צור קשר
כיצד לכתוב הסכם ממון
כתיבת הסכם ממון היא משימה מורכבת. בשל כך, עורכי הדין במשרד עורכי הדין רוטנברג הקדישו זמן רב ללימוד החוק כדי לגבש את ההסכם המושלם. ישנם דרישות ספציפיות ליצירת הסכם ממון תקף, כגון חתימה בפני נוטריון או עד. בנוסף, חשוב לדעת מה ניתן לכלול בהסכם. המשיכו לקרוא אם אתם מעוניינים ללמוד כיצד לכתוב הסכם ממון.
מהו הסכם ממון?
הסכם ממון הוא הסכם מחייב בין בני זוג לעתיד. הוא מגדיר נושאים פיננסיים מסוימים, כמו בעלות על רכוש ותמיכה כלכלית במקרה של גירושין ואף מוות. הסכם ממון יכול לכלול גם נושאים נוספים, כמו זכויות על חיות מחמד, ביטוח, נאמנות ועוד.
מעבר להבהרה של התפקידים הפיננסיים, הסכם ממון הוא גם כלי לתקשורת. הוא מסייע לבני הזוג להגדיר את המטרות והציפיות שלהם לפני החתונה, בכך שכל אחד מציג את יעדיו הכלכליים והחיים. בנוסף, הסכם זה מחייב כל אחד מהצדדים להציג את כל הנכסים וההתחייבויות שלהם, כולל יתרות החוב והריביות.
מה לכלול בהסכם הממון
עכשיו, לרגע שכל אחד חיכה לו: מה יש לכלול בהסכם הממון? כאן נכנסת המומחיות המשפטית וידע שנצבר במשך שנים. קיימים נושאים רבים שניתן לכלול בהסכם ממון. הנושא הנפוץ ביותר הוא חלוקת רכוש. בואו נראה אילו נושאים נוספים ניתן להכניס להסכם ממון.
נכסים
חלוקת רכוש נופלת תחת קטגוריה זו. נכס הוא כל דבר שיש לו ערך כלכלי, כמו נדל"ן, חשבונות בנק, קרנות השקעה, יצירות אמנות ועוד. בהסכם הממון שלכם, תוכלו להחליט מה יקרה עם הנכסים שברשותכם. האם תרצו שהרכוש שברשותכם לפני הנישואין יישאר כרכוש נפרד ולא יתחלק במקרה של גירושין? לדוגמה, אם רכשתם דירה לפני ההיכרות עם בן/בת הזוג שלכם, והדירה נרכשה מכספכם האישי, ייתכן שתרצו שהיא לא תיכלל ברכוש המתחלק בגירושין.
חובות
נושא החובות יכול להיות מורכב. האם תהיו מוכנים לקחת על עצמכם חלק מהחובות של בן/בת הזוג במקרה של פרידה? אם לא, כדאי לכלול בהסכם הממון סעיף המפריד בין חובותיו של כל אחד, גם כאלה שנוצרו לפני הנישואין וגם במהלך הנישואין.
ירושות ומתנות
חשבו על ירושות ומתנות שאתם עשויים לקבל בעתיד, והאם תרצו להגדיר אותם כרכוש נפרד בהסכם הממון. לדוגמה, אם ההורים שלכם נוהגים לשלוח לכם סכום כסף כמתנה בכל שנה, ייתכן שתרצו להבטיח שסכום זה יישאר שלכם ולא יהיה חלק מהחלוקה בעת גירושין.
מזונות (תמיכה כלכלית בין בני זוג)
מזונות, המכונים גם תמיכה כלכלית בין בני זוג, הם תשלומים שניתנים מאחד מבני הזוג לשני לאחר פרידה. ניתן לכלול סעיף זה בהסכם הממון, אך יש לשים לב שחוקי המזונות בישראל, בדומה למדינות אחרות, מסדירים נושא זה בצורה מפורטת. לכן חשוב להיוועץ בעורך דין טרם הוספת סעיף מזונות כדי לוודא שהוא עומד בדרישות החוק המקומי וניתן לאכיפה.
סעיפים נוספים לשיקול
המאמר הזה אינו רשימה מלאה של כל הסעיפים שניתן לכלול בהסכם ממון; הוא מספק רעיונות למספר נושאים נוספים שניתן לשלב בהסכם. לדוגמה, ניתן לכלול סעיף בנושא חיות מחמד, המסדיר את זכויות הבעלות והטיפול בחיות המחמד במקרה של פרידה, כולל חלוקת עלויות והסדרי ביקור.
סעיף נוסף שיכול להיות רלוונטי הוא ביטוח חיים, בו ניתן לכלול דרישה לאחזקת פוליסת ביטוח חיים בסכום מוגדר לטובת בן הזוג. סעיף זה יכול להיות חשוב במיוחד אם אחד מבני הזוג עוסק במקצוע בסיכון גבוה.
בנוסף, ניתן לכלול סעיף סודיות, המונע פרסום מידע אישי או פוגעני, במקרה של פעילות נרחבת במדיה החברתית. כמו כן, סעיף "פג תוקף" (Sunset Clause) מאפשר לבטל את ההסכם אוטומטית לאחר תקופה מוגדרת של נישואין, למשל לאחר עשר שנים, אם הצדדים מרגישים שכבר אין צורך בהסכם הממון.
גילוי פיננסי
אל תשכחו לכלול גילוי פיננסי בהסכם. זהו שלב קריטי ביצירת הסכם ממון תקף. החוק הישראלי מחייב גילוי פיננסי, שבו כל אחד מבני הזוג חושף את מצבו הפיננסי במלואו, כולל נכסים, חובות, חשבונות בנק, תוכניות חיסכון, נכסי נדל"ן ועוד. אין להסתיר מידע פיננסי כלשהו – כל פרט כלכלי צריך להיכלל כדי להבטיח שההסכם יעמוד בדרישות החוק ויהיה מחייב.
דרישות טכניות
לבסוף, יש לשים לב לדרישות הטכניות של ההסכם. בישראל, הסכם ממון חייב להיות כתוב וחתום על ידי שני בני הזוג על מנת שיהיה תקף. מומלץ גם לאשר את ההסכם בפני נוטריון או בית המשפט לענייני משפחה, מה שמעניק לו תוקף משפטי נוסף. ללא קיום דרישות אלה, הסכם הממון עלול להיות בלתי אכיף.
העלאת הנושא עם בן/בת הזוג
לפני שמתחילים לנסח את ההסכם, חשוב לבדוק אם בן/בת הזוג מרגישים בנוח עם הנושא. אחרי הכל, הסכם ממון הוא הסכם בין שני אנשים, ולכן על שני הצדדים להרגיש בנוח עם תנאיו. אחת התפיסות השגויות היא שהסכמי ממון מיועדים לאנשים עשירים בלבד, אך בפועל, הסכם ממון יכול להגן על כל אחד מהצדדים.
הסבירו לבן/בת הזוג שהסכם ממון הוא למעשה כלי לתקשורת ולתיאום ציפיות. כאשר כל צד חושף את מטרותיו הפיננסיות וערכיו הכלכליים, נוצרת פתיחות ויכולת לתכנן את העתיד בצורה שקופה ומודעת.
הסכם ממון ככלי לתקשורת זוגית
חשוב להסביר לבן/בת הזוג שהסכם ממון אינו בהכרח דבר "קר" או "חסר רגש". הסכם ממון יכול לשמש ככלי לתקשורת בריאה ומחזקת בין בני הזוג. תהליך הכנת ההסכם מאלץ את בני הזוג לדון בנושאים רגישים כמו כסף, חובות, וניהול נכסים – דיונים שעשויים להוביל להבנה הדדית עמוקה יותר ותחושת בטחון בנוגע לעתידם המשותף.
אם בן/בת הזוג מודאגים מהעלות של ההסכם או מהמורכבות של התהליך, אפשר להציע פתרונות נוחים יותר, כמו שימוש בפלטפורמות כמו HelloPrenup, המאפשרות יצירת הסכם ממון במהירות ובעלות נמוכה. פלטפורמה זו, שעוצבה על ידי עורכי דין לענייני גירושין ומעודכנת בהתאם לחוקים, יכולה לסייע ביצירת הסכם מותאם אישית ובמחיר נגיש.
במקרים בהם בן/בת הזוג חושבים שהסכם ממון הוא "מזל רע" או עשוי ליצור תחושת מתח, כדאי להזכיר שהמדינה כבר מספקת "הסכם ממון" ברירת מחדל – מדובר בחוקי הגירושין הקבועים. הסכם ממון מאפשר לזוג לקבוע בעצמם את הכללים, במקום להסתמך על חוקי המדינה.
דרכים להפחתת עלויות
במידה ובן/בת הזוג מודאגים מהעלות הכרוכה בעריכת הסכם ממון, קיימות אפשרויות להוזלת התהליך. לדוגמה, ניתן להשתמש בפלטפורמות דיגיטליות כמו HelloPrenup ליצירת טיוטת הסכם ראשונית, ולאחר מכן לפנות לעורך דין להשלמת ההסכם. אפשרות זו יכולה לחסוך סכומים ניכרים מאחר ועורך הדין לא יצטרך לנסח את ההסכם מאפס.
שימוש בכלי מקוון מאפשר לבני הזוג לגבש את עקרונות ההסכם בעצמם, בנוחות ביתם, ולקבל תמיכה משפטית ממוקדת רק בנקודות המצריכות עזרה נוספת. זוהי דרך יעילה לקבל הסכם מותאם אישית בעלות נמוכה, תוך הבטחה כי ההסכם עומד בכל הדרישות המשפטיות.
סיכום
כתיבת הסכם ממון יכולה לתרום רבות לשקיפות ולביטחון במערכת היחסים, ולסייע בהגנה על נכסי הצדדים במקרה של פרידה. הסכם זה אינו מוגבל לאנשים בעלי נכסים משמעותיים בלבד; הוא מתאים לכל זוג שמעוניין להסדיר את נושא הנכסים והחובות בצורה ברורה והוגנת.
באמצעות הסכם ממון, תוכלו לשלוט בהגדרות הכלכליות שלכם ולא להסתמך על חקיקת ברירת המחדל של המדינה. תהליך עריכת ההסכם, כולל שיחות פתוחות על מטרות כלכליות וציפיות הדדיות, מסייע בהנחת יסודות בריאים למערכת יחסים יציבה ואמינה.
פרסומים אחרונים בעיתונות