גירושין מאמרים אקדמיים: השפעות הגירושין על מבנה המשפחה ועל בריאותם של ילדים
מחקר אקדמי על גירושין שהעריך את ההשפעה של מבנה המשפחה על בריאותם ורווחתם של ילדים מוכיח שלילדים החיים עם הוריהם הביולוגיים הנשואים יש באופן עקבי רווחה פיזית, רגשית ולימודית טובה יותר. מסקנותיו הם כי רופאי ילדים והחברה צריכים לקדם את המבנה המשפחתי שיש לו את הסיכוי הטוב ביותר להביא ילדים בריאים.
מאמרים אקדמיים על גירושין שפורסמו לאחרונה מעידים כי, למעט הורים המתמודדים עם אלימות זוגית בלתי פתירה, ילדים מסתדרים טוב יותר כאשר ההורים עובדים בשמירה על הנישואים. כתוצאה מכך, החברה צריכה לעשות כל מאמץ כדי לתמוך בנישואים בריאים ולהרתיע זוגות נשואים מלהתגרש.
האבולוציה של גירושין
הדמוגרפיה של המשפחות משתנה, ויחד עם זה, גם הבסיס הפילוסופי של מערכות יחסים משתנה. מבוגרים צעירים רבים מרגישים שהנישואים הם מיושנים ומגבילים, ושיחסי מגורים משותפים פתוחים מספקים אפשרות בריאה יותר שתורמת יותר להתפתחות אישית.
אם מערכת יחסים אינה מספקת אושר אישי, הורים מאמינים לעתים קרובות שילדיהם יסתגלו למערכות יחסים משפחתיות חדשות כך שלגירושין או פרידה יהיו מעט השלכות ארוכות טווח שליליות.
אמונות אלו הובילו לנישואים מאוחרים יותר, לנשים יש פחות ילדים והן עושות זאת בשלב מאוחר יותר בחיים, אמהות חד הוריות יולדות רבים מילדינו, יותר הורים שחיים יחד, ופחות ילדים שחיים עם הוריהן הנשואים, הביולוגיים.
לפי נתונים מחקריים גלובליים, בשנת 1960, הגיל הממוצע של נישואיה הראשונים של אישה היה 20.3 שנים; זה של גברים היה 22.8 שנים. אבל עד 2010, זה השתנה כך שהגיל החציוני בנישואים ראשונים היה 25.8 שנים לנשים ו-28.3 שנים לגברים.
בשנת 1960, שיעור הנישואים לנשים היה 76.5 ל-10,000, אך זה ירד ל-37.4 ל-10,000 עד 2008. שיעור הילודה בארצות הברית הוא כעת כל כך נמוך שהוא מתחת לשיעור ההחלפה, ו-41 אחוז מכלל הלידות ב- 2009 היו לנשים לא נשואות. כמעט אחת מכל חמש לידות לנשים בשנות השלושים לחייהן לא הייתה זוגית ב-2007, לעומת אחת מכל שבע ב-2002.
מסלול חיי ילדים עם הנתונים הסטטיסטיים הללו. בשנת 1970, 84 אחוז מהילדים חיו עם הוריהם הביולוגיים הנשואים, בעוד שעד 2009, רק 60 אחוז עשו זאת. בשנת 2009, רק 29 אחוז מהילדים האפרו-אמריקאים גרו עם הוריהם הביולוגיים הנשואים, בעוד 50 אחוז גרו בבתים של אם חד הורית.
יתר על כן, 58 אחוז מהילדים ההיספנים חיו עם הורים ביולוגיים נשואים, בעוד 25 אחוז גרו בבתים של אם חד הורית. חשוב לציין, מחקר שנערך לאחרונה באוניברסיטת הרווארד על משפחות חד הוריות גילה שהגורם הבולט ביותר המונע מילדים רבים מתנועתיות כלפי מעלה הוא החיים עם הורה יחיד.
בנוסף, מספר הזוגות שבוחרים לחיות יחד במקום להינשא גדל באופן דרמטי, עם 4.9 מיליון זוגות שחיים יחד בשנת 2002, לעומת 500,000 בלבד בשנת 1970. מחצית מהלידות הרווקות הן לאמהות הנמצאות ביחסים משותפים, ושבעה מכל עשרה ילדים לזוגות חיים משותפים יחוו פרידה הורית.
שיעור הפירוק של זוגות חיים משותפים גבוה פי ארבעה מזוגות נשואים שלא התגוררו יחד לפני הנישואין.
המרכז לבקרת מחלות הפסיק לאסוף נתונים מלאים על מספר הילדים שנפגעו מגירושין ב-1988, ובאותה תקופה נפגעו יותר ממיליון לפי מחקר ב2002. מאז, שכיחות הגירושין המשיכה לעלות, ולפי נתונים מחקריים רק 45.8 אחוז מהילדים מגיעים לגיל 17 בעודם חיים עם הוריהם הביולוגיים שהיו נשואים לפני או בסמוך למועד לידתו של הילד.
רוב הגירושים משפיעים על ילדים צעירים יותר מאחר ש-72 אחוז מהגירושים מתרחשים במהלך 14 שנות הנישואין הראשונות. מכיוון שאחוז גבוה של מבוגרים גרושים מתחתנים בשנית, ו-40 אחוזים מנישואים מחדש אלה מסתיימים גם בגירושים, ילדים עשויים להיות נתונים לשינויים משפחתיים מרובים (כהן 2002 ).
גם הסיבות הגורמות לגירושין השתנו עם הזמן. לפני חוקי הגירושין ללא אשם, ההליכים המשפטיים לקבלת גט היו לרוב קשים ויקרים, כך שרק הנישואים הלא מתפקדים הסתיימו בגירושים. ילדים שמורחקים מהסביבות הכי לא מתפקדות נוטים יותר להצליח לאחר הגירושין.
עם זאת, עם כניסת חוקי הגירושין ללא אשם, סביר להניח שהילד לא חווה רמות קשות של מחלוקת הורית, ולכן לגירושין יש השפעות שליליות יותר על הילד. נראה כי מחקר אחד מגיע למסקנה שלרוב הגירושים האחרונים לא קדמה תקופה ממושכת של סכסוך זוגי.
גירושין ופירוד הורים מזיקים לילדים, למשפחות, לכלכלה ולחברה כולה, ומאמר זה מתאר את ההשפעות השליליות הללו. תוך הכרה בכך שלא כל הילדים או ההורים יחוו כל תוצאה שלילית המפורטת להלן, לאור חומרת התוצאות השליליות הללו וגודל הנושא, חשוב שרופאי ילדים יתמכו במדיניות ציבורית המקדמת את הבריאות והשימור של המשפחה הביולוגית של הילד.
גירושין מאמרים אקדמיים
למאמר זה מצורפים מאמרים אקדמיים עדכניים על גירושין: כאשר מעריכים את המחקר המדעי על השפעות הגירושין על ילדים והורים, חשוב לקחת בחשבון את כל הגורמים המשפיעים על התוצאה, לרבות דינמיקה משפחתית, מזג וגיל הילדים בזמן הגירושין, ומצב סוציו-אקונומי משפחתי, כמו גם כל חששות התנהגותיים או אקדמיים שקיימים לפני הגירושין.
חלק מההשפעות השליליות שצוינו בספרות לאחר גירושין למעשה מופחתות כאשר שולטים בנוכחותן לפני הגירושין. כמו כן, חשוב לציין שאלימות בבית לעולם אינה מקובלת ועלולה להיות לה השפעות שליליות חמורות על התנהגותם, התפתחותם, הצלחתם בלימודים ובריאותם העתידית של ילדים.
השפעות הגירושין על ילדים
ברור שכל ילד וכל משפחה הם ייחודיים, בעלי חוזקות וחולשות שונות, אישיות ומזג שונה, ודרגות שונות של משאבים חברתיים, רגשיים וכלכליים, כמו גם מצבים משפחתיים שונים לפני הגירושין. למרות ההבדלים הללו, הוכח שגירושין מפחיתים את יכולתו העתידית של הילד בכל תחומי החיים, כולל יחסי משפחה, חינוך, רווחה רגשית וכוח השתכרות עתידי.
סקירה אחת של הספרות שנערכה בבריטניה מצאה כי "למרות שילדים נמצאים בסיכון מוגבר לתוצאות שליליות בעקבות התמוטטות המשפחה וכי תוצאות שליליות יכולות להימשך גם בבגרות, ההבדל בין ילדים ממשפחות שלמות ולא שלמות הוא קטן, ורוב הילדים לא יושפעו לרעה בטווח הארוך" (מוני, אוליבר וסמית' 2009 ). עם זאת, יש הרבה מחקרים שמציעים ראיות להיפך.
שתי מטא-אנליזות גדולות, האחת דווחה ב-1991 והשנייה דווחה עשר שנים מאוחר יותר ב-2001, הראו כי "ילדים להורים גרושים המשיכו לקבל ציון נמוך משמעותית במדדים של הישגים אקדמיים, התנהגות, הסתגלות פסיכולוגית, תפיסה עצמית ויחסים חברתיים.
מחקר זה מוכיח שכאשר ילד חווה גירושים מהורים, יש אובדנים משמעותיים שיש להכיר בהם.
הילד עלול להפסיד זמן עם כל אחד מההורים
נתוני גירושין לפי מאמרים אקדמיים: הורים חייבים להסתגל להפסדים שלהם, כמו גם לתפקידם החדש כהורה גרוש. לפיכך, ייתכן שלהורים אין כל כך הרבה כוח רגשי וזמן להשקיע בהורות, כלומר, ההורים חווים "הקפאת הורות".
נתוני גירושין לפי מאמרים אקדמיים: למרות שהחוקים משתנים בהדרגה, רוב הילדים מבלים יותר זמן עם הורה משמורן אחד וברור שיש להם פחות זמן עם כל הורה באופן כללי.
נתוני גירושין לפי מאמרים אקדמיים: עבור רוב הילדים, זה אומר הרבה פחות זמן לבלות עם אבותיהם.
נתוני גירושין לפי מאמרים אקדמיים: הילד עשוי גם לבלות פחות זמן עם אמו שכן ייתכן שהיא תצטרך לעבוד שעות ארוכות יותר כדי לפרנס את המשפחה.
הילד עלול לאבד ביטחון כלכלי
נתוני גירושין לפי מאמרים אקדמיים: אמהות משמורנות חוות אובדן של 25-50 אחוז מהכנסתן לפני הגירושין.
א. נשים שהתגרשו ב-12 החודשים האחרונים היו בסבירות גבוהה יותר לקבל סיוע ציבורי מאשר גברים גרושים (23% לעומת 15%).
ב. גם חמש שנים לאחר הגירושין, אמהות שנותרו רווקות עלו רק ל-94% מההכנסה שלהן לפני הגירושין, בעוד שזוגות נשואים ברציפות הגדילו את הכנסתם.
ג. בשנת 2000, ההכנסה החציונית של משקי בית חד הוריים הייתה 47 אחוז מזו של משקי בית של זוג נשואים.
נתוני גירושין לפי מאמרים אקדמיים: רק ל-50 אחוז מהאמהות המשמורנות יש הסכמי מזונות, ו-25 אחוז מהאמהות שקיבלו מזונות לא מקבלים תשלומים.
נתוני גירושין לפי מאמרים אקדמיים: גם אבות משמורנים חווים הפסד כספי; למרות שהם נוטים להתאושש כלכלית מהר יותר ולעתים רחוקות מקבלים מזונות ילדים.
נתוני גירושין לפי מאמרים אקדמיים: אובדן הכנסה עלול להוביל להגדלת זמן העבודה להורים, וכן לשינוי מגורים.
נתוני גירושין לפי מאמרים אקדמיים: ילדים החיים עם אמהות חד הוריות נוטים הרבה יותר לחיות בעוני מאשר ילדים החיים עם שני ההורים הנשואים.
א. בשנת 2009, ילדים שחיים עם הורה גרוש היו בסבירות גבוהה יותר לחיות במשק בית מתחת לרמת העוני (28%) בהשוואה לילדים אחרים (19%).
נתוני גירושין לפי מאמרים אקדמיים: נשים לא נשואות נוטות להישאר בעוני בהשוואה לאנשים נשואים וגברים לא נשואים.
א. כ-32.2 אחוז מהאנשים במשפחות חד הוריות בעוני במהלך החודשיים הראשונים של 2009 המשיכו להיות בעוני במשך 36 חודשים. לעומת זאת, רק 18.7 אחוז מהאנשים במשפחות של זוג נשואים בעוני באותה תקופה נשארו בעוני במשך 36 חודשים.
נתוני גירושין לפי מאמרים אקדמיים: ילדים החיים עם הורים חד הוריים נוטים פחות לחוות ניידות כלכלית כלפי מעלה.
א. חלק מהילדים החיים במשקי בית חד הוריים הוא המתאם השלילי החזק ביותר של ניידות הכנסה כלפי מעלה לפי מחקר אחד.
ב. אחוז המשפחות הנשואות בקהילה תורם גם לניידות כלכלית עתידית כלפי מעלה של כל ילדי הקהילה.
הילד עלול לאבד ביטחון רגשי.
נתוני גירושין לפי מאמרים אקדמיים: לילד עלול להיות מערכת יחסים מוחלשת עם אמו.
א. אמהות גרושות מסוגלות פחות לספק תמיכה רגשית.
נתוני גירושין לפי מאמרים אקדמיים: לילד עלול להיות מערכת יחסים מוחלשת עם אביו.
א. אבות גרושים מבלים פחות זמן עם ילדיהם.
ב. מחקר ב-1996 מצא שפחות ממחצית מהילדים שחיים עם אם גרושה ראו את אביהם בכלל במשך יותר משנה, ורק אחד מכל שישה ראה את אבותיו פעם בשבוע.
ג. אבות גרושים מדורגים כפחות אכפתיים על ידי המתבגרים שלהם.
ד. הילד עשוי להתקשות יותר לסמוך על אביו ( קינג 2002 ).
נתוני גירושין לפי מאמרים אקדמיים: לילד עלול להיות מערכת יחסים מוחלשת עם סבא וסבתא או קרובי משפחה - במיוחד הוריו של ההורה שאינו משמורן.
נתוני גירושין לפי מאמרים אקדמיים: הילד עלול לאבד מסורות משפחתיות, חגיגות ושגרת יומיום. אפילו ילדים בוגרים שהוריהם הבוגרים התגרשו מאוחר יותר בחייהם חוו אובדן מסורות משפחתיות ושיבוש חגיגות.
נתוני גירושין לפי מאמרים אקדמיים: שינוי המגורים עלול להוביל לאובדן חברים, סביבת בית הספר ומערכות תמיכה אחרות.
ייתכן שהילד ירד בהתבגרות חברתית ופסיכולוגית
נתוני גירושין לפי מאמרים אקדמיים: תלמידי מכללה שהוריהם התגרשו היו בסבירות גבוהה יותר לחוות תוקפנות מילולית ואלימות מצד בן זוגם במהלך פתרון סכסוכים.
נתוני גירושין לפי מאמרים אקדמיים: ילדים להורים גרושים עשויים לקבל ציונים נמוכים יותר בתפיסה עצמית ויחסים חברתיים.
נתוני גירושין לפי מאמרים אקדמיים: נראה כי חרדה ודיכאון מחמירים לאחר אירוע הגירושין.
הילד עשוי לשנות את השקפתו על התנהגות מינית
נתוני גירושין לפי מאמרים אקדמיים: יש אישור מוגבר (על ידי ילדים להורים גרושים) למין לפני נישואין, חיים משותפים וגירושים.
נתוני גירושין לפי מאמרים אקדמיים: יש הופעת בכורה מינית מוקדמת יותר.
נתוני גירושין לפי מאמרים אקדמיים: בנות שאבותיהן עזבו את הבית לפני שמלאו להן חמש היו בסיכון גבוה פי שמונה להיכנס להריון בהיותן מתבגרות מאשר בנות ממשפחות שלמות.
נתוני גירושין לפי מאמרים אקדמיים: באופן דומה לבנים יש הופעת בכורה מינית מוקדמת יותר ושיעורים גבוהים יותר של מחלות המועברות במגע מיני כאשר הם חוו גירושין במשפחתם.
נתוני גירושין לפי מאמרים אקדמיים: כמבוגרים, הילדים להורים גרושים חווים פחות אמון וסיפוק ביחסים רומנטיים.
נתוני גירושין לפי מאמרים אקדמיים: הילדים של הורים גרושים נוטים פחות לראות בנישואים קבועים ופחות רואים בהם מחויבות לכל החיים.
נתוני גירושין לפי מאמרים אקדמיים: לילדים להורים גרושים יש סיכוי גבוה פי שניים עד שלושה לחיות יחד ולעשות זאת בגילאים צעירים יותר.
הילד עלול לאבד את אמונתו ומנהגיו הדתיים.
נתוני גירושין לפי מאמרים אקדמיים: בעקבות גירושין, ילדים נוטים יותר לנטוש את אמונתם.
נתוני גירושין לפי מאמרים אקדמיים: כמבוגרים, אלה שגדלו במשפחות חורגות נוטים פחות להיות דתיים מאלה שגדלו על ידי שני ההורים הביולוגיים.
נתוני גירושין לפי מאמרים אקדמיים: מאחר שלפרקטיקה הדתית יש יתרונות בתחומים כמו ריסון מיני, ילד הגירושין עלול לאבד הגנה זו.
הילד עלול לאבד גירוי קוגניטיבי ואקדמי
נתוני גירושין לפי מאמרים אקדמיים: לילדים בבתים גרושים יש פחות גירוי שפה.
נתוני גירושין לפי מאמרים אקדמיים: ילדים להורים גרושים נוטים יותר לקבל ממוצע ציונים נמוך יותר ויתבקשו לחזור על שנת לימודים.
נתוני גירושין לפי מאמרים אקדמיים: מחקר שנערך על אחת עשרה מדינות מתועשות הראה שלילדים החיים במשפחות דו-הוריות יש ציונים גבוהים יותר במתמטיקה ומדעים.
נתוני גירושין לפי מאמרים אקדמיים: ילדים במשפחות חד הוריות היו בסיכון גבוה פי שניים להיעדר מבית הספר במשך אחד עשר ימים או יותר בשנה האחרונה עקב מחלה או פציעה (6%) בהשוואה לילדים במשפחות דו-הוריות (3%).
נתוני גירושין לפי מאמרים אקדמיים: ילדים להורים נשואים הגיעו לרמות הכנסה גבוהות יותר כמבוגרים.
הילד עשוי להיות פחות בריא פיזית
נתוני גירושין לפי מאמרים אקדמיים: פחות ילדים במשפחות גרעיניות נחשבו לבריאות לקויה מילדים במשפחות שאינן גרעיניות (12% מהילדים במשפחה גרעינית לעומת 22% מילדי הורה יחיד).
א. השימוש בחדר מיון גבוה יותר עבור ילדים בכל סוגי המשפחה האחרים על זה שחווים ילדים במשפחות גרעיניות.
ב. ילדים במשפחות גרעיניות היו בסבירות נמוכה יותר מילדים מסוגי משפחות אחרים ללקות למידה או הפרעת קשב/היפראקטיביות ללא קשר להשכלתם, הכנסה או אזור מגורים של ההורים.
נתוני גירושין לפי מאמרים אקדמיים: ילדים החיים עם הורים נשואים נוטים פחות להתעלל או להזניח. במחקר אחד, הסיכון היחסי שילדים ממשפחה חד-הורית יחולו התעללות פיזית או מוזנחים יותר מהכפיל את עצמו.
לילד עלול להיות סיכון גבוה יותר למצוקה רגשית
נתוני גירושין לפי מאמרים אקדמיים: מחקר שנערך בקרב כמעט מיליון ילדים בשבדיה הראה שלילדים הגדלים עם הורים יחידים יש סיכוי גבוה פי שניים לחוות הפרעה פסיכיאטרית חמורה, להתאבד או לנסות להתאבד, או לפתח התמכרות לאלכוהול.
נתוני גירושין לפי מאמרים אקדמיים: ילדים להורים חד הוריים נוטים פי שניים לסבול מבעיות רגשיות והתנהגותיות - 8 אחוזים לעומת 4 אחוזים לילדים משני משקי בית של הורים.
נתוני גירושין לפי מאמרים אקדמיים: דיווחים על חוויות משפחתיות שליליות בקרב ילדים בטיפול שאינו הורי. המחקר מצא, "ילדים שחיים עם הורה ביולוגי אחד היו בסבירות גבוהה פי 3 ל-8 מילדים שחיים עם שני הורים ביולוגיים לחוות אלימות בשכונה, אלימות מטפלת, או כליאה של מטפל או שיחיו עם מטפלת עם מחלת נפש או בעיית אלכוהול או סמים".
השפעות הגירושין על הורים
הורים שמתגרשים חווים גם השפעות שליליות על רווחתם הפיזית, הרגשית והכלכלית, מה שעלול גם להשפיע על ילדיהם.
לאנשים נשואים (זכר/נקבה) יש סיכוי גבוה יותר לבריאות גופנית טובה יותר
נתוני גירושין לפי מאמרים אקדמיים:
אנשים נשואים מעשנים ושותים פחות.
גברים נשואים נוטים פחות להתאבד מאשר גברים גרושים או פרודים.
לאנשים נשואים יש את השכיחות הנמוכה ביותר של סוכרת, יתר לחץ דם ומחלות לב.
גברים נשואים נוטים יותר לחיות זמן רב יותר לאחר אבחנה של סרטן, במיוחד סרטן הערמונית.
גברים נשואים חיים יותר מגברים שמעולם לא נישאו.
לגברים נשואים היה שיעור נמוך ב-46% של מתים ממחלות לב וכלי דם מאשר לגברים לא נשואים.
אנשים נשואים (זכר/נקבה) נוטים יותר לקבל הכנסה גבוהה יותר
נתוני גירושין לפי מאמרים אקדמיים: לאנשים נשואים יש בטחון כלכלי גדול יותר.
נתוני גירושין לפי מאמרים אקדמיים: ככל שהם נשארים נשואים זמן רב יותר, כך צבירת העושר גדולה יותר.
נתוני גירושין לפי מאמרים אקדמיים: גברים מרוויחים במיוחד, שכן גברים נשואים מרוויחים 22 אחוז יותר מגברים רווקים.
נתוני גירושין לפי מאמרים אקדמיים: נשים שחוות גירושין מתמודדות עם ירידה של 27 אחוז ברמת החיים שלהן.
נשים נשואות נוטות יותר להיות בטוחות פיזית יותר מנשים גרושות או פרושות
נתוני גירושין לפי מאמרים אקדמיים: נשים נשואות ואלמנות חוו פחות אלימות משותפים אינטימיים מנשים גרושות או פרושות.
אנשים נשואים נוטים יותר להיות מעורבים בקהילה שלהם
נתוני גירושין לפי מאמרים אקדמיים: לאנשים נשואים יש יותר אחריות אזרחית, נוטים יותר להתנדב בפרויקטים של שירותים, ויש להם סיכוי גבוה יותר להיות מעורבים בבתי ספר ובכנסיות.
לגירושין עשויות להיות השפעות רגשיות שליליות ארוכות טווח עבור ההורים
נתוני גירושין לפי מאמרים אקדמיים: במחקר ארוך הטווח של ולרשטיין, מחצית מהנשים ושליש מהגברים עדיין כעסו מאוד על בני זוגם לשעבר.
נתוני גירושין לפי מאמרים אקדמיים: שליש מהנשים ורבע מהגברים הרגישו שהחיים לא הוגנים ומאכזבים.
נתוני גירושין לפי מאמרים אקדמיים: רק ב-10 אחוז מהגירושים שני בני הזוג הרגישו שהם השיגו חיים מאושרים יותר.
נתוני גירושין לפי מאמרים אקדמיים: רבע מהגברים הגרושים המבוגרים נותרו מבודדים ובודדים.
מחקר אחד הראה שאלו שהיו אומללים בנישואיהם כאשר נבדקו לראשונה, אך נשארו נשואים, צפויים לקיים מערכת יחסים משופרת ולהיות מאושרים יותר חמש שנים מאוחר יותר מאלה שהתגרשו.
השפעות הגירושין על החברה
גירושין משפיעים לרעה על החברה על ידי
נתוני גירושין לפי מאמרים אקדמיים: הפחתת היכולת העתידית של הילד.
נתוני גירושין לפי מאמרים אקדמיים: החלשת מבנה המשפחה.
נתוני גירושין לפי מאמרים אקדמיים: תרומה לניסויים מיניים מוקדמים המובילים להגדלת העלויות לחברה.
נתוני גירושין לפי מאמרים אקדמיים: משפיע לרעה על הפרקטיקה הדתית - גירושין מפחיתים את תדירות הפולחן הדתי.
נתוני גירושין לפי מאמרים אקדמיים: הפחתת יכולת הלמידה וההישגים החינוכיים של הילד.
נתוני גירושין לפי מאמרים אקדמיים: הקטנת הכנסת משק הבית.
נתוני גירושין לפי מאמרים אקדמיים: הגדלת שיעורי הפשיעה והשימוש בסמים, עם עלויות חברתיות וממשלתיות נלוות.
נתוני גירושין לפי מאמרים אקדמיים: הגדלת הסיכון להשעיות בית ספר, סטטוס "אנשים הזקוקים לפיקוח", שתייה מוגזמת ושימוש במריחואנה.
נתוני גירושין לפי מאמרים אקדמיים: הגברת הסיכונים הבריאותיים הרגשיים והנפשיים, כולל התאבדות.
מחקרים ניסו להעריך את העלות הכספית של גירושין לארצות הברית, כאשר ההערכות העדכניות ביותר מגיעות ל-33.3 מיליארד דולר בשנה, והריון מתבגר עולה לפחות 7 מיליארד דולר.
Divorce in Israel: A Socio-Demographic Approach/גירושין בישראל: היבטים דמוגרפיים-חברתיים.
הדרת ילדים מהליכי גירושין (Children's Exclusion from Divorce Proceedings).
The Support Systems of Fathers and Mothers Raising their Children Alone/גירושין בחברה—מי זקוק לעזרה? מערכות התמיכה באב ובאם גרושים המגדלים את ילדיהם בעצמם.
הזכות לגירושין-גירושין ללא אשם במסורת היהודית (No-Fault Divorce in the Jewish Tradition).
" גירושין אפורים": חוויות הגירושין של נשים בגיל מבוגר במסגרת דיני המשפחה בישראל.
On the Improvement of Divorce Agreements./לתקנתם של הסכמי גירושין.
מהפכנות ושמרנות בפסיקת בית הדין הרבני: על אכיפת גירושין בטענת מאיס עלי Revolutionism and Conservatism in the Rulings of the Israeli Rabbinical Courts: Divorce .
of Divorce Judgements: Policy Considerations in Light of Principles of Jewish Law and Basic Laws/מגמה חדשה בנוגע לקיום פסקי-דין של גירושין: שיקולי מדיניות לאור עקרונות .
יחסי אב-ילד בעקבות גירושין: סגנון ההורות של אבות כפי שתופסים אותו ילדים להורים גרושים
סיכום
ברור שיש השלכות שליליות ארוכות טווח של גירושין - ילדים, הורים והחברה כולם סובלים. המחקר ארוך הטווח של ולרשטיין מראה שלילדים רבים לעולם אין "התאוששות" מלאה מכיוון שכל אירוע מיוחד, חג או חגיגה מזכירים לילד את אובדנו. בהתחשב בעלויות האדירות הללו של כל הפרטים המושפעים מגירושין, כמו גם בעלויות לחברה, באחריותם של רופאים - במיוחד רופאי ילדים, המטפלים בילדים בהקשר של משפחותיהם - לתמוך במדיניות בריאות הציבור המקדמת נישואים ולהקטין את הסיכוי לגירושין.
עדכני שנת 2022
משפחה במשפט תִפָּדה? משפחה, משפט ודיני המשפחה Family Shall Be Redeemed with Judgement? Family, Law and Family Law
Females' negative affective valence to math-related words
גברים מסורבי גט-הצד השקוף של תופעת סרבנות הגט Men Who are Refused a Divorce: The Transparent Side of the Get Refusal Phenomenon
Negative Effects of Divorce and Possible Intervention Program Development and Improvement
The Effects of Divorce and its Associated Stressors on Children and Adolescents
Divorce, Academic Performance, and Attachment Styles in College Students
Journal of Family Issues
גירושין ומיסים
מקורות כלליים לדיני משפחה
בחינת יישום החוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה, התשעה- 2014