עורך דין גירושין ת"א (כתובת)
סניף מרכז משרד עורכי דין לענייני משפחה
רחוב ראול ולנברג 18, מתחם CU (שוק צפון) מגדל C קומה 2, רמת החייל, תל-אביב.
מיקוד: 6971915 | טלפון: 03-6161535 | פקס: 03-6161913 | נייד: 0544-705733 | מייל: office@rotenberglaw.co.il
טיפול משפחתי
טיפול משפחתי , המכונה גם טיפול זוגי ומשפחתי , נישואין וטיפול משפחתי , טיפול במערכות המשפחה , ייעוץ משפחתי , הוא ענף של פסיכותרפיה שעובדת עם משפחות וזוגות ב יחסים אינטימיים לשינוי ולטפח ופיתוח. הוא נוטה לראות שינוי מבחינת מערכות האינטראקציה בין בני המשפחה.
בבתי הספר השונים לטיפול משפחתי רווחת האמונה כי ללא קשר למקור הבעיה, וללא קשר אם הלקוחות רואים בכך נושא "אינדיבידואלי" או "משפחתי", מעורבות משפחות בפתרונות מועילה לרוב ללקוחות. מעורבות זו של משפחות מושגת בדרך כלל על ידי השתתפותם הישירה בפגישה הטיפולית. כישוריו של המטפל המשפחתי כוללים לפיכך את היכולת להשפיע על שיחות באופן המזרז את נקודות החוזק, החוכמה והתמיכה של המערכת הרחבה יותר.
בשנותיו הראשונות של התחום, קלינאים רבים הגדירו את המשפחה בצורה צרה ומסורתית הכוללת בדרך כלל הורים וילדים. ככל שהתחום התפתח, מושג המשפחה מוגדר בדרך כלל יותר במונחים של תפקידים תומכים וארוכי טווח ארוכי טווח בין אנשים שקשורים או עשויים להיות קשורים בדם או בנישואין.
המסגרות הרעיוניות שפותחו על ידי מטפלים משפחתיים, ובמיוחד אלה של תיאורטיקני מערכות משפחתיות , הוחלו על מגוון רחב של התנהגות אנושית, כולל דינמיקה ארגונית וחקר גדלות .
היסטוריה ומסגרות תיאורטיות
התערבויות פורמליות עם משפחות שיעזרו ליחידים ולמשפחות שחוו סוגים שונים של בעיות היו חלק מתרבויות רבות, כנראה לאורך ההיסטוריה. התערבויות אלה לעתים מעורבים הליכים פורמליים או טקסים, ולעתים קרובות כלל את המשפחה המורחבת , כמו גם אי Kin חברי הקהילה (ראו למשל Ho'oponopono ). בעקבות הופעת ההתמחות בחברות שונות, התערבויות אלה נערכו לרוב על ידי חברים מסוימים בקהילה - למשל, מפקד , כומר , רופא וכדומה - בדרך כלל כתפקיד נלווה.
טיפול משפחתי כפרקטיקה מקצועית מובחנת בתוך תרבויות המערביות ניתן לטעון כי היה מקורו תנועות העבודה הסוציאליות של המאה ה -19 בריטניה ואת ארצות הברית . כענף של פסיכותרפיה , ניתן לאתר את שורשיה מאוחר יותר בתחילת המאה ה -20 עם הופעתה של התנועה להדרכת ילדים וייעוץ נישואין . ההתפתחות הפורמלית של הטיפול המשפחתי נובעת משנות הארבעים ותחילת שנות החמישים עם הקמתו של האגודה האמריקאית של יועצי נישואין (קודמת ה- AAMFT בשנת 1942), ודרך העבודה של קלינאים וקבוצות עצמאיות שונות - בממלכה המאוחדת ( ג'ון בולבי על מרפאת טביסטוק ), ארצות הברית ( דונלד deAvila ג'קסון , ג'ון Elderkin בל, נתן אקרמן , כריסטיאן Midelfort, תיאודור Lidz , ליימן וין , מאריי באון , קרל ויטאקר , וירג'יניה סאטיר , איוון בוזורמניי-נגי ), ובהונגריה , DLP ליברמן - שהחל לראות את בני המשפחה יחד לפגישות תצפית או טיפול.
בתחילה הייתה השפעה חזקה מהפסיכואנליזה(רוב המייסדים הראשונים של השדה היו מרקע הפסיכואנליטית) ו לפסיכיאטריה חברתית , ומאוחר יותר מ לומד תיאוריה לבין טיפול התנהגותי - ובאופן משמעותי, קלינאים אלה החלו לנסח תיאוריות שונות לגבי אופי ומתפקד המשפחה כישות כי היה יותר מאשר רק צבירה של יחידים.
התנועה קיבלה דחיפה חשובה החל בראשית שנות החמישים באמצעות עבודתם של האנתרופולוג גרגורי בייטסון ועמיתיו - ג'יי היילי , דונלד ד 'ג'קסון , ג'ון וויקלנד , וויליאם פריי, ואחר כך, וירג'יניה סאטיר , איבן בוזורמניי-נגי , פול ווצלאוויק ואחרים בפאלו אלטו בארצות הברית, אשר הציגה רעיונות קיברנטיקה ו מערכות כלליות תאוריה לתוך פסיכולוגיה חברתית ועל פסיכותרפיה , התמקדות בפרט על תפקידה של תקשורת (ראה פרויקט בייטסון).
גישה זו נמנעה המוקד המסורתי על פסיכולוגית פרט וגורמים היסטורי - שבהם צריך שנקרא ליניארי סיבתיות ואת התוכן - והדגיש במקום משוב ו ההומיאוסטטית מנגנונים ו "כללים" ב הכאן ועכשיו אינטראקציות - מה שנקרא סיבתיות מעגלית ואת התהליך - שנחשבו לשמור או להחמיר בעיות, לא משנה מהן הגורמים המקוריים.
קבוצה זו גם הושפעה באופן משמעותי על ידי העבודה של ארה"ב פסיכיאטר , בהיפנוזה , ועל המטפל קצר , מילטון אריקסון - במיוחד השימוש החדשני שלו של אסטרטגיות לשינוי, כגון הנחיות פרדוקסלית (ראה גם פסיכולוגיה הפוכה ) . חברי הפרויקט בייטסון (כמו מייסדי מספר בתי ספר אחרים של טיפול משפחתי, כולל קרל וויטקר , מוריי בואן , ואת איוון Boszormenyi-נאגי ) היה עניין מיוחד אפשרי פסיכו הסיבות וטיפול סכיזופרניה , במיוחד במונחים של המשמעות "משמעות" ו"פונקציה "של סימניםו הסימפטומים בתוך המערכת המשפחתית. המחקר של פסיכיאטרים ו פסיכואנליטיקאים ליימן וין ו תיאודור Lidz על סטייה תקשורת ותפקידים (למשל, פסאודו-הדדיות, פסאודו-עוינות, כמו פילוג skew) במשפחות של אנשים עם סכיזופרניה גם הפך השפעה עם מערכות תקשורת -oriented תיאורטיקנים ומטפלים.
נושא כקשור, החלים על תפקוד לקוי ו פסיכופתולוגיה באופן כללי יותר, היה זה של " המטופל המזוהה " או "הצגת בעיה"כביטוי או פונדקאית לבעיות המשפחה, או אפילו החברה. (ראה גם קשר כפול ; קשר משפחתי ).
באמצע שנות ה -60 של המאה העשרים קמו מספר בתי ספר שונים לטיפול משפחתי. מתוך קבוצות אלו שרוב הושפעו במידה רבה על ידי קיברנטיקה ו תאורית מערכות , שם הגיע תרפים הקצר MRI , ומעט מאוחר יותר, טיפול אסטראטגי , סלבדור Minuchin של טיפול משפחתי מבני לבין מערכות מילאנו מודל. חלקית בתגובה לכמה היבטים של אלה מערכתיות דגמים, הגיע חווייתית הגישות של וירג'יניה סאטיר ואת קרל וויטקר , אשר המעיטו מבנים התיאורטיים, והדגיש סובייקטיבית ניסיון ורגשות לא מפורשים (כולל תת המודע ), תקשורת אותנטית, ספונטניות, יצירתיות, מעורבות מוחלטת של המטפל, ולעתים קרובות כללו את המשפחה המורחבת .
במקביל ובאופן עצמאי במידה מסוימת, הופיעו הטיפולים הבין-דוריים השונים של מאריי ביון , איוון בוזורמניי-נאג'י , ג'יימס פראמו ונורמן פול, המציגים תיאוריות שונות לגבי ההעברה הבין-דורית של בריאות ותפקוד לקוי , אך כולם עוסקים בדרך כלל לפחות בשלושה דורות. של משפחה (באופן אישי או רעיוני), ישירות בפגישות טיפול, או באמצעות "שיעורי בית" ,"מסעות הביתה" וכו '. טיפול משפחתי פסיכו-דינמי - אשר יותר מכל בית ספר אחר לטיפול משפחתי עוסק ישירות בפסיכולוגיה פרטנית ובלא מודע בהקשר של מערכות יחסים עכשוויות - המשיך להתפתח באמצעות מספר קבוצות שהושפעו מה רעיונות ושיטות נתנו אקרמן , וגם על ידי בית הספר הבריטי של יחסי אובייקט ואת ג'ון בולבי של עבודה על קובץ מצורף . טיפול קבוצתי רב משפחתי , מבשר להתערבות משפחתית פסיכו - חינוכית, הופיע בחלקו כצורה אלטרנטיבית פרגמטית של התערבות - במיוחד כתוספת לטיפול בהפרעות נפשיות קשות עם בסיס ביולוגי משמעותי , כמו סכיזופרניה - וייצג משהו מאתגר רעיוני לחלק מה"מערכתיים " ( ולפיכך פרדיגמות של פתוגנזה שעלולות להיות "מאשימות משפחתיות" שהיו מרומזות ברבים מהמודלים הדומיננטיים של טיפול משפחתי.בסוף שנות השישים ותחילת שנות השבעים התפתח הטיפול ברשת (שדומה מעט לפרקטיקות מסורתיות כמו הו'אופונופונו ) של רוס ספק וקרולין אטניב, והופעתם של טיפול זוגי התנהגותי (שמו של טיפול זוגי התנהגותי בשנות התשעים; ייעוץ לזוגיות וטיפול משפחתי התנהגותי כמודלים בפני עצמם.
עד סוף שנתי ה -1970, את המשקל של ניסיון קליני - במיוחד ביחס לטיפול רציני הפרעות נפשיות - הוביל לכמה גרסה של מספר הדגמים המקוריים התמתנות של חלק הצורמנות מוקדם ותיאורטיים טהרנות . הייתה תחילתה של ריכוך כללי של הגבולות המחמירים בין בתי ספר, עם מהלכים לקראת התקרבות , אינטגרציה ואקלקטיות - אם כי בכל זאת הייתה הקשחת עמדות מסוימות בבתי ספר מסוימים.
מגמות אלו השתקפו ומושפעת ויכוחים ערים בתוך השדה ומבקר ממקורות שונים, כולל פמיניזם לבין הפוסט-מודרניזם, כי לידי ביטוי חלק הטנור התרבותית והפוליטית של פעמים, ואשר בישר את הופעתה (ב 1980 ו 1990) של השונות "פוסט-מערכות" קונסטרוקטיביסטית ואת הבניה חברתית מתקרב. אמנם עדיין היה ויכוח בתוך השדה לגבי האם, או באיזו מידה, את מערכתית-קונסטרוקטיביסטית ו הרפואי-ביולוגי פרדיגמות היו בהכרח מנוגדות זו לזו (ראה גם אנטי-פסיכיאטריה ; מודל ליועצים ) , ניכרה נכונות והנטייה הגוברת על החלק של המטפלים המשפחתיים בעבודה בשותפויות קליניות רב-מודליות עם חברים אחרים העוזריםו רפואי מקצועות.
מאמצע שנות השמונים ועד ימינו, התחום סומן במגוון גישות המשקפות חלקית את בתי הספר המקוריים, אך נשען גם על תיאוריות ושיטות אחרות מהפסיכותרפיה האישית וממקומות אחרים - גישות ומקורות אלה כוללים: טיפול קצר , טיפול מבניים , קונסטרוקטיביסטית גישות (למשל, מערכות מילאנו , פוסט-מילאנו / שיתופי / שיחה , רעיוני ), תביאו הגישה forthism (למשל ד"ר קרל tomm של מודל IPscope ו התערבותי מראיין), טיפול ממוקד-פתרון , טיפול נרטיבי , מגוון של קוגניטיבית והתנהגותיותגישות, פסיכודינמי ו יחסי אובייקט מתקרב, מצורף ו טיפול ממוקד רגשית , בין-דורי גישות, טיפול ברשת , ו טיפול multisystemic (MST) רבים תרבותיים , בין-תרבותיות , ואת אינטגרטיבי גישות מפותחות, עם וינצ'נזו Di ניקולה אריגת סינתזה של טיפול משפחה transcultural והפסיכיאטריה שלו מודל לטיפול משפחתי תרבותי,זר במשפחה: תרבות, משפחות וטיפול .
מתרגלים רבים טוענים שהם " אקלקטיים ", תוך שימוש בטכניקות ממספר אזורים, בהתאם נטיותיהם ו / או צרכיהם של הלקוחות / ים, ויש תנועה הולכת וגוברת לעבר טיפול משפחתי "גנרי" יחיד המבקש לשלב את מיטב הידע המצטבר בתחום ואשר ניתן להתאים אותו לרבים שונים. הקשרים; עם זאת, עדיין יש מספר משמעותי של מטפלים המקפידים פחות או יותר על גישה מסוימת או מוגבלת.
מסגרת הריפוי מבוסס השחרור לטיפול משפחתי מציעה שינוי פרדיגמה מוחלט לעבודה עם משפחות תוך התייחסות לצמתים של גזע, מעמד, זהות מגדרית, נטייה מינית וסמני זהות חברתית-פוליטית אחרים. גישה תיאורטית זו ופרקסיס מדווחים על ידי פדגוגיה ביקורתית , פמיניזם , תורת הגזע הקריטי ותורת דה-קולוניזציה.
מסגרת זו מחייבת הבנה של דרכי הקולוניזציה, סיס-הטרונורמטיביות, פטריארכיה , עליונות לבנה.ומערכות שליטה אחרות משפיעות על אנשים, משפחות וקהילות ומרכזים את הצורך לשבש את המצב הקיים בהפעלת הכוח. מודלים מערביים מסורתיים של טיפול משפחתי התעלמו היסטורית מממדים אלה וכאשר נמתחה ביקורת על זכות לבנה, בעיקר על ידי עוסקות בתיאוריה פמיניסטית, זה היה לעתים קרובות לטובת חוויות של נשים לבנות ממעמד הביניים.
אמנם ישנה חשיבות מיוחדת להבנת הצטלבות בעבודה עם משפחות עם אלימות, אך מסגרת משחררת בוחנת כיצד פועלים כוח, זכות ודיכוי בכל מערכות היחסים. פרקטיקות שחרור מבוססות על עקרונות התודעה הביקורתית, דין וחשבון והעצמה. עקרונות אלה מנחים לא רק את תוכן העבודה הטיפולית מול הלקוחות אלא גם את תהליך הפיקוח וההכשרה של מטפלים. ד"ר ריאה אלמיידה, פיתח את מודל ההקשר התרבותי כדרך למימוש מושגים אלה בפועל באמצעות שילוב מעגלי תרבות, נותני חסות ותהליך חברתי-חינוכי בעבודה הטיפולית.
רעיונות ושיטות מטיפול משפחתי השפיעו בדרך כלל על פסיכותרפיה: סקר של למעלה מ -2,500 מטפלים אמריקניים בשנת 2006 העלה כי מבין 10 המטפלים המשפיעים ביותר ברבע המאה הקודמת, שלושה היו מטפלים משפחתיים בולטים וכי מודל המערכות הזוגיות והמשפחתיות. היה המודל השני ביותר בשימוש לאחר טיפול התנהגותי קוגניטיבי .
טכניקות
טיפול משפחתי משתמש במגוון של ייעוץ וטכניקות אחרות, כולל:
טיפול מבני - מזהה ומזמין מחדש את ארגון המערכת המשפחתית
טיפול אסטרטגי - מסתכל על דפוסי האינטראקציות בין בני המשפחה
טיפול מערכתי / מילאנו - מתמקד במערכות אמונה
טיפול נרטיבי - שחזור נרטיב רווי-בעיה דומיננטי, דגש על הקשר, הפרדת הבעיה מהאדם
טיפול על-דורי - העברה בין-דורית של דפוסי אמונה והתנהגות לא מועילים
מודל IPscope וראיון אינטרווטיבי
תורת התקשורת
חינוך פסיכולוגי
פסיכותרפיה
ייעוץ לזוגיות
חינוך לזוגיות
אימון מערכתי
תורת מערכות
טיפול במציאות
מפגשים
מספר המפגשים תלוי במצב, אך הממוצע הוא 5-20 מפגשים. מטפל משפחתי בדרך כלל פוגש כמה מבני המשפחה במקביל. יש לכך יתרון בכך שההבדלים בין האופן בו בני המשפחה תופסים יחסים הדדיים כמו גם דפוסי אינטראקציה בפגישה ניכרים הן עבור המטפל והן עבור המשפחה. דפוסים אלה משקפים לעתים קרובות דפוסי אינטראקציה רגילים בבית, למרות שהמטפל משולב כעת במערכת המשפחתית. התערבויות טיפוליות בדרך כלל מתמקדות בדפוסי מערכת יחסים ולא בניתוח דחפים של המוח הלא מודע או טראומה בגיל הרך של אנשים כמו שמטפל פרוידיאני היה עושה - אם כי כמה בתי ספר לטיפול משפחתי, למשלפסיכודינמי ו בין דורית , אל לשקול גורמים פרטיים והיסטוריים כגון (ובכך מחבק בשתי ליניארי ו מעגלית סיבתיות) והם עשויים להשתמש במכשירים כגון בגנוגראמה כדי לעזור להבהיר את דפוסי היחסים פני דורות.
המאפיין הייחודי של הטיפול המשפחתי הוא נקודת המבט והמסגרת האנליטית שלו ולא מספר האנשים שנכחו בפגישה טיפולית. באופן ספציפי, מטפלים משפחתיים הם מטפלים יחסיים: בדרך כלל הם מעוניינים יותר במה שקורה בין אנשים פרטיים ולא בקרב פרט אחד או יותר, אם כי יש מטפלים משפחתיים - בפרט אלו שמזדהים כמטפלים פסיכו-דינמיים , יחסי אובייקט , מטפלים בין-דוריים או חווייתיים ( העברות בנקאיות) - נוטות להתעניין באותה פרט כמו במערכותאותם אנשים ומערכות היחסים ביניהם. בהתאם לסכסוכים המדוברים ולהתקדמות הטיפול עד כה, מטפל עשוי להתמקד בניתוח מקרים קודמים של סכסוך, כמו על ידי סקירת אירוע שעבר והציע דרכים חלופיות לבני המשפחה אולי היו מגיבים זה לזה במהלכו, או במקום זאת להמשיך ישירות לטיפול במקורות הסכסוך ברמה מופשטת יותר, כמו על ידי הצבעה על דפוסי אינטראקציה שהמשפחה אולי לא שמה לב אליהם.
מטפלים משפחתיים נוטים להתעניין יותר בתחזוקה ו / או בפתרון בעיות ולא בניסיון לזהות גורם יחיד. משפחות מסוימות עשויות לתפוס ניתוחי סיבה-תוצאה כניסיונות להקצות האשמה ליחיד אחד או יותר, עם ההשפעה שלמשפחות רבות התמקדות בסיבתיות היא חסרת תועלת קלינית. חשוב לציין כי נעשה שימוש בדרך מעגלית של הערכת בעיות לעומת מסלול ליניארי. בעזרת שיטה זו ניתן להיעזר במשפחות על ידי מציאת דפוסי התנהגות, מה הגורמים ומה ניתן לעשות בכדי לשפר את מצבם.
בסיס ראיות
לטיפול משפחתי יש בסיס ראיות מתפתח. סיכום של עדויות עדכניות זמין דרך האיגוד הבריטי לטיפול משפחתי בבריטניה. ניתן למצוא מחקרי הערכה ותוצאות באתר המרכז לטיפול משפחתי ומחקר סיסטמי. האתר כולל גם מחקרי מחקר כמותיים ואיכותיים על היבטים רבים של טיפול משפחתי.
על פי מחקר ממשלתי צרפתי שנערך בשנת 2004 על ידי המכון הצרפתי למחקר בריאות ורפואה , טיפול משפחתי וזוגי היה הטיפול השני היעיל ביותר לאחר טיפול התנהגותי קוגניטיבי . המחקר השתמש במטא-אנליזה של למעלה ממאה מחקרים משניים כדי למצוא רמה מסוימת של יעילות ש"הוכחה "או ש"נחשבה" שהיא קיימת. הטיפולים למדו, טיפול משפחתי נחשב או מוכח כיעיל בטיפול בסכיזופרניה , הפרעה דו קוטבית , אנורקסיה ועל תלות באלכוהול .
הסתייגויות וביקורת
בנאום שנערך בשנת 1999 בכנס קואליציית נישואין, משפחה וזוגות בוושינגטון הבירה, פרופסור ויליאם דוהרטי באוניברסיטת מינסוטה :
"אני לא שמחה להיות מפוחית משרוקית, אבל הגיע הזמן. אני מטפלת בנישואין ובמשפחה מחויבת, לאחר שתרגלתי צורת טיפול זו מאז 1977. אני מכשירה מטפלים בנישואין ומשפחה. אני מאמינה שטיפול בנישואין יכול לעזור מאוד הידיים של מטפלים המחויבים למקצוע ולתרגול. אבל יש הרבה בעיות עם תרגול הטיפול - הרבה בעיות. "
דוהרטי הציע שאלות שעל לקוחות פוטנציאליים לשאול מטפל לפני תחילת הטיפול:
"אתה יכול לתאר את הרקע וההכשרה שלך בטיפול זוגי?"
"מה היחס שלך להצלת נישואין בעייתיים לעומת עזרה לזוגות להיפרד?"
"מה הגישה שלך כאשר אחד מבני הזוג שוקל ברצינות לסיים את הנישואין והשני רוצה להציל אותם?"
"איזה אחוז מהתרגול שלך הוא טיפול זוגי?"
"מבין הזוגות שאיתם אתה מטפל, איזה אחוז היית אומר שמסתדר מספיק מהבעיות שלהם כדי להישאר נשואים עם מידה סבירה של שביעות רצון מהקשר." "איזה אחוז מתפרקים בזמן שהם רואים אותך?" "איזה אחוז לא משתפר?" "מה לדעתך עושה את ההבדל בתוצאות האלה?"
רישוי ותארים
מטפלים בטיפול משפחתי מגיעים ממגוון רקעים מקצועיים, וחלקם מוסמכים או מורשים / רשומים בטיפול משפחתי באופן ספציפי (רישיון אינו נדרש בכמה תחומי שיפוט והדרישות שונות ממקום למקום). ב בריטניה , מטפלים משפחתיים יהיו הכשרה מקצועית רלוונטית לפני באחד במקצועות הסיוע בדרך כלל פסיכולוגים , פסיכותרפיסטים , או יועצים שעשו הכשרה נוספת בטיפול משפחתי, אחת מעמד תעודה או תואר שני ב ארצות הברית יש מידה מסוימת רישיון כמו נישואים המטפל ובני משפחה; למרות זאת,פסיכולוגים , אחיות , פסיכותרפיסטים , עובדים סוציאליים או יועצים , ואנשי מקצוע מורשים אחרים בתחום בריאות הנפש עשויים לעסוק בטיפול משפחתי. בבריטניה, מטפלים משפחתיים שסיימו תוכנית לימודים מוסמכת לארבע שנים (MSc) זכאים להירשם בגוף המקצועי באגודה לטיפול משפחתי (AFT) ובמועצה הבריטית לפסיכותרפיה (UKCP).
תואר שני נדרש לעבוד כ- MFT בכמה מדינות אמריקאיות. לרוב, MFTs יקבלו תחילה תואר שני או MS בנישואין וטיפול משפחתי , ייעוץ , פסיכולוגיה , לימודי משפחה או עבודה סוציאלית . לאחר סיום הלימודים, MFTs פוטנציאליים עובדים כמתמחים בפיקוחו של איש מקצוע מורשה ומכונים MFTi.
לפני שנת 1999 בקליפורניה , יועצים שהתמחו בתחום זה נקראו יועצי נישואין, משפחה וילדים. כיום הם ידועים כמטפלים בנישואין ומשפחה (MFT), והם עובדים באופן שונה בפרקטיקה פרטית, במסגרות קליניות כמו בתי חולים, מוסדות או ארגוני ייעוץ.
מטפלים נישואין ומשפחה ב ארצות הברית ו קנדה קרובות מבקשים מעלות מ מאסטרס מוכר או תוכניות דוקטורט מוכר על ידי ועדת ההסמכה עבור נישואין וחינוך וטיפול משפחתי (COAMFTE), חטיבה של האגודה האמריקאית של נישואין וטיפול משפחתי .
הדרישות משתנות, אך ברוב המדינות יש צורך בכ 3000 שעות עבודה בפיקוח כמתמחה בכדי לגשת לבחינת רישוי. MFTs חייבים להיות מורשים על ידי המדינה להתאמן. רק לאחר שסיימו את לימודיהם והתמחותם ועברו את בחינת הרישוי הממלכתית, אדם יכול לקרוא לעצמו מטפל זוגי ומשפחתי ולעבוד ללא פיקוח.
מגבלות הרישיון יכולות להשתנות במידה ניכרת ממדינה למדינה. מידע ליצירת קשר עם לוחות רישוי בארצות הברית ניתן על ידי איגוד מועצות הרגולציה הזוגיות והמשפחתיות.
עלו חששות בתוך המקצוע מפני העובדה כי הכשרה מומחית בטיפול זוגי - להבדיל מטיפול משפחתי באופן כללי - אינה נדרשת לקבל רישיון כ- MFT או חברות בגוף המקצועי הראשי, ה- AAMFT .
ערכים ואתיקה
מאחר ונושאים של קונפליקט בין-אישי, כוח, שליטה, ערכים ואתיקה בולטים לעיתים קרובות יותר בטיפול בזוגיות מאשר בטיפול פרטני, היה ויכוח בתוך המקצוע על הערכים השונים הגלומים במודלים התיאורטיים השונים של הטיפול והתפקיד. מהערכים של המטפל עצמו בתהליך הטיפולי, וכיצד הלקוחות הפוטנציאליים צריכים ללכת בצורה הטובה ביותר למצוא מטפל שערכיו ומטרותיו עולים בקנה אחד עם הערך שלהם. מאמר מוקדם על אתיקה בטיפול משפחתי שכתב וינצ'נצו די ניקולה בהתייעצות עם ביו-אתיקאי שאל שאלות בסיסיות בשאלה האם התערבויות אסטרטגיות "פירושן מה שהם אומרים" ואם זה אתי להמציא דעות המוצעות למשפחות בנוגע לתהליך הטיפול, כמו אמירות שאומרות כי מחצית מהצוות המטפל מאמין שדבר אחד וחצי מאמין אַחֵר.
סוגיות ספציפיות שעלו כללו תשאול הולך וגובר של התפיסה ארוכת השנים של נייטרליות טיפולית , דאגה בשאלות צדק והגדרה עצמית, חיבור ועצמאות, "תפקוד" מול "אותנטיות", ושאלות לגבי מידת ההתחייבות "פרו-נישואין / משפחה" של המטפל מול "פרו-אינדיבידואלית".
אגוד אמריקאי נישואין והטיפול משפחתי דורשת חברים לדבוק "קוד אתי", כולל מחויב "להמשיך יחסים טיפוליים רק כול עוד זה ברור למדי לקוחות נהנים מהקשר."
מייסדים והשפעות מפתח
כמה מפתחים מרכזיים של טיפול משפחתי הם:
אלפרד אדלר ( פסיכולוגיה פרטנית )
נתן אקרמן ( פסיכואנליטיקאי )
טום אנדרסן (המשקף פרקטיקות ודיאלוגים על דיאלוגים)
הרלן אנדרסון (טיפול שיתופי פוסט-מודרני ומערכות שפה שיתופיות)
מאוריציו אנדולפי (טיפול משפחתי אינטראקטיבי, אינטגרטיבי, רב-דורתי ויחסי)
הארי ג'יי אפונטה (איש המטפל)
ג'ק א.אפסשה ( טיפול בהפסקת מצב משפחתי , FMDT)
גרגורי בייטסון (1904–1980) ( קיברנטיקה , תורת מערכות )
איוון בוזורמניי-נגי ( טיפול קונטקסטואלי , אתיקה בין דורית, יחסית )
מאריי ביון ( תורת מערכות , בין דורית)
סטיב דה שאזר ( טיפול ממוקד פתרונות )
וינצ'נצו די ניקולה ( טיפול משפחתי תרבותי )
מילטון אריקסון ( היפנוזה , טיפול אסטרטגי , טיפול קצר )
ריצ'רד פיש ( טיפול קצר , טיפול אסטרטגי)
ג'יימס פרמו ( תיאוריית יחסי אובייקט , טיפול בין-דורי, טיפול משפחתי-מקור)
אדווין פרידמן (תהליך משפחתי בקהילות דתיות)
הארי גולישיאן (טיפול שיתופי פוסט-מודרני ומערכות שפה משותפות)
ג'ון גוטמן (נישואים)
רוברט-ג'יי גרין ( להט"ב , נושאים חוצי תרבויות )
דאגלס הלדאן (מטפל זוגי מבוסס התקשרות)
ג'יי היילי ( טיפול אסטרטגי , תקשורת)
לין הופמן ( אסטרטגית , פוסט-מערכות, שיתופית)
דון ג'קסון ( תורת מערכות )
סו ג'ונסון ( טיפול ממוקד רגשית , תיאוריית התקשרות )
וולטר קמפלר ( פסיכולוגיית גשטלט )
קלו מדנס (טיפול אסטרטגי)
סלבדור מינוצ'ין ( טיפול משפחתי מבני )
Braulio Montalvo (טיפול משפחתי מבני)
וירג'יניה סאטיר (תקשורת, חווייתית, משותפת ושיתוף פעולה )
מארה סלביני פאלאצולי (טיפול במערכות משפחתיות במילאנו)
קארל טום (מודל IPscope וראיון אינטרווטיבי, ברינגפורטיזם)
רובין סקיננר ( ניתוח קבוצתי )
פול ווצלאוויק ( טיפול קצר , תורת מערכות)
ג'ון וויקלנד (טיפול קצר, טיפול אסטרטגי, תורת מערכות)
קרל ויטאקר ( מערכות משפחתיות , חווייתיות, טיפול משותף)
מייקל ווייט ( טיפול נרטיבי )
Lyman Wynne (סכיזופרניה, פסבדומנטואליות)