עורך דין גירושין ת"א
רחוב ראול ולנברג 18, מתחם CU (שוק צפון) מגדל C קומה 2, רמת החייל, תל-אביב.
מיקוד: 6971915 | טלפון: 03-6161535 | פקס: 03-6161913 | נייד: 0544-705733 | מייל: office@rotenberglaw.co.il
תלונות שווא: טענת ניכור הורי כהגנה על טענות לאלימות במשפחה וטענות על התעללות מינית בילדים
מהו ניכור הורי?
תסמונת ניכור של ההורים ( PAS ) היא חוויה של ילד החש מנוהל מתודרך או מוסת על ידי אחד ההורים לפנות כנגד ההורה השני ולהתנגד למגע איתו. ביסוס קשר עם הורה אחד ודחיית האחר מתעוררים לרוב במהלך סכסוכי משמורת על ילדים בעקבות הליכי גירושין או פרידה, במיוחד כאשר ההתדיינות ממושכת או כרוכה באנטגוניזם משמעותי בין הצדדים.
מהיכן הגיעה התיאוריה הזו?
הוא תואר לראשונה בשנת 1985 על ידי פסיכיאטר הילדים האמריקאי ריצ'רד א 'גרדנר (1931-2003). ד"ר גרדנר פירט שמונה תסמינים המבדילים ילד המושפע מ- תסמונת הניכור ההורי ממי שחווה תגובה שלילית להורה מנוכר בזמן פרידה או גירושין:
(א) השמצה בלתי פוסקת של ההורה המנוכר (ההורה המנוכר אינו יכול לעשות דבר עד כדי ביקורת לאופן בו הוא אוחז בכוס מים);
(ב) סיבה קלושה או אבסורדית להשמצה (הסיבות שניתנו כוללות לעיתים קרובות דברים קלים כמו שהוא לובש מכנסי חאקי או לא רוכב איתי על אופניים);
(ג) חוסר אשמה או מבוכה לגבי ההשמצה (הילד לא מגלה שום חרטה או בושה ופועל עם הצדקה מוחלטת להשמצה);
(ד) היעדר אמביוולנטיות כך שהילד רואה בהורה אחד "טוב" לחלוטין וההורה השני "רע" לחלוטין;
(ה) תמיכה אוטומטית בהורה המנכר בכל סכסוך;
(ו) עוינות וסירוב לקשר עם המשפחה המורחבת של ההורה המנוכר;
(ז) נוכחות של "נימוקים שאולים", בהם הילד משתמש באותה שפה כמו ההורה המנכר כאשר מתאר את סלידתו מההורה המנוכר;
(ח) התעקשותו של הילד שהוא מביע את דעותיו בהכפשת ההורה המנוכר.
למרות שחלק מבתי המשפט מקבלים ניכור הורי כראיה קבילה בסכסוכי משמורת על ילדים, לא קיימים מחקרים אמפיריים מבוקרים היטב המאששים את התופעה, ולא נקבע תהליך הערכה סטנדרטי וקריטריונים אבחוניים ספציפיים ל- תסמונת ההורה המנכר. גורמים מקצועיים מביעים חשש מפני המשך השפעתה על הליכים משפטיים, קיימת מחלוקת משמעותית סביב הגדרת התסמונת, ניכור הורי נתפס לעתים כדינמיקה לגיטימית במצבים משפחתיים רבים.
השפעה על הליכים משפטיים
טענות התעללות, אם הוכחו או נשמרו במהלך ההתדיינות המשפטית, בטל לחלוטין את הרעיון של משמורת משותפת או משותפת
כאשר מעלים או רומזים על התעללות לאורך כל ההתדיינות המשפטית, מושג המשמורת המשותפת או זמני שהות שווים בין ההורים מתבטל לחלוטין מאפשרויות ההסדר או התוצאות במשמורת על המשפחה. בית משפט לא נוטה להורות על הסדרי משמורת משותפים או משותפים כאשר היו אלימות במשפחה או התעללות מינית בילדים, ובעצם שולל את זכות ההורה של הילד כביכול המתעלל לקיים תקשורת תקינה או נוכחות פיזית ראויה.
כיצד הפכה טענת הורה מנכר להגנה מפני טענות על התעללות מינית בילדים ואלימות במשפחה?
בשנות השמונים התווה ד"ר גרדנר את תיאוריית הניכור ההורי שלו בגלל מה שהוא אבחן כמספר העולה של מקרי התעללות מינית על סמך האשמות שווא לחלוטין מצד האמהות. לכן ההגנה המיידית של המתעלל לכאורה כנגד האם כשאומרים טענות כאלה לעיתים קרובות היא שהיא מתנכרת במכוון לילד נגד האב. טענות מוכחות של התעללות מינית בילדים גורמות לכך שהמתעלל מורחק מהילד. טענה של ניכור הורי מחייבת את האם העותרת להגנה מפני טענת הסתה מכוונת ותסמונת ניכור הורי.
מקום בו נטען לאלימות במשפחה בתיק משמורת שנערך במחלוקת, האם העותרת מבקשת צו שמרחיק את האב בתיק גירושין או משמורת ילדים ממנה וגם את הילדים - צו הרחקה מבקש מבית המשפט להורות באופן על בהפרדה מהאב המתעלל לכאורה. לא פעם ובמקרים שבהם אכן קיימת הסתה, מלבד להתגונן מפני הטענות על התעללות, ההורה המואשם מכחיש שההתעללות שנטענה התרחשה אי פעם וכי הטענות על אלימות במשפחה לכאורה הן פשוט האם שמנסה להרחיק את הילדים מהאב.
טענת ניכור הורי מעבירה את נטל ההוכחה התיאורטי מצד המשיב שנאלץ להתגונן מפני טענות ההתעללות בידי ההורה המאשים, ומכריחה את האם (או בן /בת זוג) להתגונן מפני טענות לניכור הילדים. טענה זו יכולה לשמש בבית המשפט שלאם היו מניעים נסתרים להציג את האישומים הללו, כלומר למנוע קשר מהאב כאמצעי לחץ בהליכי גירושין.
כיצד להילחם בטענות שווא בתיקי משמורת וגירושין עם ילדים
עובדה מצערת היא כי במהלך גירושין מלחמתיים ללא הסכמה מרבים בני זוג להעלות טענות כוזבות נגד בן זוג בתקווה לפגוע ביכולתם לקבל הליך משפטי הוגן. טענות אלה, אם נבחנות על ידי בית המשפט ולא הוכחו ככוזבות, עשויות להשפיע באופן מהותי על תוצאות הסדר הגירושין ועל אופן ההכרעה במשמורת ילדים.
חלק מהאשמות השווא השכיחות ביותר שנטענות במהלך תיקי גירושין ומשמורת ילדים הן:
התעללות בבני זוג
התעללות בילדים
נכסים נסתרים
שקרים במסמכים משפטיים
אי ציות לצווי משמורת זמניים
קל לטפול טענות אלה על בן הזוג, תלונה במשטרה בדרך כלל תקבל עדיפות ותכלול הזמנה לחקירה ואף מעצר, קשה להפריך את הטענות האלו ללא סוג הנכון של עזרה ומשאבים.
מדוע זוגות והורים מתגרשים מעלים טענות שווא?
כעס, טינה, קנאה וייאוש הם כולם סיבות שכיחות לכך שבן זוג מעלה טענות כוזבות במהלך מקרה גירושין או משמורת על ילדים.
לעיתים הטענות נטענות מתוך כוונה לשפר את עמדתו של בן הזוג הטוען את הטענות, ואילו פעמים אחרות טענות כוזבות נטענות כדי להערים הליכים והוצאות על הצד השני על מנת שיוותר על זכויות. כך או כך, אם בן הזוג הנאשם לא יגיב, בית המשפט עשוי לפרש זאת הודאה בכך שהם נכונים.
איך להילחם בחזרה
החדשות הטובות הן שאם הטענות כוזבות, האמת היא לצד בן הזוג הנאשם. אמנם זה עשוי להיות מתסכל ונראה מגוחך שצריך להוכיח שטענה מקוממת אינה נכונה, אך היא נחוצה.
במיוחד במקרים של משמורת ילדים, בתי המשפט ערניים במיוחד לגבי הגנה על הילדים והבטחת רווחתם מעל לכל דבר אחר.
הדרך הטובה ביותר להחזיר מלחמה נגד האשמות שווא היא לאסוף עד כמה שניתן ראיות שמפריכות אותן. לדוגמא, אם יש טענה להתעללות בילדים, עבר פלילי נקי, עדויות של שכנים, מורים והורים אחרים יסייעו לערער על טענות אלה.
תלונת שווא גירושין: כ-5% מתלונות השווא על אלימות במשפחה מבשילות לאישום נגד מגיש התלונה
עבודה עם עורך דין לענייני משפחה וגירושין בשיתוף פעולה עם עו"ד פלילי
כל עורך דין מנוסה בגירושין ראה והתמודד עם כל סוג של טענה אפשרית בעבר. אם אחד מבני הזוג מתחיל לטעון טענות כוזבות, עורך הדין של בן הזוג המואשם לשווא מיד ימצא את הדרך הטובה ביותר להגיב.
חשוב לוודא שעורך דין יודע כל מה שיש לדעת על חיי הנישואין בכדי לאפשר את הסיכוי הטוב ביותר להפריך טענות כוזבות. שמירת סודות העלולים לפגוע בתיק, זה לא מומלץ ומונע מעורך דין לגירושין להגן על הלקוח ולא להיות מופתע מראיות.
למידע נוסף על תגובה לטענות כוזבות במהלך מקרה גירושין או משמורת על ילדים, אנא צרו קשר עם עו"ד ומגשרת גירושין מאיה רוטנברג עוד היום.
טלפון לפניה דחופה: 0544705733