En

עורך דין גירושין ת"א (כתובת)

סניף מרכז משרד עורכי דין לענייני משפחה
רחוב ראול ולנברג 18, מתחם CU (שוק צפון) מגדל C קומה 2, רמת החייל, תל-אביב.

מיקוד: 6971915 | טלפון: 03-6161535 | פקס: 03-6161913 | נייד: 0544-705733 | מייל: office@rotenberglaw.co.il

צור קשר

מוגבל ל500 תווים בעברית בלבד
checked

הגנטיקה של גירושין | האם גירושין זה תורשתי? | מחקרים על גירושין

מחקרים מצביעים על כך שיש קשר בין נטיות גנטיות להפרעות פסיכיאטריות לבין גירושין.


גירושין הם תופעה מורכבת המושפעת מגורמים רבים. מחקרים קשרו בין הפרעות נפשיות לבין גירושין, ובנוסף לכך נמצא כי הפרעות פסיכיאטריות עשויות להקל על תהליך הגירושין, בעוד שגירושין עלולים להגביר את הסיכון להתפתחות הפרעות כאלה. גירושין נפוצים ברחבי העולם, ומצב משפחתי נמצא בקשר עם מגוון מחלות פסיכיאטריות.


ניסיונות להבין את הקשר בין גירושין להפרעות נפשיות מתמקדים בעיקר בשאלה האם הפרעות גורמות לגירושין או להפך. מחקרים תומכים בכך שפגיעות נפשיות והאתגרים בהתמודדות עימן עלולים לאורך זמן לערער את היציבות הזוגית. באותו אופן, המתח הקשור להליכי גירושין עשוי לגרום להתפתחות של הפרעות נפשיות נוספות. למשל, גירושין עשויים לנבא הופעתן של הפרעות שונות, כולל התמכרות לאלכוהול וסמים.


עם זאת, לצד השפעות הגירושין והפרעות נפשיות אחת על השנייה, קיימת אפשרות שלישית: שנטיות גנטיות מסוימות עשויות לתרום הן לסיכון לגירושין והן לסיכון למחלות פסיכיאטריות.


מחקר שנערך בשנת 2024 על ידי ג'סיקה סלבטורה מאוניברסיטת ראטגרס ועמיתיה בחן השערה זו. החוקרים אספו נתונים מתוך מרשמים מבוססי-אוכלוסיה בשוודיה, שכללו את כל הפרטים שנולדו בין השנים 1950 ל-1980 להורים שנולדו בשוודיה, ונבדקו עד סוף שנת 2018. המאגר כלל למעלה מ-2.8 מיליון איש (גיל ממוצע בסיום המעקב: 51.7 שנים, טווח גילאים: 38 עד 68). נאספו נתונים על דפוסים של ציוני סיכון גנטי משפחתי (FGRS) - מדדים אישיים של סיכון גנטי, שהופקו מתוך אבחנות של קרובי משפחה ביחס ל-10 הפרעות פסיכיאטריות, כגון דיכאון קשה, הפרעות חרדה, הפרעת קשב וריכוז, וספקטרום האוטיזם.


מתוך משתתפי המחקר, 592,232 חוו גירושין, וחלקם אף חוו מספר גירושין. אורך הנישואין הממוצע של אלו שהתגרשו לראשונה היה 14.7 שנים. בקרב אלו שהתגרשו, ההפרעות הנפשיות הנפוצות ביותר לפני הגירושין היו דיכאון קשה, הפרעות חרדה, והתמכרות לאלכוהול.


ממצאי המחקר הצביעו על כך שלאנשים שהתגרשו היו ציוני סיכון גנטי (FGRS) גבוהים מהממוצע עבור כל 10 ההפרעות, בעוד שלאנשים שנשארו בנישואים יציבים או שלא נישאו כלל היו ציונים נמוכים מהממוצע בכלל ההפרעות. בנוסף, נמצא כי "ציוני הסיכון עלו ככל שמספר גירושין גדל".

החוקרים בחנו את האפשרות שמגדר ישחק תפקיד בנתונים. נמצא כי ציוני הסיכון הגנטי (FGRS) עבור כל 10 ההפרעות היו גבוהים בקרב גברים ונשים שהתגרשו, אך ציוני הסיכון של נשים שהתגרשו היו גבוהים באופן משמעותי מאלה של גברים שהתגרשו. החוקרים מפרשים את הממצאים בכך ש"תכונות/התנהגויות ומתח בין אישי הקשורים לנטיות גנטיות להפרעות אלו… עשויים להיות פחות נסבלים בנשים מאשר בגברים."


יתרה מזו, נמצא כי ציוני FGRS עבור מרבית ההפרעות היו גבוהים בקרב אלו שהתגרשו מספר פעמים כמו גם אצל אלו שהצליחו להישאר בנישואים שניים יציבים. עם זאת, בקרב אלו שלא ניהלו נישואים שניים יציבים, ציוני FGRS היו גבוהים יותר עבור כל ההפרעות (למעט אנורקסיה) בהשוואה לאלו שניהלו נישואים שניים יציבים. גם אנשים שלא נישאו מעולם נטו לקבל ציוני FGRS גבוהים יותר מאשר אנשים שנשארו בנישואים יציבים, אם כי נמוכים יותר מאשר אלה שהתגרשו. מכאן, מסיקים החוקרים כי "גם בתוך אוכלוסיית המתגרשים, נטיות גנטיות להפרעות נפשיות קשורות ליכולת להקים ולשמר נישואים שניים."


בנוסף, נמצא כי אנשים שהתגרשו מבני זוג עם אבחנות נפשיות נטו לקבל ציוני FGRS גבוהים יותר עבור 10 ההפרעות הפסיכיאטריות, בהשוואה לאלה שהתגרשו מבני זוג ללא אבחנות כאלה. ממצא זה היה מפתיע, שכן החוקרים הניחו כי גירושין מבן זוג עם הפרעות נפשיות עשויים להוות סימן לבריאות נפשית טובה של הצד המגרש, ולא סימן לפגיעות.


החוקרים מודים בכך כי הקשרים בין ציוני FGRS לבין סטטוס נישואים אינם בהכרח מעידים על קשר סיבתי ישיר. נדרשים מחקרים נוספים כדי להבין את המנגנונים שעומדים בבסיס התבניות שנצפו במחקר זה. לדוגמה, תכונות והתנהגויות תת-קליניות הקשורות להפרעה מסוימת עשויות לתווך את השפעת הנטיות הגנטיות על גירושין. אנשים בעלי ציוני FGRS גבוהים עשויים לעורר התנהגויות בעייתיות בבני זוגם, שיכולות בתורן לתרום לגירושין. בנוסף, אנשים בעלי ציוני FGRS גבוהים עשויים להיות נוטים לבחור בני זוג עם ציוני FGRS גבוהים בעצמם, שהסימפטומים שלהם עלולים להעלות את הסיכון לגירושין.


האם גירושין נמצאים בגנים?

החוקרים מסכמים את הממצאים העיקריים כך: "באוכלוסייה השוודית, גירושין קשורים לציוני FGRS גבוהים יותר עבור 10 הפרעות נפשיות עיקריות. הגבהות אלו בלטו במיוחד בקרב נשים שהתגרשו לעומת גברים שהתגרשו, בקרב אנשים שלא ניהלו נישואים שניים יציבים, ובקרב אלו שחוו מספר גירושין." הממצאים מצביעים על כך כי נטיות גנטיות הקשורות להפרעות פסיכיאטריות עשויות להשפיע על הסיכון לגירושין.

לסיכום, האם גירושין הם תוצאה של גנטיקה? לא ממש. יש לזכור כי גנים אינם יוצרים תכונות והרגלים התנהגותיים, אלא פוטנציאליות לכך. המסלול מהפגיעות הגנטיות לתוצאות בחיים בפועל (במונחי הפסיכולוגיה - מעבר מהגנוטיפ לפנוטיפ) הוא בדרך כלל מורכב, ומושפע מגורמים שאינם גנטיים כגון תנאי סביבה, מתח והזדמנויות, בין היתר.


לפיכך, יהיה לא מדויק לומר כי גירושין נמצאים בגנים. עם זאת, כעת ידוע כי הסיכון לגירושין אכן קשור באופן משמעותי לגנטיקה. גורמים גנטיים יכולים לשחק תפקיד חשוב באופן שבו אנשים מתמודדים עם אתגרי חיים, בוחרים בני זוג, ומנהלים מערכות יחסים. קשרים אלו מספקים תובנה מקיפה יותר על המורכבות של גירושין והשלכותיהם הפסיכיאטריות.



המחקר: הממצאים מבוססים על מדגם של זוגות תאומים שנבדקו בהקשר לדפוסי נישואין וגירושין, תוך שימוש בניתוחים חד-משתניים לבדיקת ההשפעות הגנטיות והסביבתיות.

השפעות גנטיות: נמצא כי לגנטיקה השפעה משמעותית על סיכויי הנישואין והגירושין, כאשר מרכיבי אישיות כמו מסורתיות ויכולת חברתית משפיעים על הסיכון לגירושין.

הבדלים סביבתיים: ההבדלים בין תאומים שהתחתנו והתגרשו נובעים גם מגורמים סביבתיים שאינם משותפים להם.

סיכום: מחקר זה מדגיש את השפעתם של גורמים גנטיים וסביבתיים על ההחלטה להינשא או להתגרש, ומציע כי מדובר בגורמים שונים שלא בהכרח חופפים.

חוקרים שנה ממצאים
Johnson et al. 2004 השפעות גנטיות על סיכוי הנישואין
McGue & Lykken 1992 הורשת סיכון לגירושין
Spotts et al. 2004 השפעת אישיות על סיכוי הגירושין
D’Onofrio et al. 2007 השפעה בין-דורית של גירושין על ילדים
יצירת קשר
יצירת קשר מהירה
עבור לתוכן העמוד