En

עורך דין גירושין ת"א (כתובת)

סניף מרכז משרד עורכי דין לענייני משפחה
רחוב ראול ולנברג 18, מתחם CU (שוק צפון) מגדל C קומה 2, רמת החייל, תל-אביב.

מיקוד: 6971915 | טלפון: 03-6161535 | פקס: 03-6161913 | נייד: 0544-705733 | מייל: office@rotenberglaw.co.il

צור קשר

מוגבל ל500 תווים בעברית בלבד
checked

מה עומד מאחורי הירידה בשיעורי הגירושין בישראל? | סטטיסטיקה ונתונים | עו"ד גירושין

בישראל, כמו במדינות רבות אחרות, שיעורי הגירושין עברו שינויים משמעותיים לאורך העשורים האחרונים. בעוד שבשנות ה-70 וה-80 נרשמה עלייה דרמטית בשיעורי הגירושין, בעשורים האחרונים אנו עדים למגמת ירידה. שינוי זה משקף תהליכים רחבים יותר בחברה הישראלית, כגון שינויים בגישות כלפי נישואין וזוגיות, תמיכה מוגברת בטיפולים זוגיים ושינויים כלכליים וחברתיים המגבירים את החשיבות הכלכלית והחברתית של שמירה על מערכת יחסים יציבה.


נתוני גירושין בישראל – מבט כללי

בשנת 1990 עמד שיעור הגירושין בישראל על כ-9 גירושין לכל 1,000 זוגות נשואים. בעשור הראשון של המאה ה-21, הנתון הזה טיפס לשיא של כ-14 גירושין לכל 1,000 זוגות, אך בעשור האחרון נרשמה מגמת ירידה הדרגתית, כך ששיעור הגירושין חזר לכ-11 גירושין לכל 1,000 זוגות בשנים האחרונות. השינוי במגמת הגירושין אינו נובע רק מהשינויים בנתונים עצמם, אלא גם מהשינויים התרבותיים והחברתיים.

האם הנישואין הפכו לסטטוס ייחודי בישראל?

אחד ההסברים לירידה בשיעורי הגירושין הוא שהנישואין הפכו בישראל ובמקומות אחרים למעין סמל סטטוס חברתי ותרבותי, המייצג יציבות כלכלית וחברתית. בני זוג צעירים בישראל מבינים כי הנישואין הם אחת ההתחייבויות הגדולות ביותר שאדם יכול לקחת על עצמו, ולכן רבים מהם משקיעים מחשבה רבה יותר בהחלטה להינשא. בנוסף, בניגוד לעבר שבו היו מתחתנים בגיל צעיר יחסית, כיום גברים ונשים מחכים יותר זמן לפני שהם נכנסים למערכת יחסים מחייבת.

טיפול זוגי ככלי למניעת גירושין

טיפולים זוגיים תופסים מקום משמעותי יותר בשנים האחרונות, והם תורמים להפחתה בשיעורי הגירושין בישראל. מטפלים זוגיים רבים מדווחים כי רוב הזוגות שמגיעים לטיפול הם זוגות המעוניינים לשמר את הקשר שלהם ולהתגבר על קשיים משותפים. יתרה מזאת, הטיפול מאפשר לבני הזוג ללמוד כלים לתקשורת בריאה, להתמודד עם קונפליקטים ולהתמודד עם קשיים רגשיים וכלכליים. מחקרים מראים כי טיפולים זוגיים משפרים את שביעות הרצון של הזוגות מהקשר ומפחיתים את שיעור הפרידות והגירושין.

עיכוב במועד הנישואין והשפעתו על יציבות הנישואין

אחת המגמות הבולטות בשנים האחרונות בישראל היא עיכוב במועד הכניסה לנישואין, כאשר גברים ונשים מחכים יותר זמן לפני שהם מחליטים להינשא. מגמה זו קשורה לגורמים כלכליים וחברתיים; כיום, רבים מהזוגות מעדיפים להתמקד בקריירה ובפיתוח אישי טרם הכניסה לנישואין, מתוך הבנה שהחוסן הכלכלי והאישי תורם ליציבות מערכת היחסים. מחקרים מראים כי זוגות הנכנסים לנישואין בשלב מאוחר יותר של חייהם נמצאים בסיכון מופחת לגירושין לעומת זוגות שהתחתנו בגיל צעיר.

העלייה בשיעור הזוגות החיים במגורים משותפים ללא נישואין

כחלק מהשינוי החברתי, יותר ויותר זוגות בישראל בוחרים לחיות יחד ללא מסגרת נישואין רשמית. בשנים האחרונות נצפתה עלייה משמעותית בשיעור הזוגות שבוחרים באופציה זו, הנחשבת כגמישה יותר. חיים משותפים ללא נישואין מעניקים לזוגות אפשרות לבדוק את מידת התאמתם, בלי להיכנס להליך פורמלי של נישואין. עם זאת, יש להבין כי בחברה הדתית ובקרב חלק מהאוכלוסייה המסורתית בישראל, חיים משותפים ללא נישואין עדיין מהווים נושא רגיש, וקיימים הבדלים בגישה לנושא זה בין קבוצות דתיות שונות.

השפעת הסביבה התרבותית והמשפחתית על החלטות הנישואין והגירושין

בישראל, תהליכים כמו נישואין וגירושין לא מושפעים רק ממערכת היחסים עצמה, אלא גם מההשפעה החברתית של המשפחה והקהילה. לדוגמה, בקרב החברה המסורתית והדתית, ישנה נטייה לשמור על נישואין ולנסות להגיע לפתרונות מתוך הקשר המשפחתי, תוך שיתוף פעולה עם גורמים כמו רבנים, יועצים או מנהיגים קהילתיים. לעיתים, המלצת הסביבה החברתית יכולה להשפיע על ההחלטה להמשיך את הקשר או לסיים אותו. השפעה זו ניכרת יותר במגזרים מסוימים, כגון המגזר החרדי והמסורתי, ופחות במגזר החילוני והליברלי.


כלים משפטיים לניהול תהליך גירושין בצורה הוגנת ויעילה

בישראל, חוקי הגירושין מתנהלים ברובם דרך בתי הדין הרבניים, מה שמקשה על הליך הגירושין. עם זאת, זוגות רבים בוחרים כיום להיעזר בעורכי דין ובמגשרים שמטרתם לסייע בזירוז ההליך ולהגיע להסכמות מהירות ויעילות. יועצים משפטיים ומשפטנים בתחום המשפחה ממליצים לעיתים קרובות על כלים לניהול תהליך מסודר, במטרה להפחית את המורכבות ולצמצם את הפגיעה הכלכלית והנפשית של בני הזוג והילדים.


השפעת הסביבה התרבותית והמשפחתית על החלטות הנישואין והגירושין

בישראל, תהליכים כמו נישואין וגירושין לא מושפעים רק ממערכת היחסים עצמה, אלא גם מההשפעה החברתית של המשפחה והקהילה. לדוגמה, בקרב החברה המסורתית והדתית, ישנה נטייה לשמור על נישואין ולנסות להגיע לפתרונות מתוך הקשר המשפחתי, תוך שיתוף פעולה עם גורמים כמו רבנים, יועצים או מנהיגים קהילתיים. לעיתים, המלצת הסביבה החברתית יכולה להשפיע על ההחלטה להמשיך את הקשר או לסיים אותו. השפעה זו ניכרת יותר במגזרים מסוימים, כגון המגזר החרדי והמסורתי, ופחות במגזר החילוני והליברלי.

חשיבות התמיכה הנפשית והכלים הפסיכולוגיים בתהליך הגירושין

גירושין הם תהליך מורכב ולא פעם כואב, הכרוך במערבולת רגשית עבור כל הצדדים המעורבים. בישראל, טיפולים פסיכולוגיים ותמיכה רגשית משחקים תפקיד חשוב בעזרה לזוגות ולמשפחות להתגבר על הקשיים הכרוכים בהליך הגירושין. מומחים בתחומי הפסיכולוגיה והטיפול המשפחתי ממליצים לפנות לתמיכה מקצועית, במיוחד כאשר יש ילדים בתמונה. טיפול רגשי יכול להוות כלי חשוב להפחתת הכאב הרגשי, לשפר את התקשורת ולתמוך במעבר חלק יחסית מהסטטוס הזוגי הקודם.

כלים משפטיים כמו הסכם ממון וצוואה להגנה כלכלית לאחר הגירושין

במקרים רבים, אחד האתגרים המורכבים ביותר בגירושין בישראל הוא החלוקה הפיננסית. עורכי דין מומחים בתחום המשפחה ממליצים לעיתים על חתימה על הסכם ממון, המסייע במניעת מחלוקות כלכליות אפשריות בעתיד. בנוסף, ייעוץ משפטי נכון יכול להנחות כיצד לשמור על זכויות כלכליות חשובות גם לאחר הגירושין. כלים כגון צוואה והסכמי ממון מגבירים את הוודאות הכלכלית ומקטינים את הסיכונים הכלכליים העשויים להתעורר עקב סיום הנישואין.

התאמה לתנאים משתנים בשוק העבודה לאחר הגירושין

בניגוד לעבר, שבו הנורמה הייתה שתמיכת הגבר תממן את חיי המשפחה, כיום נשים וגברים גם יחד אחראים על פרנסתם, ולעיתים נדרשים לשנות או להגדיל את כושר ההשתכרות לאחר הגירושין. בישראל, תהליך זה מקבל משנה תוקף בשל יוקר המחיה והדרישה ההולכת וגוברת לתמיכה כלכלית עצמאית. לעיתים גירושין הם הזדמנות עבור נשים, במיוחד אימהות חד-הוריות, להשתלב בשוק העבודה או לפתח קריירה חדשה.

המשכיות היחסים ההוריים לאחר גירושין – טיפולים משפחתיים לתמיכה בילדים

כאשר ילדים מעורבים, אחת השאלות המרכזיות היא כיצד לנהל את הקשר ההורי לאחר הגירושין. בישראל, קיים דגש רב על חשיבות הקשר בין ההורים לילדים ועל שיתוף הפעולה ביניהם גם לאחר סיום הנישואין. עורכי דין בתחום המשפחה ממליצים לעיתים על סיוע מטעם מטפלים משפחתיים שיעזרו להורים לפתח תכנית משותפת לניהול הקשר עם הילדים, שתשמר את טובתם ותפחית את ההשפעות השליליות האפשריות של הגירושין עליהם.


דרג את הכתבהדירוג כתבה מה עומד מאחורי הירידה בשיעורי הגירושין בישראל? | סטטיסטיקה ונתונים | עו"ד גירושין: 0
כוכב 12 כוכבים3 כוכבים4 כוכבים5 כוכבים
ללא מדרגים
יצירת קשר
יצירת קשר מהירה
עבור לתוכן העמוד