הסכמי ממון בין בני זוג במהלך הנישואין

הסכם ממון בני זוג

 

הליך הסכם יחסי ממון בין בני זוג נשואים

אם אתם בני זוג נשואים לא ערכתם הסכם ממון לפני החתונה או בני זוג בחיים משותפים אך אין לכם הסכם ממון המסדיר את הזכויות  והנושאים הרכושיים שלכם אל דאגה, תוכלו לעשות הסכם ממון  גם במהלך חיי הנישואין/ החיים המשותפים ולהבטיח את עתידכם הכלכלי במקרה של פרידה. הסכם ממון מעניק לבני הזוג נשואים וידועים בציבור וודאות משפטית וכלכלית ומבטיח כי בעת גירושין או פרידה, לא יתפתח סכסוך כספי בין הצדדים.

 

הקדמה – מהו הסכם ממון?

הסכם ממון הוא חוזה ייחודי בין בני זוג, במסגרתו הם קובעים את אופן חלוקת הרכוש ביניהם בעת גירושין. הסכם זה מחליף את הסדר איזון המשאבים שבחוק יחסי ממון, על פיו בעת פקיעת הנישואין, יחולק הרכוש שווה בשווה בין בני הזוג. במסגרת הסכם ממון, שיקול הדעת נתון בידי הצדדים והם אלו שקובעים, על פי העדפותיהם האישיות, כיצד יחולק הרכוש ביניהם בעת גירושין. הסכם ממון צופה פני עתיד ולכן עליו להתייחס הן לרכושם של בני הזוג ערב חתימת ההסכם והן  לרכוש אשר הם עתידים לצבור במהלך חייהם המשותפים. ניתן לערוך הסכם זה לפני או אחרי הנישואין והוא מתאים גם לזוגות ידועים בציבור, המעונינים בביטחון משפטי וכלכלי במקרה של פרידה.

 

המדריך המלא להסכם ממון

 

מי צריך הסכם ממון כשהוא כבר נשוי?

כולם! הסברה הרווחת היא כי הסכם ממון רלוונטי רק לזוגות אמידים, או כאשר ישנו פער כלכלי משמעותי בין הצדדים., אולם זוהי הנחה שגויה משהסכם ממון זה הוא חשוב וחיוני לכל זוג באשר הוא. מדוע? ראשית, משום שאף אם לבני הזוג אין נכסים רבים ערב נישואיהם או בתחילת חייהם המשותפים, הרי שמן ההיגיון כי בעתיד מצבם הכלכלי ישתנה לטובה, בשל רכישת השכלה גבוהה, קבלה למשרה נחשבת, הקמת עסק עצמאי וכיו"ב והדבר עלול אפוא ליצור מחלוקת כספית בעת גירושין.

 

שנית, בשונה מהנהוג לחשוב, חלוקת הרכוש במקרה של פרידה אינה מתייחסת רק לנכסים ממוניים רגילים כגון דירת המגורים או המכונית, אלא כוללת גם נכסים מסוג אחר כגון נכסי קריירה ומוניטין, זכויות סוציאליות וכדומה. עריכת הסכם ממון מאפשרת לבני הזוג להסדיר את אופן חלוקת הרכוש, על סוגיו השונים ולהימנע ממאבק משפטי על רקע כלכלי במקרה של גירושין.

 

הסכם ממון במהלך הנישואין

לעיתים קרובות, הנושא של עריכת הסכם ממון, עולה לפני החתונה ובני הזוג מקבלים החלטה להסדיר את הפן הרכושי של הקשר ולחתום על הסכם.אולם, לצד אלו ישנם זוגות רבים העורכים הסכם ממון לאחר הנישואים, למשל, בשל החלטה מודעת לטפל בסוגיה זו לאחר החתונה.

 

במקרים אחרים, ידועים בציבור- בני הזוג החיים משותפים כלל לא חשבו על עריכת הסכם זה, אך לפתע עלתה דילמה מסוימת בנושא הרכוש (כגון דירת המגורים שבבעלות אחד מבני הזוג) אשר הובילה את הצדדים למסקנה כי יהיה נכון לערוך הסכם ממון. בני זוג המעוניינים לערוך הסכם ממון, חשוב כי יפנו אל עורך דין הסכם ממון מומחה לדיני משפחה, אשר ינסח עבורם הסכם מקיף ומסודר, המותאם לנסיבותיהם האישיות ולצרכיהם ואשר יספק להם את השקט הנפשי וההגנה המשפטית הטובה ביותר. 

 

  

האם יש משמעות למועד עריכת ההסכם?

בני זוג רשאים לערוך הסכם ממון בכל שלב של מערכת היחסים שלהם ולעיתוי עריכת ההסכם אין כל חשיבות למעט הפרוצדורה לאישורו. במה דברים אמורים? על מנת שהסכם ממון יהיה בר תוקף משפטי ויחייב את הצדדים, עליו לקבל אישור נוטריוני או אישור של ערכאה משפטית: בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני.

 

היה ובני הזוג ערכו את ההסכם טרם הנישואין, הם רשאים לפנות לנוטריון או לערכאה משפטית, לבחירתם. אולם, כאשר מדובר על הסכם ממון לאחר הנישואין, אז מחויבים בני הזוג לפנות אל בית המשפט/בית הדין אשר יאשר את ההסכם חובה זו אינה תקפה לבני זוג בחיים משותפים.

 

כאשר בני הזוג פונים לעורך דין הסכם ממון לעריכת ההסכם, הוא יטפל כמובן גם בהליך זה, במסגרתו מוזמנים הצדדים אל בית המשפט, אשר יוודא כי בני הזוג חתמו על ההסכם מתוך רצון חופשי וכי הם מבינים את משמעויותיו.

 

חלוקת רכוש בין בני זוג
בני זוג חיים ביחד חיים משותפים צוברים רכוש ומנהלים משק בית משותף, בני זוג נשואים או ידועים בציבור בחיים משותפים, חלוקת הרכוש בין בני זוג אינה נושא קל לשיחה. אחד הנושאים החשובים והמרכזיים בגירושין ובכל מקרה של פרידה מבן זוג (בני זוג נשואים או בני זוג בחיים משותפים) היא סוגיית הרכוש. בפרידות בין בני זוג, אם אין סוגיות מיוחדות בפרידה כגון משמורת הילדים, לרוב סוגיית חלוקת הרכוש בין בני הזוג תהיה המחלוקת המרכזית.


מה זה רכוש? בהקשר לחלוקת רכוש בין בני זוג, הרכוש הוא ההון שאדם צבר במהלך כל  חייו.  נכסים שאדם רכש לפני נישואין או לפני חיים משותפים אינם נחשבים לרכוש משותף כל עוד לא נעשה שימוש ברכוש זה לצורך ניהול משק בית משותף. הרכוש שנצבר בנישואין ראשונים, הרכוש שצבר אדם עד כה, הוא רכוש שנצבר במהלך הנישואין.
 

אילו שני משטרים רכושיים קיימים בין בני זוג?

במדינת ישראל חלים שני סוגים של משטרים רכושיים לצורך קביעת חלוקת הרכוש בין בני זוג בין אם הם בני זוג נשואים או בני זוג ידועים בציבור החיים חיים משותפים.

 

  •  איזון המשאבים, הקבוע בחוק יחסי ממון בין בני זוג, שחל על בני זוג שנישאו לאחר 1.1.1974
  • חזקת השיתוף, משטר זה שאינו קבוע בחוק אלא נוצר בהלכה הפסוקה של בתי המשפט בישראל. חזקת השיתוף חלה על בני זוג שנישאו לפני שנת 1974 וכן על בני זוג שאינם נשואים וחיים כידועים בציבור.


קרא/י עוד על חלוקת רכוש


טיפים 2023 הסכם יוסי ממון בין בני זוג נשואים




הגדירו בבירור את האחריות הפיננסית והציפיות של כל צד.


להסדיר מערכת חשבונות בנק משותפת או נפרדת.


לבנות תקציב המתחשב בהכנסות והוצאות של שני הצדדים.


לעיין באופן קבוע בהסכם ולעדכן אותו ככל שהנסיבות משתנות.


לשקול את ההשפעה של אירועי חיים פוטנציאליים, כגון לידת ילד או שינוי בעבודה.


לשקול לפנות לייעוץ משפטי כדי להבטיח שההסכם תואם לחוקים ולתקנות החלים בישראל או בחו"ל.


שמרו על תקשורת פתוחה ושקופה לגבי כספים כדי למנוע אי הבנות.


לקבוע תוכנית לניהול חובות, חסכונות והשקעות.


לשקול את השלכות המס של ההסכם.


לקבוע מנגנון חלופי ליישוב סכסוכים במקרה של חילוקי דעות.


לפנות עורך דין הסכם ממון מומלץ