En

צור קשר

checked

גירושין בזמן קורונה

בימים אלו של נגיף הקורונה (covid-19), כולנו מתמודדים עם חששות לבריאותנו ולעתידנו הכלכלי. זוהי תקופה המאופיינת בחוסר ודאות גדול לכל אחד מאיתנו ובפרט, עבור מי שנמצאים בעיצומו של הליך גירושין. כיצד מתגרשים בעידן קורונה? מהם הדגשים שיש לשים לב אליהם במצב זה? והאם וירוס הקורונה יוביל לעלייה במספר המתגרשים בישראל?

הליכי גירושין בעידן קורונה
מי שעבר זאת יודע, להתגרש זה אף פעם לא קל, אך אין ספק שהתקופה בה אנו חיים מכניסה מורכבות חדשה למצב שהוא מראשיתו סבוך, מדוע? ראשית משום שבתי המשפט עובדים בחודשים אלו במתכונת חירום.

על כן תביעות הגירושין מתעכבות מאוד ולעיתים כלל אינן נדונות במועד שנקבע להן. כך למעשה, בני הזוג יכולים להגיש בעיקר בקשות לסעדים דחופים כגון מזונות זמניים, או קבלת צו עיכוב יציאה מן הארץ. על כן, מי שקיוו לסיים את ההליך המשפטי ביניהם ולפתוח דף חדש,  ככל הנראה לא יוכלו לעשות זאת בקרוב.

מלבד התנהלות מערכת המשפט, ישנה סיבה נוספת לקושי שנוצר בהליכי גירושין בזמן קורונה. רבים מאיתנו חווים בזמנים אלו שינויים משמעותיים, אם בפן הכלכלי ואם בפן הרגשי או הבריאותי. יש מי שאלו יובילו אותו לחשיבה מחדש על הרצון להתגרש בזמן שכזה ובפרט כאשר ישנם ילדים משותפים, אשר חווים גם הם התמודדות לא קלה בתקופה זו.

 

כן, יש מי שברור להם שהגירושין הם הצעד הנכון גם בעת הזו, אולם בעקבות השפעות הקורונה, עלול למצוא את עצמו שוקל מחדש את מטרותיו במסגרת ההליך המשפטי, מה שמצריך תכנון אסטרטגי אחר של עורך הדין המייצג.

 

למה חשוב לשים לב?
אם אתם שוקלים להתגרש בימים אלו, להלן ארבעה דגשים שכדאי ליישם בכל פרידה של בני זוג ובפרט בתקופה זו: 


1. להתגרש או לא להתגרש: להחלטה על גירושין תהיינה השלכות מרחיקות לכת על חייכם. לכן, אל תיקחו את הצעד הזה מבלי שאתם שלמים איתו. חשבו האם אתם בטוחים שזה מה שאתם רוצים ולאור משבר הקורונה, האם זהו העיתוי הנכון להתגרש.

 
2. לא כדאי להתמהמה: היה וקיבלתם החלטה להתגרש, אל תתמהמהו בפנייה לעורך דין. כאמור, מערכת המשפט אינה עובדת כסדרה בתקופה זו וההליך יכול להיות ממושך יותר מבדרך כלל. לכן, ככל שתקבלו ייעוץ משפטי מוקדם יותר, כך ניתן יהיה לקדם את הדברים מהר יותר.

3. איסוף מידע: לרוב, אנשים שמתגרשים נדרשים לפנות זמן בשגרה העמוסה לאיסוף מסמכים, לפגישות עם עורך הדין וכיו"ב והכל נעשה בלחץ. סביר להניח שכעת, גם אם לא בחרתם בכך, יש לכם יותר זמן ותוכלו להיערך להליך הגירושין באופן רגוע יותר.

4. גירושין בהסכמה: אם בזמנים רגילים, מאבק משפטי גוזל המון מבני הזוג, נפשית וכלכלית, הרי שבתקופה זו הדברים נכונים שבעתיים. לכן, אם יש סיכוי שתוכלו להגיע להבנות עם הצד השני, עשו כל שניתן כדי לגבש הסכם גירושין ולהימנע ממאבק משפטי. ההסכם יספק לכם ביטחון וודאות, בתקופה שבה אלו הם מצרכים נדירים.

 

האם תהיה עלייה בשיעור הגירושין?
זוגות רבים חווים משבר גדול ביחסים שלהם בעקבות הקורונה וזה אך טבעי. ראשית ישנה הדאגה הבריאותית. אם בימי שגרה, הבריאות היא כמעט מובנית מאליה, הרי שבימים אלו, כולנו חוששים מהידבקות בוירוס ומהשפעותיו.

 

שנית, ישנו הלחץ הכלכלי, שהרי מרבית משקי הבית בישראל מושפעים מאוד מנגיף הקורונה, כאשר אחד מבני הזוג או שניהם הוצא לחל"ת, פוטר מעבודתו או נאלץ לסגור את העסק בעקבות הגבלות הסגר. שלישית, השהות הרבה בבית עם בן הזוג והילדים יכולה להיות סיר לחץ בפני עצמו.

 

האם כל אלו יובילו לעלייה במספר המתגרשים? בשלב זה קשה לדעת, אך ניתן לשער כי וירוס הקורונה יוביל לא מעט זוגות נשואים למדרגות הרבנות. חשוב לציין, כי במרבית המקרים, הקשיים בקשר הזוגי לא נולדים בתקופה זו, אלא שהבעיות בין בני הזוג ובתפקוד המשפחתי מתעצמות כעת יחד עם יתר הלחצים שמביאים עמם ימים אלו.

 

עבור חלק מהזוגות, ייתכן מאוד כי הקורונה מזרזת את תהליך הפרידה שהיה מתרחש גם כך. לצדם, ייתכן מאוד כי ישנם זוגות שאם יבחרו לנצל את הזמן הפנוי שיש להם כעת, לנסות ולפתור את המשב שנוצר ביניהם, הם יגלו זה את זו מחדש.


 

מידע חשוב על התנהלות במצבי גירושין ופירוד בתקופת הקורונה - שאלות ותשובות
נגיף הקורונה שינה את סדרי התנהלות בתי המשפט ובתי הדין הרבניים. במהלך הסגר הראשון - הגל הראשון של התחלואה נחקקו תקנות שונות המגבילות את התנועה. 

 

תקנות אלו קבעו הנחיות המצמצמות את פעילות בתי המשפט לענייני משפחה ובתי הדין הדתיים המוסמכים לדון בנושאים אלו.

 

עורך דין גירושין קורונה

משרד עורכי דין מאיה רוטנברג ריכז עבורכם תשובות לשאלות נפוצות בעניינים הנוגעים ל:

  •  כיצד להתנהל בסכסוכים משפטיים בין בני משפחה בתקופת הקורונה.
  •  התנהלות נכונה של הורים גרושים או פרודים, קיום הסדרי שהות ולינה עם הילדים.
  •  משפחות פרודות בתקופת קורונה והגבלות התנועה- כיצד לקבל סיוע נפשי.
  •  טיפול במקרי אלימות במשפחה.

למידע נוסף על: חלוקת זמני שהות (הסדרי ראיה) ולינה בתקופת הקורונה לחצ/י כאן

 

 Q&A

שאלות ותשובות:

 
האם ניתן להעביר ילדים להורים גרושים או פרודים בין בתים כאשר יש סגר או הוראות הגבלת תנועה בעקבות נגיף הקורונה (covid-19)?

התשובה היא כן, גם בתקופת סגר וכאשר ישנן הוראות כלליות בדבר הגבלות תנועה מותר להעביר ילד, שהוריו גרושים או  חיים בנפרד. ניתן להסיע ילד על ידי אחד מהוריו, לביתו של ההורה השני גם במרחק העולה על המרחק שנקבע בהוראות הכלליות.

 

האם ניתן להעביר יותר מילד אחד ברכב בסגר קורונה?

כן, ניתן להעביר באותו רכב מספר ילדים. כאשר מדובר בילדים בני אותה משפחה, הנסיעה תהיה מביתו של הורה אחד לביתו של הורה שני, ללא נסיעה ליעדים שאינם קשורים לקיום הסדרי השהות והלינה של ילד ההורים הגרושים.

 

כיצד ניתן לקיים את הסדרי השהות כאשר אחד ההורים גר באזור שהוכרז מוגבל על פי הנחיות הקורונה?

במקרה שאחד מההורים מתגורר באזור שהוכרז כאזור מוגבל, הורה משמורן בלבד (או הורה המצוי בהסדר משמורת משותפת) יכול לצאת מהאזור המוגבל, כאשר קיים צורך להעברת ילדים אל ההורה המתגורר מחוץ לאזור המוגבל. 

 

אילו מסמכים הורה גרוש המקיים את זמני שהות והלינה צריך להציג אם נעצר במחסום קורונה?

מומלץ להורים המסיעים את ילדיהם בתקופת הקורונה להצטייד בתעודת זהות, ובהעתק החלטת בית משפט לענייני משפחה או בית דין דתי, תקפה ורלוונטית לעניין זמני השהות וסדרי הראייה.

 

האם הורה גרוש או פרוד חייב להציג מסמכים בקיום הסדרי השהות?
אם אינך נוסע לצורך העברת הילדים, הפרת הגבלת התנועה עשויה להיות כרוכה בהטלת קנסות. הצגת החלטה/פס"ד המפרט את הסדרי זמני השהות והראיה, תמנע קבלת קנסות מיותרים, תשאול עיכוב או ויכוחים מיותרים עם שוטר או פקח.

 

שאלות נפוצות:

 

האם בתי המשפט פתוחים? הגבלות הקורונה

 

עליה בבקשות לגירושין בתקופת הקורונה

 

פרידה זמנית בתקופת הקורונה

 

הסכם גירושין קורונה

 

 

יצירת קשר
יצירת קשר מהירה
עבור לתוכן העמוד