתאימה.
פסק דין מזונות ילדים בהתאם להלכה החדשה
בית המשפט העליון, בבע"מ 919/15 שניתן ביולי 2017 שינה את המצב המשפטי בעניין תשלום מזונות הילדים וקבע: עד גיל 6 נושא האב בתשלום המזונות לבדו ומגיל 6 ואילך גם האם נושאת יחד עמו בתשלום זה. סכום המזונות שיוטל על כל הורה תלוי באחוזי זמני השהות שלו וברמת הכנסתו לעומת ההורה האחר.
מהו הקשר בין מזונות ילדים להסדר של משמורת משותפת?
כאשר הילדים נמצאים במשמורת משותפת ושכרם של ההורים שווה או דומה, מתבטל לרוב החיוב בתשלום מזונות הילדים. אז, כל הורה משלם את הוצאותיהם השוטפות כאשר הם בחזקתו וההורים חולקים רק את ההוצאות החריגות.
באילו מקרים ניתן לשנות את גובה דמי המזונות (הפחתת מזונות או הגדלת מזונות)
נדרש שינוי מהותי בנסיבות, אשר לא היה ניתן לצפות אותו בעת קביעת סכום המזונות. למשל הרעה במצב הכלכלי עקב פיטורין, סגירת עסק עצמאי, תאונה או מחלה. בעקבות בע"מ 919/15 הוגשו לא מעט תביעות של אבות להפחתת מזונות ילדים. זאת על בסיס הטענה כי ההלכה חלה רטרואקטיבית והיא מהווה את שינוי הנסיבות המהותי הנדרש. בעניין זה הדעות חלוקות ואין הלכה חד משמעית.
מה יכולה לעשות אמא במקרים בהם האב אינו משלם את מזונות ילדיו?
על האם לפנות למוסד לביטוח לאומי או להוצאה לפועל. חשוב לציין, כי ביטוח לאומי משלם קצבת מזונות ילדים עד תקרה מסוימת ועל כן, לא בהכרח שתקבל את מלוא סכום המזונות שנקבע לאב. לצורך ההשלמה, תוכל האם לפנות להוצאה לפועל ולגבות דרכה את יתרת התשלום.