עורך דין גירושין ת"א
רחוב ראול ולנברג 18, מתחם CU (שוק צפון) מגדל C קומה 2, רמת החייל, תל-אביב.
מיקוד: 6971915 | טלפון: 03-6161535 | פקס: 03-6161913 | נייד: 0544-705733 | מייל: office@rotenberglaw.co.il
מי נחשב ממזר | האם ילד מוץ לנישואין ממזר יכול להתחתן
בתנ"ך ובהלכה הדתית היהודית, ממזר בעברית : ממזר, ליט, "נכר"; ברבים ממזרים הוא אדם שנולד כתוצאה ממערכות יחסים אסורות מסוימות או גילוי עריות (כפי שהוא מוגדר בתנ"ך או צאצא של אדם כזה). מעמד ממזר ממזרות, ממצרות אינו שם נרדף להגדרה המערבית המסורתית של אי-לגיטימיות, שכן הוא אינו כולל ילדים שנולדו לאמהות לא נשואות.
הגדרה
אטימולוגיה
יש שהסבירו את המילה ממזר כצורת שם העצם בלשון זכר שנגזרת מהשורש m -zr, בעלת משמעות של מקולקל/מושחת.
על פי הקונקורדנס של סטרונג : "משורש שאינו בשימוש שפירושו 'להתנכר'; תערובת, כלומר, נולד מאב יהודי ואם גויה ".
התלמוד מסביר את המונח מבחינה הומלטית כמורכב מהמילים אמא (פגם) ו- zar (מוזר/זר), לשון לשון הרע לאיחוד אסור בשושלת האדם.
שימוש בתנ"ך בעברית
המונח מופיע פעמיים בתנ"ך העברי. הפעם הראשונה היא דברים כג:ג (כ"ג ב' בגרסאות לא עבריות). השבעים מתרגמים את המונח ממזר כבן "של זונה" ביוונית : ek pornes, והוולגטה הלטינית מתרגמת אותו כ- de scorto natus ("נולד מזונה").
באנגלית, זה מתורגם לעתים קרובות כ"ממזר".
ממזר ממזר לא יכנס בקהל ה ' ; עד-דור-העשירים לא יבא בקהל יהוה.
— דברים כג:ב
(" לא יכנס לקהילת ה' ", ביאר הר"ן שהממזר אינו יכול לשאת בן או בת ישראל) לחילופין, "קהלת ה'" יכולה להתייחס לבית המחוקקים. של ישראל העתיקה
ההזדמנות השנייה היא בזכריה ט, ו : "וממזר ישכון באשדוד ", נמל ימי.
הגדרות הלכתיות
בתלמוד, המונח ממזר מוחל על צאצאיהם של איחודים אסורים ספציפיים. על פי המשנה, ממזר הוא צאצא של איחוד אסור בתנ"ך שבגינו עלולים אבותיו להכחדה מידי שמים. חריג לכלל זה הוא כאשר גבר יהודי מתגורר יחד עם אישה במחזור : אף על פי שהוא עלול בכך להכחדה, הילד שנולד מאיחוד כזה אינו ממזר. ההתייחסות המעשית של פסיקה זו היא שהיא מוציאה מהשמצה כזו ילד שנולד מחוץ לנישואין, ושילד מכונה לעתים קרובות בטעות " ממזר " לפי החוק המקובל. לפי השולחן ערוך, קו חדש של ממזרים יכול להיות מיוצר רק על ידי שני יהודים, אבל תוצר של גוי וממזרת נקבה ממזר הוא ממזר.
ישנן שתי קטגוריות של ממזרים. ילד שנולד מגילוי עריות, כהגדרת התנ"ך, הוא ממזר. עם זאת, שימו לב שמערכת יחסים עריות בין לא יהודי אחד או שניים לא יכולה לייצר ממזר, ואם תוצר של איחוד כזה היה מתגייר, הוא או היא יהיו שווה לכל יהודי.
נתן מתעמת עם דוד המלך על ניאופו עם בת שבע, רומן שהוליד ממזר. תבליט ברונזה על דלת לה מדלן, פריז.
ילד שנולד מניאוף של אישה יהודייה נשואה הוא ממזר. ילדם של רווקה וגבר שיכלה להינשא לו כדין אינו ממזר. אין זה רלוונטי אם הגבר נשוי או לא. אם אחד ההורים אינו יהודי, הילד אינו ממזר. כל ילד שנולד לאישה נשואה, גם אם ידוע שהיא לא נאמנה, נחשב לבעלה, אלא אם כן היא מופקרת עד כדי כך שחזקה כזו הופכת בלתי ניתנת לתמיכה, או אם היא נכנסת למערכת יחסים ציבורית עם גבר אחר..
ילד שנולד בתוך 12 חודשים מהפגישה האחרונה של אישה עם בעלה נחשב לגיטימי, שכן ההלכה היהודית סבורה שבמקרים נדירים, הריון יכול להימשך זמן רב כל כך. אולם אם חלפו יותר מ-9 חודשים, וידוע שהיא בוגדת, אזי החזקה אינה חלה. טכנולוגיית רבייה מסייעת מודרנית סיבכה את הנושא. הרב משה פיינשטיין פסק שאם אישה נשואה מוזרעת בזרע מגבר אחר, הילד אינו ממזר, שכן זה לא נבע ממעשה ניאוף; רבי יואל טייטלבוים (תשס"ה) חלק על דעתו, וקבע שמכיוון שהילד ידוע כבן גבר שאינו בעלה, מדובר בממזר.
מעמדו של ילד נטוש (בעברית: אסופי נקבע על פי המדינה בה נמצא. אילו היו אינדיקציות לכך שהבן האציל ננטש עקב חוסר יכולתם של ההורים לפרנס אותו, אזי, מבחינה הלכתית, הילד לא היה ממזר. עם זאת, אם ההורים האלמונים יכלו לתמוך בילד, זה נחשב כאל ממזר. ילד שאמו ידועה, אך לא האב, נודע בכינוי "שקט" (בעברית: שתוקי, ונכנס לאותה קטגוריה של אציל; אולם מעמד זה יכול להשתנות אם האם ידעה ותגלה את זהות האב.
סטטוס הממזר הוא תורשתי - ילד של ממזר (אם או אבא) הוא גם ממזר.
עם זאת, מכיוון שכללים אלו נחשבים כחלים רק על יהודים, ומאחר וההלכה הרבנית המסורתית רואה במעמד היהודי מועבר רק דרך האם, ילדם של ממזר זכר ושל אישה לא יהודיה אינו יכול להיות ממזר.
עם זאת, ילדם של ממזר נקבה ושל גבר לא יהודי הוא ממזר.
הגבלות נישואין
הכלל המקראי נגד הפיכת אנשים מסוימים לחלק מ"קהילת ה'" התפרש בתלמוד כאיסור ליהודים רגילים להינשא לאנשים כאלה. למרות שהקטע המקראי כולל בכך עד הדור העשירי של צאצאי ממזר, רבנים קלאסיים פירשו זאת כלשון שמשמעותה "לנצח". לפיכך, בהלכה היהודית המסורתית, ממצר וצאצאיו אינם רשאים להינשא לבן זוג יהודי רגיל (לא ממצר.
ההגבלה אינה מונעת ממזר להתחתן עם ממזר אחר, ולא להתחתן עם מתגייר או עבד לא יהודי. עם זאת, יציאות שנחשדו כממזרים לא היו כל כך חופשיות; הם לא הורשו להתחתן עם ממזר, ואפילו לא להתחתן עם אציל אחר.
פרשנות זו אינה משותפת באופן אוניברסלי, כאשר מתיו פול מפרש את "קהילת האדון" כממשלת ישראל.
סטטוס חברתי של ממזרים
למרות שבחברות היסטוריות רבות, אי-לגיטימיות של לידה הייתה תכונה שיכולה להפוך אדם למנודה במידה מסוימת, זו לא הייתה הגישה הרשמית של היהדות; מלבד מגבלות הנישואין, ממזר אינו נחשב רשמית לאזרח סוג ב', ואמור להיות מטופל בכבוד כמו יהודים אחרים. למשל, המשנה מלמדת שממזר מלומד צריך "להעדיף" על כהן גדול לישראל בור ; המשמעות של "קדימה" אינה מוסברת במפורש במשנה, וגם לא בתלמוד בכלל, אם כי החלק הקודם של המשנה משתמש בו כדי להתייחס לעדיפות שבה יש לחלץ אנשים מסכנה, בעוד שאחרים. חלקים מהמשנה משתמשים בביטוי כדי להתייחס לעדיפות שבה אנשים צריכים לקבל עליות.
רבנים בתלמוד, ואלה בימי הביניים, ראו לנכון לציין שחוץ משאלות נישואין, יש להתייחס לממזר כיהודי רגיל. התלמוד עומד על כך שיש לראות בממזר כקרוב משפחה רגיל לצורך ירושה, לרבות נישואי לוויראטים. הרמב"ם ויוסף בן אפרים קארו רואים לנכון לחזור על כך, ומאשרים שממזר יכול לשמש שופט. באופן דומה, טוספה עומדת על כך שמותר לממזר להפוך למלך.
ניתן אף לוותר על מעמדם של ממזרים, אם על ידי שהממזר יתחתן עם משרת או שהממזר יהפוך למשרת בעצמו, כאשר מעמדם יוותר מיד עם שחרורם.
חקירות מודרניות על מצב ממזר
יהדות אורתודוקסית
הגישה העיקרית ביהדות האורתודוקסית היא לדרוש סטנדרטים ראייתיים מחמירים למעמד ממזר, מחמירים מספיק כדי שקשה לפתח הוכחה לקיומו של ממזר ובדרך כלל לא תקום. בדרך כלל, אי אפשר להוכיח שנישואים קודמים התקיימו אי פעם, או שילד נולד מיחסים מחוץ לאותם נישואים. רבנים אורתודוקסים תמיד מאפשרים לילד החשוד להרוויח מהספק בעניין זה. בדרך כלל זה מוביל למסקנה שבזמן לידתו של אדם הוריו היו נשואים, או שהאדם הוא ילד של גבר ואישה שהיו נשואים זה לזה כשהילד נולד.
דוגמה לכך היא תגובה עכשווית של הרב עובדיה יוסף, הקובעת את חוסר האפשרות להוכיח מעמד ממזר במקרה שבו הראיות עשויות להיראות ברורות. המקרה היה מעורב בתה של עגונה שנישאה על ידי רב חרדי לבעל שהתנצר לאחר מכן וסירב להשתתף בגירושין יהודים. האם התגרשה בסופו של דבר ונישאה בשנית באופן אזרחי, והילדה את הבת כעבור שנים.
הבת גדלה כיהודיה אורתודוקסית ולמדה בבית יעקב, בית ספר יום חרדי. הבת העלתה בעצמה את שאלת מעמדה לפני נישואים קרובים. הרב יוסף המשיך בשיטתיות לפסול ראיות לכך שאי פעם התקיימו נישואים קודמים. עדות האם נפסלה לאלתר כבעלת עניין. הכתובה חוזה נישואין/תעודה) מעולם לא נמצאה.
נוצר קשר עם הרב שערך את הנישואין, אך הרב יוסף כתב כי לא ניתן לקבל את עדותו ללא הכתובה, וממילא נדרש אישור של שני עדים. ניסיונות ליצור קשר עם הבעל נזנח לאחר שיחה יריבה עם אשתו החדשה והלא יהודייה. גם אם ניתן היה להגיע לבעל, הוא היה רק עד אחד, ולא ניתן היה לקבל את עדותו ללא עד שני. לפיכך, הרב יוסף הגיע למסקנה שאין מספיק ראיות לכך שאי פעם התקיימו נישואים קודמים תקפים. לאחר מכן המשיך הרב יוסף לבסס את האפשרות שהבעל לשעבר עשוי להיות אביה של הבת.
האם העידה כי בעלה לשעבר הביא מדי פעם דמי מזונות והגיע לביקור בעצמו, ומכאן, שהשניים היו לפעמים לפחות לרגע לבד ביחד. בהחלת הלכה עתיקת יומין לפיה כאשר ידוע שבעל ואישה נמצאים לבדם יחד מאחורי דלת סגורה, החוק מניח כי ייתכן וקיום יחסי מין, הסיק הרב יוסף כי ייתכן שהבעל לשעבר הוא אבי הבת, ומכאן ההלכה היהודית, שמפרשת בתוקף את כל הראיות בעד לידה בתוך נישואין, הייתה צריכה להניח שכן.
לפיכך, הרב יוסף הגיע למסקנה שאין מספיק ראיות או נישואים קודמים או שהבעל החדש הוא האב, ומכאן, הוא הגיע למסקנה שאין מספיק ראיות למעמד ממצרות. אמר רבי יוסף, "על כן יש לפסוק שיש סיבה גדולה מאוד להתיר לאישה זו להינשא ולהיכנס לקהל ה', וכפי שנראה לי כתבתי".
הרב הקונסרבטיבי דניאל ס' נווינס, בהתייחס למקרה זה, ציין כי קופסת הכלים המסורתיים שהרב יוסף השתמש בו כדי להכפיש את הראיות למעמד ממזר עשויה להיות חזקה מספיק כדי לכסות כמעט את כל מקרי החקירה בסוגי המצבים בהם יהיה רב קהילה סביר לחוות.
אף על פי כן, הרשויות הרבניות האורתודוקסיות גוררות כי בעוד שלרבנים בני זמננו יש סמכות לחדד כללים פרוצדורליים כגון כללי ראיה, אין להם סמכות לבטל לחלוטין קטגוריות או נהלים שנקבעו בתנ"ך.
החוק הישראלי מנסה למנוע הענקת מעמד ממזר על ידי סירוב לאפשר לגברים שאינם הבעל או הבעל לשעבר להירשם כאבי ילד ללא צו בית משפט. עם זאת, לבדיקות אבהות יש פוטנציאל לחשוף את מעמד ממזר על ידי הסרת ההגנה על חזקת האבהות מצד בעלה בפועל של אישה נשואה.
יהדות שמרנית
הוועדה למשפט ותקנים יהודיים (CJLS) של אסיפת הרבנים של היהדות הקונסרבטיבית הכריזה כי רבנים קונסרבטיביים אינם צריכים לחקור או לקבל ראיות למעמד ממזר בשום פנים ואופן, מה שהופך את הקטגוריה לבלתי פעילה.
בכך הבדיל ה-CJLS את הגישה השמרנית למשפט העברי מהגישה האורתודוקסית, וציין כי היהדות הקונסרבטיבית רואה בחוק התנ"כי רק התחלה של מערכת יחסים ולא מילה אחרונה, וכי התנועה הקונסרבטיבית רואה בכך את תפקידה ואחריותה.
לשנות את החוק המקראי מעת לעת כאשר חוק כזה מתנגש עם מושגי מוסר מתפתחים.
יהדות קראית
בזכריה ט, ו', מתייחסים ל"מצר " בדומה לזה של אומות עמון, מואב, אדום, מצרים, צור, צידון, אשקלון, עזה, פלשת וכו'. מתוך כך, קראים הגיעו לשקול את ההבנה ההגיונית ביותר.
של העברית להתייחס למעשה לאומה של אנשים.
קראים מאמינים שהבנה כזו מתאימה באופן מושלם להקשר הן של דברים כג והן של זכריה ט, וכמה חכמים יהודים רבנים מימי הביניים הרגישו צורך לדון בנושא זה עם חכמי יהודים קראים מימי הביניים.
במשפט הישראלי
במדינת ישראל המודרנית, הדין הנוגע לענייני נישואין, גירושין ומעמד אישי נמצא בחלקו בסמכותם של בתי דין דתיים. למשל, בישראל אין נישואים אזרחיים. תקנות הדת היהודיות הנוגעות למזרים הן אפוא גם החוקים הלאומיים המוטלים על יהודים החיים בישראל, לרבות יהודים חילונים. בשל המכשולים החמורים לנישואין שמקנה מעמד ממזר במשפט העברי, המשפט האזרחי הישראלי נקט עמדה כי לא ניתן לערער על אבהותו של ילד שנולד במסגרת נישואין משפטית בבתי משפט אזרחיים, על מנת להימנע מיצירת מכלול ראיות לכך. עשוי לשמש כדי להכריז על הילד כממזר, או ליצור קשיים לנישואים עתידיים.
קיומו של מעמד ממזר כקטגוריה בדיני המשפחה בישראל נמתחה ביקורת. סקירה וחוות דעת נרחבת הדוגלת באימוץ נישואים אזרחיים בישראל, שנכתבה על ידי פרופ' פנחס שיפמן ופורסמה ביולי 2001 על ידי האגודה לזכויות האזרח בישראל, מזכירה את ממזר בין קטגוריות הישראלים אשר, סבור פרופסור שיפמן, צריך להיות בעל הזכות להתחתן עם בני זוג לפי בחירתם, ולטענתו, החוק הישראלי הנוכחי מתערב ושולל זכות זו. פרופסור שיפמן והאגודה לזכויות האזרח דוגלים בהפסקת המונופול הדתי על נישואין בישראל, ומציינים את קיומו וקשייו של מעמד ממזר כטענה נגד השימוש בדין הדתי בתיקי נישואין.
בתי הדין הדתיים בישראל פוסקים את מעמד ממזר על ידי קביעה כללית שהילד נולד במסגרת הנישואין, למרות קיומן של ראיות הפוכות. נוסחה נוחה זו גורמת לעיתים לקשיים לאוהבים או לבני זוג הבאים המעוניינים לטעון אבהות על ילד אשר עשויה להיות שלהם מבחינה ביולוגית. מקרה משנת 2006, שבו ילד שנולד שמונה חודשים ושבועיים לאחר הגירושין, הוכרז כילד של הבעל לשעבר, ולא ילד של בעלה שלאחר מכן של האישה, והדבר דווח כגורם לדילמה עבור בני הזוג הבאים.
אף על פי כן, קיומה של הקטגוריה של ממזר, והמכשולים הזוגיים הגלומים בה, הוא אחד הטיעונים המשמשים תדיר את החילונים הישראלים בקריאה להפרדת דת ומדינה ולמוסד נישואים אזרחיים. בשנת 2014, המרכז לצדק נשים הודיע כי יפנה לבית המשפט העליון בישראל לאסור רשימות שחורות סודיות של ממזרים על ידי בתי הדין הרבניים, בטענה כי מדובר בפגיעה בפרטיות.
קשר עם כינויים צרפתיים מימי הביניים
אטימולוגיה מתמשכת של שם המשפחה מנסר קשורה לממזר העברית. כביכול לאבלוס מאקיטן רוזן פוטו ודוכס אקוויטניה, בערך 870 – 935) היה הכינוי "מנצר" או "מנסר". מכיוון שידוע שהוא היה ממזר ונחשב שיש לו אם יהודייה, הכינוי הזה נחשב למקור ממזר.
הסבר דומה מוצע גם לאותו כינוי שבו השתמש נסיך אחר מאוקסיטניה : Arnaud Manzer , רוזן אנגולם מהמאה ה-10 שגם היה ממזר.
ויליאם הכובש אולי כונה בסטרדוס וממזר.