[הֶסְכֵּם מָמוֹן] סקירה והדרכה על הסכמי ממון

 

הסכם ממון הוא חוזה כתוב בו מתקשרים בני זוג לפני נישואים או חיים משותפים (זוגות ידועים בציבור) ולאחר נישואין המאפשר להם לבחור ולשלוט בזכויות המשפטיות שהם רוכשים בחיי נישואים או זוגיות תוך ניהול משק בית משותף, ומה קורה כאשר נישואיהם בסופו של דבר מסתיימים במוות או בגירושין.

 

הסכם ממון

למה חותמים על הסכם ממון? בני זוג מתקשרים בהסכם ממון בכתב על מנת להחליף רבים מחוקי הנישואין המוגדרים כברירת מחדל, שאם לא כן יחולו במקרה של גירושין, כמו למשל חוק יחסי ממון בישראל המסדיר את חלוקת הרכוש וקצבאות פרישה וחיסכון, והזכות לבקש מזונות (תמיכה לבני זוג) בתנאים מוסכמים המספקים וודאות ומבהירים את זכויותיהם הזוגיות.  

 

הסכם לפני הנישואין עשוי לכלול גם ויתור על זכותו של בן זוג שנותר בחיים לתבוע חלק חלופי בעיזבונו של בן הזוג שנפטר.

 

בישראל הסכם טרום-נישואים או הסכם קדם-נישואין בדרך כלל נערך בין בני זוג לפני חתונה, ומטרתו להסדיר בהסכמה בין בני הזוג עניינים אשר עשויים להיות שנויים במחלוקת אם יתערערו היחסים ביניהם.

 

נוטריון ידועים בציבור הסכם ממון מחיר

הסכם ממון בישראל

 

בני זוג החותמים על הסכם ממון טרם נישואיהם שואפים להסכים על הסדרים שונים במקרה של סיום נישואים, ובפרט במקרה של גירושים:

ישראל

 

משמורת ילדים: הסדרת משמורת לפני הנישואין בהסכם אינה פרקטית במקרה ולבני הזוג אין ילדים משותפים (ייתכן מצב בו לבן/בת זוג יש ילדים מיחסים זוגיים קודמים), בית המשפט תמיד יפסוק בהתאם לעקרון טובת הילד בנסיבות הקיימות.  


חלוקה רכושית: על פי חוק יחסי ממון בין בני זוג , בישראל קיימת ברירת מחדל בה כל אחד מבני הזוג נותר בבעלים של רכוש שהביא עמו וכן למחצית הרכוש שבני הזוג רכשו במהלך נשואיהם (עד למועד הקרע). הסכם הממון מאפשר לבני הזוג לקבוע את חלוקת הרכוש כרצונם ולפרט בהסכם את שייכות הנכסים והממון לכל אחד מהם.


דמי מזונות: ניתן להסדיר מזונות בן/בת זוג במקרה של גירושין, או במקרה של פטירה (מזונות מעיזבון).  לא ניתן  להסכים מראש בהסכם ממון טרום-נישואים על מזונות הילדים.


הסכם ממון ובית משותף: אחת הסיבות החשובות והעיקריות לחתימה על הסכמי ממון לפני הנישואין, היא הסדרת הבעלות על דירה מלפני הנישואין. להסכם טרום-נישואים קיימת חשיבות בהגנה על דירת מגורים והוא מהווה כלי משפטי חשוב להגנה על קניינו של צד החפץ להגן. כאשר בני זוג גרים במשותף בדירה השייכת לאחד הצדדים לאורך זמן קמה לצד שאינו בעל הנכס חזקת שיתוף ספציפית בנכס אלא אם כן הוסדר הנושא במפורש בהסכם הממון (ניתן להסדיר זאת בנפרד באמצעות הסכם ממון על דירה).


מניעת סרבנות גט בהסכם:  גירושים בישראל תלויים בהסכמת האיש והאישה לסידור גט על ידי בית הדין הרבני או בהתקיים עילה הלכתית המאפשרת כפיית גט. אין אפשרות חוקית לאכוף גט מחוץ לישראל, לפיכך הני זוג החותמים על הסכם ממון לפני הנישואין כוללים בו סעיף המסדיר את קבלת הגט במקרה של גירושין.

 

זכויות וחובות בחיי הנישואין:  ניתן להגדיר בהסכם ממון זכויות וחובות של בני הזוג במהלך חיי הנישואין אך לא כל התנאים ניתנים לאכיפה משפטית במסגרת תנאי הסכם הממון.

 

הסכם ממון בין בני זוג יהודים - ההליך המשפטי
הסכם טרום-נישואין ניתן לאישור:

  • בחתימת  נוטריון.
  • בית משפט לענייני משפחה
  • בית דין רבני
  • רושם הנישואין במועצה הדתית שבה נרשמו בני הזוג לנישואין.

הסכם ממון לפני נישואין יהיה חסר תוקף משפטי ואכיפה על פי חוק יחסי ממון ללא אישור פורמלי גם אם בני הזוג חתמו עליו.

 

אישור הסכם ממון לאחר נישואין: אישור הסכם ממון שנחתם לאחר הנישואין אפשרי רק בסמכות בית משפט למשפחה או בית דין רבני בשל היותו בעל תוקף כהסכם גירושין.

 

אישור הסכם ממון בין ידועים בציבור: כאשר מדובר בהסכם לחיים משותפים או הסכם ניתן לאשר הסכם זה בבית משפט לענייני משפחה מכוח חוק בתי המשפט (ולא על פי חוק יחסי ממון בין בני זוג).

 

 

הסכם ממון מחיר

 

הסכם ממון ללא עורך דין

 

הסכם ממון דוגמא

 

עלות הסכם ממון

 

הסכם ממון פרק ב

 

מחיר הסכם ממון

 

אישור הסכם ממון ידועים בציבור

 

כמה עולה לעשות הסכם ממון

 

הסכם ממון 1500

 

הסכם ממון נוטריון

 

הסכם ממון לפני החתונה

 

הסכם פרידה ידועים בציבור

 

ידועים בציבור הסכם ממון

 

הסכם ממון עלות

 

עלות עריכת הסכם ממון

 

כמה עולה הסכם ממון אצל עורך דין

 

הסכם בין בני זוג

 

אישור הסכם ממון אצל נוטריון

 

עלות הסכם ממון עורך דין

 

אישור הסכם ממון בין ידועים בציבור

 

הסכם ממון ידועים בציבור מחיר

 

הסכם גירושין ויחסי ממון


 

עורך דין לענייני משפחה

 

עורך דין גירושין


עורך דין מומלץ להסכם ממון 


העסקת עורך דין הסכם ממון


עורך דין טוב - ובכן, שני עורכי דין להסכם ממון, בעצם - יבטיחו כי הסכם הממון יהיה הוגן ויתאים לצרכי שני הצדדים ויעמוד בפני אתגרים משפטיים. החוק רואה בנישואין  מעין חוזה בין שני אנשים. אז אלא אם כן זוג נשוי יוצר הסכם משפטי מחייב הקובע אחרת, חוק יחסי ממון בין בני זוג ינהל את זכויות הקניין שלהם.

 

הסכם ממון, נקרא גם הסכם טרום נישואים, או הסכם ממון לפני נישואין (גם הסכם לאחר נישואין והסכם גירושין הם הסכמים ממוניים). הסכם זה מאפשר לזוג לקבוע את התנאים של זכויות הקניין עבור נישואים, בין יתר. עם זאת, לעיתים קרובות ישנן מספר דרישות שיש לעמוד בהן כדי שהסכם ממון יהיה מחייב.

 

העסקת עורך דין לפני חתימה על הסכם ממון יכולה לחולל את ההבדל, לא רק בהגעה להסכמה, אלא גם בניסוחו במסמך שיעמוד בסטנדרטים חוזיים ויאושר על ידי בית משפט.

 

סיבות לקיום הסכם ממון
על פי חוק יחסי ממון בין בני זוג, תשל"ג-1973, כל אחד מבני הזוג מקבל זכויות קניין אוטומטיות אלא אם כן נקבע אחרת בהסכם הניתן לאכיפה באופן חוקי. לדוגמא, בני זוג חולקים בעלות על רכוש כלשהו שנרכש במהלך הנישואין ולשניהם יש את הזכות לנהל ולשלוט בנכס. אם אחד מבני הזוג נפטר או שהצדדים מתגרשים, חוק יחסי ממון קובע את חלוקת הרכוש. אם הצדדים מעוניינים לחלק את הנכס בצורה שונה, יש צורך בההסכם ממון.

 

להלן מספר סיבות נפוצות מדוע לבני זוג כדאי לחתום על הסכם ממון:

 

שמירה על נכסים נפרדים: סוגים מסוימים של רכוש שנרכש במהלך הנישואין הופכים אוטומטית לחלק מהרכוש המשותף או העיזבון הזוגי. הסכם הממון יכול להגדיר אם נכס הוא רכוש נפרד של אחד מבני הזוג או שהנכס הוא חלק מהעיזבון הזוגי.


העברת רכוש לילדים ממערכות יחסים קודמות: הסכם ממון יכול להבטיח שהילדים ממערכות יחסים קודמות יורשים רכוש מסוים מהורה שנפטר.


קביעת זכויות קניין במקרה של גירושין: בגירושין, חוקי הממון והלכות הפסיק העדכניות יקבעו כיצד לחלק רכוש מסוים שנרכש במהלך הנישואין אם אין הסכם-ממון.


הגדרת אחריות פיננסית במהלך הנישואין . בני זוג יכולים להשתמש בהסכם ממון לקבלת החלטות פיננסיות כמו לפתוח חשבונות משותפים או לציין כי תוכנית עיזבון תכלול בן זוג שנותר בחיים כמוטב.


מדוע כדאי  לשכור עורך דין בעת ​​ביצוע הסכם ממון?
אחת הסיבות הטובות ביותר להעסיק עורך דין לפני חתימה על הסכם ממון היא הימנעות מבית משפט שיפסוק על חלוקת הרכוש ללא התחשבות ברצונכם. למעשה, מומלץ להעסיק שני עורכי דין, אחד לכל אחד מהצדדים. אף על פי שאף אחד מהם אינו נדרש לייצוג משפטי, בתי המשפט נוטים להיות זהירים יותר באכיפת הסכם ממון שחתם צד שלא היה לו ייצוג משפטי עצמאי. במצב זה, במיוחד אם הסכם הממון נראה לא הוגן כלפי הצד ללא ייצוג משפטי או אם קיים חשש לכפייה או כפיה, בית משפט עשוי לפסול את ההסכם על הסף.

 

בנוסף, בפסיקה יש התייחסות לתזמון החתימה על הסכם הממון בין בני הזוג, מוטב לעמוד בדרישות בכדי שלא יהיה ערעור על תוקפו. לדוגמא, יתכן שללא ייצוג ומשא ומתן תקין בן/בת הזוג ידרשו לחתום מספר ימים לפני החתונה וזה יכול להחשב כלחץ או כפיה. מוטב לאפשר זמן מסוים לכל הצדדים לבדיקה לפני חתימת ההסכם. העסקת עורך דין להסכם ממון לפני חתימה פוטרת מדאגה על תקפות ההסכם מאחר ועורכי דין יכולים להבטיח כי ההסכם נחתם בצורה הגונה וכי כל דרישות הפרוצדורליות מתקיימות.

 

ניסוח הסכם ממון
לפני שנפגשים עם עורך דין לפני לחתימה על הסכם ממון, על בני הזוג להבין היטב מה כלול בהסכם. הצגה כנה של התנאים היא דרך יעילה ליצור הסכם הוגן. על כל צד גם לדווח באופן מלא על הכנסותיו ונכסיו, בדרך כלל כל צד יגלה את מלוא כספיו.

 

עורך דין מנוסה ידע על סוג תנאים האסורים להיכלל בהסכם ממון. למרות שההלכה בפסיקה משתנה גם כיום ב2021.

 

לא ניתן לכלול:

הוראות המפרות את תקנת הציבור: בתי משפט לא יאכפו הוראות המוותרות על מזונות ילדים עתידיים, התניית מגבלות על משמורת או על זכויות הסדרי ראיה, זמני שהות או ביקור עתידיות, או שימוש בתמריצים כספיים לקידום גירושין.


הוראות הכוללות עניינים שאינם כספיים: בית משפט לא יאכוף תנאי שאינו קשור לחלוטין ליחסי בני הזוג ורכושם ואף רשאי לבטל את כל ההסכם במקרים קיצוניים, אם הוא כולל תנאים כמו חלוקת המטלות או כמה ילדים יהיו.


 

 

הסכם ממון בעולם

 

במדינות מסוימות, כולל ארצות הברית, בלגיה והולנד, הסכם הממון מספק הגנה במקרה של גירושין, וכן מגן על רכוש במהלך הנישואין, למשל במקרה של פשיטת רגל.

 

מדינות רבות, כולל קנדה, צרפת, איטליה, וכן גרמניה, חוקקו משטרי זוגיות, או מערכות חוק רכוש זוגיות, (matrimonial-regime) שהן למעשה מערכות חוקיות המסדירות בחקיקה בעלות על נכסים בין בני זוג והסדרה של יצירה או שלילת שותפות זוגית ברכוש, אילו נכסים כלולים בעיזבון, איך ועל ידי מי הוא מנוהל, ואיך יחולק ויועבר בירושה בתום הנישואין. משטרי נישואין אלו מוחלים על ידי הפעלת חוק או על ידי הסכם ממון בנוסף. במקרים מסוימים, במקום הסכמי ממון.

 

הסכמים לאחר הנישואין דומים להסכמים לפני הנישואין, אלא שהם נחתמים לאחר נישואין של זוג. כאשר גירושין קרובים, מכונים הסכמים לאחר הנישואין הסכמי פרידה.


הכרה משפטית בהסכם ממון 
החוקים משתנים בין המדינות הן באיזה תוכן הם עשויים להכיל והן באילו תנאים ובנסיבות שניתן יהיה להכריז על הסכם ממון שלא ניתן לאכיפה, כגון הסכם שנחתם בהונאה, בכפייה או ללא גילוי נאות של הנכסים.

 

אפריקה

דרום אפריקה
השלכות כספיות של נישואין בדרום אפריקה: בדרום אפריקה, נישואים אזרחיים או איחוד אזרחי הם, כברירת מחדל, נישואים בצבירת ברכוש משותף (Community property). לרכוש שבבעלות אחד מבני הזוג לפני הנישואין, ולמתנות וירושות שהתקבלו במהלך הנישואין כרכוש נפרד של אותו בן זוג במקרה של גירושין. כל שאר הרכוש שנרכש במהלך הנישואין החשב כרכוש משותף והוא נתון לחלוקה בין בני הזוג במקרה של גירושין. בחלק מהמקרים, ניתן "להפוך" רכוש נפרד לרכוש משותף, או לכלול בעיזבון הזוגי מטעמי מס.


על מנת להתחתן ולהפריד רכוש שנצבר בנישואין, על הצדדים לחתום על חוזה לפני נישואין בנוכחות נוטריון לפני נישואיהם, ועל החוזה להירשם בלשכת המעשים תוך שלושה חודשים מיום חתימת החוזה.

 

 

אירואסיה
אסיה:


הודו 
במדינת הודו, הסכמי ממון הם מאוד נדירים ואין להם חוקים מסדירים. עם זאת, עם עליית שיעורי הגירושין בהודו אנשים מגלים בהם עניין גובר. יש עורכי דין האוחזים בדיעה שלהסכמי הממון אין כל בסיס חוקי בהודו.

 

עם זאת, צורה כלשהי של חוזה בין בני זוג נחתמת במקרים מסוימים, בדרך כלל בקרב אזרחים אמידים.  ההסכמים אלו נדרשים להיות סבירים ולא להפר את החוקים הקיימים כמו חוק הנישואין ההינדי. בתי משפט בהודו מאפשרים לחתום על מזכר הסדר במהלך גירושין. עם זאת, אף בית משפט עדיין לא התבקש לאכוף הסכם טרום נישואין.

 

גואה היא המדינה ההודית היחידה בה ניתן לאכוף חוקי ממון על פי חוק, מכיוון שהוא עוקב אחר הקוד האזרחי הפורטוגזי, 1867. ניתן להחתים הסכם ממון בין שני הצדדים בעת הנישואין, תוך ציון משטר הבעלות. אם טרם נישואין לא נחתם, הרי שהרכוש הזוגי פשוט מחולק שווה בשווה בין הבעל לאישה. 

 

תאילנד
הסכם ממון הנישואין בתאילנד נחתם על בסיס הסכמה הדדית של הגבר והאישה, שרוצים להתחתן. על פי החוק התאילנדי, הסכם ממון מוכר על פי הקוד המסחרי והאזרחי של תאילנד. הסכם ממון נישואין תאילנדי תקף וניתן לאכיפה מחייב על פי החוק:

 

תאילנד
  • תוכן הנישואין לפני הנישואין שנעשה בתאילנד אינו יכול להפר את החוק או המוסר הטוב;
  • על הבעל והאישה לעתיד להבין את תוכן חוזה הנישואין לפני הנישואין;
  • הסכמי ממון הנישואין בתאילנד חייבים להיעשות לפני הנישואין, חוזה בין בעל לאישה הנוגע לרכוש אישי ובבעלות משותפת שנעשה לאחר רישום הנישואין (לאחר הנישואין) בטל;
  • על הבעל והאישה לעתיד לחתום על הנישואין לפני שניים לפחות שני עדים ועל ההסכם להירשם במרשם הנישואין יחד עם הנישואין.
  • תנאים אלה נמצאים בסעיף 1466 לחוק המסחרי והאזרחי של תאילנד.

בהתאם לחוקים על נישואי תאילנד, הסכם ממון הנישואין מתייחס בעיקר לנכסים והשלכות כספיות של נישואין וקובע תנאי בעלות וניהול של רכוש משותף אישי וקונקרטי וחלוקה פוטנציאלית של נכסי הנישואין, אם הנישואין יפורקו. הסכם הנישואין כולל גם רשימה של הנכסים האישיים של כל צד במועד הנישואין והבטחות, כי חובות ורכוש לפני הנישואין נותרים ברשות הבעלים או החייב הראשוניים.

 

רכוש אישי כולל:

  • נכס בבעלות בני זוג לפני הנישואין;
  • רכוש לשימוש אישי - מכשירי עבודה, בגדים וכו ';
  • מתנות מצדדים שלישיים או רכוש שהתקבלו באמצעות הצוואה (אם זה לא מצוין בצוואה, הרכוש צריך לעבור לרכוש משותף של בני זוג);
  • "חונגמן" - נדל"ן המועבר לכלה כנדוניה (במהלך טקס האירוסין).

רכוש משותף כולל:

  • רכוש שנרכש בזמן הנישואין;
  • רכוש שקיבל אחד מבני הזוג בעת הנישואין במתנה, אם במסמך המצורף למתנה או במסמך שהרכיב בן הזוג הוכרז רכוש זה כמשותף (נכסי לחימה);
  • הכנסות שנתקבלו מרכוש אישי.

ניתן לבחור במערכת רכוש נישואין בתאילנד:

  • משטר קונבנציונאלי;
  • משטר חוקי.

אירופה

הסכמי ממון הוכרו כברי תוקף בכמה מדינות אירופיות, כגון צרפת, בלגיה,  הולנד , גרמניה, פולין, שווייץ, שוודיה, דנמרק, נורבגיה ו פינלנד. בעוד שבחלק מהמדינות הללו יש מגבלות על התניות שבתי המשפט יראו כברות אכיפה ותקפות (למשל, גרמניה לאחר שנת 2001, בה ציינו בתי משפט לערעורים), לא ניתן לערער על חוזה ממון כתוב ותקני, עליו הוסכם באופן חופשי, למשל, טענות לגבי הנסיבות שבהן נישואין התפרקו או התנהלות של שני הצדדים. בצרפת ובבלגיה (כמו בקוויבק , שיש לה אותה מסורת שיפוטית) יש לקבוע הסכמי ממון בנוכחות נוטריון.

 

אירופה

 

ברבות מהמדינות שהוזכרו, הסכמי ממון עשויים גם להגן על הרכוש והכסף שאינם משותפים מפני פשיטת רגל, ויכולים לתמוך בתביעות והסדרים במהלך הנישואין (למשל, אם חלק אחד מכר או משכן נכס שלא כדין. שהפריש על ידי בן / בת זוגו).

 

אוקראינה
בהתאם להוראות סעיף 10 לחוק המשפחתי של אוקראינה, ניתן להסדיר יחסי נישואין, זכויות וחובות של בני זוג על ידי חוזה נישואין, גם אם בני זוג מעוניינים להסדיר את יחסי הקניין שלהם בדרך אחרת, זה נקבע על ידי הקוד המשפחתי של אוקראינה.

 

ניתן לערוך חוזה נישואין (ממון) על ידי אישה וגבר, שהגישו בקשה לרישום נישואיהם וכן על ידי בני זוג. אדם קטין, המעוניין לערוך חוזה נישואין לפני רישום הנישואין, אמור לקבל הסכמה חתומה של הוריו או האפוטרופוסים שלו על ידי נוטריון.

 

הוראות רבות בסעיף זה בקוד המשפחתי של אוקראינה מספקות דרישות נרחבות למדי באשר לצורתו ולתוכנו של חוזה הנישואין והנושאים הפרוצדורליים להכנתו מוסדרים בהוראה מתאימה של משרד המשפטים באוקראינה בכל הנוגע לנוהל אישור נוטריוני על חוזי נישואין וכן ככל שנדרש אישור נוטריוני.

 

דרישות הכרחיות באשר לתוכן של חוזה הנישואין נקבעות בסעיף 93 לחוק המשפחה של אוקראינה, הקובע כי חוזה הנישואין השולט ביחסי קניין בין בני זוג, קובע את זכויות הקניין וחובותיהם.

 

חוזה נישואין יכול גם לקבוע זכויות וקניין של בני זוג כהורים, אך עם מגבלות מסוימות.

 

לא ניתן להסדיר יחסים אישיים של בני זוג בחוזה הנישואין, כמו גם יחסים אישיים בין בני זוג וילדיהם. כלל זה נקבע גם בסעיף 93 לחוק המשפחה של אוקראינה. התקנות הכרחיות לעיל אינן מאפשרות חוזה נישואין, המצמצם את זכויות הילדים ומציב את אחד מבני הזוג במצב קשה. במסגרת מסגרות חוזה הנישואין איש מבני הזוג אינו יכול לרכוש נכס או מקרקעין אחרים.

 

בריטניה
מבחינה היסטורית הסכמי ממון לפני הנישואין לא נחשבו ברי אכיפה משפטית באנגליה ובוויילס עקב חוסר רצון מצד הרשות השופטת מטעמי מדיניות ציבורית.

בריטניה

 

פרשת המבחן בבית המשפט העליון ב -2010, רדמאכר נגד גרנטינו , ביטלה את המסגרת המשפטית הקודמת לגביהם להכיר בשינוי השקפות חברתיות ושיפוטיות באוטונומיה האישית של בני זוג נשואים.  

 

כעת ניתן לאכוף את הסכמי טרום הנישואין על ידי בתי המשפט כחלק משיקול דעתם בתיקים להסדר כספי על פי סעיף 25 לחוק העילה הזוגית משנת 1973, המסדיר את דיני גירושין ונישואין באנגליה ובוויילס. כל עוד מתקיים מבחן רדמאכר בשלושה שלבים והוא נחשב הוגן לעשות זאת תוך התחשבות באינטרסים של כל ילד במשפחה. רדמאכר קובע כי בתי המשפט יתנו תוקף להסכם נישואין שנחתם באופן חופשי על ידי כל צד תוך הערכה מלאה של השלכותיו אלא אם כן בנסיבות הקיימות לא יהיה זה הוגן להחזיק את הצדדים להסכם. פסק דין זה סיפק הוראות רלוונטיות לכל מקרי הסכמי ממון ונישואין שהתרחשו מאז 2010.

 

דו"ח נציבות החוק משנת 2014 בנושא רכוש נישואין קיבל בדרך כלל את ההחלטה ברדמאכר והמליץ על יצירת משטר "הסכם נישואין כשיר" על ידי הפרלמנט שיצור הסכם טרום נישואין מחייב לחלוטין כל עוד מתקיימים דרישות מסוימות. המלצות הנציבות טרם יושמו.

 

הסכם ממון לפני נישואין נבדל מהסדר הנישואין ההיסטורי שעניינו לא בעיקר השפעות הגירושין אלא הקמת משפחות שושלות ותחזוקתם, או הסדר גירושין שנחתם על ידי צדדים בקשר לפירוק נישואיהם.

 הסדר נישואין היסטורי באנגליה היה הסדר היסטורי לפיו, בדרך כלל ובצורתו הפשוטה ביותר, הוקמה נאמנות בקרקע או בנכסים אחרים במשותף על ידי הורי הכלה.

 

צפון אמריקה

קנדה
הסכמי ממון לפני הנישואין בקנדה כפופים לחקיקה פרובינציאלית. כל מחוז וטריטוריה בקנדה מכירים בהסכמי ממון. לדוגמה, באונטריו הסכמי נישואין נקראים חוזי נישואין והם מוכרים על ידי סעיף 52 לחוק דיני משפחה.

 

קנדה

 

 

ארצות הברית
בארצות הברית מוכרים הסכמי ממון בכל חמישים המדינות ובמחוז קולומביה, והם ניתנים לאכיפה אם הם נערכים בהתאם לדרישות החוק המדיניות והפדרליות. דווח כי הביקוש להסכמי ממון בנישואין בארצות הברית גדל בשנים האחרונות, במיוחד

 

 בקרב זוגות דור המילניום.   בסקר שערכה האקדמיה האמריקאית לעורכי דין נישואין (AAML) שנערכה בשנת 2016, דיווחו עורכי דין חברים כי עלייה במספר הלקוחות המבקשים הסכמי ממון לפני הנישואין בשנים האחרונות, במיוחד אצל דור המילניום, עם האינטרס החזק ביותר להגן על עליות בערך של רכוש נפרד, ירושות וחלוקה של רכוש קהילתי.

 

בעבר זוגות התקשרו בהסכמים לפני הנישואין עם רמת חוסר ודאות לגבי תוקפם. כיום, כבר לא מדובר בסימן תקפותם ואכיפתם של הסכמים מסוג זה במדינות שאימצו את ה- UPAA / UPMAA, כולל פלורידה,  וירג'יניה,  ניו ג'רזי,  וקליפורניה.

 

נכון להיום, 28 מדינות ומחוז קולומביה אימצו גרסה של חוק ההסכם האחיד לפני הנישואין (UPAA) או החוק המעודכן של הסכמים אחידים לפני הנישואין (UPMAA). ה- UPAA הועבר בשנת 1983 על ידי ועדת החוק האחיד (ULC) במטרה לקדם יותר אחידות וחיזוי בין חוקי המדינה הנוגעים לחוזים אלה בחברה חולפת יותר ויותר.

 

חוק ההסכם האחיד לפני הנישואין ( Uniform Premarital Agreement Act- UPAA) הוא חוק אחיד המסדיר הסכמי ממון, המכונים גם  "הסכמים לפני הנישואין" ו"הסכמי ממון ".

 

ה- UPAA נחקק בחלקו על מנת להבטיח כי הסכם טרום נישואין שנכנס בתוקף למדינה אחת יכובד על ידי בתי המשפט במדינה אחרת שבה בני הזוג עשויים להתגרש. לאחר מכן הועלה ה- UPMAA בשנת 2012 על ידי ה- ULC כדי להבהיר ולחדש את חוקי המדינה הלא עקביים, וליצור גישה אחידה לכל הסכמי הנישואין והסכמים לאחר הנישואין שדורש מהסכמי הנישואין להיות בכתב ומצהיר שהם:

  •  ניתנים לאכיפה ללא תמורה, תוך חידוש חוקי המדינה הקיימים.
  • מציע לזוגות מסגרת גמישה להסכמים לפני הנישואין המקדמת תכנון אחראי וקבלת החלטות מושכלת.\
  • מספק לבתי משפט בכל מדינה מסגרת לקביעת תוקפו של הסכם, ללא קשר למקום בו הוא בוצע.

לחוקים שנחקקו על ידי מדינות המאמצות את ה- UPAA / UPMAA קיימת שונות בין המדינה למדינה, אך מסגרת זו של חוקים בהחלט הקלה על העוסקים המשפטיים בהכנת הסכמי נישואין הניתנים לאכיפה ללקוחות על ידי ציון ברור של הדרישות. למשל, על פי החוק בפלורידה, יש הבדל מהותי מאוד במה שנדרש בכדי להתקשר בהסכם ממון מחייב מבחינה משפטית לעומת הסכם שלאחר הלידה.

 

על מנת לוותר באופן תקף על זכויות בני הזוג שבדרך כלל יהיו זמינות לבן זוג שנותר בחיים על פי חוק פלורידה (כגון בית, חלק בחירה, רכוש פטור, דמי משפחה וכו '), על הצדדים לגלות גילוי מלא והוגן על נכסים והתחייבויות זה לזה לפני התקשרות בהסכם לאחר הנישואין.

 

לעומת זאת, לא נדרש גילוי כספי בכדי לוותר על אותן זכויות בני זוג בהסכם לפני הנישואין שבוצע לפני הנישואין.  עם  זאת, אם היעדר הגילוי מביא לכך שטרם-ויתור (שאינו הוגן כלפי אחד מבני הזוג) על-פי חוק ההסכם האחיד לפני הנישואין בפלורידה, הוא לא יכול להיות ניתן לאכיפה מטעמים אלה.

 

גם במדינות שלא חוקקו את ה- UPAA / UPMAA כמו ניו יורק, הסכמי ממון לפני הנישוא מקבלים הנחת חוקיות זהה לכל חוזה אחר.  אין צורך שבני זוג החותמים על הסכם ממון ישמרו עורכי דין נפרדים שייצגו אותם, כל עוד כל צד מבין את ההסכם ויחתום עליו מרצון מתוך כוונה להיות מחויב לתנאיו.

 

ישנה מדיניות ציבורית חזקה המעדיפה צדדים שמזמינים ומחליטים את האינטרסים שלהם באמצעות חוזים.  עורך דין הסכם ממון: אין חוקים ממלכתיים או פדרליים המכריחים מבוגרים בעלי יכולת חוזיתשיהיה צורך לשכור יועצים משפטיים כדי שיוכלו להתקשר בחוזה זוגי כגון הסכם ממון, למעט חוק קליפורניה המחייב את הצדדים להיות מיוצגים על ידי יועץ אם תמיכת בני הזוג (מזונות) מוגבלת בהסכם. 

 

  • על הסכם ממון ניתן לערער אם יש ראיות לכך שהחוזה נחתם בכפייה . 
  • הוכחה של הסכם לפני הנישואין בכפייה חייבת להיות מוכחת על ידי העובדות והנסיבות של כל מקרה.

 

לדוגמא, נקבע כי טענת בת הזוג כי היא האמינה שלא תהיה חתונה אם לא תחתום על הסכם ממון, שבו החתונה הייתה רק שבועיים ותוכניות חתונה, לא הייתה מספקת כדי להפגין כפיה.

 

הסכמי ממון לפני הנישואין עשויים להגביל את זכויות שיתוף ברכוש ומזונות בן הזוג, אך גם מבטיחה לשלול מהצדדים את הזכות לבקש או לקבל תמיכה לבני הזוג עד לגבול מסוים. כמעט בלתי אפשרי לערער על תקפות הסכם ממון מנוסח ומבוצע כהלכה.

 

הסכם טרום נישואין יכול להכתיב לא רק מה קורה אם הצדדים מתגרשים, אלא גם מה קורה כשהם מתים. הם יכולים לשמש כחוזה לעריכת צוואה ו / או ביטול כל הזכויות בקניין, משק בית צוואה, קצבת צוואה, זכות לקחת כיורש קבוע מראש, והזכות לפעול כמבצע כמנהל של עזבון בן / בת הזוג.

 

 

הסכם ממון לפני תקופת הנישואין תקף רק אם הוא הושלם לפני הנישואין. לאחר שנשואים זוג הם עשויים לערוך הסכם לאחר הנישואין.

ברוב אזורי השיפוט בארצות הברית נדרשים חמישה אלמנטים להסכם ממון תקף תקף:

  • ההסכם חייב להיות בכתב.
  • שני הצדדים חייבים לחתום ברצון חופשי.
  • גילוי מלא ו / או הוגן בעת חתימתו.
  • ההסכם לא יכול להיות לא הוגן באופן בלתי מתקבל על הדעת.
  • יש להוציאו לפועל על ידי שני הצדדים (ולא על ידי עורכי דינם) ולעתים קרובות הוא חתום נוטריונית ו / או בנוכחות עד.

ישנן מספר דרכים שבהן ניתן לתקוף הסכם ממון בבית המשפט. אלה כוללים

  • חוסר רצון חופשי.
  • חוסר הגינות.
  • אי גילוי נכסים. 

הסכמי ממון בכל המדינות בארה"ב אינם מורשים להסדיר נושאים הנוגעים לילדי הנישואין, בפרט נושאי משמורת וזמני שהות.  הסיבה מאחורי איסור זה היא שיש להכריע בעניינים שבהם ילדים מעורבים לטובת הילדים בלבד.  עם זאת, הדבר שנוי

ארצות הברית

 במחלוקת: יש אנשים הסבורים שכיוון שקרבות משמורת הם לרוב החלק הגרוע ביותר בגירושין, על הזוגות להיות מסוגלים להסדיר זאת מראש.

 

בתי משפט לא יאכפו דרישות שאדם אחד יבצע את כל עבודות הבית או שהילדים יגדלו בדת מסוימת.  בשנים האחרונות חלק מהזוגות כללו הוראות מדיה חברתית בהסכמי הממון שלהם, וקבעו כללים לגבי המותר לפרסם ברשתות החברתיות במהלך הנישואין, וכן במקרה של פירוק הנישואין.

 

הוראת דעיכה (Sunset-provision) מקביל להסכם ממון מדורג, עשויה להיות מוכנסת לתוך הסכם ממון, הקובע כי לאחר פרק זמן מסוים, תוקף ההסכם יפוג. במדינת מיין, הסכמי ממון לפני ה -1 באוקטובר 1993,   יסתיימו  אוטומטית לאחר לידת ילד אלא אם כן הצדדים מחדשים את ההסכם.

 

במדינות אחרות, מספר מסוים של שנות נישואין יגרום לביטול הסכם ממון. במדינות שאימצו את חוק ה- UPAA ( חוק הסכם אחיד לפני הנישואין ), אין הוראת דעיכה בחוק, אך ניתן לקבל חוזה פרטי עליו.

למדינות יש גרסאות שונות של ה- UPAA.

 

בניגוד לחוקי החוזים, תמורה (condidiration) אינה נדרשת, כלומר אין הבטחה למשהו בעל ערך הניתן על ידי מבטיח בתמורה למשהו בעל ערך, למרות מיעוט של בתי משפט מצביע על הנישואין עצם בתור התמורה.

 

באמצעות הסכם ממון, בן / בת זוג יכול לוותר לחלוטין על זכויות בקניין, מזונות או ירושה, כמו גם קצבת שארים, ולא לקבל כלום בתמורה. הוראות בחירת סמכות שיפוטית הן קריטיות בניסוח הסכמי הממון. הצדדים להסכם יכולים לבחור כי החוק במדינה שהם נשואים הוא המוסמך לפירוש ביצוע ההסכם וגם את אופן חלוקת הרכוש בעת גירושין. בהעדר סעיף בחירת חוק, החוק שיוחל הוא המקום בו הצדדים מתגרשים, ולא חוק המדינה שהם נישאו יקבע את נושאי הרכוש והתמיכה.

 

בעריכת הסכם, חשוב להכיר בכך שקיימים שני סוגים של חוקים ממלכתיים השולטים בגירושין - חלוקה שוויונית (equitable distribution) , הנהוגה על ידי 41 מדינות, ורכוש קהילתי (community-property), הנוהג בשינוי כלשהו על ידי 9 מדינות.

 

  • במסגרת מדיניות רכוש קהילתי, בהתאם לתחום השיפוט, מתייחסים לרכוש שבבעלות אחד מבני הזוג לפני הנישואין, ולמתנות וירושות שהתקבלו במהלך הנישואין כרכוש נפרד של אותו בן זוג במקרה של גירושין. כל שאר הרכוש שנרכש במהלך הנישואין נחשב כרכוש משותף והוא נתון לחלוקה בין בני הזוג במקרה של גירושין. בחלק מהמקרים, ניתן "להפוך" רכוש נפרד לרכוש משותף, או להיכלל בעיזבון הזוגי מטעמי נאמנות.
  • במדיניות חלוקת רכוש, המכונה גם חלוקה שוויונית, מבוצעת חלוקה שיפוטית של זכויות קניין וחובות בין בני זוג במהלך גירושין. זה יכול להיעשות בהסכם, באמצעות הסדר רכוש, או על פי צו שיפוטי. חלוקת רכוש היא חלוקה, עקב מוות או פירוק נישואין, של רכוש שהיה בבעלות המנוח, או שנרכש במהלך הנישואין.


הסכם שנכתב במדינת רכוש קהילתי לא יכול  לקבוע תנאים לגבי ביצוע הסכם במדינת חלוקה שוויונית ולהיפך. יתכן שיהיה צורך לשכור עורכי דין בשתי המדינות בכדי לכסות את האפשרות שהצדדים עשויים לחיות במדינה שאינה המדינה בה נישאו. לעתים קרובות לאנשים יש יותר מבית אחד במדינות שונות או שהם עוברים הרבה בגלל עבודתם ולכן חשוב לקחת זאת בחשבון בתהליך הניסוח של הסכם הממון.

 

ביחס לנושאים כספיים הנלווים לגירושין, הסכמי ממון נאכפים באופן שגרתי על ידי בתי המשפט כמעט בכל המדינות. ישנן נסיבות בהן בתי המשפט סירבו לאכוף חלקים / הוראות מסוימות מהסכמים כאלה.

 

לדוגמא, בצפון דקוטה בתי המשפט לגירושין שומרים על סמכותם לשנות מגבלה על הזכות לבקש מזונות או תמיכה לבני זוג בהסכם לפני הנישואין אם הדבר יגרום לבן הזוג שוויתר על זכות כזו להזדקק לסיוע ציבורי בעת הגירושין. 

 

פלורידה וכמה מדינות אחרות מכילות מגבלות דומות כדי למנוע מבן זוג שמתגרש להיות נתמך של המדינה עם גירושין מכוח הסכם ממון. 

 

יתר על כן, בפלורידה, שם הירושה (קצבת שארים) וזכויות משק בית המוענקות לבני זוג שורדים על פי חוק המדינה הם כה חזקים, חוק ההסכם טרם הנישואין שלו מחייב כי ויתור על זכויות בן הזוג שנותר בחיים שנקבע בהסכם ממון יבוצע באותה פורמליות כמו צוואה ברת אכיפה (נוטריוני ו עדים לשני צדדים לא קשורים).

 

נישואים חד מיניים
בשנת 2015 בית המשפט העליון בארה"ב הקנה לנישואין חד מיניים בסיס משפטי זהה לזוגיות בין זוגות  חד מיניים , במקרה של אוברג'פל נגד הודג'ס (הוחלט ב -26 ביוני 2015). השפעה זו של פסיקת בית המשפט העליון היא כי הסכם לפני הנישואין שערך זוג מאותו המין במדינה אחת ניתן לאכיפה מלאה במדינה אחרת במקרה של גירושין.

 

חוקים פדרליים
חוקים פדרליים מסוימים חלים על התנאים שעשויים להיכלל בהסכם לפני הנישואין. חוק הון לפנסיה (REA) משנת 1984, שנחתם בחוק על ידי הנשיא רונלד רייגן ב- 23 באוגוסט 1984, הבהיר את הבלבול בשאלה האם ERISA מקדימה את חוקי הגירושין הממלכתיים, ובכך מונעת מתוכניות הפנסיה לקיים צווי בית משפט המעניקים לבן הזוג חלק מחוק העובד.

 

פנסיה בצו גירושין.  הסכם ממון יכול להכיל ויתורים שבאמצעותם כל אחד מבני הזוג מסכים לשחרר את כל התביעות כנגד קצבאות הפרישה זו של זו המתעוררות על פי חוקים מדינתיים וחוקיים פדרליים מכוח הנישואין, כמו במסגרת ה- REA.

 

כאשר אזרח ארצות הברית בוחר להתחתן עם מהגר, אותו אדם משמש לעתים קרובות כנותן חסות של ויזה לעתירת ארוס/ה להיכנס או להישאר בארצות הברית.

 

המחלקה לביטחון המדינה דורשת מאנשים חסים והארוס העולה שלהם לבוא לארה"ב באשרה להמציא תצהיר של תמיכה,  וזה חשוב לקחת בחשבון את התצהיר של חובת תמיכת חסות של ארה"ב להציג הסכם ממון. תצהיר התמיכה יוצר חוזה ל -10 שנים בין ממשלת ארה"ב לנותנת החסות, המחייב את נותנת החסות לתמוך כלכלית בארוס העולה מהמשאבים של החסות עצמה.

 

כפי שצוין במפורש בטופס I-864, גירושין אינם מסיימים את חובות התמיכה שהספונסר חייב לממשלת ארה"ב, ולבן הזוג העולה יש זכויות כמקבל צד ג 'מהבטחת התמיכה שהספונסר נותן בתצהיר I-864. ככזה, כל ויתור על מזונות בהסכם הנישואין שלהם חייב להיות מנוסח באופן שאינו מפר את החוזה שמספק החסות האמריקנית עם הממשלה על ידי מתן תצהיר התמיכה, או שהוא יהיה בסיכון שיוכרז כבלתי ניתן לאכיפה.

 

קליפורניה
בתיק בקליפורניה משנת 1990, בית המשפט לערעורים אכף הסכם ממון לפני הנישואין על פי תנאי עזבונו של אחד הצדדים מכיוון שבן הזוג שנותר בחיים שינה באופן משמעותי את עמדתו בהסתמך על ההסכם בעל פה.  עם זאת, בעקבות שינויים בחוק הסטטוטורי, נעשה הרבה יותר קשה לשנות את אופי השיתוף או להפריד רכוש ללא הסכם בכתב.

 

הצדדים יכולים לוותר על הגילוי מעבר לאמור, ואין דרישה לאישור נוטריון, אך זה נוהג טוב. ישנן דרישות מיוחדות אם הצדדים חותמים על ההסכם ללא עורך דין, ועל הצדדים להיות בעלי יועץ עצמאי אם הם מגבילים את תמיכת בני הזוג (המכונה גם מזונות או אחזקת בני זוג במדינות אחרות).

 

 

בקליפורניה, באמצעות הסכם ממון, זוג רשאי לוותר על זכויותיהם לחלוק רכוש (רכוש קהילתי).  ההסכם יכול להגביל את תמיכת בני הזוג (אם כי בית משפט בגירושין יכול לבטל זאת אם הוא סבור שההגבלה אינה ניתנת לניכוי). ההסכם יכול לשמש כחוזה לעריכת צוואה המחייב אחד מבני הזוג לדאוג לפרנסתו השנייה לאחר מותו.

 

זה יכול גם להגביל את זכויות הירושה במוות, כמו הזכות לקצבת צוואה, הזכות לפעול כמוציא לפועל, הזכות לקחת כיורש קבוע מראש וכו '. 

 

החוק בקליפורניה מתייחס באופן שונה מאוד להסכמים לאחר הנישואין. על בני זוג חובת אמון זה כלפי זה, ולכן הסכמים לפני הנישואין מקבלים מעמד מיוחד. ישנה הנחה כי ההסכם לאחר הנישואין הושג בהשפעה בלתי הוגנת אם צד אחד זוכה ביתרון בעקבות ההסכם. לא ניתן לוותר על הגילוי במסגרת הסכם לאחר הנישואין.


אוסטרליה
הסכמי ממון לפני הנישואין מוכרים באוסטרליה על ידי חוק דיני משפחה משנת 1975 (חבר העמים).  באוסטרליה מכונה הסכם ממון כ- הסכם ממון מחייב (BFA).

 

גישור לפני הנישואין
גישור לפני הנישואין הוא דרך חלופית ליצירת הסכם ממון. בתהליך זה, מגשר מאפשר דיון פתוח בין בני הזוג על כל מיני נושאים זוגיים, כמו ציפיות לגבי עבודה לאחר לידת ילדים ושמירת סגנונות ובילוי וכן דיונים מסורתיים לפני הנישואין על חלוקת רכוש ותמיכה בין בני הזוג אם הנישואין מסתיימים.

 

הזוג המאורס מקבל את כל ההחלטות לגבי מה שיקרה במקרה של פרידה או גירושין בסיוע המגשר. לאחר מכן הם מנסחים תזכיר עסקה או הסכם לפני הנישואין ובוחנים אותו על ידי עורכי הדין שלהם. הסכם שנערך באמצעות גישור בדרך כלל פחות יקר מכיוון שנדרשות פחות שעות ישיבה עם עורכי דין כאשר בני הזוג מקבלים את כל ההחלטות יחד, ולא צד אחד לעומת השני. .

 

בדת הקתולית
הסכמי ממון לפני הנישואין הם עניין של משפט אזרחי, כך שדיני הקאנון הקתוליים אינם שוללים אותם באופן עקרוני (למשל, כדי לקבוע כיצד יחולק רכוש בין ילדי הנישואין הקודמים עם מותו של אחד מבני הזוג).

 

בפועל, הסכמי ממון עשויים לחרוג מחוק הכנסייה במספר דרכים. לדוגמא, הם אינם יכולים לכפוף נישואין לתנאי הנוגע לעתיד.  חוק קנון קובע: "לא ניתן לכרות באופן תקף נישואין הכפופים לתנאי על העתיד". (CIC 1102)

 

חוק קנון: מכתב ורוח , פרשנות לחוק הקנוני, מסביר כי ניתן להגדיר תנאי כ"תנאי לפיו מתקבל הסכם תלוי באימות או מילוי נסיבות או אירוע כלשהו שעדיין אינו בטוח ". בהמשך נכתב כי "כל תנאי הנוגע לעתיד הכרוך בהסכמת הנישואין הופך את הנישואין לפסולים".

 

לדוגמא, נישואים לא יהיו תקפים אם הצדדים קבעו שהם חייבים להביא ילדים לעולם או שיש להם זכות להתגרש ולהינשא מחדש למישהו אחר.

 

יהדות 
הסכם ממון יהודי ו בכתובה
ביהדות, הכתובה , חוזה ממון, נקבעה זה מכבר כחלק בלתי נפרד מהנישואים היהודיים , והיא נחתמת ומוקראת בקול בטקס הנישואין. היא מכילה את דרישת הבעל לפרנס את אשתו על ידי אספקת מזון, ביגוד ומין, וכן מתן תמיכה כספית לאישה במקרה של גירושין או מות הבעל. עם זאת, תחת תנאים אלו, אישה חופשית לעזוב אם בעלה אינו מספק אותה.

 

בשנת 2004, בית המשפט הגבוה בדרום אפריקה אישר כתובה נגד איש עסקים ביוהנסבורג משום שסירב לשלם לאשתו לשעבר מזונות כפי שהורה על ידי בית הדין ביוהנסבורג .

 

לאחרונה התעוררה תנועה התומכת בהסכם ממון נוסף בכמה חוגים אורתודוקסים מודרניים . זהו בתגובה מספר גדל והולך של מקרים שבהם הבעל מסרב להעניק גט , גירושים דתיים. בעניינים כאלה, הרשויות המקומיות אינן יכולות להתערב, הן נמנעות מחשש להפרדת דת ומדינה והן משום שצצות בעיות הלכתיות מסוימות . מצב זה משאיר את האישה במצב של עגינות , בו היא אינה מסוגלת להתחתן בשנית. כדי לתקן את המצב הזה, התנועה מקדמת הסכם ממון שבו בני הזוג מסכימים לנהל את גירושיהם, אם יקרה, בבית דין רבני .

 

אסלאם
אישה מוסלמית עשויה לקבוע תנאים מסוימים בטאקליק לפני שהיא חותמת על תעודת הנישואין על מנת לשמור על רווחתה וזכויותיה. היא רשאית לתקן את הטקליק או להוסיף תנאים נוספים בהמשך.

 

חוזה נישואין אסלאמי
ברוב המדינות הערביות והאסלאמיות קיים חוזה נישואין , המכונה באופן מסורתי aqd qeran, aqd nikkah או aqd zawaj , שהוקם זה מכבר כחלק בלתי נפרד מנישואין איסלאמיים ונחתם בטקס הנישואין. במצרים, סוריה, פלסטין, ירדן ולבנון, חוזה זה ידוע בכינויו קטב אל-כיטאב .

 

החוזה דומה לכתובה ביהדות, ומתווה את הזכויות והאחריות של החתן והכלה או גורמים אחרים המעורבים בהליכי הנישואין. אך  בשונה מהסכם ממון, הוא אינו מגדיר כיצד יש לחלק או לרשת נכסים במקרה של גירושין או מוות של בן זוג.


מתי עושים הסכם ממון?


הסכם ממון, המכונה גם הסכם הסכם טרום נישואין או הסכם יחסי ממון וגירושין, הוא חוזה משפטי שנכרת על ידי בני זוג לפני נישואיהם. 


מטרת הסכם ממון היא לקבוע את זכויות הקניין והחובות הכספיות של כל אחד מבני הזוג במקרה של גירושין או מוות.


העיתוי לעריכת הסכם ממון הוא בדרך כלל לפחות חודש לפני טקס החתונה. 


חשוב שלשני הצדדים יהיה מספיק זמן לבחון ולנהל משא ומתן על תנאי ההסכם. בנוסף, הסכם ממון הוא היעיל ביותר אם מבוצע לפני שינויים משמעותיים כלשהם במצב הפיננסי של מי מהצדדים, כגון עלייה משמעותית בעושר או רכישת רכוש. כמוכן חשוב מאוד לחתום על הסכם ממון וצוואה לפני נישואים שניים (פרק ב').


בשנים האחרונות, השימוש בשירותי הסכם ממון מקוונים (הסכם ממון אונליין) הפך לפופולרי יותר ויותר. שירותים אלה מספקים גישה לתבניות ודוגמאות בחינם שניתן להשתמש בהן כדי לנסח הסכם ממון. 


חשוב לציין כי אמנם תבניות אלו עשויות לספק נקודת ייחוס להסכם ממון סטנדרטי, אך ייתכן שהן אינן מתאימות לצרכים ולנסיבות הספציפיות של כל זוג. 


מומלץ לערוך בדיקת עורך דין הסכם ממון ולבצע את כל השינויים הנדרשים בהסכם על מנת להבטיח את חוקיותו ואכיפתו.


הסכם ממון מחיר שנת 2023


כאשר בוחנים את עלות הסכם ממון, חשוב לקחת בחשבון את העלות של עורך דין לערוך ולעיין בהסכם. 


שימוש בתבנית או דוגמה חינמית עשוי לחסוך בעלויות ראשוניות, חשוב לוודא שההסכם מחייב מבחינה משפטית ועונה על הצרכים והנסיבות הספציפיים של בני הזוג. שכירת עורך דין לעריכת הסכם ממון יכולה להשתנות בהתאם למורכבות (ראה מאמר הסכם ממון מחיר).