צור קשר
סעיפי הסכם ממון
הערה: זוהי רשימה שאינה שלמה של כל הסעיפים האפשריים בהסכם ממון. הרשימה שלהלן נועדה להמחיש דוגמאות לסעיפים שונים ואופן פעולתם, ואינה מהווה ייעוץ משפטי. אם תרצו לקבל ייעוץ משפטי בנוגע לאחד מהסעיפים הללו, מומלץ לפנות לעורך דין.
רקע להסכם
סעיף זה, המכונה גם "הקדמה" להסכם, כולל מידע בסיסי שיופיע בעמוד הראשון של הסכם הממון שלכם. חלק זה נועד להציג מידע בסיסי על הצדדים ועל כוונותיהם בעריכת ההסכם. תתבקשו לציין פרטים כגון שמכם המלא, תאריך לידה, כתובתכם, כוונתכם בעריכת הסכם הממון, אם אתם מועסקים (ואם כן, היכן) וכן את מצב בריאותכם הכללי.
הגדרת רכוש
בסעיפי רכוש נפרד ורכוש משותף, תגדירו אילו סוגי נכסים יישארו כ"רכוש נפרד" שלכם ואילו נכסים יהפכו ל"רכוש משותף" או "רכוש זוגי".
סעיף רכוש נפרד
רכוש נפרד מתייחס לנכסים הנמצאים בבעלות אדם לפני הנישואין או לנכסים שנרכשו במהלכם ואינם מיועדים לחלוקה במקרה של גירושין. סעיף זה יאפשר לכם להגדיר את סוגי הנכסים שיישארו שלכם בלבד במהלך הנישואין. נכסים אלה עשויים לכלול נדל"ן, חשבונות בנק, השקעות, רכוש אישי כמו רכבים, רהיטים, תכשיטים ועוד, וכן מתנות כספיות, נאמנויות או ירושות.
סעיף רכוש משותף
במקרים בהם ישנה כוונה לחלוקה שוויונית של הרכוש, יופיע בהסכם סעיף המתייחס לרכוש משותף.
רכוש משותף מתייחס לנכסים שנרכשו או שהערך שלהם עלה במהלך הנישואין, והם מיועדים לחלוקה במקרה של גירושין, בהתאם לתנאי הסכם הממון. נכסים אלה יכולים לכלול הכנסות, נדל"ן, חשבונות בנק והשקעות, במידה ולא הוחלט לשמור אותם כרכוש נפרד.
מדוע חשוב להגדיר רכוש משותף? הגדרה ברורה של רכוש משותף והסכמה לגביו יכולים לעזור להבטיח שקיפות והבנה בין בני הזוג לגבי אופן ניהול הנכסים שנרכשו במהלך הנישואין. הגדרה כזו יכולה למנוע קונפליקטים עתידיים ולתרום ליציבות כלכלית ורגשית בקשר.
הגדרת רכוש נפרד בתחום הנדל"ן
סעיף זה מתייחס להשבת רכוש נפרד בתחום הנדל"ן, ומגדיר כי אם אחד מבני הזוג תורם סכום כספי להשקעה בנדל"ן משותף במהלך הנישואין (רכישת נכס, שיפוצים בבית וכו') מעבר לסף כספי שנקבע, אותו סכום יוחזר וייחשב כרכוש נפרד של התורם. בן או בת הזוג יקבעו מהו הסף הכספי, וכל השקעה מעבר לו תיחשב כרכוש נפרד של הצד שהשקיע.
סעיף זה יכול להיות שימושי כאשר יש כוונה לרכוש נכס משותף או לשפץ נכס, ואחד מבני הזוג מספק את ההון הראשוני או את המימון לשיפוץ.
הכנסות וחובות נוכחיים ועתידיים
בקטע זה תחליטו כיצד ינוהלו הכנסות וחובות במהלך הנישואין. כיצד יטופלו חובות שנוצרו לפני הנישואין ואחריהם? האם הם יחולקו באופן שווה, או יישארו באחריותו של כל אחד מבני הזוג באופן נפרד?
בנוגע להכנסות עתידיות, חלק זה מאפשר לכם לקבוע הסדרים בנוגע לתמיכה כלכלית לבן או בת הזוג במקרה של פרידה. הסוגיה של מזונות לבן הזוג היא נושא מורכב, ולפיכך חשוב להגדיר מראש את הכוונות שלכם בנוגע לתמיכה כספית. ניתן להתייעץ עם עורך דין לענייני משפחה כדי לוודא שההסדרים הנכללים בהסכם מתאימים לצרכים שלכם.
תמיכה כלכלית לבן הזוג (מזונות)
בקטע זה, תוכלו להחליט אם אחד מבני הזוג יהיה מחויב לשלם תמיכה כלכלית (מזונות) לשני במקרה של פרידה. חשוב להדגיש, הסכם ממון אינו יכול לכלול הסדרים הנוגעים למזונות ילדים, שכן סוגיה זו נקבעת על פי דין ולא ניתנת להסדר בהסכם ממון.
הסכם ממון מאפשר לכם להחליט אם תרצו לאפשר לבית המשפט לקבוע את גובה המזונות במקרה של גירושין או לוותר על זכות זו מראש. הסדרים של מזונות ניתנים במקרים בהם אחד מבני הזוג תלוי כלכלית בשני. לדוגמה, מזונות עשויים להינתן כאשר הכנסות בני הזוג שונות במידה ניכרת או כאשר אחד מבני הזוג לוקח חופשה מהעבודה לצורך טיפול בילדים.
מתנות וירושות
מה נחשב כמתנה או ירושה?
ירושה היא רכוש (אשר יכול להיות נכס פיזי או כספי) המועבר לאדם לאחר פטירת קרוב משפחה, הורים או מי שציווה זאת בצוואה.
מתנה מתייחסת לרוב לכל נכס או כסף שניתן לאדם או לבן זוגו במהלך הנישואין. זה יכול לכלול פריט אמנות יקר ערך, או סכום כסף שניתן במתנה כמו 10,000 ש"ח, בין השאר. דוגמה נוספת היא כאשר בן משפחה עשיר נותן סכום כסף באופן קבוע במהלך החגים. האם סכום זה ייחשב כרכוש נפרד או כרכוש משותף בנישואין?
חובות והתחייבויות
סעיף זה של הסכם הממון נועד להגדיר כיצד יתנהלו החובות של כל אחד מבני הזוג. האם תרצו להיות אחראים על חובות בן הזוג שנצברו לפני הנישואין? ומה לגבי חובות שיצטברו במהלך הנישואין?
אם לבן זוגכם יש חוב של 10,000 ש"ח בכרטיס אשראי, האם תרצו להיות אחראים לחלק ממנו? ומה יקרה אם בן הזוג יצבור חובות נוספים במהלך הנישואין? סעיף זה נועד לעורר שיחה רצינית על ניהול חובות ולבחון כיצד תתמודדו עם הוצאות משותפות לאחר הנישואין.
הפרת ההסכם
הסכם הממון שלכם יכלול סעיף העוסק בנושא הפרת ההסכם. הפרת ההסכם מתייחסת לכל ניסיון של אחד מבני הזוג להפר את תנאי ההסכם, או במקרים של פטירה כאשר אחד מבני הזוג נותר חייב התחייבויות כספיות לבן הזוג האחר.
סעיף זה קובע כי במקרה של הפרה, לבן הזוג השני תהיה הזכות לדרוש תשלום וסיפוק מלא של ההתחייבויות מהעיזבון של בן הזוג המפר. בן הזוג המפר (או עזבונו) יהיה אחראי להוצאות משפטיות וכל העלויות שנגרמו לבן הזוג השני בניסיון לאכוף את ההסכם.
הסכם מלא ושינויים
בהסכם הממון שלכם יופיע סעיף בשם הסכם מלא ושינויים, המציין כי הסכם זה מגלם את מלוא ההבנה בין הצדדים ומכיל את כל ההסכמות שלהם. הסעיף קובע כי אין לשנות או לעדכן את ההסכם אלא אם כן השינוי נעשה בכתב, מאושר בחתימה ונכנס לתוקף באותה מתכונת כמו ההסכם המקורי.
בנוסף, נקבע כי אם סעיף מסוים בהסכם יימצא כבלתי תקף או בלתי ניתן לאכיפה, הדבר לא ישפיע על תוקפם או אכיפותם של שאר הסעיפים בהסכם.
סעיף "פג תוקף" (Sunset Clause)
סעיפי "פג תוקף" הפכו לפופולריים יותר לאחרונה, כיוון שהם מעניקים להסכם הממון גמישות נוספת. סעיף "פג תוקף" קובע כי הסכם הממון יפוג אוטומטית במועד מסוים - תאריך יום נישואין או תאריך מוגדר אחר. בהתאם לגיל בני הזוג, משך ההיכרות והכנסותיהם, ניתן לקבוע תקופת תוקף קצרה או ארוכה יותר להסכם.
סעיף נאמנות (Infidelity Clause)
סעיף נאמנות, המכונה גם "סעיף בגידה", מקנה פיצוי כספי לאחד מבני הזוג במידה והצד השני בוגד. סעיף זה הופך נפוץ בשנים האחרונות, ומאפשר קבלת פיצוי מוסכם מראש במקרה של חוסר נאמנות במהלך הנישואין.
תשלומים חד-פעמיים
הסכם ממון יכול לכלול סעיף תשלומים חד-פעמיים, בו בני הזוג מסכימים על תשלום חד-פעמי במקרה של פרידה. סעיף זה שימושי כאשר לאחד מבני הזוג יש נכסים משמעותיים או כאשר אחד מהם מתכנן להפסיק את עבודתו למספר שנים כדי לטפל בילדים. תשלומים חד-פעמיים מאפשרים הסדר כלכלי אלטרנטיבי עבור זוגות הרוצים ליצור בסיס פיננסי מאוזן יותר.
סעיף חיית מחמד
למרות חוסר הצדק בכך, על פי החוק מרבית המדינות מתייחסות לחיות מחמד כ"רכוש". לכן, מומלץ לכלול בהסכם הממון סעיף משמורת על חיות מחמד למקרה של פרידה, כדי למנוע מצב בו בית המשפט פשוט יקצה את החיה לאחד הצדדים. סעיף זה יאפשר לכם לקבוע מראש מי מבין בני הזוג יהיה אחראי לחיית המחמד במקרה של גירושין, ולהחליט האם תהיה משמורת משותפת על החיה.
סעיף מות (Death Clause)
סעיף המוות הוא תוספת מועילה להסכם ממון אם ברצונכם לוודא כי הסכם הממון יתואם עם מסמכי הירושה האחרים שלכם. סעיף זה קובע כי במקרה שאחד מבני הזוג נפטר במהלך הנישואין, תנאי הסכם הממון יישארו בתוקף כאילו הצדדים בחיים (לדוגמה, רכוש נפרד יישאר רכוש נפרד).
באמצעות סעיף זה, בני הזוג מוותרים על זכויותיהם בירושה של הצד השני, אלא אם כן צוין אחרת במסמכי הירושה. הסעיף קובע גם כי אם אחד מבני הזוג נפטר בעת הנישואין (ובלי שיש תהליך פרידה או גירושין פתוח), הרכוש המשותף יעבור לבן הזוג הנותר, בעוד הרכוש הנפרד יעבור לעיזבון של הנפטר.
סעיף יישוב סכסוכים חלופי
סעיף יישוב סכסוכים חלופי הוא תוספת מצוינת להסכם ממון עבור מי שמעוניינים להימנע מהליכים משפטיים ארוכים ומורכבים. סעיף זה קובע את כוונת הצדדים לפתור סכסוכים בהליך גישור או הליך יישוב סכסוכים חלופי אחר, במטרה להגיע להסכמה מבלי להיכנס לבית המשפט.
במסגרת סעיף זה, בני הזוג מסכימים להשתתף בהליכי יישוב סכסוכים חלופיים ולשאת בעלויות באופן שווה, טרם הגשת כל תביעה בבית משפט. סעיף זה נועד לסייע בקיום פרידה מכובדת ויעילה.
סעיף ביטוח בריאות בהסכמי ממון
סעיף ביטוח הבריאות, הניתן להוספה להסכם הממון, מאפשר לבני הזוג להחליט כי אחד מהם ימשיך לספק כיסוי ביטוח בריאות או שיניים למשפחה גם במקרה של גירושין, כל עוד תכנית הביטוח מאפשרת זאת.
סעיף ביטוח חיים בהסכמי ממון
סעיף ביטוח החיים מאפשר לבני הזוג לקבוע אם יתחייבו לשמור על פוליסת ביטוח חיים לטובת הצד השני, ולסכם מה יהיה גובה הכיסוי.
פרסומים אחרונים בעיתונות