הסכם ממון בין בני זוג חברים: מה צריך לכלול בחוזה מגורים משותפים | הסכם ממון בין בני זוג
מה לכלול בהסכם של בני זוג החיים ביחד
חוזה מגורים משותף יכול להיות מקיף, המכסה כל היבט במערכת היחסים שלכם, או שהוא יכול להיות ספציפי, ומכסה רק עסקה אחת (כמו רכישת בית חדשה). הסכם ממון בין בני זוג לא צריך להיות מגילה עם אותיות קטנות כמו שמחתימים לקוחות שקונים ביטוח או מכונית. אתם עדיין חברים לא נשואים ואתם יכולים וצריכים לעצב את החוזה שלכם כך שיאמר בדיוק מה ששניכם רוצים, במילים ששניכם מבינים. מסמך פשוט, מובן ופונקציונלי המשתמש בעברית פשוטה הוא הרבה יותר טוב מאשר מסמך עמוס מילים כגון "להלן" ו"לחילופין".
אם אתם רוצים שחוזה המגורים שלכם יכלול פרטים אישיים על מערכת היחסים שלכם, ערכו שני הסכמים נפרדים. הראשון צריך להתייחס רק לרכוש ולכספים. ואז, אם הגרוע מכל יקרה ותמצאו את עצמכם בבית המשפט, תנאי הרכוש והכספים
אם תרצו, נסחו הסכם שני לגבי מי ישטוף את הכלים, מי ילך עם הכלב, וחוקים כמה אורחים מותר, תדירות, לינה וכד'. בית משפט לא נועד לאכוף סוג זה של הסכם. למעשה, אם אם אתם עושה רק הסכם אחד הכולל סעיפים אישיים כמו גם כספיים, אתם מסתכנים בכך שבית משפט יתרשם לחומרא מהסעיפים האישיים ויכריז על ההסכם כבלתי אכיף, ובכך יבטל את הסעיפים הכספיים החשובים יותר.
להלן נושאים שזוגות כוללים לרוב בחוזה מגורים משותפים בין חברים:
סעיפי רכוש ופיננסים
הסכם המגורים המשותף שלכם צריך לכלול את כל הרכוש שלכם - כולל נכסים שהיו לכל צד לפני תחילת הקשר, כמו גם נכסים שנצברו במהלכו של בן/בת זוג או שניהם.
נכס לפני מגורים משותפים
לכל אחד מן הסתם היה רכוש כלשהו לפני שנפגשתם. ייתכן שההסכם לגבי רכוש זה נראה מיותר, אך זה לא. נסו לראות את פני הדברים בעוד עשר שנים מהיום, כששניכם מגדרים את כל מה שמסביב לבית כ"שלנו". אתם יכולים להסכים להשאיר את כל הנכסים שבבעלות בן זוג בנפרד, או שתרצו לשתף חלקם או כולם זה עם זה. עשו מה שהכי מתאים לכם.
רכוש שעובר בירושה או מתקבל במתנה במהלך הקשר.
אנשים רבים נוטים להפריד את הרכוש שהם יורשים או מקבלים במתנה. אחרים ירצו "לתרום" את הרכוש למערכת היחסים. שוב, זה תלוי בכל אחד מכם. זכרו כי כל נכס המוענק לשניכם הוא בבעלות חוקית של שניהם - זה כולל מתנות שכל אחד מקבל בחתונה או מסיבת יום נישואין, גם אם ניתן על ידי קרוב משפחה או חבר של אחד מכם בלבד.
נכס שנקנה במהלך הקשר
רבים מאתנו מבצעים רכישות פריט אחר פריט, מתוך הבנה שמי שמבצע את הרכישה הוא הבעלים של הנכס. ניתן לאחד גם רכישות. גישה עקבית לבעלות על נכסים עשויה לפשט את הדברים, אך אינה נדרשת בחוק ולא בהיגיון. חלק מהפריטים עשויים להיות בבעלות נפרדת, חלקם בשיתוף 50-50, וחלקם נחלקים ביחס לסך הכסף שתרם כל אחד למחיר הרכישה או לכמות העבודה שכל אחד מהם השקיע בתחזוקה.
הוצאות
ההסכם שלך אמור לכסות כיצד ברצונך לטפל בהוצאות במהלך מערכת היחסים שלך. לדוגמא, איך תחלק את העלויות השוטפות של מזון, שירותים, כביסה, דיור וכדומה, במיוחד אם ההוצאות יגדלו או יקטינו? להלן מספר הצעות לשיתוף הוצאות:
שיתוף ושימוש משותף
לזוגות רבים יש רק חשבון עובר ושב אחד. שניהם מפקידים בתוכם את משכורתם ומשלמים ממנו את כל חשבונות הבית. הם מסכימים שהכל מתקזז בסופו של דבר.
פיצול 50-50
יש זוגות שמעדיפים שיטה זו. כאשר אחד מבני הזוג קונה משהו לבית או משלם חשבון, הוא כותב את שמו על הקבלה ומתעד/מתייק. אחת לכמה חודשים הם אוספים ומסכמים את הסכום שכל אחד הוציא. צד אחד מעביר לשני כסף לאיזון ההוצאות, לעיתים כל צד תורם באופן יחסי להכנסותיו. זה עובד טוב במיוחד עבור אנשים עם פערים גדולים בהכנסה.
הפרדה או מוות
זה יהיה חכם לכלול לפחות הוראות קצרות בהסכם שלכם המציינות מה יקרה אם תיפרדו או אם אחד מכם ימות. ייתכן שתרצו לקבוע שאם תיפרדו, לכל אחד מכם תהיה הזכות להחזיק מיידית ברכושו הנפרד ושכל הנכס בבעלות משותפת יחולק באופן שווה. אם יש רכוש שבבעלותכם יחדיו - אך לא בחלקים שווים - תרצו לציין שיטה לחלוקתו ביניכם.
עיזבון
למרות שקשה לחשוב על זה, חשוב במיוחד לשקול מה יקרה אם אחד מכם ימות. ללא מסמכים שהוכנו כראוי, לבני זוג לא נשואים אין זכות לרשת רכוש. אתם יכולים להשתמש בהסכם המגורים שלכם, כהסכם ממון בין בני זוג, כדי לציין כיצד ברצונכם לתמוך בבן/בת זוג כלכלית, זה ישמש כראיה חזקה לכוונות שיתוף.
עם זאת, לא די בתיאור כללי בהסכם שלכם. עליכם להשתמש גם בצוואה, ייפוי כוח מתמשך או מסמכי תכנון עיזבון אחרים על מנת להבטיח שהכוונות שלכם יתבצעו כרצונכם. למידע נוסף על דרכים להשאיר את הנכס שלך בעת מוות, עיינו במדריכי צוואות, נאמנויות ותכנון עיזבון באתר rotenberglaw.co.il
יישוב סכסוכים
אנו ממליצים לכל זוג חברים שמכין חוזה מגורים משותפים לכלול שיטה לפתרון חילוקי דעות שמתעוררים אחר כך לגבי ההסכמות. באופן מסורתי, סוג זה של סכסוך נוטה להיות קשה, זוגות נאלצים לפנות לבית המשפט בכדי לפתור זאת, אך ישנן חלופות טובות יותר.
יתכן שתרצו להפוך את הגישור לאופציה הראשונה שלכם לפתרון סכסוכים, וקבעו בהסכמה כי תבחרו צד שלישי שיעזור לכם לפתור את כל המחלוקות בדבר חוזה המגורים המשותפים שלכם. אם הגישור אינו מצליח, ניתן לאפשר לשני הצדדים להגיש את הסכסוך לבוררות רשמית ומחייבת. זה עשוי למנוע את הסיבוכים וההוצאות של תביעה משפטית.
מה קורה להסכם המגורים שלכם אם אתם מתחתנים?
חוזה המגורים המשותף עשוי להיות אכיף לאחר הנישואין רק אם הוא נוצר זמן קצר לפני הנישואין שלכם בזמן ששניכם תכננתם להתחתן. כדי ליצור הסכם ניתן לאכיפה, יש לערוך הסכם ממון לפני הנישואין (נקרא גם: הסכם קדם נישואין, הסכם טרום נישואים) כאשר מתכננים נישואין.