צור קשר
להתגרש בהסכמה
כל זוג העומד בפני גירושין, שואל את עצמו האם יכול הוא להיפרד בדרכי שלום, או שמא אין מנוס מנקיטה בהליכים משפטיים כנגד הצד השני. מחד, השתהות בניסיון לגבש הסכם, עלולה לתת לצד השני יתרון משפטי משמעותי ומאידך, עריכת הסכם גירושין היא דרך המלך לגירושין קלים יותר. במאמר זה אנו מביאים בפניכם את הכלים לקבלת החלטה האם הסכם גירושין הוא אפשרי עבורכם או שהדבר הנכון הוא פנייה מיידית לערכאות.
הדילמה: גירושין בהסכמה או מלחמה
מערכת היחסים ביניכם כבר לא עובדת, אתם לא מאושרים וקיבלתם החלטה שהגיעה השעה להתגרש.
מרגע זה, עומדות על הפרק סוגיות כבדות משקל ועמן גם הדילמה שכל זוג מתגרש נדרש להתמודד עמה: האם לקחת את הזמן ולנסות להגיע לפשרה בענייני הגירושין, קרי חתימה על הסכם גירושין, או למהר ולנקוט בהליכים כנגד בן/בת הזוג.
בשל מרוץ הסמכויות הקיים עדיין בהליך הגירושין, הקדמת הצד השני תיתן לכם יתרון רב, משאתם אלו שתקבעו באיזו ערכאה ידונו הסוגיות המשפטיות. לאור הבדלי הגישות המהותיים בין בית הדין הרבני לבין בית המשפט לענייני משפחה, לזהות הערכאה השפעה ישירה על התוצאה המשפטית.
אולם, מנגד, נקיטה בהליכים יכולה להיתפס בעיני הצד השני כפתיחה במלחמה ולפגוע מאוד בסיכוי להידברות וגיבוש הסכם גירושין, המהווה ללא ספק את האלטרנטיבה הטובה ביותר עבור בני זוג אשר החליטו להיפרד.
כמובן כי בסופו של יום ההחלטה לאיזה נתיב לפנות חייבת להתקבל בשיתוף עם עורך דין לדיני משפחה המייצג אתכם וכל מקרה נבחן לגופו, על פי נסיבותיו הייחודיות. אולם התייחסותכם והתייחסות בן/בת הזוג להיבטים שיובאו לעיל, תיתן לכם אינדיקציה טובה לאן הרוח נושבת.
האם יש נכונות להידברות?
התנאי הראשון לגיבוש הסכם גירושין בהסכמה הוא נכונות אמיתית לפשרה. בלעדיו, אין טעם להשתהות ויש לפתוח בכל ההליכים המשפטיים הרלוונטיים. על מנת לברר את מצבכם, נסו לנהל שיחה פתוחה בדבר ענייני הגירושין העומדים על הפרק ולבדוק אם ישנה הסכמה ביניכם ואם לא, מה עומקה של המחלוקת.
שימו לב כי עצם גישתו של בן/בת הזוג כלפיכם במסגרת דיאלוג זה תוכל להעיד רבות על הסיכוי להותיר את הערכאות המשפטיות מחוץ לעניין ולחתום על הסכם גירושין. כלומר, מחלוקת זו או אחרת היא לא זו שתקבע האם דרככם לשלום או לבית המשפט, אלא יותר היכולת שלכם לנהל דיאלוג מכובד וממוקד על הדברים.
אם אתם חשים שיש נכונות טובה להידברות, התקדמו אט אט בשיחה ודברו בנינוחות על כל סוגיה וסוגיה. אולם, אם הצד השני מתנהל בעוינות או בחוסר סבלנות, מתחיל במיקוחים בלתי הוגנים וכיו"ב, ככל הנראה השיחה ביניכם לא תישא פרי וזה הזמן להתקדם עם ההליך המשפטי.
במישור הזה נציין כי לעיתים, שיחה פתוחה בין הצדדים מגלה לפתע כי בני הזוג אינם בטוחים שברצונם להיפרד ויש רצון לנסות ולשקם את הקשר. במצב זה, ייתכן שהצעד הנכון עבורכם הוא הסכם שלום בית. במסגרתו המצב הכלכלי והמשפטי מוקפא וזה יאפשר לכם לתת צ'אנס אמיתי לזוגיות שלכם ללא חשש מפני קיפוח בהליך הגירושין.
מתי יש בסיס להסכם גירושין?
בהנחה שהצלחתם לנהל דיאלוג פורה, מתי ניתן לראות בדבר בסיס איתן לעריכת הסכם גירושין?זוגות רבים סבורים כי רק הסכמה מלאה על כל עניין ופרט, תאפשר להם להימנע ממאבק משפטי. על כן, ככל שהם מגלים מחלוקות, הם נסוגים מניסיונות ההידברות ורצים לערכאות.
זוהי אינה בהכרח הגישה הנכונה משום שהלכה למעשה, אם גיבשתם הסכמות כלליות בדבר ענייני הגירושין המרכזיים, הרי שיש סיכוי מצוין להמשך הידברות במסגרתה, תנהלו משא ומתן על הפינות האחרונות ותוכלו לגבש הסכם גירושין מקיף ומלא. לצורך כך ניתן להיעזר בהליך של גישור גירושין, המסייע במיקוד המחלוקת בכל סוגיה ומציע פתרונות שונים אשר יכולים להתאים לבני הזוג.
מהן אותן סוגיות מרכזיות עליהן יש לדון? משמורת ילדים ומזונות. אלו מהוות את הקושי המרכזי ברוב הליכי הגירושין. על כן, הנחת המוצא היא כי אם גובשו הסכמות בסוגיות אלו, גירושין בהסכמה הם בהישג ידכם. ומה קורה במצב שבו יש בינכם לבין הצד השני מחלוקות משמעותיות? גם כאן, כל עוד יש נכונות לפשרה, ייתכן מאוד שתוכלו להתגבר על הפערים וזאת באמצעות עורכי הדין המייצגים אתכם אשר ינהלו עבורכם את המשך המשא ומתן לצד שמירה על זכויותיכם בהליך הגירושין.
הסכמה על משמורת הילדים
באופן טבעי ומובן, משמורת הילדים מהווה לרוב את הנושא הטעון ביותר בהליכי גירושין. משכך, אם ישנה הסכמה ביניכם בעניין זה, הסיכוי שלכם לחתום על הסכם גירושין הוא מצוין. לאלו הסכמות יש להגיע בסוגיה זו? ראשית על הסדר המשמורת, האם הורה אחד יתמנה למשמורן ויקבל חזקה מלאה על הילדים, או שההורים יחלקו את החזקה במסגרת משמורת משותפת. לאחר מכן ובהתאם להסדר שהוסכם עליו, יש להחליט על חלוקת הזמנים. במקרה של משמורת מלאה, יש לסכם את הסדרי הראייה. בחרתם במשמורת משותפת? יש לקבוע את חלוקת זמני השהות ולהתייחס בפרוטרוט לחופשות ולחגים.
הסדרת זמני השהות ומשמורת בהליך גישור
בהתאם להוראות החוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה (הוראת שעה), התשע"ה-2014במסגרת פגישות המהו"ת, בני הזוג יכולים ללבן חלק מן המחלוקות ולקבוע בהסכמה את מתכונת חלוקת זמני השהות ולפרט את הסכמתם להסדרי משמורת הילדים בהסכם הגירושין ובתוספת להסכם.
שנית, עליכם לדון במסגרות החינוך של הילדים, בפרט אם יש שוני בהשקפת עולמכם (למשל צד אחד דתי והשני חילוני) וככל שתקדימו להסדיר נושא זה, כך תוכלו להימנע מסכסוכים בהמשך הדרך. שלישית, כדאי לנסות ולברר מהי עמדתכם לגבי סוגיות שיכולות לעלות בעתיד, אך לא עומדות כרגע על הפרק כגון מעבר מגורים של מי מהצדדים או נסיעה לחו"ל עם הילדים. נותרה ביניכם מחלוקת על חג מסוים או שעת החזרת הילדים? אל תשברו את הכלים על כך, מדובר במחלוקת שולית שניתן לפתור ואין בה כדי למנוע אתכם מלגבש הסכם.
הסכמה על דמי המזונות
במידה וקיימת הסכמה ביניכם לעניין משמורת הילדים, חשוב מאוד לדון בסוגיית דמי המזונות. בשל השפעתה המכרעת על מצבם הכלכלי של שני הצדדים, לא אחת מתגלעות מחלוקות בעניין זה המובילות את הצדדים אל בית המשפט שם מתנהל מאבק חריף. על כן, ככל שתגבשו הסכמה בהיבט הזה, כך דרככם אל עבר הסכם גירושין תהיה קלה הרבה יותר. להלן השאלות המרכזיות שעליכם לשאול בסוגיה זו: האם אתם מסכימים לגבי היכולת הכלכלית של כל צד ובמובן הזה התנהלות בשקיפות תקרב אתכם לעבר המטרה של גירושין בהסכמה. אתם חושדים כי הצד השני מסתיר נכסים?
זה הזמן ליידע את עורך הדין על כך על מנת שידאג לחקירה כלכלית אשר תחשוף את המידע הזה וינקוט בעת הצורך בהליכים כגון צו מניעה. השאלה הבאה היא האם אתם רואים עין בעין באשר לגובה דמי המזונות הראוי ומהי עמדתכם לגבי הוצאות חריגות אשר אינן נכללות בתשלום המזונות השוטף.
יש הפרש קטן בין הסכומים שלכם? היוועצו עם עורך דין לענייני משפחה האם כדאי לכם להתפשר, או להגיש תביעת מזונות. אתם משתכרים שכר דומה וקיבלתם החלטה על משמורת משותפת? במקרה כזה תוכלו להחליט כי כל צד ישלם את הוצאות הילדים כאשר הם שוהים עמו וההתחשבנות ביניכם תהיה על הוצאות חריגות בלבד.
הסכמה על חלוקת הרכוש
דירת המגורים היא בדרך כלל הרכוש היקר ביותר של בני זוג ועל כן, אם אתם מסכימים מה ייעשה בדירה (למשל העברת בעלות בדירה לבת הזוג תוך פיצוי הבעל או מכירת הדירה לצד שלישי) התקדמתם צעד גדול מאוד לעבר גירושין בהסכמה. זאת משום שבדרך כלל, אחרי שעוברים משוכה זו, קל יותר לדון ביתר הענייניים הרכושיים כגון חובות, כתובה, מטלטלין ועוד.
שימו לב, כי ישנם הליכי גירושין בהם בני הזוג הגיעו לעמק השווה בנושא המשמורת והמזונות, אולם חלוקת הרכוש נותרה בלי פתורה. במצב זה, כדאי להשקיע מאמצעים נוספים כדי להגיע לפשרה ולסיים את הליך הגירושין בהסכם. גם כאן ניתן ורצוי לפנות למגשר אשר ניסיונו המקצועי יכול להביא לשולחן פתרונות פשרה שבני הזוג לא חשבו עליהם. המשא ומתן לא צלח? ניתן לערוך הסכם גירושין המתייחס רק לסוגיות שלעיל ולהותיר את נושא הרכוש להכרעתה של הערכאה השיפוטית.
הגעה למטרה הנכספת של הסכם גירושין תלויה בראש ובראשונה במידת הנכונות של בני הזוג להיפגש באמצע הדרך ולהתפשר. לאחר מכן, נדרש הלכה למעשה גיבוש הסכמות בנושאים המרכזיים ובראשם משמורת הילדים ודמי המזונות. זכרו, כי יצירת בסיס להסכם גירושין אשר עליו ניתן לעבוד, אינה דורשת הסכמה גורפת ומוחלטת על כל פרט ופרט.
די בכך כי יש ביניכם הסכמה עקרונית על הדברים כדי להמשיך במאמצי ההידברות ולהביא לסיומו של הליך הגירושין באמצעות הסכם מקיף והוגן, אשר יחסוך לכם זמן, כסף וימנע הסלמה של המשבר ביניכם. תחילת הדרך, כפי שראינו כאן, צריכה להיעשות בשיחה פתוחה וכנה בין בני הזוג, תוך ניסיון להבין האם ישנם כוונות כנות לפשרה, או שמא הצד השני מעמיד פנים כצעד טקטי. לאחר מכן, ינסו הצדדים לגבש הסכמות בסוגיות השונות ולהבין האם ניתן להגיע לעמק השווה או שמא המחלוקות רבות מדי. במקרה שכזה, ייתכן ולא יהיה מנוס מנקיטת הליכים משפטיים והותרת ההכרעה בענייני הגירושין לבית המשפט.