צור קשר
הסכם הוגן: מהו הסכם ממון הוגן?
מהו הסכם ממון הוגן?
מטרתו של הסכם ממון היא לבסס נכסים מסוימים שהובאו לנישואין ולהגן עליהם במקרה שהנישואין יכשלו או שאחד מבני הזוג נפטר. מטרה נוספת להסכם ממון היא הגנה על ירושה. זהו מקרה נפוץ בעיקר במקרים של נישואים שניים או שלישיים בהם יש להגן על רווחתם ועתידם של ילדים מנישואין קודמים מפני גירושין הבאים.
הסכם ממון הוגן
הסכמי ממון טובים כשהם מגנים על אינטרסים החשובים לצד החותם על ההסכם וצופה פני עתיד. הסכם ממון טוב לבני הזוג בכך שהוא קובע מסלול לעתיד אם הנישואין מסתיימים במוות של בן זוג או גירושין ופוטר אותם מהצורך בהתדיינות משפטית עתידית. לפני חתימה על הסכם, רצוי לאפשר לשני הצדדים להיות מיוצגים על ידי עורכי דין נפרדים, חיוני לוודא כי הוצהר גילוי מלא של התחייבויות ונכסים, וכי התנאים נקבעו בין שני הצדדים בהסכמה.
∗ ההסכם צריך להיות הוגן כאשר הוא נחתם וגם האכיפה צריכה להיות הוגנת, ניתן לערוך הסכם ממון מדורג, בין אם תנאיו מתבטלים חמש שנים מחתימתו או עשרות שנים אחר כך. אלה הם היבטים של הסכם ממון טוב ובריא.
הסכם ממון לא הוגן
הסכם ממון רע נוצר כאשר מסיבה כל שהיא אחד הצדדים נתון תחת חץ רב לחתום, במיוחד ערב חתונה - וזה בהחלט נחשב כמעשה לא הוגן מבחינה משפטית.
עורכי דין חסרי ניסיון בהסכמי ממון לפעמים עורכים הסכמים כל כך חד צדדיים לטובת אחד מבני הזוג שלא משאיר שום סיכוי לפתרון הוגן אם ההסכם ייושם בפועל. הסכמים אלו מצויים בסיכון גבוהה לביטול על ידי בית משפט אם יערערו על תקפותם.
סעיף לא הוגן לדוגמא, אף על פי שכל מקרה נבחן לגופו, לכלול הוראה כי שני הצדדים יאלצו לשלם שכר טרחה משפטי בעצמם במהלך גירושין ללא קשר לנסיבות.
דוגמאות נוספות: חלוקה לא שווה של נכסים שהושגו במהלך הנישואין . הסכמים הקובעים כי צד אחד יקבל הכנסה קבועה במקרה של גירושין, ללא הצמדה, לאחר שנים יכולים להיות בלתי מספקים לחלוטין בגלל אינפלציה ויוקר המחייה המשתנה.
סוג זה של חוסר הוגנות נראה לעיתים קרובות כאשר צד אחד עשיר יותר מהצד השני ונפוץ יותר במקרים בהם הצדדים נישאים בפעם הראשונה ואינם מודעים להשלכות.
הסכם של הרגע האחרון
הבעיה בהוגנות של הסכמי ממון של הרגע האחרון היא שהחתונה כל כך מוקדמת, לרוב אין זמן, או שצד להסכם אינה במצב רגשי סביר לנהל משא ומתן על ההסכם באופן הוגן.
הצגת ההסכם ברגע האחרון יוצרת מצב לא נעים הדומה להצמדת "אקדח על הרקה" ולעתים קרובות השותף הנשי נקבע נקלע זה על ידי הארוס שיש לו בדרך כלל נכסים רבים יותר. לא מעט ישראלים שהתחתנו מכירים את התרחיש- המשפחה של הכלה מממנת את עלות החתונה, כך שכבר עשויה להיות השקעה לא מעטה בנישואין והכלה המיועדת מרגישה כאילו היא תהרוס הכל אם היא מסרבת ולכן היא חותמת על הסכם ממון לא הוגן למרות חוסר השוויון בכוח ההתנגדות שלה.
עצות לעריכת הסכמי ממון הוגנים
בנישואין בהם יש נכסים רבים, מומלץ לבצע שיתוף בהדרגה של נכסי שיתוף שהושגו לפני הנישואין במשך מספר שנים עם ערובה לתמיכה כלכלית בנסיבות מסוימות.
נסחו בשפה משפטית ברורה הוראות למצב שבו הדברים משתנים. זכרו שניתן לעדכן הסכם ולתקן.
אל תשכחו שיש אפשרות לסעיף של "שקיעה" או התפגגות לאחר X שנים, ההסכם כבר לא יהיה תקף והוא פשוט מתבטל אוטומטית.
היו הוגנים במשא ומתן והימנעו מלהיות חמדנים.
זכרו, אתם שואפים נישואים מוצלחים ומאושרים, אם אתם מתמקדים בשלילה, סביר יותר שזה מסמן גירושין בהמשך הדרך.
פרסומים אחרונים בעיתונות