צור קשר
10 דברים שצריך לדעת על הסכמי ממון
מדי פעם אנו שומעים על ידוענים שמתחתנים, נדיר עם זאת כאשר אחד מבני הזוג בעל ממון רב ולפני החתונה לא חתמו על הסכם ממון. כאשר לאחד מבני הזוג הון שמוערך במיליונים זהו חוסר איזון אדיר של עושר. ללא חתימה על הסכם ממון, אם ניקח בחשבון שבכל נישואים יש סיכויים לא מועטים כיום להסתיים בגירושין. זה עלול להיות משתלם מאוד לצד אחד ומצד שני מפח נפש והפסד ממוני בהמשך הדרך לצד היותר מבוסס. צעירים ומאוהבים - לזוגות בתחילת דרכם נטיה להתעלם מכללי הזהירות - כל איש או אישה עם נכסים משמעותיים לא צריך ללכת בעקבותיהם.
להלן 10 דברים שכל אדם צריך לדעת על הסכמי ממון.
-
הבסיס: תוקף הסכם ממון במדינות שונות- הסכם ממון הוא הסכם פרטי בין בני זוג שנחתמו לפני שהם מתחתנים וקובע את חלוקת נכסיהם במקרה של גירושין או מוות. לכל מדינה יש חוקים משלה בנוגע לאכיפה ותוקף של הסכמי ממון, מומלץ לנסח סעיפים מיוחדים כשאחד מהצדים תושב זר והגירושין עלולים להתרחש בחו"ל. איזה חוק של המדינה להחיל תלוי היכן נערכו הנישואין, היכן מתגוררים הצדדים במהלך הנישואין ובאיזה חוק ההסכם מוסדר.
-
ההגינות חשובה: כדי שההסכם יהיה עמיד מפני טענות של חוסר צדק ותום לב, ההסכם צריך להיות הוגן, על הצדדים לחשוף את נכסיהם באופן מלא. אם יש ספקות לאחד הצדדים מומלץ כי כל צד יתייעץ עם עורך דין משלו.
-
הנסיבות מכתיבות הגינות: רעיון ההגינות תלוי בעובדות ובנסיבות הייחודיות סביב כל זוג. האם זה יהיה הוגן אם לאחר 20 שנות נישואין אישה תסיים רק עם הממון שהביאה לנישואין וללא מזונות? כנראה שלא, במיוחד אם היא הסתגלה לאורח חיים מסוים וכעת יש לה ילדים לגדל. זה יהיה לטובתו של בן/בת לתת להסכם "שיניים" - לוודא שהצד השני יסופק כראוי תוך שמירה על נכסיו.
-
נדרש גילוי מלא:. בדרך כלל, על הצדדים גם לחשוף באופן מלא את נכסיהם. כיום קשה להסתיר, במיוחד למפורסמים ואנשי עסקים, מכיוון שאפשר לחפש בגוגל ולהעריך את השווי המשוער שלהם. נושא הנכסים והכנסה עתידית צריך להיות מוגדר בהסכם. כאשר אחד מבני הזוג מגיע ממשפחה עתירת נכסים, עורך הדין יכול להתייחס גם לגבי הירושה הצפויה של כל צד. יום אחד עשויה צד אחד לרשת כסף מבן משפחה עשיר, אמנם חוק יחסי ממון מגן על נכסים מחוץ לנישואים אך מוטב להתייחס לנושאים אלו בהסכם כדי לא להותיר מקום לפרשנות, אם בני הזוג עושים שימוש בכספי הירושה האופן חלקי.
-
התייעצות משפטית של שני הצדדים: כאשר יש הרבה נכסים ומורכבויות כגון נישואים שנייים, (ובאופן כללי אם צד אחד מרגיש לא בטוח בהסכם) מומלץ לכל אחד לשכור עורך דין מטעמו שייצג אותו בנוגע להסכם הנישואין. ייעוץ עורך דין בנפרד לצד ה"חלש" כלכלית מחזקת את תוקפו של הסכם הממון בעיני בית המשפט אם בבוא היום יטען מי מהם כי נחתם חוזה בחוסר ידיעה, הבנה, או רצון חופשי של אחד הצדדים.
-
לתכנן קדימה: הצגת הסכם ממון שלך שבוע לפני הנישואין אינה פעולה חכמה, גם משפטית וגם למערכת היחסים. במספר מקרים הצגה של הסכם רגע לפני הנישואים נתנה בסיס משפטי לאי אכיפת ההסכם לאחר גירושין. מסיבה זו, וגם כדי לאפשר משא ומתן וזמן הסתגלות לבן/בת הזוג מומלץ להעלות את הרעיון של הסכם ממון הרבה לפני הנישואין.
-
נכסים לפני הנישואין הם בדרך כלל אינם רכוש משותף: הסכמים בדרך כלל קובעים כי כל הנכסים שהובאו לנישואין נותרים רכושו הנפרד של אותו אדם, נושא זה אף קבוע בחוקים המסדירים את יחסי הממון בין בני זוג נשואים. מקובל לקבוע כי כל הנכסים שהזוג הרוויח במהלך הנישואין הם רכוש זוגי הנתון לחלוקה. אז כל הכספים שהרוויחו בני הזוג במהלך הנישואין מתחלקים ביניהם.
ניתן לקבוע כי הסכם ממון הוא מדורג - כלומר לאחר זמן מה הרכוש הבלעדי של בני הזוג מתאחד, לקוחות רבים מוצאים גישה זו הוגנת והגיונית, עם זאת, כל הסכם ממון מותאם לנכסים הייחודיים של בני הזוג ולתנאים שהם הסכימו להם. -
קביעת התנאים למזונות בן/בת זוג: ברוב המקרים ההסכם יפטור ממזונות או שלא יעסוק כלל בנושא. אם ונקבע יתור על מזונות, המשמעות היא שצד אחד אינו יכול לבקש מזונות מהצד האחר במקרה של גירושין. . אם נושא המזונות לא הועלה בהסכם, אזי כל אחד מהצדדים יכול ללכת אחר השני למזונות.
-
עד שהמוות יפריד בינינו: מרבית הסכמי הממון יאפשרו לכל אחד מהצדדים להשאיר את רכושו הנפרד למי שהוא רוצה, תוך שהם דורשים מילוי התחייבויות עבור בן הזוג שנותר בחיים. למשל, אם בן זוג ימות ראשון, יוכל להשאיר את מרבית נכסיו לבני משפחה אחרים, חברים וארגוני צדקה, אך הוא יכול וצריך לספק מספיק עבור בן /בת הזוג הנותר בחיים.
-
ילדים מחוץ להסכם: באופן כללי,הסכם ממון אינו יכול להתנות או להגביל את מזונות הילדים או זכויות הקשורות לילדים. בתי משפט ומחוקקים אינם מאפשרים לזוגות להתמקח על זכויות ילדיהם. בני זוג מעוניינים להסדיר זאת, יוכלו להתקשר בהסכם לאחר הנישואין, שנחתם כאשר בני הזוג נשואים.
בכל נישואין, אך במיוחד עם נישואי מפורסמים ובעלי ממון רב, המנטרה הישנה של "תקווה לטוב, אבל תכנן לגרוע מכל" תמיד נכונה. לצד הרצון לזוגיות אינסופית, כדאי לבטח את עצמך ולהתקשר בהסכם ממון הוגן שישרה שקט נפשי והתמקדות באהבה אמיתית.
פרסומים אחרונים בעיתונות