וואטסאפ התייעצות עם עורך דין לענייני משפחה בוואטסאפ 24/7
En

צור קשר

מוגבל ל500 תווים בעברית בלבד
checked

תפקידו של טוען רבני בגירושין

מה תפקידו של טוען רבני בגירושין?

הצומת שבין הליך הגירושין לערכאות המשפטיות

הליך הגירושין במדינת ישראל נחשב לאחד ההליכים המשפטיים המורכבים ביותר, הן מבחינה רגשית והן מבחינה פרוצדורלית. בשונה מתחומים משפטיים אחרים, דיני המשפחה, ובתוך כך הגירושין, משלבים בתוכם היבטים אישיים עדינים ונוגעים בנקודות הרגישות ביותר בחיי בני הזוג: פירוק התא המשפחתי, הסדרת המשמורת על הילדים, חשש לאובדן כלכלי, פגיעה רגשית ועוד. בתוך המערך הרב-מערכתי הזה, קיים גורם מקצועי בעל חשיבות ייחודית בעולם הגירושין בישראל – טוען רבני.  
טוען רבני הוא איש מקצוע שהוכשר במיוחד לייצג צדדים בהליכים בפני בית הדין הרבני. תפקידו נרחב מעבר לטיעון המשפטי היבש: הוא בקיא בהלכה היהודית, מבין לעומק את הדינים והמנהגים הנהוגים בבתי הדין הרבניים, ומסוגל להעניק ליווי משפטי-הלכתי לצדדים המבקשים לנהל את תיק הגירושין מול הדיינים. 

מאמר זה נועד להעמיק בעולמו של הטוען הרבני, בדגש על תפקידו של טוען רבני בגירושין, תוך עיון נרחב בנקודות השקה נוספות: תפקידו של עורך דין, טקס הגירושין, מתן הגט, חשיבות שיתוף הפעולה בין בעלי מקצוע שונים, חשיבותו של עורך דין לענייני משפחה, נושא גישור גירושין ועוד נושאים רבים. נתחיל בהתבוננות כללית בתפקידי הטוען הרבני וייחודו במסגרת ההליך המשפטי.



מהו טוען רבני וכיצד הוא משתלב בהליך הגירושין?

לפני שנצלול לפרטי הפרטים, יש להבין תחילה מה ההגדרה של טוען רבני ומדוע נדרש גורם מקצועי שכזה. טוען רבני הוא למעשה מקבילה מקצועית לעורך דין, אך פועלו מתמקד בעיקר במסגרת הסמכות של בית הדין הרבני. במדינת ישראל, הגירושין מתנהלים בערכאות מקבילות: בתי המשפט לענייני משפחה ובתי הדין הרבניים. בעוד עורכי הדין מוסמכים לייצג בכל הערכאות, הרי שטוען רבני מוסמך לייצג רק בבית הדין הרבני.

היתרון המרכזי של הטוען הרבני טמון ביכולתו להכיר לעומק את ההלכה היהודית, כולל פוסקים מהעבר ומההווה, להבין את השפה והקודים ההלכתיים ואת ההליכים הייחודיים המתקיימים בבית הדין הרבני. כתוצאה מכך, הוא יכול לטעון בפני הדיינים באופן מדויק, להציג אסמכתאות הלכתיות, להעלות טענות ייחודיות הרלוונטיות להלכה, ובדרך זו להשפיע באופן מהותי על תוצאות הסכסוך. בכל הנוגע לנושאי חלוקת הרכוש, מזונות, משמורת ילדים (או “אחריות הורית משותפת”), וכן סוגיות רגישות כמו סרבנות גט – נדרשת התנהלות משפטית המתאימה להלכה ולפרקטיקה הנהוגה בבתי הדין.  
אף שמבחינה פורמלית לא נדרש טוען רבני כדי להתגרש, במציאות המשפטית-הלכתית, נוכחותו של טוען רבני בתיקי גירושין מורכבים יכולה להטות את הכף ולהשפיע על איכות הייצוג. כך, בני זוג המעוניינים לנהל את הגירושין בהקשר דתי מובהק, או נדרשים לדון בסוגיות סבוכות (למשל טענות בדבר בגידה, אי קיום מצוות וכו’), עשויים להסתייע בטוען רבני ולהפיק תועלת עצומה מהיכרותו עם מערכת הדינים הדתית.

בית הדין הרבני מתנהל אחרת מבית המשפט לענייני משפחה: סדרי הדין והראיות שונים, ההרכב השיפוטי שונה (שלושה דיינים לעומת שופט יחיד בדרך כלל), העקרונות ההלכתיים קובעים, בין היתר, את עילות הגט, חובת המזונות, דיני ראיות, סדרי הדיון ועוד. טוען רבני מקצועי מכיר את האופן שבו הדיינים מפרשים את ההלכה ואת השינויים שחלו בפסיקת בית הדין הרבני הגדול לאורך השנים. בשל כך, הטוען הרבני יכול לבנות קו טיעון מדויק ואפקטיבי יותר מבחינת ההלכה. נקודה זו משמעותית במיוחד כאשר אחד הצדדים חשוד בעבירה הלכתית, או כשמתעוררות שאלות כגון כשרות הגט, שמירת שבת, התנהגות דתית ועוד.

חשוב להדגיש כי תפקידו של טוען רבני בגירושין אינו רק הלכתי. לצד הטיעון ההלכתי, עליו להכיר גם את החוקים והתקנות האזרחיים הרלוונטיים. אומנם מומחיותו מתמקדת בניהול התיק ברבנות, אך הוא אינו פטור מהבנת השלכות החוק האזרחי (למשל החוק לחלוקת חיסכון פנסיוני בין בני זוג שנפרדו, החוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה, הפסיקה בנוגע לבע”מ 919/15 ועוד). במקרים מורכבים, כשיש צורך להגיש תביעות לבית המשפט לענייני משפחה, לעיתים יעדיפו הצדדים לשכור גם שירותיו של עורך דין משפחה, בשילוב הטוען הרבני, וכך יוכלו להתנהל כראוי בשתי הערכאות.



טקס הגירושין והמשמעות ההלכתית של הגט

בנקודה זו, עלינו לעמוד על טקס הגירושין בהיבט ההלכתי. בעוד שההיבט המשפטי-אזרחי של הגירושין משתקף, בין היתר, בדיונים על חלוקת רכוש, מזונות ילדים ויחסי ממון, הרי שהתשתית ההלכתית רואה בגט את עיקר הגירושין. בית הדין הרבני הוא שאמון על עריכת הגט, כלומר קבלת הסכמת הצדדים (או כפייתם בעילות גט מסוימות), כתיבת הגט, מסירתו לידי האישה ובכך ניתוק הקשר הנישואין.

טקס הגירושין נערך בפני שלושה דיינים מוסמכים, והמעמד עצמו נושא אופי סמלי, טקסי והלכתי. ישנה משמעות רוחנית עמוקה למעמד הזה בהלכה היהודית – המילים והמנהגים שלובים זה בזה. בין השאר, נדרשים עדים כשרים, מסירת הגט מהבעל לאישה והכרזה על שחרור מחיוב הנישואין. הטקס עצמו אינו ארוך, אך עשוי להיות טעון רגשית, משום שהוא מציין את רגע הפירוד הסופי והחתימה ההלכתית על סיומה של תקופת הנישואין.

מדוע, אם כן, יש צורך בטוען רבני בהקשר של טקס הגירושין? ראשית, במקרים רבים, הטוען הרבני הוא זה שמנגיש לבני הזוג את הפרקטיקה הדתית ואת הסיבות ההלכתיות שמובילות לגט. הוא מסביר להם כיצד להתכונן, אילו מסמכים יידרשו להציג, אילו טענות הם יכולים להעלות בפני הדיינים, ואיזה מידע מסייע להוכחת עילה לגט. לעיתים, יש מחלוקת על עצם החובה לתת גט: אחד הצדדים עשוי לסרב לשתף פעולה (תופעת סרבנות גט), לדרוש תנאים מפליגים או לטעון שאין עילה הלכתית לחייב אותו. כאן, הטוען הרבני הוא ה”מגשר” בין הצדדים למערכת ההלכתית: ביכולתו להסביר כיצד מתייחסים הדיינים לטענות, להציג תקדימים הלכתיים, ולתמוך בצד שמבקש לשכנע את בית הדין לחייב בגט.

מלבד זאת, לבתי הדין הרבניים ישנן סמכויות רבות בפן האישי-דתי שאינן קיימות בבית המשפט לענייני משפחה. למשל, כפיית גט, הטלת סנקציות על סרבן גט (הרחקות דרבנו תם, מאסר, שלילת רישיון נהיגה ועוד). במקרה שבו התגלו בעיות כשרות (למשל ממזרות פוטנציאלית, טענות על בגידה העלולות לפגוע בכשרות הילדים), טוען רבני יידע לטעון את הטענות הנכונות ולהציג את התמונה ההלכתית העדכנית ביותר. אין ספק שהבנת ההיבט הרוחני-דתי של הגירושין והיכולת להדריך את בני הזוג בתוכו, מעניקות לטוען הרבני תפקיד מכריע בכל הקשור לניהול ההליך בפני בית הדין הרבני.



היבטים משפטיים וייצוג בבית הדין הרבני – החפיפה עם עורך דין לענייני משפחה

בתיקים רבים, נוצר צורך לשלב בין טוען רבני בגירושין לבין עורך דין בעל התמחות בדיני משפחה. הסיבה לכך היא כפולה:  
1. כאשר זוג פותח בהליך גירושין, לעיתים מתנהלים דיונים בשתי ערכאות מקבילות – הן בבית המשפט לענייני משפחה והן בבית הדין הרבני. למשל, נושאי מזונות ילדים או סכסוכי רכוש עשויים להתנהל בערכאה אזרחית, בעוד שהסדרת הגט מתבצעת בבית הדין הרבני.  
2. גם במקרים שבהם החלטנו לנהל את כל סוגיות הגירושין במסגרת בית הדין הרבני (מה שמכונה “מרוץ הסמכויות”), עדיין יש צורך בידע משפטי רב, שכן בתי הדין הרבניים מסתמכים לעיתים על חקיקה אזרחית משלימה, כגון חוק יחסי ממון בין בני זוג, חוק המזונות, או חוקים סוציאליים הקשורים לילדים.  

לכן, נוצר לעיתים שילוב כוחות: טוען רבני המייצג את בני הזוג או אחד מהם בבית הדין, ועורך דין לענייני משפחה הפועל במקביל בהליכים בבית המשפט לענייני משפחה או מייעץ מאחורי הקלעים. במקרים מסוימים, אדם אחד מחזיק בשני התארים – הוא גם טוען רבני מוסמך וגם עורך דין. במצב כזה, ישנו יתרון ברור: אותו איש מקצוע יכול להעניק מעטפת ייצוג מלאה בכל הערכאות.

יחד עם זאת, שילוב טוען רבני ועורך דין מצריך תיאום ושיתוף פעולה הדוק, שכן כל אחד מהם בקיא בטקטיקות דיוניות אחרות. עורך הדין צריך להתמצא בכללי סדר הדין האזרחי, בהלכות של בית המשפט לענייני משפחה, בהלכת בע”מ 919/15 (השפעה על חובת המזונות לאחר גיל 6), וביתר ההתפתחויות הפסיקתיות. הטוען הרבני, מצדו, דואג להציג את הטענות בצורה שתאושר בבית הדין הרבני ותסתמך על פוסקים מקובלים ועל תקדימי דין תורה עכשוויים. יחד, הם מהווים צוות משלים המספק לבני הזוג ייצוג איכותי בכל פורום אפשרי.  

אחד ההיבטים המעניינים והקריטיים בהקשר זה הוא הרגישות הנדרשת לגבי כוונות של “תפיסת סמכות”. לא פעם, כל צד מבקש להקדים את האחר ולהגיש תביעות בבית הדין או בבית המשפט לענייני משפחה (מרוץ סמכויות). עורך דין אמון על ניהול אסטרטגי מבחינת חוקי המדינה, בעוד שטוען רבני בקיא בטענות ההלכתיות וביתרונות ובהשלכות של דיון בבית הדין הרבני. זוהי דוגמה לשיתוף פעולה פורה בין שני גורמים מקצועיים חיוניים.



שיתוף פעולה עם גורמים מקצועיים – מגשר, פסיכולוג ויועצים נוספים

המציאות מלמדת כי הליך גירושין אינו נוגע רק לעולמות המשפט, הדת וההלכה; לעיתים קרובות, בני הזוג נדרשים גם לליווי רגשי ולייעוץ מקצועי בנושאים כגון יחסיהם עם הילדים, התמודדות עם כעס ותסכול, בירור כיוונים כלכליים ועוד. על כן, ניתן למצוא אנשים מקצועיים נוספים המעורבים בהליך: פסיכולוגים, עובדים סוציאליים, מטפלי זוגיות, מגשרים פרטיים (או מטעם יחידת הסיוע של בתי המשפט) ועוד.  

למשל, גישור גירושין הוא מהלך שבו בני הזוג נעזרים במגשר גירושין מוסמך כדי להגיע להסכמות הדדיות ולנסח הסכם גירושין ללא התכתשות בבתי המשפט או בבתי הדין הרבניים. במקרה שבני הזוג כבר פנו להליך גירושין באמצעות טוען רבני או עורך דין, ייתכן כי הצדדים ימצאו שהגעה להסכם גירושין מגובה הלכתית מקלה על הדרך. במקרים מורכבים, הטוען הרבני או עורך הדין יכולים לכוון את בני הזוג לפנות לגישור, ולהסביר להם כיצד אפשר לעגן בהסכם הגישור סעיפים הלכתיים, למשל התחייבות לגט, ויתור על תביעות מסוימות וכו’.

גם עבור הילדים מדובר בשלב לא פשוט. פה נכנסים גורמים כמו ייעוץ פסיכולוגי משפחתי, שמטרתו לסייע להורים לתקשר ביניהם בצורה בונה גם בעת משבר, ולהסביר כיצד לשתף את הילדים בהחלטה, כיצד לחלק זמני שהות בצורה הגיונית ולשמור על בריאות נפשית של הקטינים. לאורך הדרך, טוען רבני עשוי להנחות את הצדדים להימנע ממאבק של “שב ואל תעשה” העלול להחריף את המצב, ולעודד אותם לשמור על כבוד הדדי ועל טובת הילדים.  

היציאה לדרך חדשה אחרי גירושין אינה רק הליך משפטי-טקסי – היא מצריכה מחשבה על עתיד כלכלי, מגורים חלופיים, תמיכה רגשית וכד’. כך מסתמן שהתפקידים של גורמים מקצועיים שונים מתלכדים לכדי מעטפת כוללת, שבה טוען רבני בגירושין מטפל בחלק ההלכתי והייצוג בבית הדין, העורך דין או עורך הדין לענייני משפחה מטפל בהליכים בבית המשפט, המגשר או המטפל המשפחתי מסייעים לבני הזוג לגבש הסכמות, והיועצים הנפשיים או הכלכליים מלווים את הצדדים כדי לצלוח את השלב המורכב הזה ברווחה יחסית.



סרבנות גט, עילות גט והאתגר של כפיית גט

סרבנות גט היא אחת התופעות הקשות בעולם הגירושין ההלכתי. על פי ההלכה, גט צריך להינתן מרצונו החופשי של הבעל ולקבל מרצונה של האישה, אם כי לכל אחד מהם יש אפשרות להתנגד. כתוצאה מכך, כאשר הבעל או האישה מסרבים לתת גט, עלולה להתרחש סיטואציה שבה הצד השני “כלוא” בנישואין שאינם רצויים, לעיתים במשך שנים רבות. במצבים כאלו, טוען רבני מנוסה הוא גורם מפתח: הוא מייצג את הצד המבקש לקבל את הגט (למשל האישה) בפני בית הדין הרבני, מנסח את הטענות ההלכתיות הדרושות לחיוב גט, ומגיש בקשות להטלת סנקציות על הצד הסרבן.  

ההלכה היהודית מכירה בעילות גט שונות, אשר בהתקיימן יכול בית הדין הרבני להורות על כפיית גט. לדוגמה: בגידה מוכחת של האישה (עבור הבעל), אי קיום יחסי אישות, מחלות נפש או גוף שלא נמסרו לפני הנישואין, ואי אספקת מזונות לאישה וכו’. הטוען הרבני צריך להביא ראיות מספקות לאותן עילות, בין אם מדובר בעדים, בהוכחות התכתבויות וכדומה. משקלן של ראיות אלו תלוי בדיינים, ולעיתים מתגלות מחלוקות הלכתיות באשר לחובה או אי-חובה לכפות גט בנסיבות המקרה.

סרבנות גט יכולה להיפתר רק אם בית הדין מפעיל את סמכותו ומשכנע או כופה את הבעל או האישה. כך, ייתכן שיוטלו סנקציות כחוק: צווי הגבלה על רישיון הנהיגה, עיכוב יציאה מהארץ, עיקולים כספיים, ואף מאסר (בעיקר לגברים סרבנים). עם זאת, הליך זה אינו פשוט. בית הדין בוחן היטב האם אכן מתקיימת עילה חד-משמעית, כדי להגן על זכויות הצד השני ולא לפגוע באוטונומיה של סרבן הגט. במצב זה, טוען רבני מיומן, המכיר את הפסיקות האחרונות בבית הדין הרבני הגדול, יכול לייעל את התהליך ולהגביר את הסיכוי שהבקשה להטלת סנקציות תתקבל.



חשיבותו של עורך דין לענייני משפחה

כפי שהזכרנו, במקרים רבים, בני הזוג זקוקים לא רק לייצוג הלכתי־דתי אלא גם לליווי משפטי אזרחי מקיף. כאן נכנס לתמונה עורך דין לענייני משפחה, שתפקידו לספק מענה מקצועי בכל הנושאים שאינם בהכרח תלויי הלכה:  
1. חלוקת רכוש – על פי חוק יחסי ממון, בני זוג שנישאו ללא הסכם ממון מחויבים ב”איזון משאבים”. לעיתים נדרשות פרשנויות מורכבות בשאלה אילו נכסים נחשבים לרכוש משותף, מהי כוונת השיתוף, איך מחשבים מוניטין עסקי, אופציות, מניות, חסכונות פנסיוניים ועוד.  
2. משמורת ילדים (או “אחריות הורית משותפת”) – הסדרת זמני השהות של הילדים אצל כל הורה. בין אם מדובר בהסדר משמורת משותפת ובין אם במשמורת מלאה לאחד ההורים, נדרשים דיונים לגבי הסדרי ראייה, חופשות, חגים ועוד. החוק והפסיקה מתעדכנים ללא הרף בהקשר של חזקת הגיל הרך, ומושפעים גם מהפסיקה החדשה בבע”מ 919/15 על נטל המזונות.  
3. מזונות ילדים – גם פה חל השינוי המהותי ביולי 2017, כשהתקבלה ההלכה הקובעת כי מעל גיל 6, שני ההורים נושאים בנטל המזונות לפי יחס הכנסותיהם והיקף זמני השהות. עורך דין מיומן יודע לחשב באופן מדויק את היקף החיוב ולהתדיין במידת הצורך מול הצד השני.  
4. חובות משותפים וזכויות – לעיתים במהלך הנישואין בני הזוג צוברים חובות משותפים, הלוואות, או אפילו נקלעים למצב של פשיטת רגל. הליך הגירושין דורש התמודדות משפטית נכונה מול הגופים השונים.  
5. הגנה מפני אלימות במשפחה – מתן צווים כמו צווי הגנה, צווי הרחקה, התמודדויות עם תלונות שווא.  

עורך דין לענייני משפחה, בשל מומחיותו, יודע להעניק ללקוח את הכלים ולהסביר לו את ההשלכות האזרחיות השונות. לעיתים קרובות, ההליך בבית הדין הרבני עומד במקביל או ברקע להליך אזרחי נפרד. למשל, על אף שבני הזוג קיבלו גט בבית הדין, עדיין מתנהל דיון בבית המשפט לענייני משפחה בעניין הרכוש או המשמורת. התנהלות נכונה במסגרת זו, תסייע לבני הזוג להגיע לתוצאה הוגנת ולמנוע התנגשויות מיותרות.



גישור גירושין – פתרון אלטרנטיבי גם לבתי הדין הרבניים

בשנים האחרונות, גוברת המודעות לאפשרות לנהל גישור גירושין במקום להיגרר למאבקים משפטיים ממושכים. הליך הגישור מאפשר לבני הזוג לשבת סביב שולחן עגול (ולפעמים לעבור גם פגישות בנפרד), ולמצוא פתרונות שיספקו את שניהם לגבי הסוגיות המהותיות: רכוש, משמורת, מזונות ילדים, ויתור על תביעות נוספות וכד’. לאחר שמתגבשים הסכמות, ניתן לנסח הסכם גירושין ולהגישו לאישור בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני.  

חשוב לציין כי גישור גירושין אינו “המצאה אזרחית” בלבד. גם בבתי הדין הרבניים מעודדים לעיתים את בני הזוג להגיע להסכמות בדרכי שלום, ובמקרים מסוימים הדיינים עצמם דוחפים לצדדים לנסות הידברות נוספת או אפילו להגיע למגשר חיצוני. טוען רבני יוכל ללוות את הצדדים גם בשלב הגישור, בין אם ישתתף בפועל במפגשי הגישור (בהתאם לרצון הצדדים ולמדיניות המגשר), ובין אם רק יתדרך את הלקוח כיצד לנהוג ומהי נקודת המוצא ההלכתית.

באמצעות גישור, ניתן להימנע ממרוץ סמכויות, להוזיל עלויות משפטיות ולצמצם את הפגיעה הרגשית הכרוכה במאבק ארוך. כשיש בתמונה טוען רבני ועורך דין משפחה, השניים יכולים לספק ייעוץ משפטי מדויק במהלך המשא ומתן, כדי לעגן את ההסכמה בצורה שתהא תקפה הן מבחינת חוק המדינה והן מבחינת ההלכה. לדוגמה, בני הזוג עשויים להוסיף סעיף הקובע כי הבעל מתחייב לתת גט בתאריך מסוים או עם התמלאות תנאים מסוימים, וכי האישה מוותרת על תביעות רכוש מסוימות. כך מושגת “חבילה” מוסכמת של פתרונות, ובסופו של דבר הצדדים מגישים את ההסכם לאישור ומגיעים ליום הגט מבלי שהדבר יהיה רווי מאבקים.  

חשוב להדגיש שבמצבים מורכבים של אלימות, חשש לסרבנות גט או אי-שיתוף פעולה, ייתכן שהגישור לא יצלח, או שאינו מומלץ משום שאין שקילות בין הצדדים. טוען רבני מקצועי ועורך הדין המשפחתי יכולים לסייע באבחנה זו ולכוון את בני הזוג לפתרון הטוב ביותר.



טקס הגירושין הלכה למעשה – שלבי הגט וחשיבות קיום ההליך כהלכה

רבים שואלים כיצד נראה בפועל טקס הגירושין (סידור הגט) בבית הדין הרבני. מדובר בהליך מדוקדק, שבו:  
1. מוודאים את זהות בני הזוג, בוחנים את הכתובה (אם יש צורך) ומוודאים כי כל המסמכים ההלכתיים והאזרחיים מסודרים.  
2. הדיינים בודקים את הרקע למתן הגט, לעיתים מקיימים שיחה מקדימה עם הצדדים, מוודאים שאין כפייה פסולה או הסכמה מאולצת.  
3. הסופר בבית הדין כותב את הגט בנוסח ההלכתי המדויק, ובאותיות מיוחדות, על קלף או נייר מיוחד.  
4. הבעל מוסר את הגט לאישה באמצעות העדים, בנוכחות הדיינים. טקס זה כולל אמירת נוסח הלכתי מוגדר ודרישות הלכתיות שונות (למשל שהגט יגיע לידה בצורה של מסירה מלאה).  
5. לאחר מכן, הדיינים מצהירים על סיום הנישואין מבחינת ההלכה, ומנפיקים פסק דין המתיר את האישה להינשא לאחר.  

למה כל כך חשוב לשמור על הדיוק ההלכתי? משום שגט פסול עלול להשאיר את האישה “אגונה” (לא משוחררת לגמרי מנישואיה), ועלול ליצור סיבוכים הלכתיים קשים כגון ילדים העלולים להיחשב ממזרים. זהו ההיבט הרגיש ביותר של הליך הגירושין מהזווית ההלכתית, ומשום כך נדרשת בקיאות והכוונה נכונה מצד טוען רבני. אם מתעוררות שאלות על כשרות העדים, נוכחות הבעל, תוקף ההסכמה ועוד, הרי שטוען רבני יכול לפתור אותן עוד לפני שמגיעים לטקס עצמו, ולהבטיח שהכל מתנהל כדין.



תפקידו של הטוען הרבני בתביעות כספיות וממוניות

לצד הסמכות הבלעדית של בית הדין הרבני בעניין סידור הגט, ישנה “סמכות מקבילה” לדון בשאר נושאי הגירושין (למשל מזונות ילדים, משמורת, חלוקת רכוש) – הן בבית הדין הרבני והן בבית המשפט לענייני משפחה. כאשר בני הזוג מסכימים לכך, או כאשר אחד הצדדים הקדים להגיש תביעות בבית הדין הרבני ו”כרך” את הנושאים הנלווים לגירושין, ייתכן שכל העניינים יתנהלו תחת קורת גג אחת של בית הדין. במצב זה, עולה חשיבותו של הטוען הרבני גם בהיבטים הכלכליים: הוא איננו עוסק רק בנושאי הלכה צרים, אלא מנהל את הדיון על חלוקת הדירה המשותפת, על חובות משותפים, על רכוש שהתקבל בירושה או במתנה, ואף על זכויות סוציאליות.  

במקרים אלו, הטוען הרבני חייב להיות בעל בקיאות בחוקי המדינה הרלוונטיים, כגון חוק יחסי ממון. אמנם בית הדין הרבני יכול לפסוק לפי דין תורה, אך בפועל, הוא לרוב מסתמך גם על החוק האזרחי, בפרט בכל הנוגע לחלוקה שוויונית של נכסים. כך למשל, אם עולה מחלוקת האם דירת מגורים שנקנתה לפני הנישואין צריכה להיחשב לרכוש משותף לפי חזקת השיתוף, הטוען הרבני יציג טענות הלכתיות לצד התייחסות לפסיקת בתי הדין הרבניים בעבר ולהוראות הדין האזרחי.  

טוען רבני חד ומיומן יידע להשתמש בהלכה לטובת הלקוח שלו: ייתכן שהוא יציג דעות רבניות המעידות על חלוקה שוויונית יותר (או פחות) על מנת לשכנע את בית הדין להכריע בכיוון הרצוי. הוא יכול להוכיח כוונת שיתוף או להיפך, להדגיש שלא הייתה כוונה כזו, ולחזק זאת בעדויות או חוות דעת כלכליות. יתר על כן, כאשר יש הסכם ממון שעליו חתמו הצדדים, הטוען הרבני דואג לפרש אותו לפי עקרונות ההלכה ולבדוק אם אין בו סתירות לדין תורה.



איזון בין עולם ההלכה לעולם המשפט – התמודדות עם פסיקות סותרות

לא פעם, מתעוררים מצבים שבהם בית המשפט לענייני משפחה פוסק בענייני הגירושין בניגוד לעמדה ההלכתית או הפסיקה הרבנית. ייתכן שנוצר מצב בו הדיינים בבית הדין הרבני רואים לנכון לחייב את הבעל במזונות גבוהים יותר, בעוד שבבית המשפט לענייני משפחה הוחלט על סכום נמוך, או להפך. בני הזוג, המעורבים בשני המסלולים, עלולים למצוא את עצמם נבוכים ומבולבלים.  

בנקודה זו, נדרשת תבונה אסטרטגית של שני גורמים: עורך הדין לענייני משפחה וטוען רבני. עליהם להבין כי מערכת המשפט הישראלית נותנת לבתי הדין הרבניים סמכות מקבילה, אולם קיימים פסקי דין חוזרים ונשנים הקובעים כיצד יש לנהוג כאשר קיימת סתירה בין שתי הערכאות. עיקרון סופיות הדיון ומניעת כפל התדיינות מביאים לכך שבית הדין הרבני או בית המשפט לענייני משפחה עלול שלא לדון שוב בסוגיה שכבר הוכרעה בערכאה מקבילה, אלא במצבים מיוחדים. לכן, התיאום המוקדם וההבנה היכן לפתוח את ההליך ובאיזו עיתוי – קריטיים.  

טוען רבני טוב לא רק ירוץ ויכרוך תביעות בצורה אוטומטית, אלא ישקול אם באמת כדאי להצמיד את הנושאים לבית הדין הרבני או שמא עדיף להשאירם לערכאה האזרחית. אותם שיקולים מתקיימים גם בעזרת עורך הדין למשפחה, המנתח את סיכויי הצלחה בכל אחת מהערכאות. במובן זה, ניתן לראות כי תפקידו של הטוען הרבני בגירושין אינו רק הלכתי צר, אלא אסטרטגי-משפטי רחב.



רגישות לנושאים דתיים – נישואין אזרחיים, גיור וקידושין פסולים

לא כל בני הזוג המתייצבים בבית הדין הרבני הם שומרי מסורת או בעלי אורח חיים דתי. חלק מהם נישאו בטקס לא-אורתודוכסי (למשל נישואין אזרחיים בחו”ל), וחלקם נוצרים או עולים חדשים שעברו גיור בדרך מסוימת. במקרים כאלו, בית הדין הרבני בודק תחילה את תוקף הקידושין או הנישואין. ישנם אף מצבים שבהם בית הדין מסיק כי לא נעשה “קידושין כהלכה” ולכן בני הזוג לא בהכרח נדרשים בגט (או נדרשים בגט לחומרא בלבד).  

בעיות כשרות דתית (כגון “ספק ממזרות” או “פסולי חיתון”) מוסיפות שכבות מורכבות לדיון. טוען רבני המייצג אחד הצדדים צריך להציג, לעיתים, חוות דעת הלכתיות כדי לאשש את הטענה שפלוני או פלונית אינם זקוקים לגט, או לחילופין שהם אכן יהודים על פי ההלכה. הוא יכול להיעזר בתקדימים של בית הדין הרבני הגדול, בדברי פוסקים, או בעדויות של רבנים מוכרים.  

גם עבור בני זוג שנישאו בנישואין אזרחיים, בית הדין הרבני מוסמך לעיתים לדרוש גט לחומרא כדי למנוע ספקות בעתיד לגבי אפשרות נישואין חוזרים. ללא ייצוג של טוען רבני, הצדדים עלולים להיות חשופים להחלטה שאינה בהכרח פועלת לטובתם, משום שאין מי שיציג לבית הדין את מלוא הטיעונים ההלכתיים-משפטיים הרלוונטיים.



תלונות שווא, ניכור הורי והיבטים פליליים של הגירושין

תיקים רבים של גירושין, הן בבית הדין הרבני והן בבית המשפט, מלווים במחלוקות כה עזות עד שלעיתים צד אחד מגיש תלונות שווא על אלימות או הטרדה. מטרת התלונה עלולה להיות להשיג יתרון בהליך המשמורת או לשלול מהצד השני את האפשרות להגן על עצמו כראוי. במצב זה, עורך דין לענייני משפחה המתמצא בדין הפלילי, בשיתוף עם טוען רבני, יכולים לתאם גישה הגנתית משולבת: הטוען הרבני ינסה למנוע מדרון חלקלק במובן ההלכתי (למשל, שאחד מבני הזוג לא ייחשב כאלים על סמך שמועות לא מבוססות), ועורך הדין יפנה למערכת האזרחית כדי לבטל צווים ולהוכיח שהייתה תלונת שווא.

תופעת ניכור הורי גם מתגברת בשנים האחרונות, ובה נוצר מצב שבו אחד ההורים מסית את הילדים נגד ההורה השני, שולל ממנו קשר סדיר ופוגע ברגשות הילדים. בתי הדין הרבניים מודעים לכך, וכאשר מתקיימת תביעה בעניין המשמורת, יכולים הדיינים להיעזר בחוות דעת של עובדים סוציאליים או פסיכולוגים כדי לבחון האם אכן מתקיים מצב של ניכור הורי. הטוען הרבני או עורך הדין למשפחה עשויים לבקש מינוי מומחה מטעם בית הדין או בית המשפט, להציג ראיות ולהילחם למען טובת הילדים.



הבטחת עתיד הילדים – משמורת ומזונות בהיבט ההלכתי

בית הדין הרבני אמנם פועל על פי דין תורה, אך מבחינת הילדים, נלקחים בחשבון גם כללי המשפט האזרחי וסעיפי חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות. כך, כאשר מתבררים נושאי משמורת ילדים ומזונות בבית הדין הרבני, ישנו שילוב בין השקפת ההלכה לגבי חובת האב לפרנס את ילדיו, לבין החוק האזרחי והפסיקה העדכנית.  

עד כניסתה של ההלכה החדשה (בע”מ 919/15), בתי המשפט לענייני משפחה קבעו חובת מזונות מוחלטת על האב, אך כיום, מגיל 6 ואילך, ההורים חולקים במזונות לפי היקף זמני השהות והכנסותיהם היחסיות. לעומת זאת, בתי הדין הרבניים, כפי שנראה בפועל, לא תמיד מאמצים בדיוק את אותה הלכה. יש דיינים המתעקשים כי על פי ההלכה היהודית, האב מחויב יותר מן האם במזונות. טוען רבני עשוי לטעון טענות הלכתיות שלפיהן האב נושא בחלק הארי של המזונות, או לחילופין, אם הוא מייצג את האם המרוויחה משמעותית, הוא יכול לטעון את הטענות המיישרות קו עם הפסיקה האזרחית.  

גם שאלת חזקת הגיל הרך (עד גיל 6 ילדים עוברים למשמורת האם, אלא אם הוכח אחרת) מעוררת מחלוקת בין בתי הדין לבין בתי המשפט. בחלק מן המקרים, בית הדין הרבני מוכן לדון באפשרות להעניק לאב משמורת או אחריות הורית משותפת, אפילו כשמדובר בילדים צעירים יחסית – אם הוכח שזהו טובתם. במצב זה, הטוען הרבני המייצג את האב יכול לטעון כי “טובת הילדים” גוברת על החזקה המסורתית. לעומת זאת, נציג האם ינסה להוכיח שבמסורת ישראל, ילדים רכים זקוקים לטיפול אינטנסיבי של האם.  



שינוי הסכם גירושין או ביטולו בבית הדין הרבני

גם לאחר סיום הליך הגירושין וחתימה על הסכם שקיבל תוקף של פסק דין בבית הדין הרבני, עלולים להתעורר מצבים שבהם אחד הצדדים מעוניין לשנות או לבטל את ההסכם. לדוגמה, מצב כלכלי של מי מההורים מתדרדר משמעותית, או נולד צורך לעבור לעיר אחרת, מה שמשפיע על הסדרי הראייה. במצבים כאלו, על הצד המבקש שינוי לפנות שוב לבית הדין הרבני ולהציג נימוקים הלכתיים או עובדתיים מובהקים.  

טוען רבני מכיר את הפסיקה בעניין פתיחת הסכמי גירושין ומודע לכך שבתי הדין נוטים להימנע מפתיחת הסכם שנחתם מרצון חופשי וקיבל תוקף של פסק דין, למעט שינוי מהותי שלא היה צפוי. כאשר מדובר במזונות ילדים, לעיתים קרובות בתי הדין מוכנים לדון מחדש אם נעשה שינוי של ממש בהכנסות או בצורכי הילדים. אולם בהיבטים רכושיים טהורים, הסיכוי לשינוי ההסכם נמוך מאוד.  

ביטול הסכם גירושין, על אחת כמה וכמה, דורש הוכחה חזקה מאוד – טענות כמו כפייה לא חוקית, הטעיה חמורה, או הוכחה שהצד השני הסתיר נכסים באופן מכוון. בתי הדין בודקים סוגיות אלו ברצינות, ומאחר שהטוען הרבני צריך לטעון בהיבט ההלכתי, ייתכן שיציג עיקרון של “מקח טעות” או מקבילה הלכתית המראה שההסכם מושתת על יסוד פגום. עם זאת, זהו צעד נדיר יחסית ורוב ההסכמים נשארים בתוקף לאחר שאושרו.



חזרה לשגרה לאחר הגט – התחלה חדשה בליווי גורמים מקצועיים

אחרי שהגט ניתן והנושאים המשפטיים הוסדרו, בני הזוג לשעבר מוצאים את עצמם לעיתים בחלל ריק רגשי-משפחתי. במיוחד אם מדובר בנישואין ארוכי שנים, המעבר החד למצב של “רווקות” או “הורות יחידנית” מצריך הסתגלות הדרגתית. הטוען הרבני ועורך הדין, שהיו בעלי תפקיד מפתח עד כה, מפנים את הבמה לגורמי תמיכה אחרים כגון מטפלים, פסיכולוגים ויועצי זוגיות שיכולים לתמוך בשיקום האישי והרגשי.  

חשוב לזכור שלעיתים, בני הזוג אינם מסיימים את ההתקשרות לחלוטין, שכן כאשר יש ילדים משותפים, ימשיכו השניים לשתף פעולה סביב נושאי חינוך, הוצאות רפואיות, חופשות וכד’. במקרים מיטביים, הגירושין מנוהלים בכבוד הדדי, דבר שמאפשר תחושת ביטחון לילדים והפחתת מתחים בתא המשפחתי החדש (גם אם הוא מפוצל לשני בתים).  

במסגרת זו, לעיתים קורה שבדיעבד יש צורך בתיווך נוסף בין הצדדים, גם אחרי שאושר ההסכם בבית הדין הרבני. ייתכן צורך בעדכון סכומי המזונות, בשינוי זמני השהות או בכל היבט אחר. אם הדבר נעשה בהסכמה, ניתן לפנות שוב לבית הדין או לבית המשפט לענייני משפחה לאישור תיקון ההסכם. במידה שאין הסכמה, הצד המעוניין בשינוי יגיש תביעה חדשה ויוכיח שינוי בנסיבות.  



מדוע לבחור טוען רבני בגירושין?

לאורך הסקירה עד כה, עמדנו על נקודות חשובות באשר לתפקידו הייחודי של טוען רבני בגירושין. נוכל לתמצת את הערך המוסף העיקרי שלו במספר נקודות:  
1. מומחיות הלכתית: טוען רבני בקיא בדין תורה, יודע לצטט פוסקים ולהתמצא בהליכי בית הדין הרבני. זו התמחות שונה במידה רבה מזו של עורך דין רגיל, המכיר בעיקר את החוק האזרחי.  
2. ייצוג בפני הדיינים: טוען רבני רשאי להופיע בבית הדין, לטעון בשם הלקוח ולכוון את הדיון.  
3. שילוב בין הלכה לחוק: טוען רבני מקצועי חייב להכיר גם את היבטי המשפט האזרחי, ומסוגל לעגן את טענותיו על פי חוקי המדינה והפסיקה, כך שיקבלו גיבוי בבית הדין הרבני.  
4. הסדרת הגט: בכל מקרה, הגירושין מחייבים סידור גט ברבנות, ולכן קיימת חשיבות משמעותית לכך שההליך יתנהל נכונה מבחינת ההלכה. טוען רבני יכול למנוע תקלות שיעכבו את מתן הגט או יפגעו בכשרותו.  
5. ניהול סכסוכים מורכבים: כשעולה צורך להוכיח עילות גט או להתמודד עם סרבנות, הטוען הרבני נדרש להציג טיעונים הלכתיים משכנעים, מה שעשוי להיות המפתח לשחרור הצד המבקש להתגרש.



תפקידו של טוען רבני – מבט עתידי

עם חלוף השנים, אנו רואים מגמות חדשות בדיני המשפחה בישראל: עלייה בשיעור הזוגות החיים כידועים בציבור, שימוש מוגבר בפתרונות אלטרנטיביים לגירושין (כגון גישור ו”גירושין בשיתוף פעולה”), שינוי העמדות בנוגע למזונות ועוד. גם מוסד בית הדין הרבני אינו עומד במקום – ישנה מגמה של התעדכנות ופירוש הלכתי גמיש יותר, בפיקוח בית הדין הרבני הגדול.  

בכל המצבים הללו, קרנו של הטוען הרבני עולה, מפני שהוא עוזר לגשר בין עולם ההלכה, עולם המשפט האזרחי ועולמות הגישור והפשרה. טוען רבני טוב אינו רק “הנצמד ללוחות הברית ההלכתיים” מימי קדם, אלא מחפש דרכים יצירתיות לשלב בין ערכים של צדק, מציאות החיים המודרנית והדרישות ההלכתיות. הוא יכול, למשל, לתמוך בהסכמי קדם נישואין המונעים סרבנות גט, לעודד שימוש בהסכמי שלום בית לחלופין גירושין ולסייע בגיבוש פתרונות שמתכתבים עם ערכי השוויון המודרניים.  

ככל שהמודעות לתפקידו של טוען רבני בגירושין תגדל, כך סביר שנראה יותר ויותר עורכי דין בוחרים לקבל גם הסמכה של טוען רבני, ולהפך, טוענים רבניים שנרשמים ללימודי משפטים. מגמה זו מבשרת על כך שהעתיד טומן בחובו התמקצעות רחבה והענקת שירות מקיף לבני הזוג, באופן שמקל על ההתמודדות המשפטית המורכבת.



ההיבט האישי – התמודדות עם החששות והאתגרים

אי אפשר לסיים מאמר ארוך שכזה בלי להתייחס להיבט הרגשי-אישי בחיי הצדדים המתגרשים. הליך גירושין, בין אם הוא קל או קשה, משפיע עמוקות על הנפש, ולא אחת על תחושת הביטחון והיציבות של כל אחד מבני הזוג. קיימים חששות אינסופיים:  
- כיצד אתמודד עם מצב כלכלי חדש לאחר פירוק המשפחה?  
- האם אחזיק מעמד נפשית בלי תמיכת בן הזוג או בת הזוג?  
- מה יעלה בגורל הילדים? האם יסבלו מריחוק הורה אחד?  
- מה תהיה השפעתו של הליך הגירושין הממושך על בריאותי?  

דווקא בהיבט זה, טוען רבני ועורך הדין לענייני משפחה יכולים להוות גורם מרגיע. טוען רבני שמגיע מעולם ההלכה, לרוב מכיר גם את הערכים האנושיים של חמלה ועזרה לזולת, וביכולתו, בהתנהגותו המקצועית, להפחית מתחים ולא רק ללבות אותם. הוא יכול להסביר לבני הזוג שהליך הגט לא בהכרח צריך להיות מאבק מתיש; במקרים רבים, ניתן להגיע להסכמות ולשמור על רמת תקשורת סבירה על מנת שהפרידה תתרחש באופן מיידי יחסית וללא כאב מיותר.  

בני הזוג עצמם, מצדם, יכולים להכיר בחשיבות השמירה על כבוד הדדי גם בעת משבר. הדבר חשוב במיוחד כאשר מעורבים ילדים, אך גם כשמדובר בזוג ללא ילדים – שמירה על תקשורת נכונה, והתייעצות עם אנשי מקצוע (עו”ד, טוען רבני, מגשר, מטפל זוגי), תחסוך עוגמת נפש והוצאות כספיות כבדות.



הדרך המומלצת לבחירת טוען רבני או עורך דין לענייני משפחה

לאור התמונה המורכבת שתוארה, כיצד ניתן לבחור נכון טוען רבני בגירושין? הנה מספר היבטים שכדאי לשקול:  
1. ניסיון ומומחיות – חשוב לבדוק האם הטוען הרבני טיפל במקרים דומים לשלכם, באילו סוגיות הוא התמחה (סרבנות גט, חלוקת רכוש מורכבת, בגידות וכד’).  
2. התאמה לערכים שלכם – האם אתם מחפשים טוען רבני שמרן או אחד שמכיר בפסיקות מתקדמות?  
3. כימיה אישית – בסופו של דבר, הטוען הרבני הוא שותף לדרך בזמן רגיש וכואב. מומלץ לבחון האם קיימת איתו תקשורת נוחה והאם הוא קשוב לצרכים שלכם.  
4. יכולות משא ומתן – מאחר שגירושין עלולים להגיע להסכם ולאו דווקא לפסק דין, רצוי לבחור טוען רבני שמסוגל לנהל משא ומתן אפקטיבי ולא רק “להילחם” בבית הדין.  
5. שיתוף פעולה עם עורך דין – אם אתם מתעתדים לנהל הליך מקביל או סבוך, בדקו האם הטוען הרבני מסוגל לתקשר ולשתף פעולה עם עורך דין בענייני משפחה.  

בנוסף, בעת בחירת עורך דין לענייני משפחה, כדאי לוודא שהוא בעל ותק וניסיון ספציפי בתחום, מבין את הפרקטיקות העדכניות, שולט בפסיקה האחרונה, ויודע לגלות גמישות מחשבתית ויצירתיות לצורך השגת תוצאות מיטיבות ללקוח.



טוען רבני לייצוג בגירושין

הליך הגירושין הוא אירוע מורכב מאוד, שבו מתערבבים רגשות עזים עם הסדרים משפטיים והלכתיים. שילוב הכוחות בין טוען רבני, עורך דין לענייני משפחה, מגשר, יועץ זוגי ואנשי מקצוע נוספים, מאפשרים לבני הזוג לקבל ליווי מקיף ונכון. כאשר פועלים בצורה נכונה, ניתן לקצר את משך הסכסוך המשפטי, להפחית עלויות, ובעיקר – לשמור על הבריאות הנפשית של כל המעורבים, לרבות הילדים.

ניכר כי תפקידו של טוען רבני בגירושין הולך ונהיה משמעותי בעולם הישראלי של ימינו. לא רק בבתים דתיים, אלא גם בקרב חילונים או מסורתיים, עולה הצורך להיוועץ באיש מקצוע המבין את הזירה הרבנית – בין אם לצורך הסדרת הגט, בין אם לצורך מניעת סרבנות גט או הצגת עילות גירושין. הטוען הרבני יכול לייצג באופן מיטבי מי שרוצה לנהל את ענייניו ברבנות, תוך הבנת ההיגיון ההלכתי והפרקטיקה המקובלת.  
במקביל, עורך הדין לענייני משפחה נשאר דמות חיונית בזירה האזרחית – לענייני רכוש, משמורת, מזונות, הסדרי ראייה ועוד. שילוב שניהם מאפשר פאזל שלם של ייצוג משפטי מקצועי, המתחשב במורכבות ההלכה, החקיקה האזרחית והעולם הרגשי של בני הזוג.  

אם נוסיף לכך את ערוץ גישור הגירושין, נקבל תמונה מאוזנת: אפשרות לפתור סכסוכים מחוץ לכותלי בית המשפט, תוך קבלת הכוונה מהגורם ההלכתי (טוען רבני) והגורם המשפטי (עו”ד), ולסיים את הקשר הזוגי בצורה מכבדת, מהירה וחסכונית יחסית.  

הגירושין בישראל הם מסע בין שני ערוצים משלימים – הערוץ האזרחי והערוץ הדתי. לעיתים הם מתנהלים במקביל, לעיתים בנפרד, ולעיתים ישנה העדפה לערוץ אחד על פני האחר. בכל תרחיש שכזה, לטוען הרבני תפקיד מהותי בייצוג בבית הדין הרבני, בהסדרת טקס הגירושין והגט, ולעיתים גם בהיבטים הנלווים של חלוקת רכוש ומזונות (כשנכרכו כדין). התמקצעותו של הטוען הרבני בשילוב יכולותיו של עורך דין איכותי מבטיחות כי בני הזוג יקבלו הגנה משפטית שלמה – הן מול הדיינים והן מול בית המשפט לענייני משפחה.

כל זוג שהגיע לפרשת דרכים ורוצה להבין באמת את אפשרויותיו, מוטב שישקול התייעצות עם טוען רבני מוסמך ועורך דין לענייני משפחה מנוסה, על מנת לבחור בנתיב הנכון עבורם ועבור ילדיהם. הגירושין אינם “משפט” בלבד, הם שינוי מהותי בחיים, ומי שמעוניין לצלוח אותם בשלום – מוטב שיקבל מעטפת ליווי נכונה, מקצועית ואנושית.  

הליך גירושין בישראל מערב את מערכת המשפט האזרחית לצד הממסד הדתי, מה שמעלה את השאלה: האם עדיף להיעזר בעורך דין גירושין או בטוען רבני?
עורך דין גירושין מתמחה בדיני משפחה, חוקי המדינה ופסיקות בתי המשפט לענייני משפחה. הוא מטפל בנושאים כמו חלוקת רכוש, מזונות ילדים, משמורת, והוצאה לפועל, ולעיתים פועל גם כמגשר גירושין.
טוען רבני, לעומת זאת, מתמקד בהליכים בבית הדין הרבני, שם הוא מייצג צדדים בנושאי גט, עילות גירושין, סרבנות גט, חלוקת רכוש ומזונות על פי דין תורה. יתרונו טמון במומחיות הלכתית ובקשר עם הדיינים.

מסקנות
• עורך דין גירושין מתאים במיוחד לנושאים כלכליים ומשפטיים מורכבים המנוהלים בבית המשפט לענייני משפחה.
• טוען רבני עדיף בתיקים המתמקדים בגט או בסוגיות הלכתיות המתקיימות בבית הדין הרבני.
• בתיקים מורכבים המערבים שתי הערכאות, שילוב של עורך דין וטוען רבני מספק פתרון מיטבי.

הבחירה תלויה במורכבות התיק, הצרכים ההלכתיים או האזרחיים, והכימיה האישית עם בעל המקצוע. שילוב נכון של ייעוץ משפטי והלכתי יבטיח הליך גירושין מאוזן ומהיר.
קרא עוד
יצירת קשר
יצירת קשר מהירה
עבור לתוכן העמוד