עורך דין גירושין ת"א
סניף צפון ת"א: ראול וולנברג 18 מתחם CU מגדל D קומה 4 , רמת החייל, תל-אביב. טלפון: 054-4705733 , |
ילדים: מה לעשות כשההורים רבים?
עו"ד ומגשרת משפחה וגירושין מאיה רוטנברג
כשההורים רבים
זה נורמלי שההורים לא מסכימים ומתווכחים מדי פעם. הורים עשויים לחלוק על כסף, מטלות בית או כיצד לבלות. הם עשויים לחלוק על דברים גדולים - כמו החלטות חשובות שעליהם לקבל עבור המשפחה. הם עשויים אפילו לחלוק על דברים קטנים שלא נראים חשובים כלל - כמו מה אוכלים לארוחת הערב או באיזו שעה מישהו מגיע הביתה.
לפעמים הורים יכולים לא להסכים ועדיין להצליח לדבר על זה בצורה רגועה, בדרך זו שני אנשים מקבלים הזדמנות להקשיב ולדבר. אך פעמים רבות כאשר ההורים לא מסכימים, הם מתווכחים. ויכוח הוא ריב בקרב מילים.
רוב הילדים מודאגים כאשר הוריהם מתווכחים. לפעמים יש צעקות ומילים של כעס שההורים עשויים להשתמש בהם, עלולים לגרום לילדים להרגיש מפוחדים, עצובים או מוטרדים. אפילו ויכוחים שהתוצאה שלהם היא שתיקה- כמו כאשר ההורים מתנהלים כועסים ואינם מדברים זה עם זה - עשויים להטריד את נפשם של ילדים.
אם הויכוח קשור לילדים, ילדים עשויים לחשוב שהם גרמו להוריהם להתווכח ולהילחם. אם ילדים חושבים שזו אשמתם, הם עשויים לחוש אשמה או אפילו יותר נסערים. אבל התנהגותם של הורים אינה באשמת הילדים.
מהי המשמעות של מריבת הורים?
ילדים מוטרדים לעיתים קרובות מה המשמעות של ההורים מריבת ההורים. הם עשויים לקפוץ למסקנות ולחשוב שויכוחים פירושם שהוריהם כבר לא אוהבים זה את זה. הם עשויים לחשוב שזה אומר שהוריהם יתגרשו.
אבל כאשר ההורים רבים, זה לא בהכרח אומר שהם לא אוהבים זה את זה או שהם מתגרשים. רוב הזמן הוויכוחיםרבים הם רק דרך להרפות קיטור כאשר להורים יש יום רע או מרגישים לחוצים על דברים אחרים. רוב האנשים מאבדים את קור רוחם מדי פעם.
בדיוק כמו ילדים, כאשר ההורים מתעצבנים הם עלולים לבכות, לצעוק או לומר דברים שהם לא מתכוונים באמת. לפעמים ויכוח אולי לא אומר שום דבר פרט לכך שהורה אחד או שניהם פשוט איבדו את העשתונות. בדיוק כמו ילדים, הורים עשויים להתווכח יותר אם הם לא מרגישים במיטבם או שהם נמצאים תחת לחץ רב מהעבודה או מדאגות אחרות.
איך מרגישים ילדים כשההורים שלהם רבים?
ילדים בדרך כלל חשים מוטרדים כשהם רואים או שומעים הורים מתווכחים. קשה לשמוע את הצעקות והמילים הלא נעימות. לראות הורים נסערים ומוצאים מכלל שליטה זה עלול לגרום לילדים להרגיש לא מוגנים ומפוחדים.
ילדים עלולים לדאוג להורה זה או אחר במהלך ויכוח. הם עשויים לדאוג שהורה אחד עלול להרגיש עצוב או פגוע במיוחד בגלל שההורה השני צועק עליו. הם עשויים לדאוג שהורה אחד נראה כועס מספיק כדי לאבד שליטה. הם עשויים לדאוג שהורה שלהם עלול לכעוס גם עליהם, או שמישהו עלול להיפגע.
לפעמים הוויכוחים של ההורים גורמים לילדים לבכות או לגרום להם מצבי רוח רעים וכאבי בטן. דאגה מוויכוחים יכולה אפילו להקשות על ילד ללכת לישון או ללכת לבית הספר.
מה לעשות כשההורים רבים
חשוב לזכור שההורים מתווכחים או רבים, לא הילדים. אז הדבר הטוב ביותר לעשות הוא להישאר מחוץ לוויכוח וללכת למקום אחר בבית להתרחק מהמריבה או מהוויכוחים. אז לך לחדר שלך, סגור את הדלת, מצא עוד משהו לעשות עד שזה ייגמר. זה לא תפקידו של הילד להיות שופט.
כאשר המריבות של ההורים הולכת רחוק מדי
כאשר ההורים מתווכחים, יכול להיות שיש יותר מדי צעקות וצרחות, קריאות גנאי, ויותר מדי דברים לא לא ראויים נאמרים. למרות שהורים רבים עשויים לעשות זאת, זה אף פעם לא נכון מריבה להתייחס לאנשים במשפחתך בחוסר כבוד, להשתמש במילים לא נעימות או לצעוק ולצרוח עליהם.
לפעמים המריבה של ההורים עשויה להרחיק לכת מדי, וכוללת דחיפות, זריקת דברים או מכה. הדברים האלה הם לעולם לא בסדר. כאשר מריבות ההורים הופכות לפיזיות בניהם, ההורים צריכים ללמוד לשלוט בכעס שלהם. הם עשויים להזדקק ייעוץ, לעזרת מבוגר אחר לעשות שיעזור להם.
ילדים שגרים במשפחות בהן המריבות עוברות את הגבול, יכולים להודיע למישהו מה קורה. שיחה עם קרובי משפחה אחרים, מורה, יועץ בית ספר או כל מבוגר שאתה סומך. שיחה על המריבה יכולה להיות חשובה.
אם מישהו נפגע
לפעמים הורים שרבים יכולים לצאת כל כך משליטה שהם פוגעים אחד בשני, ולפעמים גם ילדים יכולים להיפגע. אם זה קורה, ילדים יכולים ליידע מבוגר, כך שניתן יהיה לעזור למשפחה ולהגן עליהם מפני מריבה באופן שפוגע בבני אדם.
אם המריבה יוצאת משליטה במשפחה, אם אנשים נפגעים מהריב, או אם אנשים במשפחה מוטרדים מהמריבות, יש עזרה. יועצים למשפחה ומטפלים יודעים לעזור למשפחות לעבוד על בעיות, כולל מריבה.
מטפלים יכולים לעזור בכך שהם מלמדים את בני המשפחה להקשיב זה לזה ולדבר על רגשות מבלי לצעוק ולצרוח. למרות שזה עשוי להיות כרוך בקצת עבודה, זמן ותרגול, אנשים במשפחות תמיד יכולים ללמוד לחיות בשלום אחד עם השני.
האם זה בסדר אם ההורים מתווכחים לפעמים?
ויכוחים מדי פעם יכולים להיות בריאים אם זה עוזר לאנשים להוציא רגשות החוצה במקום לשמור בפנים. לאנשים במשפחה חשוב לספר אחד לשני איך הם מרגישים ומה הם חושבים, ולדבר גם כשהם לא מסכימים. החדשות הטובות על ויכוחים הן שאחר כך אנשים בדרך כלל מבינים אחד את השני טוב יותר ומרגישים קרובים יותר.
הורים רבים ומתווכחים מסיבות שונות. אולי היה להם יום רע בעבודה, או שהם לא מרגישים טוב, או שהם ממש עייפים. בדיוק כמו ילדים, כאשר ההורים לא מרגישים במיטבם, הם יכולים להתעצבן ויש סיכוי גבוה יותר לוויכוחים ומחלוקות. רוב הזמן הוויכוחים נגמרים במהירות, ההורים מתנצלים ומפצים, וכולם מרגישים שוב טוב יותר.
משפחות מאושרות ובריאות
אף משפחה לא מושלמת. אפילו בבית המאושר ביותר, צצות בעיות ואנשים מתווכחים מדי פעם. בדרך כלל, בני המשפחה המעורבים מקבלים את מה שמפריע להם בצורה פתוחה ומדברים על זה. כולם מרגישים טוב יותר, והחיים יכולים לחזור לשגרה.
להיות חלק ממשפחה פירושו שכולם יודעים הרבה דברים אחד על השני ומנסים לשפר אחד את השני. ויכוחים קורים וזה בסדר, אבל באהבה, בהבנה ואם מדברים על זה משפחות יכולות לפתור כמעט כל בעיה.