צו עיכוב יציאה מהארץ
גירושין - עיכוב יציאה מן הארץ
עומדת להתגרש וחוששת כי האב יעזוב את הארץ ולא ישלם את מזונות הילדים? חושש כי בת הזוג תבריח נכסים לחו"ל על מנת לזכות ביתרון כלכלי על פניך בחלוקת הרכוש? על מנת להגן על זכויותיכם בהליך הגירושין, תוכלו לבקש מבית המשפט צו עיכוב יציאה מן הארץ.
מהו צו עיכוב יציאה מן הארץ
אחד הכלים המשפטיים החשובים בהליך הגירושין הוא צו עיכוב יציאה מן הארץ. הצו ניתן לתקופה מוגדרת, במסגרתה מי שניתן נגדו הצו, אינו יכול לעזוב את ישראל אלא באישור מיוחד אשר לשם קבלתו נדרשת הגשת בקשה. הסמכות למתן צו עיכוב יציאה מן הארץ נתונה הן לבית המשפט לענייני משפחה והן לבית הדין הרבני וניתן להגיש את הבקשה במסגרת תביעה ואף לפני שהוגשה.לעניין הסמכות למתן הצו נציין כי כאשר ניתן פסק דין בעניין מסוים ובעקבותיו נפתח תיק בהוצאה לפועל, רשאית גם היא לתת צו זה.
באלו מקרים יש צורך בצו?
הצורך בהוצאת צו עיכוב יציאה מן הארץ במסגרת הליך הגירושין עולה במצבים שונים, בהתאם לנסיבות המקרה. אחת הדוגמאות החשובות ביותר אשר בהן יש צורך בקבלת הצו היא לשם מניעה של חטיפת הילדים לחו"ל במסגרת סכסוך משמורת בין ההורים. כמו כן, משמש צו זה להבטחת תשלום מזונות ילדים על ידי האב, לסיכול ניסיון להברחת נכסים לחו"ל ולסיכול ניסיון למניעת מתן גט.
חטיפת הילדים לחו"ל
סכסוכי משמורת נפוצים מאוד בהליכי גירושין, כאשר במרבית המקרים, בני הזוג ממתינים להכרעת בית המשפט בעניין או פונים להליך של גישור במטרה להגיע להסכמה. אולם, למרבה הצער, ישנם מקרים בהם הסכסוך כה חריף עד כי עולה חשש כי אחד מהצדדים עלול לחטוף את הילדים לחו"ל. במצב זה, ניתן לפנות לבית המשפט ולבקש צו עיכוב יציאה מן הארץ נגד ההורה וכן עבור הילדים הקטינים, כך שתיחסם בפני אותו הורה כל אפשרות לקחת את הילדים מהארץ.
הברחת נכסים
במסגרת הליך הגירושין, תתבצע חלוקת רכוש בין בני הזוג. מטבע הדברים, לסוגיה זו השלכות מרחיקות לכת על מצבם הכלכלי של בני הזוג ועל אורח חייהם לאחר הפרידה. מצב זה מוביל לא פעם את מי מהצדדים לבצע פעולות של הסתרה ו/או הברחת נכסים לחו"ל על מנת לקבל יתרון כלכלי על הצד השני. כאשר עולה חשש שכזה, ניתן לנקוט בפעולות מנע שונות, ביניהן הוצאת צו עיכוב יציאה מישראל.
התחמקות מתשלום מזונות
אחד החששות המרכזיים של נשים רבות העומדות בפני גירושין הוא כי האב ינסה להתחמק מתשלום מזונות הילדים. כאשר ישנו חשד סביר כי האב עומד לצאת מן הארץ ויציאתו תכביד על מימוש פסק דין מזונות, בית המשפט ייעתר לבקשה ויורה על מתן הצו עד למועד המתאים. יכול זה להיות עד למתן פסק הדין ואף מעבר לזאת. לעניין זה נציין כי כאשר ניתן כבר פסק דין והאב אינו מקיימו, תוכל האם לפתוח תיק בהוצאה לפועל ולבקש צו עיכוב יציאה מן הארץ במסגרת ההוצאה לפועל.
שיקולי בית המשפט
עיכוב יציאה מן הארץ מהווה פגיעה חמורה בחופש התנועה ועל כן, כאשר מובאת בקשה זו בפני בית המשפט, בוחן הוא את שלושת הפרמטרים הבאים:
-
חשש סביר: האם ישנן ראיות לכאורה לכך כי מי שמתבקש נגדו את הצו עומד לצאת מהארץ לתקופה ממושכת או לצמיתות.
-
אי קיום ההליך: תנאי זה משמעו כי יציאה מהארץ תכביד באופן ממשי על קיום ההליך המשפטי, שאם לא, אין כל הצדקה למנוע את יציאתו.
-
מידתיות: פרמטר זה נועד לבחון האם הפגיעה בחופש התנועה אינה עולה על הנדרש והאם קיים אמצעי חלופי להשגת המטרה שלשמה נדרש הצו.
שעות הפעילות: ימים א'-ה' בין השעות 8:00 עד 16:00
שעות מענה טלפוני בתחום סיעוד בלבד - ימים א'-ה' בין השעות 8:00 עד 12:00.
מספר טלפון 3450* או 12223450 - מטלפון קווי.
למתקשרים מחוץ לארץ ניתן להתקשר לטלפון 972-2-6294666.
ניתן לקבל מידע ושירות בארבע שפות: עברית, ערבית, אנגלית, רוסית.
פנייה באינטרנט: פנייה באמצעות טופס מקוון
פנייה בדואר אלקטרוני: ניתן לפנות לכתובת: info@piba.gov.il
פנייה בפקס: 02-6294442 או 02-6469442
פנייה בדואר: מרכז שירות ומידע ארצי, רשות האוכלוסין וההגירה, רח' אגריפס 42, ירושלים.
מיקוד 9430125.
בפניות בכתב: יש לציין את שם השולח, מספר הזהות והערוץ המבוקש לקבלת המענה: מייל, מספר טלפון, מספר פקס.
לקבלת מידע בנושא צו עיכוב יציאה מהארץ - במענה הממוחשב - 077-6037065
מילוי טופס לזימון תור וקבלת מידע בנושא אשרות ומעמד ניתן לקבל מידע ולזמן תור גם באמצעות נציג שירות במרכז השירות והמידע הארצי 3450*קרא עוד
ביצוע הזדהות
יש למלא מספר זהות בעל תשע ספרות וסיסמה.
לאחר לחיצה על כפתור 'המשך' ישלח אליך מסרון (SMS) עם קוד אימות. במידה ויש ברשותך טלפון נייד שאינו מקבל מסרונים (SMS) תבוצע שיחה עם הקראה קולית של קוד האימות.
בשירות המקוון ניתן לברר מידע אודות המבקשים בלבד, יודגש כי לא יימסר מידע אודות אדם אחר.
בשירות הטלפוני ניתן לקבל מידע אודות המבקשים וילדיהם הקטינים (מתחת לגיל 18).
הדרכים לבדוק אם הוצא צו עיכוב יציאה
בדיקת צו עיכוב יציאה באינטרנט
השירות המקוון דורש הרשמה למערכת ההזדהות הממשלתית.
לאחר הרשמה למערכת, יש למלא את פרטי הדרכון בטופס המקוון לבדיקת עיכוב יציאה מהארץ ולקבל את התשובה במקום.
בדיקת עיכוב יציאה בטלפון
ניתן לקבל את השירות באמצעות מרכז שירות ומידע ארצי של רשות האוכלוסין בטלפון 3450*.
מענה טלפוני ממוחשב לבדיקת עיכוב יציאה - 077-6037065.
אם גיליתם שהוצא צו עיכוב יציאה מהארץ יש לפנות לגורם המעכב ולהסדיר מולו את ביטול הצו.
במקרים דחופים בלבד: ניתן לגשת למרכז שירות ומידע ארצי או לעמדת ביקורת גבולות בנמל תעופה בן גוריון ולמסור את צו ביטול העיכוב. יש להצטייד בצו המקורי, העתקים לא יתקבלו.
יודגש כי על האדם נשוא בקשת המידע מוטלת האחריות להגיע למעבר הגבול כשברשותו טופס מקורי של צו לביטול עיכוב יציאה מן הארץ.
יש להצטייד בפרטים אלו
מספר תעודת זהות.
לשירות המקוון נדרשים גם פרטים אלו: מספר דרכון, תאריך הוצאת הדרכון ושנת לידה.
לפני קבלת השירות המקוון, יש להירשם למערכת ההזדהות הממשלתית.
מגבלות על קבלת המידע
לא יימסר מידע עבור אדם אחר.
המידע שיתקבל מכיל צווי עיכוב המוגדרים כ"פתוחים לעיון הציבור" בלבד.
רשות האוכלוסין לא תהיה אחראית לנכונות המידע שנמסר לאדם שהזדהה בשמו של אדם אחר, או לנכונות מידע בגין צווים שהתעדכנו או שונו בסמוך למועד בקשת המידע.קרא עוד
"אפוטרופסות ההורים כוללת את החובה והזכות לדאוג לצרכי הקטין, לרבות חינוכו, לימודיו, הכשרתו לעבודה ולמשלח-יד ועבודתו, וכן שמירה על נכסיו, ניהולם ופיתוחם; וכן הרשות להחזיק בקטין ולקבוע את מגוריו, והסמכות לייצגו."
סעיף 25 לחוק הכשרות קובע כי מקום בו נופלת מחלוקת בין שני ההורים, בכל עניין הנתון לאפוטרופסותם, יכריע בית המשפט, "כפי שיראה לו לטובת הקטין".
בבואו להכריע בכל סוגייה בה מעורבים קטינים, על בית המשפט להביא בראש ובראשונה את טובתו של הקטין הספציפי הניצב בפניו. כדברי כבוד השופטת ארבל בעניין בע"מ 27/06 פלוני נ' פלונית: "עקרון על הוא זה והוא ניצב כעיקרון מנחה בודד בסוגיות משמורת ילדים, מבלי שיישקלו לצדו באופן עצמאי שיקולים אחרים".
האם יש מקום להתיר את בקשת האב לנסיעה עם הקטינים לחו"ל?
בעניין זה, אין מקום "להעניש" את הקטינים ואת האב עקב אופן התנהלות האם. עם זאת, ולנוכח הקשר הבעייתי עם הבן, דחיית בקשת האם לנסיעה, וטענת האם כי הבת הקטינה יונקת, יחד עם כל יתר נסיבותיו של תיק זה, נראה כי לעת הזו, אין לכך מקום, ואני דוחה את הבקשה.
מתן היתר ליציאת הקטינים עם האם לחו"ל, במנותק מבקשת האב לנסיעה לחו"ל, עלולה להביא לפגיעה ממשית בקשר בינו לבין הקטינים, ואף תעביר מסר בעייתי לקטינים לפיו: רק לאם מסוגלות לקחתם לחופשה.
קרא עוד
לתושבות החוץ יש משקל בבטוחות הנדרשות. מחד- העובדה כי מדובר בתושבת חוץ מעלה חשש כן ואמיתי לאי חזרה לארץ. מנגד- העובדה כי גם אליבא האב, למשיבה משפחה ושורשים בארץ, מלמדת על אפשרות להידרש לבטוחות שאינן חריגות בעוצמתן.
צו עיכוב היציאה לעצמו וצדק להבטחת קיום ההליך ומילוי ההוראות. זכות האפוטרופוס אינה שנויה במחלוקת, ומשאין חולק קומו של הקשר הביולוגי- בצד החובות הנלוות אליו קמה גם זכות המפגש וההנאה מפרי הבטן.
צו עיכוב היציאה מן הארץ יעמוד על כנו. הצו יהיה בר ביטול כנגד שני ערבים טובים אשר יחתמו ערבות כהתחייבות צד ג'.קרא עוד
האב הגרוש לא שילם את דמי המזונות וגרושתו גבתה את דמי המזונות כפועל יוצא פתח המל"ל בהליכי הוצל"פ, במסגרתם עתר בין היתר, להטלת מגבלות בהתאם לפרק ו' לחוק הוצאה לפועל בקשת המל"ל נתקבלה בהחלטה מיום ועל המערער הוטלו הגבלות, לרבות על יציאתו מן הארץקרא עוד